Gyógyszerek

Gyógyszerek

Gyógyszerek főoldal

Ha lelki problémáid vannak, amelyeket betegségként diagnosztizál egy szakember, felírhatnak neked gyógyszert. A gyógyszert csak pszichiáter írhatja fel. Ha van TB biztosításod, a legtöbb ilyen gyógyszert 90%-os támogatással tudod megvenni. Néhány esetben ún. "generikumot" adnak, mert az olcsóbb. Ezeknek a gyógyszereknek a hatóanyaga ugyanaz, mint az eredeti "márkáknak", ennek ellenére néha kissé másképpen hatnak.

A pszichiátriai gyógyszereknek négy fő típusa van: antidepresszánsok, antipszichotikumok, hangulatkiegyenlítő (fázisprofilaktikus) gyógyszerek és altatók és nyugtatók.

Antidepresszánsokat általában depresszió, egyes evészavarok és bizonyos típusú szorongás esetén szokás felírni. Az antipszichotikumokat pszichózis esetén (amikor az érintett nem tudja elválasztani a valós és a csak képzeletében létező dolgokat), skizofréniában, skizoaffektív zavarnál, mánia esetén, bipoláris zavarban és egyes súlyos szorongásos kórképekben alkalmazzák. Hangulatkiegyenlítőket bipoláris (mániás) depresszióban és néhány más depresszió-fajtában írnak fel, altatót és nyugtatót pedig súlyos álmatlanság és szorongás esetén.

A lap alján találtok linkeket, amelyek főbb gyógyszerkategóriákat, illetve egyes gyógyszerek leírásait tartalmazzák. A néha rövid, néha hosszabb hivatalos leírást (amit egyébként mellékelnek is a gyógyszerhez) igyekszünk kiegészíteni minél több megbízható szakmai információval (a fő forrás az rxlist.com, a drugs.com és a mind.org.uk nemzetközi adatbázisok). 

A gyógyszereket a diagnózistól és a tünetektől függően felírhatják rövidebb időre -- hónapokra -- vagy folyamatos szedésre. A gyógyszerek általában nem gyógyítják meg a betegséget, hanem a tüneteit kezelik, illetve teszik elviselhetővé. 

Magyarországon pszichiátriai gyógyszert csak szakorvos írhat fel, illetve az ő felhatalmazásával háziorvos is. Három hónapnál több gyógyszer egyszerre nem adható ki. A nyugatók esetén a patikákban a kiváltónak igazolnia kell a személyazonosságát.

Egyes pszichiátriai szerek és nyugatók a fekete piacon is előfordulhatnak. Mivel azonban nem tudjuk, hogy milyen összetételűek valójában ezek a szerek, nem járt-e le a szavatosságuk és nem veszélyesek-e, nem javasoljuk, hogy a fekete piacon vagy az interneten szerezz be gyógyszert.

A patikákban és drogériákban árusítanak pszichoaktív -- tehát az agyra ható -- nem-gyógyszerként forgalmazott szereket. Bár általában ártalmatlanok, ezeknek a kiegészítőknek kevésbé van szakirodalma, nem végeztek velük kísérleteket és az adagolásuk is bizonytalan. Ennek ellenére a Búra igyekszik feltérképezni az ilyen típusú szereket is.

Arra kérlek titeket, hogy a konkrét gyógyszernél soroljátok fel kommentekben soroljátok fel, mikor szedtétek, mi a tapasztalatotok vele kapcsolatban. Nagyszerű adatbázis nyújt az askapatient.com, amelyen több ezer felhasználó véleményez részletesen több száz gyógyszert. Angolul tudóknak nagyon ajánlom. Olyan mellékhatások és nem várt hatások derülnek ki, amelyekről az orvosod feltehetőleg nem tud, és a nagy sárga könyvből nem is értesülhet róla.

A keresőben azonnal rákereshettek gyógyszernevekre. Ha nem találod a konkrét gyógyszert, keresd a generikumot vagy a hatóanyagot, hátha úgy meglesz.

Ha egy gyógyszer-nevet (pl. generikumét) hiányoltok, vagy van javaslatotok további gyógyszerek bemutatására, itt jelezzétek a kommentek között!

Köszönet mindenkinek, aki segített, és különösen Blanár Évának, tigerlylinek és memphisnek!

Roxy
Roxy képe

írtam neked a gyógyszer topikba

Jovanotti képe
Offline
Csatlakozott: 2016 szep 5

Üdv

Írt fel nekem az orvos Veaxin 50mg ot egy hetig felet majd utana 1 egeszet.

CSakhogy ritmuszavarom van gyogyszert nem szedek ra mert azt mondt a az orvos nem kell.

Erre a Velaxinnal az első az ,hog yne szedje ha volt már illetve van szivritmuszavara.Akkor hívjam fel a dokit ,hogy en ezt nem szeretnem szedni?

miriam1984 képe
Offline
Csatlakozott: 2016 szep 3

Sziasztok! Szerintetek az orvos hogy veszi, ha én kérem, hogy próbálhassak ki egy konkrét gyógyszert? Amit ő ajánlott, azt nem szeretném szedni, és ezt már elmondtam neki korábban, és eléggé felgerjedt. De végül is, én fogom viselni a hatássait és mellékhatásait, így már csak beelszólhatok, vagy nem?

Lilla1331 képe
Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Szia Parrot!

Már régen nem néztem rá az oldalra. De viszont jelenthetem, hogy lehet hogy kivétel vagyok, de nekem egyáltalán semmit nem ért a Gerodorm nevű altató. Pedig rászántam magam ,kiváltottam, mikor a párom itthon volt,nem volt éjszakás,akkor bevettem és felkészültem hogy milyen jót fogok aludni.A papír fél órát írt, betartottam. Hát olyan keveset mint akkor már régen aludtam. Összesen 2 órát aludtam,utána csak vergődtem az ágyba. Szóval rászokni tuti nem fogok, mert egy xanax-tól többet alszok, mint ettől a vacaktól.Azóta is ott áll a doboz.De most hogy ovi-suli elkezdődött, reggel 6 órai kelés,aztán buszozás oviba és meló 8-15-ig,utána a háztartás. Hát már abszolut semmi alvásprobléma,legalább 2 órával korábban fekszem le, mint előtte.

házikuszmacskusz
Roxy képe

Sziasztok! Első lányommal amikor apja otthagyott ráálltam a citopramra, akkor ő 5 hónapos volt, mostmár 7 lesz és azóta is szedem, csak közben a második lányomat is kihordtam úgy, hogy végig megállás nélkül szedtema  szokásos gyógyszeremet, egy napot sem hagytam ki. Szóval elmondhatom a lányaim még nem látták az anyjukat tisztán gyógyszer nélkül. Második lányom makk egészséges pedig 2 hónapg citoprmaos tejjel szoptattam, utánna már hányt tőle és nem erőltettem, tápszereztem.

Elvagyunk, a lányok így szokták meg ők is tudják, hogy este 7 kor anya vmit bedob és iszik rá (VIZET)

Ne aggódjatok, semmi különös nincs ha az ember terhesség alatt gyógyszerezik. Ha muszály, muszáj. ( nem tudom melyik j kell.)

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

Szia parrot.

Köszönöm hogy ezt megosztottad velünk....

Azért is fontos ez a kérdés, mert szerintem sokan épp ezért nem mennek el kezelésre mert attól tartanak hogy a gyógyszer mellett esetleg beteg gyermek születik.....Hogy őszinte legyek párszor én is ezt tettem..... Önkényessen elhagytam a gyógyszert az orvos engedélye nélkül..... úgy voltam vele hogy egyedül is ki tudok jönni belőle..... Néha még mindig így érzem....

A másik dolog meg a vetélés..... Igen ez a legnagyobb félelmem, hogy elveszítem a babámat..... vagy esetleg utánna úgy elcsesznek hogy nem lehetne több gyerekem.... Na azt biztos nem élném túl...

Nagyon jól neveled szerintem a gyereked..... jó az ha ennyire tisztában van a dolgokkal..... Remélem ha az isten megáld minket is egy gyerekkel akkor én is ilyen jól átt tudom majd adni neki ezeket a dolgokat mint te....

parrot képe
Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Szia piris!Nagyon fontos kérdést tettél fel.Most,amit találtam szakirodalmat,az az Olanzapint említi,hogy biztonságos a magzatra nézve.Nyilván a kockázatot is nézik,mit válthat ki egy pszihotikus epizód a magzatra nézve.Belinkelni nem tudom,majd egy hét múlva.Én a terhesség alatt antidepresszánst szedtem végig.Az első terhességemnél abbahagytam a gyógyszert,nagyon mély depresszióba kerültem,s elvetéltem.Aztán már nem kisérletezgettem.Már 14 éves,s nagyon jól átlátja,mit jelent,ha valaki depressziós.Este,mikor lefekszünk,mindig szól,anya,ne felejtsd el bevenni a gyógyszereidet.Ha normálisan kezeljük a helyzetet,egy egészen más,sokkal nyitottabb generáció is felnőhet .

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Szia piris, nem ismerek senkit, aki antipszichotikummal hordta ki a gyerekét. Angol nyelven biztos találsz ilyen tapasztalatot is, illetve szakcikket, ha el tudod olvasni a szakcikkeket.

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

köszi Eszter...

Bár jobban örülnék neki ha saját tapasztalatokról olvasnék....vagy beszélhetnék hasonló emberekkel akik ezt átélték.....

És mondjuk leírná a tapasztalatát, hogy gyógyszerrel vagy gyógyszer nélkül szülte meg a picit...vagy milyen volt leálni a gyógyszerekről..... vagy ilyesmi......

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Ezt írtuk: "

Terhes és szoptatós anyák

Általában semmilyen gyógyszert nem célszerű a terhesség és a szoptatás ideje alatt szedni, hacsak nem ígér olyan jelentős javulást, amely a magzati kockázathoz képest is magas. Különösen a proklorperazin (prochlorperazine -- Stemetil) okozhat fejlődési rendellenességet a magzatban. Egyes beszámolók szerint átmeneti izomzavar is felléphet olyan kisbabáknál, akik édesanyja a terhesség utolsó három havában antipszichotikumot szedett. Mivel a hosszan ható gyógyszerek csak lassan tisztulnak ki a szervezetből, a várható születési időpont előtt már 6-8 héttel be kell szüntetni a gyógyszer szedését. A gyártók azt tanácsolják, hogy szoptató anyák ne szedjenek új típusú antipszichotikumot. A legjobb választás, ha mindenféle antipszichotikummal felhagy, amennyiben ez lehetséges. "

Az egyes szerekről itt tudsz tájékozódni: https://bura.hu/szakmai-informaciok/gyogyszerek/antipszichotikumok/az-antipszichotikumok-fo

A gyógyszerek többségének van saját oldala is.

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

próbáltam rákeresni azt írja hogy hozzáférés megtagadva Sad

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

oké köszi parrot

parrot képe
Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Piris!Itt a búrán találsz infot,a terhesség és az antipszichotikumok cím alatt.

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

Van olyan ember itt aki ílyen gyógyszereket szed, és babát terveznek, vagy éppen már gyereke van?????

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

Szia Ranna!

Már rég érezni kellene valami változást hisz 2010 óta szedem ezeket a szarokat.....

Én csak hátrányát érzem...... látom.... tapasztalom.....

Ranna képe
Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Piris!

Sajnos én is híztam meg minden, vannak mellékhatások, de így van esélyed, hogy jobban legyél!

Puszi

Kata 73
Roxy képe

Lehet, hogy nekem a nappali 60 mg Citalopram meg a 0,50mg Xanax éjszakára 100mg Tritticot 0,50mg Xanax így együtt kicsit sok most .Étvégyam nekem is változatlan.

Kata 73
Roxy képe

Szia Eszter! Köszönöm a linket feltétlenül elolvasom.Igen tudtommal sem enyhíti a depressziót , kifejezetten elalváshoz kaptam.A Valdoxan helyett, próbaképp írta fel az orvos. 

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

Szia Ranna!

Én meglennék gyógyszer nélkül, de a dokim nem tartja jó ötletnek.....

Ranna képe
Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Piris!

Ha meg vagy gyógyszer nélkül az jó, de van akinek muszáj szedni.

Én is utálom őket, de nincs mit tenni...

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

szia Ranna!

hallottam már a Haloperidolról...... talán szedtem is ...de nem nagyon emlékszem már rá....

Az Abilify nagyon hízlalt, azért is áltunk le vele....

Én nem akarok már gyógyszert szedni....elegem van már belőle....

Ranna képe
Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Piris!

Haloperidol? Azt is hízlal téged?

Abilifay, az azt gondolom hízlal.

És akkor mit fogsz szedni?

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

Szia Ranna!

Köszi hogy írtál.....Mi eddig bármelyik gyógyszerrel próbálkoztunk mindegyiktől híztam....Sad Már ott tartok hogy megint leállok velük....

Ranna képe
Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Piris!

A Zyprexa, és Risperdal Consta, mindkettő nagyon hízlal szerintem.

Az Amitrex engem nem hízlalt...De én kevert vagyok.

magány képe
Offline
Csatlakozott: 2012 jún 7

sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogy skizofreniára kinek melyik gyógyszer vált be?? melyik nem hízlal?

Avana képe
Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Pont Tritticot szedek(esetileg) elalvásra.

Azért kaptam, mert nem zabáltat, mint a korábbiak...

Nomeg úgy érzem, annyira nem is szedál.

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Szia Kata, kösz, hogy jelezted a hiányt. A trazodone (a hatóanyaga) eddig nem volt forgalomban Magyarországon. Atipikus antidepresszáns, én még nem próbáltam. Ha tudsz angolul, itt vannak tapasztalatok: https://www.drugs.com/comments/trazodone/desyrel.html

Úgy tűnik, elsősorban elalváshoz használják, a beszámolók szerint önmagában nem enyhíti a depressziót.

Kata 73
Roxy képe

Sziasztok a gyógyszerleírások között nem találtam aTrittico C Retard-ot.Szedett már valaki ilyet ?Most kezdtem 2 hete.Előbb 50mg-vel +Xanax,majd 8 nap múlva emelte az orvos. 100 mg+ 0,5 mg Xanax csak az  éjszakai koktél.Totál kiütött éjjelre-nappalra.Használhatatlan lettem tőle.

házikuszmacskusz
Roxy képe

Időseknek szokták felírni, de én is elfogyasztottam annó belőle, hosszútávra alatatót nem ajánlok, mert tényleg hozzá lehet szokni és mint halottnak a csók, legalábbis nálam. Én jelenleg Domrmicumot szedek, de nem mindennaposan, csak ha azt érzem, nem fog menni az alvás. 7,5 es felétől is elalszom, másnap kutya bajom, esetleg egy kis rosszkedve, de lehet kezelni.

parrot képe
Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Szia Lilla!Szedtem két hétig,addig hatott.Utána emeltem a dózist,de mint halottnak a csók.Rövidtávon segíthet,ha gyógyszerátálláson vagy,esetleg ha anyósod felidegesített,s emiatt nem tudsz aludni.Abszolút hozzá lehet szokni,persze lehet,hogy te vagy a kivétel.

Lilla1331 képe
Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Most írtak fel nekem alvászavarra, életemben először altatót. Gerodorm a neve. Még sosem szedtem, kicsit félek tőle.

Ismeri itt valaki? Tapasztalatok? Veszélyes gyógyszer?

zomebazam képe
Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

Egy jó cikk angolul az elvonási folyamatról és tünetekről:
 

http://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/medication-stopping-or-coming-off/withdrawal-symptoms.aspx#.VkhueXYveWg

zomebazam képe
Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

Köszi, ezeket megpengetem.

kzoli képe
Offline
Csatlakozott: 2014 máj 17

Az akathisia elég hasonló az idegességhez külsőre.

Csak más okozza.

Az Akineton és Kemadrin jó rá. (Az Akineton rendelkezik kevesebb mellékhatással, a Kemadrin többel.)
Persze egyéni érzékenység függvénye.

zomebazam képe
Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

ez még mindig a Risperdal, a nyugtatók nem hatnak, ez sem úgy, ahogy kéne (kábé 1 hónapja szedem).
fizikálisan eléggé le vagyok gyengülve, a mozgás nem tesz jót a 90-es pulzusomnak egyelőre Sad pihenni délután is csak altatóval tudok.
Valprátot nem javasolt a doki, mert nagyon letaglózna (alacsony testsúly), antidepitől pörgök, nem egyszerű...
Jövő héten megyek kontrollra.

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Sad Szerinted valamelyik gyógyszer mellékhatása?

Mindenféle gyógyszert javasolnak erre a szakirodalomban (bár csak gyorsan átfutottam), többek közt triciklikus antidepresszánst, nyugtatót és valproátot.

Ha például elmész futni, vagy eddzel, az nem enyhít rajta? 

Eszter

zomebazam képe
Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

asszem lehet, hogy akatíziám van, ha csak enyhébben is Sad a vérnyomásom 90, a pulzusom is, nem tudom koffeint igyak vagy nyugtatót...
lenne már ennek vége.

zomebazam képe
Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

sajnos erre nem emlékszem Sad azt tudom, hogy már 25-50-nél volt végtag (talp) áramütésérzés.

Avana képe
Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Mennyi quetiapinnál? Kíváncsiságból kérdem.

Nálam 15 mg Abilify okozott  ilyet, ami standard adag.

zomebazam képe
Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

Köszönöm, hogy írtál.
Ilyet a kvetiapinnal tapasztaltam, de ez most más.
Majd csak megtudom és/vagy túl leszek már rajta. :/

[Vajon hogy lehet megkülönböztetni a mellékhatást attól, ha valami nem hat vagy ha kevés?! (vagy esetleg sok...)]

Avana képe
Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Szia, létezik egy akatízia nevű mellékhatás. Belső nyugtalansággal, koncentráció képtelenséggel, -kívül- pedig mozgáskényszerrel jár. Megtapasztaltam már rövid ideig, nagyon rossz és hasonlít a szorongásra. Olyankor úgy érzi az ember, hogy mindig másba kezdene bele, ha ül, állni akar, olvasni is nehezen tudtam, a türelmetlenség miatt...

Nem árt tudni, hogy létezik. 

 

 

zomebazam képe
Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

SOS! Tudom, hogy ez nem helyettesíti a dokit, akit nem tudok most elérni, de talán jobb, mint a semmi.
Risperdal beszoktató fázisában vagyok, kábé 1 hónapja szedem, folyamatosan emelkedik az adag, de mivel agitált depresszióm van valószínűleg, ezért kevéssel indult a dolog. Jelenleg este 1,75 mg-ot szedek és azt érzem, hogy jobban pörgök belül, mint korábban. Nem tudok enni és aludni sem. Előtte sem volt valami klassz, de mintha fokozódna.
Mi a fene lehet ez? Kevés az adag vagy paradox  hatás, mellékhatás?
Doki azt mondta, nekem elég lesz majd max. 3 mg, mert nem vagyok egy nagydarab és mániás sem kifejezetten, ők kapnak 6 mg-ot.
Szedek xanaxot mellé és altatóval próbálok aludni, de semmi hatása látszólag. Egyedül a szorongásom lett másfajta, kicsit stabilabbnak érzem magam.
Ha van valami tapasztalat, azt szívesen venném.
Ha nem érem el a dokit, fel fogom emelni 2 mg-ra magamtól, eddig semmi szedatív hatást nem éreztem, pedig tervbe van véve, hogy se nyugtató, se altató nem kellene többet. Sad
Köszi, sziasztok.

Baby717 képe
Offline
Csatlakozott: 2015 szep 1

Sziasztok. Uj gyógyszert kaptam. Rilex, seroquel es maradt a cipralex. Vélemény valakinek? Nagyon halas lennék Smile koszonom 

tigerlily képe
Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

még jó, hogy rendbe raktam a múltkor a linkedinemet, különben most rosszul érezném magam, hogy nincs ott semmi..Laughing out loud

örülök, hogy ide írhatok, meg ha segítek.Smile

kormoskandur képe
Offline
Csatlakozott: 2014 jan 22

ez a képed van a linkedinen is.

köszi az írásaid!!!

tigerlily képe
Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

*edit* az lett vele, hogy túl nagy volt a felbontása.

tigerlily képe
Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

örülök, ha segítek neked valamennyit. végülis ezért vagyunk itt.Smile

a képemmel amúgy nem tudom, mi történt és eddig észre sem vettem, de amúgy ja. mi történt vele?! Laughing out loud mindjárt megszerelem.

tigerlily képe
Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

az valóban nagyon frusztráló, hogy az ember hiába tudja elképzelni meg elvárni, hogy mennyire gyorsan kellene haladnia meg hol kellene jelenleg tartania, mégis csak olyan sebességgel tud halani, amennyire a lelke engedi. 

engem ez csak addig zavart, amíg végülis sikerült lenyelni ezt a tényt és elfogadni, hogy hiába minden, ha feszülök rajta, csak rosszabb, mert visszafelé megyek tőle, ha igazán segíteni akarok magamnak, akkor meg kell tanulnom türelmesnek lenni önmagammal szemben. 

azt hiszem, hogy annak mindenképpen van oka, hogy képesek vagyunk előre elképzelni, hogy milyennek szeretnénk magunkat meg az életünket, mert szerintem ez az, amitől képesek vagyunk irányítottan előre haladni az életben egy vagy több cél felé. de amitől sikerül türelmesnek lennem az nem ez, hanem az, hogy már azt is gondolom, hogy annak is kell, hogy legyen oka, hogy hiába tudok valamit elképzelni, nem tudok mágikusan teleportálni abba az állapotba, hanem odáig valamilyen úton el kell jutnom -- fejlődnöm. ez mindig egy folyamat, és ez az út nem feltétlenül rossz, sőt, ez egy hatalmas lehetőség, mert azt jelenti, hogy akárki vagy ma és akármilyen az életed, örökre van lehetőséged arra, hogy azzá formáld a világod, amilyennek elképzeled, hogy szeretnéd. 

nem tudom, neked ad-e ez valamit, én ebbe kapaszkodom, ha rohadtul elegem van mindenből.

tigerlily képe
Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

a diagnózisokkal az a baj, hogy adnak bizonyos keretrendszert meg fogalmat arról, hogy mik a problémáid, de el lehet bennük veszni. nyilván hasonló problémáink vannak, de mindenkiből csak egy van, mindenkinek megvan a saját belső világa, a saját belső nyelve arra, ami vele zajlik és a saját belső indíttatásai is.

én jártam terápiára, gyógyszert is szedtem, de a problémáim megoldásán az lendített valóban hatalmasat, hogy én felfedeztem, megértettem és elfogadtam a saját belső tengeremet -- jelenleg ez az értelem az, amitől nem fulladok bele. 

nem tudom, hogy te tudod-e a saját végletekig leegyszerűsített okait a problémáidnak és a probléma mechanizmusát sikerült-e megértened. ha igen, akkor ezekkel az információkkal próbálj meg egyedül vagy terapeutával játszani. ha nem, akkor szerintem ez sokat tud segíteni (szintén lehet önállóan explorálni vagy terapeuta segítségével). gyakorlatilag ez belülről egy puzzle. a gyógyszer, ha sikerül jót találni, rengeteget tud segíteni abban, hogy az élet élhető és élvezetes legyen, viszont a képet nem fogja (mert nem tudja) helyetted kirakni sajnos. 

 

tigerlily képe
Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

szia matiri!

alapvetően nehéz jó gyógyszert találni, sokaknál nem is működik egy gyógyszer önmagában alkalmazva. ha nem igazán vagy mániás, akkor az anipszichotikumnak nem sok értelme lehet esetedben, hangulatkiegyenlítők közül pedig inkább azok használhatnak, amik főleg a depressziós spektumot képesek kezelni és magát az ingadozást. ez lehet, hogy csak két különböző gyógyszer kombinált szedésével oldható meg nálad, ha a lamotrigin kiesett.

ezen kívül a terápia fontos és hasznos tud lenni, az ingadozás, az energiák kiélésére való képtelenség, az elfojtottság érzete mind olyan dolgok, amin terápiával javítani lehet.