Klonazepam (Rivotril)

A Rivotril a benzodiazepinek közé tartozó szorongásoldó, nyugtató. 0,5 mg-os és 2 mg-os tabletta kiszerelésben lehet kapni Magyarországon. Csak orvos írhatja fel, és csak az válthatja ki személyesen, akinek a nevére a vény szól — ugyanis sokan visszaélnek vele, kábítószernek használják.

A közepes felezési idejű nyugtatók közé tartozik, tehát lassabban ürül ki a szervezetből, a hatása is tovább tart. A Rivotril erős függést okozhat, így nem szabad minden nap szedni hosszú időn át. 

A megvonási tünetei nem annyira kellemetlenek, mint a rövidebb felezési idejű, gyorsabban ható szereknél (pl. Xanax), de elég kellemetlenek ahhoz, hogy inkább rá se szokj!

Betegtájékoztató (rövidítve).

1. Milyen típusú gyógyszer a Rivotril és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Rivotril hatóanyaga a klonazepám, amely a benzodiazepinek gyógyszercsoportjába tartozik.
A klonazepámnak görcsgátló, nyugtató, izomlazító és szorongásoldó hatása van.
A Rivotril tablettát a következő betegségek kezelésére alkalmazzák:
Epilepszia (csecsemőknél, gyermekeknél és felnőtteknél).
Szorongásos állapotok és ezekhez kapcsolódó tünetek.
Pánikbetegség (önmagában vagy konkrét dologtól, helyzettől való irreális félelemmel kísérve).

2. Tudnivalók a Rivotril tabletta szedése előtt
Ne szedje a Rivotril tablettát
– ha allergiás a készítmény hatóanyagára, a klonazepámra, vagy egyéb benzodiazepin-származékra (pl. diazepám, klórdiazepoxid, bromazepám vagy flurazepám), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
– ha súlyos légzési elégtelensége van.
– ha súlyos májelégtelenségben szenved.
– szoptatás ideje alatt.
– ha gyógyszer-, kábítószer- vagy alkoholfüggő.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Rivotril szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
– ha tüdő-, máj-, vagy vesebetegsége van.
– ha korábban volt már alkohol- vagy drogfüggő.
– ha kisagyi vagy gerincvelői eredetű izomkoordinációs zavarban szenved (cerebelláris vagy spinális ataxia), melynek következtében előfordulhat végtagremegés, egyensúlyvesztés, elmosódott, nehezen érthető beszéd, szemrángás.
– ha akut alkohol- vagy kábítószer mérgezése van
– ha élete során volt már depressziós és/vagy volt már öngyilkossági kísérlete. Forduljon orvosához, ha öngyilkossági gondolatai vannak. Orvosa a megfelelő kezelést fogja alkalmazni és szoros megfigyelés alatt fogja tartani Önt.
– ha a porfíriának nevezett, ritka, örökletes vérképzőszervi betegségben szenved.
– ha légúti betegségben szenved.
– időseknél és legyengült betegeknél.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, vagy ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi szedni a Rivotril-t.
A benzodiazepinek alkalmazása függőséghez vezethet, különösen alkoholista, vagy drogfüggő egyéneken. A függőség hosszú időtartamú vagy nagy adaggal történő kezelés esetén beszédzavart, koordinációs zavart, bizonytalan járást és memóriazavart okozhat.

Egyéb gyógyszerek és a Rivotril tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez nagyon fontos, mert több gyógyszer együttes alkalmazásakor a gyógyszerek erősíthetik, vagy gyengíthetik egymás hatását.
Említse meg orvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:
– egy másik epilepszia elleni gyógyszer (pl. fenitoin, primidon, fenobarbitál, karbamazepin vagy nátrium-valproát).
– Ez a gyógyszer fokozhatja az ún. központi idegrendszeri depresszánsok (az idegrendszer működését lassító, kábultságot okozó szerek) hatását. Ilyen központi idegrendszeri depresszánsok pl. az antihisztaminok, azaz a szénanátha elleni és egyéb allergia elleni szerek, vagy a megfázás elleni gyógyszerek, a nyugtatók, az altatók, bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, a csak vényre kapható fájdalomcsillapítók, vagy kábító fájdalomcsillapítók, az epilepszia elleni szerek, az izomlazítók, az érzéstelenítők, beleértve néhány fogászati érzéstelenítőt is.
Műtét
Ha műtétje lesz, amit altatásban fognak végezni, vagy ha egy fogászati kezelés során érzéstelenítőt kap, feltétlenül mondja el kezelőorvosának vagy fogorvosának, hogy Rivotril-t szed.
A Rivotril tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Rivotril-kezelés alatt nem fogyaszthat alkoholt, mert az alkohol epilepsziás görcsöket válthat ki.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával.
Ha Ön terhes vagy szoptat illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.. A kezelőorvos ezután eldönti, hogy kaphat-e Rivotril-kezelést. Ha a várandósság késői szakában, vagy a szülés folyamán Rivotril-kezelést kap, a baba alacsony testhőmérséklettel, izomgyengeséggel, táplálkozási nehézséggel, rendszertelen szívműködéssel születhet, fizikai függősége és elvonási tünetei is lehetnek.
Gondolni kell arra, hogy maga a terhesség és a kezelés hirtelen megszakítása az epilepszia súlyosbodását válthatja ki.
A klonazepám bejut az anyatejbe, ezért szoptatás idején a klonazepámot nem szabad szedni. Ha a Rivotril tablettát feltétlenül szednie kell, a szoptatást abba kell hagyni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Beszéljen kezelőorvosával, ha a Rivotril-kezelés alatt gépjárművet szeretne vezetni vagy gépekkel dolgozni. A Rivotril – még akkor is, ha az orvosi előírásnak megfelelően szedik -, oly mértékben lassíthatja a reakcióidőt, hogy az károsan befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ha nem biztos benne, hogy bizonyos tevékenységeket végezhet-e vagy sem, beszélje meg kezelőorvosával.
A Rivotril tabletta laktózt tartalmaz
Laktóz (tejcukor)-érzékenység esetében figyelembe kell venni, hogy a 0,5 mg-os tabletta 40 mg, a 2 mg-os tabletta pedig 90 mg laktózt (tejcukrot) is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni a Rivotril tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A felírt adag függ az Ön betegségétől, attól, hogy hogyan reagál a gyógyszerre, valamint a korától és a testsúlyától.
Orvosa a kezelést alacsony adaggal fogja kezdeni, és néhány hét alatt fokozatosan növeli azt, míg el nem éri az Ön számára leghatásosabb adagot.
Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál nagyobb adagot.
A kezelést nem szabad önként abbahagyni. A kezelés végén az adagokat lassan és fokozatosan kell csökkenteni.
A tablettát szétrágás nélkül, egy pohár folyadékkal vegye be.
Csecsemőknek, illetve kisgyermekeknek ajánlatos az előírt tabletta mennyiséget egy teáskanálnyi folyadékban szétnyomva, vagy ételbe keverve beadni.

Ha az előírtnál több Rivotril tablettát vett be
Túl sok gyógyszer bevétele a következő tüneteket okozhatja: mozgászavar, álmosság, beszédzavar, szemrángás, eszméletlenség, légzés- és keringészavar. Szándékos vagy véletlen túladagolás esetén azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége. Vigye magával a gyógyszer dobozát is.
Ha elfelejtette bevenni a Rivotril tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Egyszerűen vegye be a következő adagot, amikor esedékes.
Mikor és hogyan kell a Rivotril-kezelést befejezni
A kezelőorvos meg fogja mondani Önnek, hogy mikor hagyja abba a gyógyszer szedését. A Rivotril-kezelés élethosszig szükséges lehet, ezért mindig meg kell mondania orvosának, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését, vagy más gyógyszert szed, mert a kezelés hirtelen abbahagyása a görcsök visszatérését okozhatja és megvonási tüneteket válthat ki.
Egy bizonyos ideig történő szedés után tanácsos lehet az adag fokozatos csökkentése. Amennyiben Ön epilepsziában szenved, orvosa más epilepszia gyógyszert írhat fel Önnek. Néha megvonási tünetek fejlődnek ki, ha a gyógyszerszedést hirtelen hagyják abba. Ezek a következők lehetnek: alvászavarok, izomfájdalom, túlzott szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, hangulatváltozások, ingerlékenység, izzadás, remegés, fejfájás és izgatottság. Súlyos esetben megvonási tünetként előfordulhat fényre, zajra és fizikai érintésre való túlérzékenység, hallucináció, zsibbadás és érzéketlenség, a realitásérzék elvesztése és irrealitás érzése. Az elvonási tünetek gyakoribbak lehetnek, ha Ön napközben nyugtatókat is szed.
 

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Különös figyelmet igénylő, komoly mellékhatások:
Allergiás reakciók és nagyon ritkán anafilaxiás sokk
Allergiás reakció kialakulása esetén azonnal forduljon orvoshoz.
Tünetei a következők lehetnek:
– Hirtelen torok-, arc-, ajak- és szájduzzanat. Ez nehezítheti a légzést vagy a nyelést.
– Hirtelen kézfej-, lábfej- és bokaduzzanat.
– Bőrkiütés vagy bőrviszketés.
Csecsemők és gyermekek
– Ha gyermeke Rivotril-kezelést kap, fokozottan figyeljen rá. Ennek az az oka, hogy a csecsemőknél és gyermekeknél légzési problémák, köhögés vagy fulladás alakulhat ki, amit a fokozott nyálképződés idézhet elő.
– Korai pubertást idéz elő gyermekekben, mely folyamat a Rivotril-kezelés befejezése után magától rendeződik.
Időskorúak
A benzodiazepint kapó betegek körében különösen, akik egyidejűleg egyéb nyugtatókat szednek (beleértve az alkoholt is) valamint idős korúak nagyobb az elesés és a csonttörés kockázata.
Egyéb lehetséges mellékhatások:
Pszichiátriai kórképek
– Nyugtalanság, koncentrálási zavar, zavartság és a tájékozódó-képesség zavara (orientációs zavar).
– Depresszió előfordulhat, de ez az alapbetegséggel is együtt járhat.
– Agresszív viselkedés, izgatottság, ingerlékenység, idegesség, rosszindulat, szorongás
– Alvászavarok, rémálmok és élénk álmok
– Függőség és elvonási tünetek.
Idegrendszeri betegségek és tünetek
– Aluszékonyság,
– Lelassult reakciók
– Izomgyengeség
– Szédülés,
– Memóriazavar.
– Fejfájás ritkán előfordulhat.
– Nagyon ritkán epilepsziás rohamok (generalizált rohamok) előfordulhatnak.
– A görcsök gyakrabban jelentkezhetnek (bizonyos epilepsziaforma esetén).
– Lassúbb, elmosódott, nehezen érthető beszéd.
– A mozgáskoordináció zavar, beleértve a bizonytalan járást is.
– Memóriazavar (amnézia), amely nem-helyénvaló viselkedéshez vezethet
Szembetegségek és szemészeti tünetek
– Látászavarok, pl. kettős látás.
– Szemtekerezgés (nisztagmus).
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
– Szívelégtelenség, beleértve a szívmegállást is.
Légzőrendszeri, mellkasi és mediasztinális betegségek és tünetek
– Légzési nehézség.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
– Ritkán előfordulhat hányinger és emésztőrendszeri problémák.
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
– Ritkán előfordulhat csalánkiütés, viszketés, kiütés, átmeneti hajhullás, bőrszín elváltozás.
A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei:
– Izomgyengeség
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
– Ritkán vizelet-visszatartási képtelenség előfordulhat.
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
– Ritkán előfordulhat libido csökkenés.
– Ritkán előfordulhat merevedési zavar.
Általános tünetek:
– Fáradtság, kimerültség.
Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
– Alacsony vérlemezkeszám ritkán előfordulhat.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Milyen a Rivotril tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Rivotril 0,5 mg tabletta: halvány narancssárga színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott, másik oldalán mélynyomású „ROCHE 0,5” jelzéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Rivotril 2 mg tabletta: fehér, illetve halvány sárgás színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, szagtalan, egyik oldalán mélynyomású negyedelő vonallal, másik oldalán „ROCHE 2” jelzéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Tabletták barna színű üvegben, garanciazáras, műanyag, fehér kupakkal lezárva, dobozban.
Rivotril 0,5 mg tabletta: 50 db tabletta
Rivotril 2 mg tabletta: 30 db, 100 db tabletta

2. A közösség a kommentekben (ld. alább) írta meg a saját tapasztalatait! A tiédet is várjuk! 

2.1 Mire írták fel? 

2.2 Mi a tapasztalatod, milyen hatása van rád?

2.3 Mi a tapasztalatod, milyen mellékhatásai vannak? Mikor, milyen adagnál, melyik a legrosszabb és melyik elviselhető.

2.4 Írd be ide, amit még gondolsz

209 gondolat erről: “Klonazepam (Rivotril)”

 1. Én elég hosszú ideig "szedtem"…

  Nekem  úgy mondd a nyugtatóként írták fel.

  Akkor mikor elkezdtem 0;5 mg-vel / nap kezdtem

  Semmi.

   

  Aztán ha valaki nem tudná a rivotril a leg gusztustalanabb  és egyben a leg  többet fogyasztott gyógyszer ,és a  fiatalok körébe   elég jól eladható ugyan is  pia mellé csodálatosan szét lehet tőle esni .

  A legtöbben körülöttem semmien pszichés zavarral nem küzdöttek.Fiatal kamaszok voltak.

  A rivotril a zsebükbe  és  dobálták be a wiszki;vodka mellé.Aztán négykézláb másztak haza!

  Ez volt a jobb eset és az  első max 10 alkalom nekik.

  Na utána  ugyan ez volt  csak hipp -hopp felületes  falcolások is jelentkeztek

  (mindd ezt  kezdésnek csak  a mihez tartást  végett)

  Ja  mára már rendesen egy rivotrilért  előbb képesek kiadni pénzt mint egy  szar angyalás ;vagy szívecskés vagy symlés  ekiért ( csak akkor már inkább az ekit  zabálja ,mert attól nem vagdossa magát.

   

  Elég rövid idő alatt olyan szinten rákaptam a rivotrilra   hogy az leírhatatlan!

  Véletlen már egyszer csak  napi 6 mg-ot dobáltam befele és a zombúlt fejemen kívűl más  hatása nem nagyon volt ,mert ugyan úgy kaszaboltam magam mint rivotril nélkül.Azzal meg mégjobban főleg hogy drogoztam is mellette meg ittam is ,meg nyamvatt is vagyok.

  Kijöttem a kórházból és mivel miért ne.. alapon

  Napi 24 mg-t szedtem úgy hogy "orvos" tudott róla!!!!!!!!

  Meg még mellé a többit!

  Meg a pia meg a drog.

  Ja és mivel  24 nél már    azt mondták többet nem kaphatok hivatalosan, elkezdtem   átmenni  a megfelelő  helyre hogy ideges vagyok  … és  egy nap ha még  minimum 6-7  2 mg -os Rivotril Retardot nem kaptam akkor 1 -et se!

  A retard az   piros mázzal van bevonva;és  belül olvadós sárga lötty van!

  Ja és még ezek mellé a B1;B6 vitamin; meg az ESR cseppekből  napi 1 üveg; meg a citromfű teakapszula ; és vagy filter.

  És esténként  ha nem a mentő vitt el akkor  az annyit fedett csak hogy ügyesen elbújtam.

   

  Egy éve magamtól abba hagytam az öszes gyógyszert, és mióta nem szedem  a rivotrilt se    egyértelmű hogy idegesebb vagyok. de nekem pl  a látásomnál is akadtak gondok ,mert  volt egy napban egy időszak mikor megfájdúlt a fejem és   enyhén  szólva homályosan láttam(kaptam is  feles szemüveget!

  Azon kívül a  számat belülről  már szarrá rágtam ,a köröm  pörkölt alapanyag  elő állításáról már sikerült úgy ahogy leszokni ,de néha csak  hipp -hopp a  kezem csuklóig a számba ,az ujjaim meg körmetlenek.

  Izom rángásról vagy minek nevezzem   ezt mikor már majd hogy nem   memegek  ne is beszéljünk   (a lapocka és a  váll környékén) CSODÁLATOS!!!!!!!!!!

  Amit a legjobban imádok hogy egy egészségeset nyújtózni nem tudok  mikor  kemény 2 -3 óra alvás után felkelek  ,mert úgy berándúl a vádlim hogy így lassan egy év  rivotril és egyébb  gyógyszer hanyagolása  után is majd beszarok úgy fáj ,és vagy  10 percig szenvedek mire elenged.

  ISTENI!!!!!!!!KOMOLYAN!!!!!!!!

  A  fő dologról nem is beszélve!!!!!!

  A lényeg!!!!!!!!

  Nagyobb  elmebeteg leszel Dürohami szinten mint előtte voltál!!!!!!

  És ha a szar elönti az agyad akkor  rivotrillal is elfogja ,de miután már  eszed egy ideje és utána abba hagyod ,valaki rád köszön és te  pont  leszarod   jobb esetben   rágyujtasz egy cigirae,vagy egyik fülemen be a másikon kit játszol ,vagy ami bevált eleinte a  zene halgatás jól járt az illető!!!!!!! Mert  amíg   nem tudod egy  iciri picirit valamivel kontrolálni magad a torkának esnél(jobb esetbe) roszabb esetbe meg is teszed!

   

  A rivotrilt kéne Tíltani!!!!!!!

   De nem hogy nem tíltják  úgy osztogatják a pszichiátrián;rehab  intézetekbe ;idősek otthonában;Gyermek otthonokban minta cukrot!!!!!!

  EZÉRT IS NEVEZTEM EL TIKK TAKK CUKORKÁNAK,meg vitaminnak!

   

  REMÉLEM  LEÍRTAM AMIT LE SZERETTEM VOLNA:)

  Akinek van  gógyia else kezdi szedni ,aki   a nyugtató hatás miatt elkezdte  gyorsan szedjen inkább hangyát!

  Aki meg   a pia és egyébb élvezeti szerek mellé  használja tapsolja meg magát ha még  nem vagdosta meg a  csuklóit ,és gyorsan haggya abba!(A LEG ÁRTALMASABB  FORMÁJÁT VÁLASZTOTTA  A RIVOTRIL MIRE JÓ KÖZÜL!!!!!!!

  NEM TAN KÖNYVBŐL OLVASTAM!!

  Onnan csak a leírtat!

  De nem vol újdonság!

 2. Én elég hosszú ideig "szedtem"…

  Nekem  úgy mondd a nyugtatóként írták fel.

  Akkor mikor elkezdtem 0;5 mg-vel / nap kezdtem

  Semmi.

   

  Aztán ha valaki nem tudná a rivotril a leg gusztustalanabb  és egyben a leg  többet fogyasztott gyógyszer ,és a  fiatalok körébe   elég jól eladható ugyan is  pia mellé csodálatosan szét lehet tőle esni .

  A legtöbben körülöttem semmien pszichés zavarral nem küzdöttek.Fiatal kamaszok voltak.

  A rivotril a zsebükbe  és  dobálták be a wiszki;vodka mellé.Aztán négykézláb másztak haza!

  Ez volt a jobb eset és az  első max 10 alkalom nekik.

  Na utána  ugyan ez volt  csak hipp -hopp felületes  falcolások is jelentkeztek

  (mindd ezt  kezdésnek csak  a mihez tartást  végett)

  Ja  mára már rendesen egy rivotrilért  előbb képesek kiadni pénzt mint egy  szar angyalás ;vagy szívecskés vagy symlés  ekiért ( csak akkor már inkább az ekit  zabálja ,mert attól nem vagdossa magát.

   

  Elég rövid idő alatt olyan szinten rákaptam a rivotrilra   hogy az leírhatatlan!

  Véletlen már egyszer csak  napi 6 mg-ot dobáltam befele és a zombúlt fejemen kívűl más  hatása nem nagyon volt ,mert ugyan úgy kaszaboltam magam mint rivotril nélkül.Azzal meg mégjobban főleg hogy drogoztam is mellette meg ittam is ,meg nyamvatt is vagyok.

  Kijöttem a kórházból és mivel miért ne.. alapon

  Napi 24 mg-t szedtem úgy hogy "orvos" tudott róla!!!!!!!!

  Meg még mellé a többit!

  Meg a pia meg a drog.

  Ja és mivel  24 nél már    azt mondták többet nem kaphatok hivatalosan, elkezdtem   átmenni  a megfelelő  helyre hogy ideges vagyok  … és  egy nap ha még  minimum 6-7  2 mg -os Rivotril Retardot nem kaptam akkor 1 -et se!

  A retard az   piros mázzal van bevonva;és  belül olvadós sárga lötty van!

  Ja és még ezek mellé a B1;B6 vitamin; meg az ESR cseppekből  napi 1 üveg; meg a citromfű teakapszula ; és vagy filter.

  És esténként  ha nem a mentő vitt el akkor  az annyit fedett csak hogy ügyesen elbújtam.

   

  Egy éve magamtól abba hagytam az öszes gyógyszert, és mióta nem szedem  a rivotrilt se    egyértelmű hogy idegesebb vagyok. de nekem pl  a látásomnál is akadtak gondok ,mert  volt egy napban egy időszak mikor megfájdúlt a fejem és   enyhén  szólva homályosan láttam(kaptam is  feles szemüveget!

  Azon kívül a  számat belülről  már szarrá rágtam ,a köröm  pörkölt alapanyag  elő állításáról már sikerült úgy ahogy leszokni ,de néha csak  hipp -hopp a  kezem csuklóig a számba ,az ujjaim meg körmetlenek.

  Izom rángásról vagy minek nevezzem   ezt mikor már majd hogy nem   memegek  ne is beszéljünk   (a lapocka és a  váll környékén) CSODÁLATOS!!!!!!!!!!

  Amit a legjobban imádok hogy egy egészségeset nyújtózni nem tudok  mikor  kemény 2 -3 óra alvás után felkelek  ,mert úgy berándúl a vádlim hogy így lassan egy év  rivotril és egyébb  gyógyszer hanyagolása  után is majd beszarok úgy fáj ,és vagy  10 percig szenvedek mire elenged.

  ISTENI!!!!!!!!KOMOLYAN!!!!!!!!

  A  fő dologról nem is beszélve!!!!!!

  A lényeg!!!!!!!!

  Nagyobb  elmebeteg leszel Dürohami szinten mint előtte voltál!!!!!!

  És ha a szar elönti az agyad akkor  rivotrillal is elfogja ,de miután már  eszed egy ideje és utána abba hagyod ,valaki rád köszön és te  pont  leszarod   jobb esetben   rágyujtasz egy cigirae,vagy egyik fülemen be a másikon kit játszol ,vagy ami bevált eleinte a  zene halgatás jól járt az illető!!!!!!! Mert  amíg   nem tudod egy  iciri picirit valamivel kontrolálni magad a torkának esnél(jobb esetbe) roszabb esetbe meg is teszed!

   

  A rivotrilt kéne Tíltani!!!!!!!

   De nem hogy nem tíltják  úgy osztogatják a pszichiátrián;rehab  intézetekbe ;idősek otthonában;Gyermek otthonokban minta cukrot!!!!!!

  EZÉRT IS NEVEZTEM EL TIKK TAKK CUKORKÁNAK,meg vitaminnak!

   

  REMÉLEM  LEÍRTAM AMIT LE SZERETTEM VOLNA:)

  Akinek van  gógyia else kezdi szedni ,aki   a nyugtató hatás miatt elkezdte  gyorsan szedjen inkább hangyát!

  Aki meg   a pia és egyébb élvezeti szerek mellé  használja tapsolja meg magát ha még  nem vagdosta meg a  csuklóit ,és gyorsan haggya abba!(A LEG ÁRTALMASABB  FORMÁJÁT VÁLASZTOTTA  A RIVOTRIL MIRE JÓ KÖZÜL!!!!!!!

  NEM TAN KÖNYVBŐL OLVASTAM!!

  Onnan csak a leírtat!

  De nem vol újdonság!

 3. Szteroid (Medrol) és antidepresszáns (Mizapin) mellé kaptam. Nappal 0,5 mg-ot, később, elalvás segítéséhez pedig 0.75 mg-ot szedtem. Engem eléggé leszedált, motorosan is belassultam tőle, de remekül oldotta a szorongást. Fokozatosan hagytam abba a szedését, már egy éve gyógyszermentes vagyok.

 4. Időrabló

  Off:

  Elinor, a Medrolt milyen adagban szeded? Fenntartó adagot szedsz vagy időszakosan kapsz „lökésterápiát”?

   

  Nekem a Rivo nem jött be, a Xanax sokkal hatásosabb szorongásoldó (nekem).

 5. Idézet tőle: Butterfly27

  Sziasztok!

  Én 0,5 mg-t szedtem évekkel ezelőtt először. Közben hol kaptam hol nem. Igazából én nem érzem a hatását, baromi álmos leszek csak tőle. Amúgy semmi. Meg ugye a hozzászokás. Most sajnos 6 mg-ost szedek naponta.

   

  Szia!

   

  Ha nem éreztél semmilyen hatást, hogy lehetett feltornázni 6 millire??

 6. Betegtájékoztató:

  BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

  Rivotril 0,5 mg tabletta

  Rivotril 2 mg tabletta

  klonazepám

   

  Mielõtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  ·         Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplõ információkra a késõbbiekben is szüksége lehet.

  ·         További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészhez.

  ·         Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéihez hasonlóak.

  ·         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

   

  A betegtájékoztató tartalma:

  1.   Milyen típusú gyógyszer a Rivotril tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

  2.   Tudnivalók a Rivotril tabletta alkalmazása elõtt

  3.   Hogyan kell alkalmazni a Rivotril tablettát?

  4.   Lehetséges mellékhatások

  5.   Hogyan kell a Rivotril tablettát tárolni?

  6.   További információk

  1.         MiLYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER a RIVOTRIL tabletta és MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

  A Rivotril hatóanyaga a klonazepám, amely a benzodiazepin gyógyszercsoportba tartozik. A klonazepámnak görcs-gátló hatása van.

  A Rivotril tablettát a következõ betegségekben alkalmazzák:

  Epilepszia kezelésére csecsemõkben, gyermekekben és felnõttekben.

  Szorongásos állapotok és ezekhez kapcsolódó tünetek.

  Pánikbetegség, fóbiás tünetekkel vagy azok nélkül.

  2.         TUDNIVALÓK A RIVOTRIL TABLETTA ALKALMAZÁSA ELÕTT

  Ne alkalmazza a Rivotril tablettát

  ·         ha allergiás (túlérzékeny) a benzodiazepinekre (pl. diazepam, klórdiazepoxid, bromazepam vagy flurazepam), vagy a készítmény egyéb összetevõjére.

  ·         ha légzési elégtelensége, alváskor jelentkezõ légzési nehézsége van

  ·         ha myasthenia gravisban (súlyos izomtónus csökkenés) szenved.

  ·         ha májbetegsége van.

  ·         ha örökletes enzimhiányban (Lapp-laktáz hiány), vagy glukóz-galaktóz felszívódási zavarban szenved.

  ·         szoptatás ideje alatt.

  A Rivotril tabletta fokozott elõvigyázatossággal alkalmazható

  ·         ha tüdõ-, máj-, vagy vesebetegsége van.

  ·         ha rendszeresen fogyaszt alkoholt vagy gyógyszerfüggõ.

  ·         ha izomkoordinációs zavarban szenved (cerebellaris ataxia).

  ·         ha élete során volt már depressziós és/vagy volt már öngyilkossági kísérlete.

  ·         ha olyan betegségben szenved, amely a bõrt és/vagy az idegrendszert érinti (porphyria).

  ·         Laktóz (tejcukor)-érzékenység esetén (lásd lentebb).

  A benzodiazepinek alkalmazása fizikai és pszichés függõséghez vezethet, különösen alkoholista, vagy drogfüggõ egyéneken.

  A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

  Feltétlenül tájékoztassa kezelõorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereirõl, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is. Ez nagyon fontos, mert több gyógyszer együttes alkalmazásakor a gyógyszerek erõsíthetik, vagy gyengíthetik egymás hatását, pl. ha a Rivotril-t együtt alkalmazzák más epilepszia ellenes gyógyszerrel (pl. fenitoin, fenobarbital, vagy nátrium valproát). A Rivotril hatását befolyásolhatják a  gyomorproblémák kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. cimetidin és egyes antibiotikumok, pl. a rifampicin, vagy bizonyos cukorbetegség miatt szedett tabletták.

  Rivotril kezelés alatt nem fogyaszthat alkoholt, mert az alkohol epilepsziás görcsöket válthat ki.

   

  Terhesség és szoptatás

  Mielõtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelõorvosával. Közölje orvosával ha gyermeket vár, vagy ha gyanítja, hogy gyermeket vár, vagy ha gyermeket tervez. Az orvos ezután eldönti, hogy kaphat-e Rivotril kezelést. Ha a várandósság késõi szakában, vagy a szülés folyamán Rivotril kezelést kap, a baba alacsony testhõmérséklettel, izomgyengeséggel, táplálkozási nehézséggel, rendszertelen szívmûködéssel születhet, fizikai függõsége és elvonási tünetei is lehetnek.

  Gondolni kell arra, hogy maga a terhesség és a kezelés hirtelen megszakítása az epilepszia súlyosbodását válthatja ki.

  A klonazepám bejut az anyatejbe, ezért szoptatás idején a klonazepámot nem szabad szedni. Ha a Rivotril tablettát feltétlenül szednie kell, a szoptatást abba kell hagyni.

  A készítmény hatásai a gépjármûvezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

  Általában epilepsziások nem vezethetnek gépjármûvet. A Rivotril befolyásolhatja az autóvezetési, vagy gépkezelési képességet. Ezért a gyógyszerhatás fennállása alatt nem vezethet és nem kezelhet gépeket. Alkohol fogyasztása a készítmény hatását tovább fokozza.

  Fontos információk a Rivotril tabletta egyes összetevõirõl

  Laktóz (tejcukor)-érzékenység esetében figyelembe kell venni, hogy a 0,5 mg-os tabletta 40 mg, a 2 mg-os tabletta pedig 90 mg laktózt (tejcukrot) is tartalmaz. Amennyiben kezelõorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielõtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

  3.         HOGYAN KELL ALKALMAZNI A RIVOTRIL TABLETTÁT?

  A Rivotril tablettát mindig az orvos által elmondottak szerint szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetõen, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A felírt dózis függ a betegségétõl, a gyógyszerre adott válaszától, korától és testsúlyától. A következõ táblázat az orvos által felírható dózisokat mutatja. A kezdõ dózis alacsony, ezt fokozatosan emeli, amíg a kívánt hatást eléri. Az idõs betegek különösen érzékenyek Rivotril-ra, ezért náluk kisfokú zavartság léphet fel.

                                                                          Kezdõ adag                  Fenntartó adag

  Felnõttek                                                           1 mg/nap                       4-8 mg/nap

  Idõsek                                                              0,5 mg/nap                    4-8 mg/nap

  Kisgyermekek (5-12 év)                                                0,5 mg/nap                    3-6 mg/nap

  Kisgyermekek (1-5 év)                                      0,25 mg/nap                  1-3 mg/nap

  Csecsemõk (0-1 év)                                          0,25 mg/nap                  0,5-1 mg/nap

  A napi összdózist az orvos elõírása szerint 3 vagy 4 adagra osztva vízzel kell bevenni a nap folyamán.

   

  Ha az elõírtnál több Rivotril tablettát vett be

  Ha túl sok gyógyszert vett be, vagy más vett be véletlenül az Ön gyógyszerébõl, azonnal forduljon orvosához vagy gyógyszerészhez, vagy a legközelebbi kórházat keressék fel.

   

  Ha elfelejtette bevenni a Rivotril tablettát

  Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Egyszerûen vegye be a következõ adagot, amikor esedékes.

  Mikor és hogyan kell a Rivotril-kezelést befejezni?

  Az orvos meg fogja mondani Önnek, hogy mikor hagyja abba a gyógyszer szedését. A Rivotril-kezelés élethosszig szükséges lehet, ezért mindig meg kell mondania orvosának, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését, vagy más gyógyszert szed, mert a kezelés hirtelen abbahagyása a görcsök visszatérését okozhatja és megvonási tüneteket válthat ki.

  Egy bizonyos ideig történõ szedés után tanácsos lehet a dózis fokozatos csökkentése. Néha megvonási tünetek fejlõdnek ki, ha a gyógyszerszedést hirtelen hagyják abba. Ezek a következõk lehetnek: alvászavarok, izomfájdalom, extrém szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, hangulatváltozások, ingerlékenység, izzadás, remegés, fejfájás és izgatottság. Súlyos esetben megvonási tünetként elõfordulhat fényre, zajra és fizikai érintésre való túlérzékenység, hallucináció, zsibbadás és érzéketlenség, a realitásérzék elvesztése és irrealitás érzése.

  4.         LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

   

  Mint minden gyógyszer, így a Rivotril is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

  Egyes betegek álmosságot és fáradtságot éreznek, különösen a kezelés kezdetén. Ezenkívül felléphet még izomgyengeség, szédülés, könnyûség-érzés a fejben, izompetyhüdtség vagy rossz koordináció és bizonytalanság járás közben. Ritka esetben légzési nehézség is elõfordulhat. Mindezen hatások többsége elkerülhetõ, ha az orvos megfelelõen állítja be a dózist. Ezek a hatások átmenetiek és a kezelés folyamán megszûnnek. Koncentrálási zavar, nyugtalanság, zavartság, orientációs zavar és memória romlás is elõfordulhat.

  Csecsemõkben és kisgyermekekben fokozott nyálazás és a tüdõbõl származó váladékozás fordulhat elõ. A gyermekeket ezért gondos megfigyelés alatt kell tartani, mert a váladék légzési nehézségeket és/vagy súlyos fuldoklást és köhögést okozhat.

  Egyéb ritkán elõforduló mellékhatások: csalánkiütés vagy viszketés, hajhullás, bõrszín elváltozás, hányinger, fejfájás, libido csökkenés, impotencia, vizeletürítési képtelenség, korai szexuális fejlõdés gyermekeken (ez megfordítható folyamat), hasi problémák, allergiás reakciók.

  Tartós Rivotril-kezelés során a következõk fordulhatnak elõ:

  A görcsök fokozódása (csak bizonyos epilepsziaforma esetén), érthetetlen vagy lassabb beszéd, a mozgások koordinációjának romlása, látászavarok (pl. kettõslátás).

  A Rivotril depressziót is kiválthat, de ezt okozhatja az alapbetegség is.

  Ritkán vér- és májfunkció változások is elõfordulhatnak, ezeket az orvos figyelemmel kíséri.

  A Rivotril görcsöket okozhat porfíriában szenvedõ betegekben.

  Ritkán viselkedésváltozás is elõfordul, agresszió, izgatottság, ingerlékenység, idegesség, ellenségesség, nyugtalanság, alvászavarok, pszichotikus zavarok, súlyos viselkedészavarok és új típusú görcsök.

  Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

   

 7. Sziasztok!

  Jó pár éve szedem már. Az elején CSODÁLATOSAN oldotta a szörnyű szorongásaimat, ma már csak pár órára hat, és utána agresszívebb leszek, mint előtte. Szerencsére nagyon alacsony dózist szedek azt se minden nap, az elhagyása(még)nem okozott gondott.

 8. 1, szociális fóbiára és generalizált szorongásra

  2, több helyzetben megnyugtat amiben azelőtt rosszul lettem

  3, nem tudom mik a mellékhatásai, mindenesetre úgy érzem mostanában talán kevés az amit szedek, mert néha előjönnek a szorongások és a tünetek.

  4.-

 9. Ha beveszek 2 db 25mg-os Ketileptet és 2 db 0,5-ös Rivotrilt, akkor azonnal elalszom, nagyon mélyen, nem kelek fel, s alszom kb 12 órát.

  Ha nagyon ki akarom ütni magam, akkor 4-4 az adagom, s az 15-16 óra alvás.

  A Ketilepttel nehéz a kelés, Rivotrillal nincs gond, ha csak azt veszek be (vennék be), akkor minden gond nélkül akár hajnalban is, nincs kábító hatása. Nálam.

  Viszont fura módon nem nyugodtabb vagyok, ha bevezsem ezeket, hanem feszült és ideges. ?

   Ne haragudj, de ez azért nem durva egy kicsit??? Amúgy minek akarod magad kiütni ennyi időre?? Nagyon sokat szedsz be egyszerre..

 10. Én csak időnként szedem, ha nagyon szorongok. Akkor viszont nekem segít –mondjuk ez heti 1-2 alkalom, akkor viszont 4-6 mg–, eltűnik a mardosó szorongás és felpörgök tőle. Mivel így esetenként sokat veszek be belőle, így igyekszem minimalizálni a bevételek számát.

 11. Én is csak akkor veszem be ha nagyon muszáj, mivel olvaslak titeket, hogy rá lehet szokni és ezért. Már volt olyan tapasztalatom, hogy nem bírtam nélküle elaludni, de valahogy kibírtam, s ugyan igaz hogy nem aludtam éjjel, de másnap már el bírtam aludni. Azért ha nagyon szorongok vagy feszült és ideges lennék, akkor nagyon jó, tehát tényleg oldja a szorongást és idegességet. Altatónak is kitűnő, de igaz az is hogy egyre több kell belőle… :-S Mamám 3-at szed esténként, s gyakran nem bír mégsem aludni. Ezért próbálom mérsékelni, s kibírni nélküle. Sokszor viszont tényleg amikor nagy szükség van rá akkor beveszek egy 0,5-öset. Nekem ez tökéletesen bevált 😉

 12. Rivotril: kezdetek óta 2 mg-ot kell bevennem belőle esténként+

  300mg Seroquel/hatóanyag ua., mint Ketilept/600-al kezdtem szedni anno..

  Sem a 600mg Seraquel+2mg Rivotril, sem a 300-as verzió nem oldotta meg azt a problémámat, hogy ne hajnali 3-4 között ébredjek. NAGYON RITKÁN tovább tudok aludni (mondjuk heti 1x 5-ig…)

  Nem tudtam, hogy a Rivotril-hoz is hozzá lehet szokni, ezért hagytam el (hozzászokás veszélye miatt) folyamatosan (orvosi kontroll mellett) a Xanaxot és Xanax SR-t is.

  Most akkor Rivotril- elvonási tüneteim lesznek, ha pl. Lítiumot kapok estére???????!!!!!!!!!!! (orvosom ezt tartja végső megoldásnak, ha sikerül csökkenteni a jelenlegi esti gyógyszereimet…)

 13. heló! ha itt jársz írhatnál hogy mi van azóta veled, hogy hogy érzed magad az eltelt idő után. Én is hajigáltam befelé rendesen pia meg kábszer mellé, meg egyéb nyugtatókat is.
  Teljesen igazat adok mindenben amit leírtál, viszont én sem hallottam még retardról:)
  Én is tisztaidegbeteg vagyok mióta el akarom hagyni, napi 6-8 mg ot ettem régebben, ma már csak napi 4 szer eszek egy negyedet a felesből is, de kib@szott ideges vagyok, meg törni zúzni tudnék!! ennél még a kábszer is jobb!!!!!

 14. Az egyik legnépszerűbb börtöndrog. Még versike is született róla:

  A núlaketes-ricsi
  egy darab – egy cigibe megy
  egy kevés, ha jól akarod érezni magadat.
  5 db – vagy 10 db az már jó
  Hogy jön be papúcsba – dóhányba
  Nagyon jó a hatása egy két nap kóma – részegséget – ókoz
  Túdat alat van az ember és képes minden őrűcségre
  mert nem emlékszik semmire.”

  „Betalok és szanaksz
  a rivó meg a andakszin az mán jó
  ösze keverve és eladni kávéir és dohányir
  aki szedi anak megir, mert nem gondolkozik semmiről.”

 15. Alvászavarra kaptam először.

  Nagyon jó nekem pörgés elle, sajnos nem túl élménydús az életem.

  Nagyon régóta szedem, viszont keveset. Lefekvéshez a 0,5 mg-ot, ha napközben nagyon ideges vagyok, viszonylag ritkán, akkor felet a felesből.

  Próbáltam leszokni róla, de nem érte meg. Úgy gondolom, hogy nem vészes, amennyit szedek.

 16. Sziasztok! Én nagyon el szeretném hagyni a Rivotrilt már majdnem sikerült is, folyamatosan csökkentettük az orvosommal mire végül már 1/4 szemet szedtem igaz a 2 mg-osból. És pont akkor mikor már végre elhagyhattam volna egyik nap a reggeli kávé után olyan pánikrohamot kaptam, amilyet még soha 🙁 Pedig még bevettem reggel a bogyóimat. Egésznap forgott velem a világ ráadásul dolgoznom kellett, meg jöttek a szorongások. Másnap már besem tudtam menni dolgozni, mert egész éjjel vert a víz, meg olyan szorongásos rohamaim voltak, hogy azt hittem lekaparom a falat.Ijedtemben bevettem egy fél 2 mg-ost, meg 50 mg Lamolepet és egy óra múlva teljesen jól lettem. Lehetséges ez a Rivotriltól??? A fokozatos csökkentés 2 hónapja alatt semmi bajom nem volt, SEMMI! Miért pont a végére akadtam ki? Nem tudom mit csináljak? Le lehet egyáltalán szokni? Nekem fontos lenne, mert babát szeretnénk és nem szedhetem terhesen. Vagy mondjak le arról, hogy gyerekem legyen?

 17. Idézet tőle: Bella

  Sziasztok! Én nagyon el szeretném hagyni a Rivotrilt már majdnem sikerült is, folyamatosan csökkentettük az orvosommal mire végül már 1/4 szemet szedtem igaz a 2 mg-osból. És pont akkor mikor már végre elhagyhattam volna egyik nap a reggeli kávé után olyan pánikrohamot kaptam, amilyet még soha 🙁 Pedig még bevettem reggel a bogyóimat. Egésznap forgott velem a világ ráadásul dolgoznom kellett, meg jöttek a szorongások. Másnap már besem tudtam menni dolgozni, mert egész éjjel vert a víz, meg olyan szorongásos rohamaim voltak, hogy azt hittem lekaparom a falat.Ijedtemben bevettem egy fél 2 mg-ost, meg 50 mg Lamolepet és egy óra múlva teljesen jól lettem. Lehetséges ez a Rivotriltól??? A fokozatos csökkentés 2 hónapja alatt semmi bajom nem volt, SEMMI! Miért pont a végére akadtam ki? Nem tudom mit csináljak? Le lehet egyáltalán szokni? Nekem fontos lenne, mert babát szeretnénk és nem szedhetem terhesen. Vagy mondjak le arról, hogy gyerekem legyen?

  Bella!

  A koffein mindenféle formája kiprovokálhat pánikrohamot. Ez részben saját tapasztalat, másrészt ezt pszichodoki is mondta. Szerintem le lehet szokni, de ha teheted jó lenne, ha megtanulnál bármilyen meditációt (szerintem legjobb az autogén tréning). Ha más megoldás nincs kérdezd meg a dokid ki tud-e írni veszélyeztetett terhesnek (nekem felajánlotta az enyém) nem tudom most mit lehet nekik , mert sok mindent megszigorítottak az utóbbi időben. Az is sokat segít, -ha teheted- doki vagy lógus érzelmi támogatását kérd. De a családod és a párod is sokat tud segíteni. A babáról semmiképp ne mondj le!!!! Sok sikert!!!!

 18. Norika
  nem tudom megkaptad-e ezt üzenetben…

  Uhh, figy’ ha azért nem írsz mert.. küldtem egy mosolyt(?) meg egy tetszik-et(?) azthiszem.. akkor az csak annyi h érdekelt esetleg van-e blogod vagy valami, mondom megnézem az adatlapod, és én új vagyok itt és látok ott egy ilyet; 🙂 meg h: tetszik, mindkettő linkként -hát rákattintottam.. gondoltam majd szólsz valamit, de a csönd is beszédes…
  Ha ezzel megijesztettelek (vagy megsértettelek?) vagy bármi, akkor bocs, visszavonjam? >.< Tényleg hülyén hangzik de pl. azt hittem a tetszik alatt olyasmik lesznek amik pl. tetszenek neked, most már rájöttem h ez a „like” akart lenni- mondom új vagyok itt.
  Légyszi CSAK emiatt ne ne-beszéljünk.
  Meg, kérdezz rólam bármit ha érdekel,
  deee le is koptathatsz, csak most nem tudom mi van… :S

  Azt látom h nem fogadsz üzeneteket, de azt nem tudom h teljességében nem, vagy csak engem tiltottál le, mindenesetre sajnálom ha megsértettelek v bármi, nem állt szándékomban.
  Csak akartam h tudd…

 19. Idézet tőle: Norika

  kopj mar le rolam teged tiltottalak le te debil szal kopj le meg szepen mondom

  😕 O.O

  Mit mondtam???
  Mit tettem???

  Figy’ lekopok, oké, de csak hogy tudd, kaptam ?magamtól? pár kedves anyázó levelet h takarodjak az ő nevével innen, és most látom h tényleg van itt egy „másik én”…
  Ezt például NEM én írtam: „2013. május 12. – 00:20 Szörnyi üzenője – hááát… ezt meg kell szop(k)niuk. csak nehéz” se ezt: „léci takarítsd el ezt  aki a nevem helyett használja magát, pont még ez hiányzot, Kleó”

  Normál esetben a nem-válaszra is lekopok, csak most úgy kíváncsi lettem mi rosszat csináltam hogy ezt érdemlem…?

 20. SOK igazságot olvasok itt. Nórikának igaza van, a rivó is uolyan addiktív mint a xanax/frontin. Tapasztalatból tom mivel 5 évig szedtem xanaxot, kb úgy 4-5 mg volt a napi adagom. 3 éve állítottak át rivóra, a xanax tolerancia miatt. Rivóból is volt már napi 6 mg dózis, de jelenleg napi 1 mg on vagyok, kifejezetten x@rul érzem magam. Hullámzó a kedvem, emberek között szinte nem tudok meglenni. Hirtelendührohamok, kedvetlenség, fejfájás jellemző. Meg azt vettem észre hogy egyre gyakrabban ébredek fel éjjel arra hogy nem kapok levegőt, meg alig bírok egy jóízűt ásítani. Az orvosomnak mikor ezt elmondtam ( nem bírok ásítani ) , azt mondta nem is halott ilyet. Be is jelentkeztem egy másik,jónevű dokihoz. A koffeinos dolgot én is tapasztaltam már, és biztosan igaz. Először tök jól érzem magam tőle, utána meg pánikrohamszerű dolgok következnek, de ez is tartózkodási hely függő. Nagyon sokat vagyok egyedül, mivel 80 éves nagypapámra vigyázok, lehet ez is közrejátszik , de nem tudok mit tenni, mert másra nem számíthat a családból.
  Valaki hallott már arról hogy diazepam segítségével könnyebben le lehet szokni a rivóról?
  sok helyen olvastam már róla, de hogy magyarországon létezik e ilyen lehetőség ???
  http://www.non-benzodiazepines.org.uk/clonazepam.html

 21. <3 Köszi, nagyon kedves Tőled hogy így aggódsz értem!! 🙂 Ez számomra csak egy alternatíva a sok közül. De szerintem nem is írhatnának fel az orvosok ekkora mennyiségben. Ha jól tom akkor 10 db os kiszerelésben van , és altatóként írják fel és 10 mg os (seduxen). Ezekkel az elvonási tünetekkel meg kell tanulni együtt élni, addig amíg teljesen le nem tudom redukálni, 0 ra. Utána az agy regenerálja önmagát ( a GABA, és a glutamát rendszert).
  Egyébként esténként szedek 30mg miagent is, de már nem érzek tőle nagyon semmit, csak annyit hogy „megereszkedik a gyomrom” : valszeg csökken a feszkó belül:)
  Elaludni mikor hogy , van mikor könnyen, észre sem veszem, de van hogy 2-3 óra kell. Reggel meg jön az érdekes légzési procedúra. Szedtem tegretolt is nemrég, de abbahagytam, mert erősebben éreztem a gombócot a torkomban tőle. Cipralexet is szedtem  kb 5évig, de tavaly spontán elhagytam, szinte semmi hiánytünet nem lépett fel, és azóta sincs semmi. Próbáltam mostanában a Coaxilt is , de attól is furán éreztem magam, zavart voltam.
  Rengeteg szert kipróbáltatott már velem a „kezelőm”, mint pl.: Olzin, lamolep, kventiax,frisium. Mizapint is szedtem kb fél évig az insomniára, jó is volt egy darabig amíg hozzá nem szoktam, aztán azt tanácsolta szedjek belőle kettőket (60Mgot), én meg mondtam inkább nem, akkor írta fel a Miagent, abból is 60 at kellene szednem, de csak 30 at szedek, nem akarok még ahhoz is jobban hozzászokni, el akarok mindent hagyni. Mostanában frontinnal próbálom csökkenteni rivó elvon. tüneteket, kisebb nagyon sikerrel. Egyébként elmondanám hogy ezév elején még 3szor 2 -ket ettem a felesből, vagyis 3mg volt a napi adag. Ma ott tartok hogy 4szer 1 negyed. Azért van négy részre osztva, mert későn fexem le aludni, így a negyediket lefekvés előtt úgy 11 kor veszem be. Már ez is nagy eredmény ?!? Csak ez az agorafóbia durva nálam, egyszerűen minden helyzetben zavarban, és hülyének érzem magam, azt hiszem hogy látják rajtam ahogyan érzek, és ez éppen ezért szerintem ki is ül az arcomra, van hogy le is veszik. Vagy csak én érzem így? Bebeszélem magamnak, elvonási tünet ?? nemtom, de nagyon gáz. Vannak napok amikor egyáltalán semmi, de van mikor nagyon gáz, el kezdek izzadni ,remegni , pótcselekvést keresni, meg ilyenek. Csak ha tudom hogy senki sem lát, akkor tudok természetesen viselkedni. Találtam egy angol nyelvű oldalt, most azt olvasgatom, érdekes dolgokat írnak. Tudok angolul, de azért nem olyan magas szinten, hogy mindent le tudjak fordítani, ezért a google chrommal fordíttatom. Ajánlom mindenkinek. :  http://www.benzobuddies.org/
  Szóval várom a további tapasztalatokat,ötleteket, tanácsokat.
  Nem akarom visszaemelni az adagomat(tudom hogy segítene) de ha már eddig eljutottam akkor nem fordulok vissza, inkább szenvedek még egy darabig…. csak a cél lebeg a szemem előtt:visszakapni önmagam, és lelkileg egészségesen élni!! 🙂

 22.  Vezi! Vissza fogod kapni a régi önmagadat.

  Szerintem ha dohányzol (de ha nem dohányzol csak emiatt ne szokj rá) akkor érdemesebb lenne most a Rivo visszavétel kapcsán a nikotint megemelni a szervezetedbe,az is csökkenti a feszültséget az elvonással kapcsolatban.Inni ne igyál semmit (szeszt) a Frontint meg csak nagyon óvatosan a kibekkelésre-inkább ne-mindenesetre ne a Frontinnal együtt a csökkent Rivot.

  És az elvonási tünetek akkor nagyon hosszúak ha valaki mondjuk 4 mg-ot hagy el egyik napról a másikra,de beszélj orvossal ha nagyon rosszul vagy,de én azt prognosztizálom egy két hétnél tovább nem fog tartani ilyen kis adagnál.

 23. Szia Resdi!

  Köszönöm a tanácsaid, de nem ilyen egyszerű sajnos. Mert az én dokim akit mellesleg 20 éve ismerek, hallani sem akart róla amikor felvetettem , hogy leakarok szokni, mert babát szeretnék. Szerinte úgysem fogom kibírni, stb…Szóval a segítségére nem nagyon számítok, mert mikor megkérdeztem, hogy estleg mi az ami segítene a gyógyszermentes időszakban Pl: fényterápia, meditáció…azt mondta, hogy igazán semmi, és attól fél, hogy annyira romlik az állapotom, hogy nem fogja tudni visszafordítani és kórházba is kerülhetek. Nem mondom jól beijesztett. Szerinte egyébként már nem csak depressziós, szorongós vagyok, hanem pár éve már bipoláris is( Én ezt nem hiszem, mert soha nem voltak igazi kilengéseim, de szerinte csak azért nem, mert időben elkezte a kezelésem. A baj az, hogy mivel elég sokat utána olvasok ennek a betegségnek annál inkább félek, hogy olyanokat fogok csinálni akaratlanul, mint a tényleg betegek és ezzel kialakul az ördögi kör, mert elkezdem figyelni magam és ettől stresszelek attól pedig rosszul leszek. Egyébként a gyógyszerekkel nagyon jól érzem magam, vidám, boldog, kiegyensúlyozott vagyok, tele tettvággyal, életerővel. Tegnap viszont már annyira rosszul voltam, szédülés, állandó szorongás és már depis hangulat is kezdődőtt, hogy felhívtam a dokim aki azt mondta, hogy őszintén sajnálja, de tényleg nem megy a leszokás és vegyem be az eredeti adagomat, miután ezt megtettem 1 óra múlva, mintha elvágták volna a rosszulléteket és teljesen jól vagyok. Lehet, hogy nekem tényleg kellenek azok a pirulák?Egyébként kiírnának veszélyeztetett terhesnek, mert a munkahelyemen nem is lehet dolgozni terhesen a cég nem engedi. De előtte 3 hónap gyógyszermentesség kellene és a terhesség alatt sem szedhetném, mert megtiltotta az orvosom. Szóval sakk-matt 🙁 Te szedtél gyógyszert a terhességed alatt, vagy ismersz valakit aki igen és mi a tapasztalat?

  Előre is köszi ha válaszolsz.

 24. hát emberek, én csak egyszer próbáltam lejönni a Rivóról, és bíz az nem 2 hét rosszullét volt, hanem kb 3 hónapom ment rá, de az úgy, hogy az eszméletvesztésektől kezdve mindent el kell képzelni, tehát tachcardia, brutális verejtékezés, olyan gyengeség és remegés h az ágyból nem tudtam kikelni, és mindez nem csak időszakosan jelentkezett hanem a 3 hónap alatt folyamatosan, és egy cseppet se csökkent az elvonási tünetek hevessége, pedig legtöbben ezt gondolnák. aztán meg mégse. naná elegem lett belőle, és belenyugodtam h ezt nekem életem végéig szednem kell. (2×2 mg-tól vagyok elfogadhatóan)

  szóval tényleg nagyon egyedi a kérdés, mert aztán meg elég extrém dózisú alprazolamot egyik napról amásikra hagytam abba, és azt meg se éreztem. (napi 10-14 mg!)

 25. Idézet tőle: Norika

  sztem meg ne drogozzatok aki drogozik mert minden nyugtato az inkabb ne adjon tanacsokat .

  Norika, ez viccnek jó, de akkor ajánlom figyelmedbe a vonatkozó kormányrendeletet, és bizony a nyugtatók 99%-a a pszichotróp III-as csoportban van, azaz NEM drog! Azért ne mossuk egybe a dolgokat!

 26. hahahaha te mindent elhiszel ami kormányrendelet ? nem véletlenül hívják magyarországot a birkák országának.persze h nem fogják azt mondani h drog hiszen akkor elég rendesen megcsappana a gazdaság tudni illik a pszichiátriai szerek elég nagy drogipar 😀

 27. Megy keményen az anyagozás a sitten. A rivó kenyérbe sütve, kávéba csomagolva, akárcsak a xanax és a frontin. Azt, hogy mit művelnek nem éppen publikus.

  Találtak marihuánát, kokaint is.

  A frontin, rivó és társait én sem engedném a járóbeeg ellátásba. Sok a probléma velük.

  Mint anno a barbiturátokkal.Nem véletlenül vonták ki őket a forgalomból.

 28. De miért nem engednéd a járóbeteg ellátásba ? most nem azért de úr isten, én sportolok, nem is alja-szinten, de bizony nálunk is qurva sokan szedik a xanaxot főlg, de azért a rivotril is előfordul. Még szerencse h olyannyira szar a sportorvosi rendszer h egyrészt nem is érdekli őket másrészt nekem is már sok éve van versenyzői engedéyem, és még soha nem vették észre. Ugyan … ezek annyira hülyék, hogy ha egy kemény kokainos bemenne vizsgálatra, annak is megadnák az engedélyt. Na de mindegy. 

  Miért nem engednéd tehát? Ne viccelj, azért pl 1-2 xanax miatt olykor, tán mégse indokolt kórházba feküdni sztem …. Most nem? ilyen alapon a lakosság igen nagy %-a gondban lenne!!

  Aztán meg a rivotril … hm … azért figy, ennek kemény görcsoldó hatása van, szal igen sokan szedik igen kemény dosisban akár epilepsziára a mai nap is, mivel hiába állítják h jaj vannak modernebb szerek, a nagy lófaxt, vannak hogyne, csak éppen sok olyannal beszéltem, aki már végigpróbálta az összeset és rohadtul hatástalan mindegyik, egyedül a jó öreg rivotril vált be neki. Most akkor ő élete végéig feküdjön kórházban? Sztem ez is egyéni dolog, van aki meg se érzi, aztán pl anyám is olyan hogy már egy 0,5-östől is egész nap szédeleg 🙂 De lényeg a lényeg h hatalmas gondok lennének, ha azt kivonnák a forgalomból … Annak csak egy vége lenne: ugyanúgy menne tovább minden, csak éppen szép kis fekete piac épülne köré … ennyi. 

 29. Tudjátok mit gondolok? Ma nagyon feszült voltam, és már vagy 3 hónapja 1 szem Rivotrilt sem vettem be, és most úgy éreztem kell, szóval bevettem egy fél szemet… és lehet hogy drog, meg káros, meg méreg meg ki tudja mi, de legalább hatásos. És jobban lettem tőle. 🙂 És örülök hogy bevettem, mert már nagyon kivoltam. Valószínűleg nem fogom sűrűn szedni, de most kellett.

 30. egyébként ez így van. én is mondom anyámnak, amikor már 3 hete nem tud aludni 2 óránál többet, hogy cesessze meg, hát vegyen már be egy altatót, és csak egyszer kéne visszabillenteni a bioritmust a helyére, és lehet hogy sikerülne, és utána tudna aludni. Így meg kómásan és idegesen elvan egész nap.

  Úgyhogy bizony,. nevezhetjük akárminek a dolgokat, de sok esetben nagy segítség. 

 31. Már csak egy negyedet szedek reggel, de korábban a Rivotril elég jól kivont engem érzelmileg a forgalomból. Nem hatott meg különösebben semmi (igaz, így a nehezebb időszakokat is jobban átvészeltem), teljesen átformálta a személyiségemet. Azt vettem észre, hogy az esti adag változtatja meg legjobban a személyiségemet, mióta nem szedem este (fél volt a legkisebb), azóta jobb a kedvem is. Ez a gyógyszer valahogy előhozta belőlem a manipulatívabb viselkedést (borderline). Nálam sajnos ez így működött, amíg nem szedtem a mostani antidepimet, a Rivotrilnak azt köszönhetem, hogy megmaradt a lendületem akkor, mikor nélküle vánszorogni sem nagyon lett volna erőm.(nagyon jótékony ez az éjjeli nagyon mély altatás..) Most viszont ezerszer jobb nélküle. A Rivotril nagydózisú fogyasztása szerintem azt is jelezhetii, hogy az alapszer(ek) nem megfelelő(ek).

 32.  

  Kifejezett BZD altatószer csak egy van a Lendorimin (brotizolam)

  De az annyira hipnotiukus ha beveszed 30 percen belül elalszol tőle,szóval azt nappali szorongásoldásra nem szokták felirni.

  Az irány jó,minden mást leirtam,olvasd el.Hajrá!

 33. A Rivotrilt dokival érdemes elhagyni,mondjuk annyiből jobb a helyzet,hogy Rivobol nincs retard,azokat még negyedelni se lehet.Szerintem el tudod majd hagyni,hát az elvonási tüneteknek normál esetben egy két-hét alatt múlniuk kéne.De nagyon jó az irány hogy már 1 mg-nál tartasz.És büszke vagyok rád.Elvileg a Frontin addiktivabb,de ha kell akkor kell.

 34. Idézet tőle: David

  egyébként ez így van. én is mondom anyámnak, amikor már 3 hete nem tud aludni 2 óránál többet, hogy cesessze meg, hát vegyen már be egy altatót, és csak egyszer kéne visszabillenteni a bioritmust a helyére, és lehet hogy sikerülne, és utána tudna aludni. Így meg kómásan és idegesen elvan egész nap.

  Úgyhogy bizony,. nevezhetjük akárminek a dolgokat, de sok esetben nagy segítség. 

   

  David! A Rivotril nem altató.Altató hatású BZD pl a Lendormin.Tudom sok betegnek felirják-de nappali szorongásoldók nem ideálisak alvásra-tudom mert sokak beszámoltak róla…A forditottja is igaz-kifejezetten hipnotikus hatású szerek nem alkalmasak nappali szorongásoldásra.Egyszer dumáltam erről egy pszichiáterrel mondta igazam van-ő nem is szokott alvásra Xanax,Rivotrilt irni-de sokan kapják-hogy „jó az arra is”.

  Ugyanolyan fából vaskarika alvásra szedni mint amikor régen még nem voltak BZD-k,csak barbiturátok.Úgy adagolták őket hogy ne okozzanak alvást-de a szorongást oldják.Általába az a játék vége amit te is irsz,hogy valami „félalvás” szerű állapot beáll-de nem ébredsz utána kipihenten.Tehát vagy szedjen valaki normális altatóra való BZD-t vagy más tipusu altatót ha nagyon nem tud aludni-de szerintem erre a nappali szorongásoldók alkalmatlanok-vagy persze lehet dózist emelni-de nem célszerű-mert akkor nappal is kevés lesz…..

  Nekem egyébként a Seduxen vált be az összes BZD közül.Igaz keveset is szedtem nagyon,napi negyedet.Rivotrillal rengeteg bajom volt azt el is hagytam-másnál működik.Megjegyzem:A negyed Seduxent se alvásra szedtem.Rivotrilnál már napi 1,5 mg-nál tartottunk az orvossal-igy inkább önként kiszálltam a játékból és elhagytam-mégis szarul voltam tőle.

  (1 Seduxen 5mg-os-negyed az 1,5mg ugye.Az ne tévesszen meg senkit hogy a Rivotril is annyi volt,mert a Seduxen maximális adagja 10 mg lehet-annak a tizedét szedtem,Rivonál meg már a közepes adagnál tartottunk…Amellett a Seduxen sokkal több időt van a szervezetben 80 órát is akár-a Rivo meg max 12-t.Tehát itt nem dekára kell mérni-hogy ez is annyi volt-meg amaz is)

 35. Nemrégiben a tv-ben is volt egy hír, hogy egy pedót betettek két rivó-vodkással közös cellába, meg is ölték…

  Velem is csodát tett ez a kombó, mitnemondjak…

  Szorongásra kaptam, de cart sem ért, 6-8 db. 0,5-ösnél ciginyi időbe telt, mire eligazodtam egy ismerős helyen. És amikor évekig nem ittam, de rivóztam, olyan gyilkos ösztönök jöttek rám, mint soha. Aztán egy ideig nem gyártották, mert leégett a gyár, és simán átálltam a frontinra, de az se sokat ért, pedig azonos hatóanyag, mégis a xani vált be. (Mondjuk túl sok sok piával az is tud csudákat tenni, de nem annyira.)

  Ami viszont egyértelmű mellékhatása volt, az a libidócsökkenés (sőt, elmúlás), és bizony pasin is tapasztalom, hogy túlzásba piával bizony azt eredményezi, h csak a vágy marad.

  Életemben egy szemetebb feszkóoldót ismertem, az Andaxint.

  És tényleg nem altató, de sokan használják annak.

  Azért bizony ismeretes az etil-tranquilláns függés. Úgyh piával (meg fűvel pl.) drog.

 36. Ja jól mondod Kleó.Velem is az volt-amig szerencsére rövid ideig szedtem ezt a borzalmat-hogy már 1,5 mg-nál tartottunk ahogy irtam is-és még Én ismindig ideges voltam,és olyan üveges volt a szemem hogy napszemüvegbe kellett járnom-télen…. tapasztaltam szedése során hangulatzavarokat,szexuális teljesitményromlást-hamar abba is hagytam Önként.Kész orosz rulett hosszú távon szedni-főleg nagy dözisba.Amit Te is irtál-6 db 0,5-ös az már 3mg-rengeteg-ilyen piszkosan kivánja aztán a szervezet….

  Valahogy a többi benzodiazepinnel nincs ez hogy már terápiás dózisba is ennyire emelgetni kell.Szentbiztos hogy nagyon hamar függőséget okoz-szerintem sokkal hamarabb mint más BZD-k.De ez nem is csoda-mert ennek van tudományos alapja is:Ugyanis a klonezapam hat a legtöbb agyi receptorra az összes nyugtató közül-pl a Seduxen vagy a Xanax az 5HT-1,5HT-2 receptorokat nem blokkolja-ezért élettani alapja is van annak miért csinál rendkivül hamar függőséget.Minél több receptorra hat egy szer-annál nagyobb a függőség potenciálja.

  Az mondjuk érdekes hogy a Xanax jobban bevált neked mint a Frontin-mert azt te is irtad hogy a Frontin a Xanax generikumja.

  Persze minden BZD-hez hozzászokást okozhat ,de bizonyitott hogy a Rivohoz a legkönnyebb.

 37. Megjegyzem a Xanax is nagypotenciálú benzodiazepin,de nem okoz olyan hamar függőséget mint a Rivotril-ennek a biokémiai magyarázatát leirtam az előző posztban.

  A benzodiazepinek csoportositása:

  Kispotenciálú szerek:Seduxen(diazepam),Elenium/Librum (chlordiazepoxid),Lendormin(brotizolam),Dormicum(medazolam) /ez utóbbi kettő nappali szorongásoldásra hipnotikus-altató hatása miatt alkalmatlan/

  Nagypotenciálú szerek:Xanax(alprazolam),Rivotril(klonezapam),Rohypnol(flunizatrepam)

  Kiürülési idő leggyorsabbtól a legtöbb ideig (átlagban):

  Dormicum   4 óra     (Ebből következik hogy rendkivül gyorsan elaltat)

  Lendormin  6 óra     (Ebből következik hogy alvásmélységet javitja)

  Xanax         12 óra

  Elenium     15 óra

  Rivotril       18 óra

  Rohypnol   26 óra

  Seduxen    72 óra

  A Rivotril tehát-kiürülési idejét tekintve is-meg biokémialag is-NEM altatószer.

  Megjegyzés:Altatószerként való használatnál a Rivotril komoly légzésdepresszáló !!!(lassitó) hatását is figyelembe kell venni-ami mondanom se kell igen veszélyes lehet-ezzel mindenki számoljon.A Rivotrilnál ez a hatás külön kiemelt a betegtájékoztatóban is.

  SEMMILYEN nappali BZD nem való már csak ezért sem alvásra.

 38. Minden gyógyszer másképpen hat, és más pillanatban. Amikor először felírták nekem a rivotrilt csak halálosztónak neveztem, mert olyan depressziós lettem tőle. Miután azonban hülye antipszichotikumokkal teljesen pszichózisba kergettek, viszont nem tudok aludni visszatértem a rivóhoz, amitől sírok mint az állat, de legalább vannak érzéseim. Az altatókat sem ajánlgatnám, mert azoknak is ugyanúgy pszichózist kiváltó hatása lehet, és ugyanúgy nagy a hozzászokás kockázata. Most egy természetes alapú hormonnal próbálkozom a rivó mellett esténként. És hihetetlen, hogy az alváshormon jó az alvásra is.

 39. Belőlem érzelmes csajt csinált, de ezért mondtam, hogy más ezek a szarok mindenkire mindig máshogy hatnak.Az antipszichóktól pedig nem csak hallucináltattak, hanem a legyőzhetetlenség érzését is keltették. Az igaz, hogy a rivó szexuálisan taccsra tesz.

 40. Nem az égből pottyant dolog hogy a Rivotrilból egyre több kell-még terápiás dózisban is.

  Amellett azért mert igyekszem a betegtársakat felvilágositani (kiürülési idő stb.) az még nem felhivás keringőre.Mindenki azt szed amit jónak lát.Szerintem sosem irtam olyat hogy az altatószerekhez nem lehet hozzászokás-azok is benzodiazepinek a legtöbbje.Azzal teljesen egyetértek hogy ami egy illetőnek jó nem biztos hogy a másiknak is megfelel.

  Arról sem tehetek hogy valakinek az orvosa nem követi a kutatási eredményeket.

  Napnyugaton-és jobb helyeken itthon sem-irnak fel altatónak Seduxent,Rivotrilt,Xanaxot.

 41. Nehezen álltam neki, de amikor bevettem az első 0,5-ös felét, iszonyú jó érzés volt, hacsak pár órára is megszabadulni az állandó szorongástól. Azóta már kb. 2 mg-t szedek de nem állandóan. Szerencsére (kopp-kopp-kopp) úgy tűnik simán el tudom hagyni. Remélem ez így is marad.

 42. senki se szedje be ezt a szert, aki csak teheti, hacsak nem mondjuk tényleges epilepsziája van, amire nincs más (de talán arra is van más). ez a legundorítóbb, legiszonytatóbb drog, amit a pszichiáterek cukorkaként írnak fel minden kis mentális zűrre – én nem szedtem, de amit látok és tudok róla, minimum ezt mondatja velem, és muszáj volt ide beírnom, hátha van, aki hezitál még…olvassatok lejjebb, tájékozódjatok róla mindenképp, időben

 43. Én is élek e szerrel néha. Még a körzeti Ideggondozóban kaptam,mert nem tudok autóban utazni…és akkor még visszafogottan fejeztem ki magam. Tömött járműveket sem szeretem,ha megoldható elkeülöm.Igazából az autózáshoz jó volt,de mivel ritkán utaztam,hát ritkán használtam. Később beszedegettem ha szar napom volt,vagy ha nem tudtam aludni.Nekem a 0,5-ös adagot írták fel,de ha utazni kellet egy órával az indulás előtt bevettem 1 mg-ot is,vagy 1,5-öt.

  A hatása érdekes..Változó.Néha olyan nagyon jókedvű leszek tőle,máskor meg úgy lenyom,hogy beszélni sincs erőm.Alapjában véve pozitívan értékelném,mert sok nehéz helyzeten átsegített már.

  Mostanában viszont,nagyon nem jó hatással van rám. Ha két napig szedem mert rossz passzban vagyok akkor inkább felerősíti a negatív érzéseimet,dührohamaim lesznek,amiket nem tudok visszafogni,max csak annyira,hogy elvonulok,hogy minnél kevesebben lássák.

 44. Nem drog, hanem gyógyszer. Sok embernek használ. Biztosn van jobb, kevesebb mellékhatással bíró készítmény. De azok drágák.
  A Rivotril (a pszichiátriai gyógyszerek között)olcsónak számít, nem cseszegeti az orvosokat az OEP.

 45. Sok minden ártalmas ha nem élünk, hanem visszaélünk vele.

  Nekem- mikor nagyon szorongtam – használt, aztán kb 2 hét után letehettem. Senkinek se érdemes magát kínoznia és kibírni gyógyszer nélkül, mikor akutan szorong, csak azért, mert sokan nyakló nélkül döntik be a gyógyszert(sokszor itallal kombinálva) egyre emelkedő dózisban mindenféle apró feszültségre.

 46. Bocsánat, senkit sem állt szándékomban megbántani, aki szedi a Rivotrilt.

  Avana, én is szedem a Frontint 5 éve, úgyhogy sejtheted, fel sem merült bennem afféle gondolat, hogy bárki kínozza magát gyógyszer-nemszedéssel, amikor akutan szorong.
  Amit felhoztam, annak pedig semmi köze nem volt azokhoz az emberekhez sem, akik visszaélnek a Rivotrillal, vagy még alkohollal is kombinálják, „nyakló nélkül”.
  Szuper, hogy van, aki rövid távra kapja és/vagy könnyen le tudja tenni. 
  Félre lehet direkt magyarázni, de pusztán azt a meglátásomat írtam le, hogy ez jóval veszélyesebb „gyógyszer”, mint aminek az egyszeri beteg hiszi, aki bemegy egy pszichiáterhez segítségért. A tájékozódás fontosságát hoztam fel. Ez nem játék, és vannak pszichiáterek, akik felelőtlenül írják fel a benzodiazepinek közül pont ezt (a Frontint-Xanax is olcsó, kevésbé addiktív és nem tudatmódosító-adott esetben)
  Köztudott, hogy nagyon sokan iszonyúan kínlódnak tőle, és képtelenek letenni (nem jellemgyengeségből fakadóan)
  Bizonyára ez is egyénenként másképp hat, viszont súlyosabb hatásokkal kell számolni hosszú távon. 

  Mark77, mindig úgy szólalsz fel, mintha valami szakértő lennél gyógyszer-ügyben, miközben bárki lehet tájékozott vagy tapasztalhatott dolgokat, ami ugyanúgy lehet igaz.
  Az én értelmezésemben amúgy drognak számít a cigaretta, a kávé egyaránt; hétköznapi értelmeben vett drognak hiszem viszont részemről valóban a Rivotrilt, így is, hogy magam nem szedtem sosem. 

 47. Hosszabb távon sajnos a benzodiazepinek(a Rivo és a Xanax is az) szedése memóriazavart okoz, bár az kérdéses számomra, mekkora dózistól.

  Orvos kérdése, Rivotrilt ajánl-e vagy Xanaxot(Frontint).

  A kórházban például Xanaxot kaptam, mert az modernebb(ez volt az egyik indok), most novemberben pedig direkt Rivotrilt írt fel az orvos(magánorvos) – Xanax helyett – , mondván, hogy a Rivo finomabban hat, nem illan el olyan gyorsan a hatása, mint a Xanaxnak. (Mondjuk Xanaxból van SR forma is, de ezt valamiéért figyelmen kívül hagytuk.) Ezt  két esetet alapul véve számomra nem tiszta, hogy jobb lehet-e az egyik a másiknál vagy sem, kértékonyabb-e vagy sem, addiktívabb-e. 

  Részben saját döntés is, hogy nem állandóan szedem ezeket, mert így van remény arra, hogy amikor tényleg nagyon kell, akkor hasson.

 48. Saját tapasztalatom szerint a gyógyszert nem véletlenül írta fel az orvos senkinek sem. Mivel  a pánik és egyéb szorongásos betegségek komoly tüneteket produkálnak, ezért feltétlenül szükséges az,hogy ezek a tünetek ne keserítsék meg a napokat, esetleg az éjszakákat. Aki tudja,hogy milyen egy pánikroham, annak erről nem kell mesélnem., főleg,ha valaki még egy kicsit hipochonder is..(én minden betegség tünetét produkáltam)..Noha járok/tam pszichológus-hoz tudom,hogy a legfontosabb az alapbetegség gyógyítása….blablabla….esténként jól aludtam tőle, nem voltam másnap fáradt, esetenként a stressz miatt napközben egy negyedet is szedtem, de ez hál istennek nem volt gyakori. A hátránya, hogy a libidót a 0-val teszi egyenlővé :-P, ehhez nem kell különösebb kommentár. 🙂

  Még ha már jól is érzed magad és erőd is van elhagyni a gyószert, ne tedd. Egy antibiotikum kezelés során gondoltam erre, pár napig nem szedtem, 4 nap !!! után jelentkeztek az elvonásos tünetek, holott én csak este szedtem 0,25 mg-ot. Izomfájdalom, szívdobogás érzet, zsibbadás, fejfájás és mellkasi nyomás, persze alvás semmi. Szóval ez egy ördögi kör.  Most már csak negyedet is de kell szedni, nincs mese!

 49. Idézet tőle: Avana

  Hosszabb távon sajnos a benzodiazepinek(a Rivo és a Xanax is az) szedése memóriazavart okoz, bár az kérdéses számomra, mekkora dózistól.

  Orvos kérdése, Rivotrilt ajánl-e vagy Xanaxot(Frontint).

   

   

  Nekem egy doki azt mondta, hogy a Frontin puffogóssá, ingerültté tesz, ezért jobb a Rivo.

  A memóriazavar garantált, szerintem kis mennyiségtől is. Szeretnék inni egy teát, kimegyek a konyhába, és meglepve tapasztalom, hogy már ott gőzölög! Eszembe jut, hogy valami fontosat be kéne írni a naptáramba, és azt látom, hogy már be van írva. Leteszem a telefont, és 5 perc múlva nem tudom, hogy valóban megbeszéltem valamit valakivel, vagy csak gondoltam, hogy meg kéne… Nem tudok olvasni, mert képtelen vagyok megjegyezni, hogy ki kicsoda a történetben. Nem jutnak eszembe az ismert nevek. Cetlik, jegyzetfüzet, emlékeztetők, csak azt nem tudom, hogy mire kéne emlékeznem. :)))))

  Ezt mindenki tudja, tapasztalja, csak az orvosok nem. 🙂

 50. Lehet,h.engem a rivó tesz agresszívá,nem tudom. Tény,h.mindig is bennem volt egy mérhetele harag( nem tudom miért) de mindig tudtam uralni. Ha agresszív vagyok, bekapok pár mg rivót, ami kiüt de később még agresszívabb leszek.

 51. A következő lenne a kérdésem a Rivotrillal kapcsolatban.

  Hogyan lehetne úgy kilőni, hogy ma már elsősorban mint altatót kapom?
  (És állítólag az altatók még addiktívabbak.)

  Szóval elég hektikus meg össze-vissza az alvásom. (Rivó nélkül ha próbálom néha?—->Alszok egy-két órát, mikor jólesik, majd fél éjszakát átvirrasztom, majd nagy nehezen elalszom és másnap mosott szar vagyok.)

  Szóval a szorongás nem feltétlen ott helyben jön elő egy adott szituban.

  Hanem esti agyalás formájában jön elő legtöbbször. (Végigpörgetem magamban X alkalommal Y eseménysort, hogy mi volt meg mi várható ebben majd)

  Na, ettől nem tudok elaludni és ebben segít a Rivó.

  Vannak 2-3 napok mikor próbálom letenni, de nem nagy sikerrel. (szóval előjön az, amire felírják)

  Adagolás?
  Most pl. 0-0-1 x 2 mg van felírva. Viszont ez így meg napközben néha erős elvonási tünetekkel jár. (Van amikor ezért van 1/2-0-1 x 2 mg felírva.) Plusz ha reggel (!) nem szedek be semennyit, néha még jobban előjön a bágyadtság, kábaság stb. tőle.
  (Szóval a felírás változó. Néha felírnak reggelre egy felet, hogy ne legyen elvonási tünet,néha meg nem. Az esti a fix pont.)

  Hogy lehetne róla mint altatóról leszokni? 

  (Gondolom, lehet sehogy. Mert altatót még úgyse akarok.) 

 52. Nekem sosem segített az alvásban. Nagyon komoly insomniával küzdöttem, és akkor múlt el, mikor elkezdtem nagy dózisban omega-3 zsírsavat szedni. Árban messze a gyógyszer fölött van, de már ezt sem kell szednem (valószínűleg feltöltekezett vele a szervezetem), és azóta is jól alszom 🙂

  Persze ha abból fakad az alvásképtelenség, hogy jár az agyad… azon nem hiszem hogy segít. De ha csak azért jár az agyad mert nem tudsz aludni… szóval ha pont fordítva van, és igazából nem tudod az okát a nemalvásnak, kipróbálhatod. Hátha használ… Nem azonnal hat, kúraszerűen kell szedni, de nekem 2-3 hét múlva meghozta az eredményt.

 53. Zoli, én ugyan rivót soha nem altatónak szedtem, de a kibírhatatlan inszomniát egy bizonyos mértékben csökkentette, egy Valdoxan nevű szer, és még hozzá 1/3 szem Trittico. Előbbi kicsit hosszabb távon rendezi az alvást, utóbbinak konkrét, gyors álmosító hatása van. Azt nem állítom, hogy nagyon hatékony és megbízható ez a kombó (bár a Trittico altatónak is felfogható), de az a több napon át tartó, dilis gondolatokhoz, időzavarhoz, fizikai takonyállapothoz vezető kialvatlanság ritkább.

  Azt is hozzá kell tennem, hogy nekem a rovó meg a frontin is inkább hatott „indítónak”, mint altatónak. Csak olyan összefüggés volt, hogy ha a napom nyugisabb volt az előbb említett bogyóktól, volt esély a nyugisabb éjszakára is.

  A Valdoxan nekem előbb volt, a Trittico később jött be a képbe, és csak úgy mellékesen jöttem rá, hogy ez egy altató.

 54. Zoli, szerintem a Rivo rossz programot iktat ki nálad. Velem is ez van/volt sokszor, a túlagyalás. Könnyebben megy az élet agyalás nélkül. Nekem az volt a „csúcs”, mikor a 0,5-ös negyedéig mentem le, de kellett ez a szelet a szervezetemnek. Most én is nagyobb dózisban szedem, de ha már megkínálták vele a szervezetünket, sajna lehet, túlságosan tetszik neki. De kitartást!

 55. Sziasztok esmég!

  Rivó+vodka TILOS!!!!

  Ja, ki lehet másolni a betegtájékoztatóját, most nincs türelmem.

  Ha túlzásba viszed (veszed) tájékozódási zavarod lesz.

  Erősen csökkenti a libidót. Tényleg.

  Nekem mint szorongásoldó nem vált be, de ez egyéni, h kinek mi hat megfelelően.

  NEM altató! Persze ha csökken a szorongásod, könnyebben elalszol…

  Érdekes, ua. hatóanyag, a Frontin nem jött be, csak a Xanax.

  FOR EVER XANI!!!!

 56. Sziasztok!

  Nekem azt mondta az orvosom, hogy idővel hozzá lehet szokni ehhez a gyógyszerhez és egyáltalán nem lesz hatásos. Az adag emelésével sem.

  Ti mióta szeditek ezt? Van köztetek olyan aki hozzászokott?

  Előre is köszönöm a válaszokat!

 57. Nekem a Rivotril az egyik leghatásosabb gyógyszerem szorongásoldóként. 3 X 2 mg-ot szedek. Mivel öngyilkossági kísérlettel kerültem be a Toxikológiára, rögtön ezt a mennyiséget írták fel. Azóta sem – 14 éve – sem sikerült lejjebb venni. Ezzel együtt szerintem ennél sokkal durvább gyógyszerek vannak….

 58. Nem akarok ijesztgetni senkit, de egy barátnőm úgy hozzászokott (igaz, piált is mellé), h a múlt héten 41 évesen infarktusban meghalt… (Épp, mint az egyetlen jó pszim, a volt osztálytársam, mb. főo. volt a Sárgában, 41 évesen infarktus. Mondjuk ő gyógyszerezni épp nem gyógyszerezett.)

 59. 4 évig szedtem Xanaxot, de visszaéltem vele, így a Xanaxról való leszokásra/átszokásra kaptam meg a Rivotrilt, napi 2 mg-t szedek. Nem hat már úgy, mint az elején. Picit többet szedek, mint amennyit kellene, így viszont hat. smiley Mindig van nálam, ha stresszes helyzetbe kerülök, hogy be tudjam venni. Jobban bejön, mint régen a Xanax sr. Inni iszom mellette, kezdetben a Rivotril+tömény kombinációtól hánytam, de mára ez is elmúlt, hozzászoktam. Este együtt szedem a többivel, így az altató hatását külön nem tudom megítélni, de napközben nem álmosodom el tőle, csak segít lenyugodni.

 60. Lejebb olvasva a hozzászólásokat, az nagyon is igaz, hogy a memóriámat nekem is totál taccsra vágta. (Nem biztos, hogy csak ez a gyógyszer, lehet, hogy a többivel együtt).De minden este több oldalas cetliket kell írnom, hogy mikor, mit kell csinálnom másnap, még a legalapvetőbb dolgokat is fel kell írnom, különben elfelejtem.

 61. Körülbelül másfél éve szedem ezt a gyógyszert, mondjuk elég kis adagokban.3×0,25 mg-ot szedek egy nap, de előfordul az is stresszes helyzetben, hogy beveszek még egy felet. Nálam altató hatás akkor jelentkezik amikor 1 mg-ot egyszerre beveszek. Ideiglenes memória romlás tényleg előfordul amikor elkezdi szedni az ember a gyógyszert, vagy többet vesz be a kelleténél. Én amikor vizsgázni mentem valamiből, akkor direkt nem vettem be plusz adagot mert akkor nem jutottak volna az eszembe dolgok.

  Nekem ez a gyógyszer vált be a legjobban, amikor elkezdtem szedni egyből tudtam, hogy nekem erre van szükségem. Egyszerűen megnyugodtam, hírtelen nem kavargot minden probléma a fejemben. Azt leszögezem, hogy nem olyan mint egy kábítószer, maximum annyiból, ha valaki elkezdi szedni lehet soha nem fogja tudni abbahagyni.

  Én szedem, de nem bánom. Ha valaki nagyon gyógyszer ellenes akkor inkább ne próbálja ki.

 62. 3x05mg-ot szedek 5. hónapja. Szorongásra, szociális fóbiára.

   

  Nekem tökéletesen bevállt, engem nem álmosí sőt memóriazavarjaim sincsenek tőle (ellentétben a Xanaxal ami mellett ébren maradni meg emlékezni is nehéz volt) 

 63. 10 évvel ezelőtt nekem pánikbetegségre írták fel.az egyetlen szorongásoldó volt, ami használt, áldásnak éreztem. fokozatos emelésse eleinte 3*0.5mg-ot szedtem, a pánikrohamaimat teljesen megszüntette. mellette akkoriban Remeront kaptam. nem jelkentkezett mellékhatás. hat évig szedtem, volt időszak, amikor igen magas adagban, mert egy másik gyógyszertől (Seroquel), mérgezéses tüneteim lettek, és egy pár napra mindennel, a Rivotrillal is le kellett állnom. az elvonási tünetek pokoliak voltak. kórházban végül visszakaptam a Rivotrilt, de akkor már csak igen nagy adagban, 4*2mg, használt. 

  5 év után fokozatosan kezdtem leszokni, egy évig tartott, a végén már szinte morzsákat szedtem, de csak ilyen extrém lassan és fokozatosan sikerült elhagyni.

  tavaly óta azonban újra szedem. hipochondriás szorongásra először Xanaxot írtak fel, de kiderült (sajnos gyötrelmes hetek után), hogy én a Xanaxra paradox módon reagálok, éppen hogy fokozza a szorongásom.akkor kaptam ismét Rivotrilt eleinte csak este 0.5 mg-ot, de sajnos igaz, hogy hamar hozzászokik az ember, pár hónap múlva már délelőttre is kellett 0.25mg, mert különben elvonási tüneteim lettek délutánra. újabb hetek múlva pedig a délelőtti adagot is 0.5-re emeltem, azóta ezzel elvagyok. nincs erős szorongásom, de túl sok hatást sem érzek. szerencsére mellékhatást sem. mást nem szedek mellette, pszichiáterhez sem járok. 10 éve éppen elég rossz tapasztalatom volt. 

  a hipochondriát jó lenne legyőzni, de az gyógyszerekkel nem fog menni. 

  a Rivot is igyekszem majd elhagyni, egyszer már sikerült, ha úgy érzem majd, készen állok, akkor most is fog, bár hosszú időbe telik, de nem lehetetlen a leszokás elvonási tünetek nélkül.

 64. beleolvasva a többi hozzászólásba, valóban van azért egy-két mellékhatás, amit én is tapasztalok. pl. a memória romlása, vagy a libidócsökkenés. de ezek alapból a depresszióra is jellemzőek, nem tudom egyértelműen a Rivotril számlájára írni.

 65. hello 
  én pár éve szedem …és speciel altatóként használom 
  tulajdonképpen függőséget okozott.egyáltalán nem ér semmit sem a frontin sem a xanax már . úgy dobálhatom őket be mint a pez cukorkát.
  minden reggel szédüléssel térek magamhoz ami végig is kíséri a napomat.erre van a másik pirula amit ki se tudok mondani …emellé lithiumot kéne szednem de azt tapasztaltam hogy nagyon hízlal és hányingerem van tőle … bár ez lehet csak tévképzet ahogy az orvosom mondaná.
  a klonazepam-tól kába vagyok és nem tudok koncentrálni..van hogy támolygok tőle és nincs térérzékelésem.az utobbiban mondjuk nem vagyok biztos ..lehet a betegségem vele járója. 
  ezt sosem tudtam eldönteni.
  de ha nem szedném nem tudnék aludni egyáltalán
  és az alvás zavarból már komolyabb gondjaim is adódtak.
  bár ha mániás epizódban örjöngök sajnos ez sem segít. de ennél nem akarok erősebb gyógyszert szedni mert 30 éves koromra totál zokni lennék agyilag…ami így sem kizárt 😀 
  ezek után mondjam hogy hasznos e vagy káros?
  hmm…tényleg nem tudom 
  nekem inkább kötelező
   

 66. helo relaxxanax!

  ha tényleg bipoláris vagy, akkor a mánián valószínűleg egy „egyszerű” rivotril nem segít, mert az egy nyugtató, neked pedig hangulatkiegyenlítőre (fázisprofilaktikum) lenne szükséged. a lithium a mai napig a legjobb a mánia kezelésében, de jobb helyeken már csak akkor használják, ha már benne van az epizódban, azaz nem megelőzési céllal.

  ma már van egy rakat korszerűbb gyógyszer, amiket a neten hangulatkiegyenlítő, aniepileptikum vagy fázisprofilaktikum címszó alatt tudsz nézegetni, de itt egy hosszú ismertető a lamotriginről: /szakmai-informaciok/gyogyszerek/hangulatkiegyenlitok/lamotrigin-lamolep-lamictal

  amitől kategóriájában a legkevésbé leszel zokni. és rászokni sem igazán lehet. én szedem, nekem szinte semmilyen mellékhatásom sincsen, úgyhogy tényleg tudom ajánlani, mert a bipoláris zavart nem gyógyítja és nem is kezeli a nyugtató. helyette pont az történik, amit leírtál, hogy tapasztalsz.

 67. hello tigerlily 

  igen sajnos az vagyok ..folyamatos tévképzetekkel és alvászavarból kialakult narkolepsziával.
  azért szedek rivotrilt mert 2-4mg úgy üt ki.. hogy utána pár óra múlva ugyanott is kelek fel.
  lehet hihetetlen de nekem már ez is megnyugtató.
  egyes tipusú zavarban szenvedek vanhogy naponta többször is megváltozik a személyiségem és a hangulatom …olyan mintha egy pillanatra sem tudnék leszállni a ‘hullámvasútról.
  lithiumot kaptam elsőre mikor diagnosztizálták a zavart a fejemben..
  épp mániás epizód tört rám azt hittem mindenki meg akar támadni és hogy azért akarnak begyógyszerezni hogy elhallgattassanak…nagyon gáz volt és ciki így visszagondolva 🙂

  köszönöm a tanácsokat és a linket 🙂 elolvastam és valószínűleg ez volt akkor a probléma hogy önmagában szedve súlyosbíthatja is a hangulatingadozást ..ezt nem tudtam és az akkori orvos sem szerintem …
  mindenesetre kisérletezgetünk most a pszichiáter úrral egy gyógyszerkombinációban
  melyben lithium is van …mert nálam önmagában csak súlyosbítja a tüneteket.
  köszönöm szépen a tanácsokat 🙂 

 68. Nekem a doki nem hajlandó ezt felírni és nem nagyon mondja meg, miért ellenzi.
  Szerintetek? Nem egy helyről hallottam már úgy emlegetni, mint a pestist. De miért?!

  (A Xanax egy ideig nagyon jó volt, elsősorban kiegészítő kezelésnél, de már nem igazán, még úgy sem, hogy közben egy ideig nem szedtem, ki is ürülhetett, csak a hőség miatt kezdtem újra, hogy tudjak enni. Megint csak a mellékhatásait és a gyors kiürülését érzem.
  Frontin, Atarax, Rudotel sosem hatott jól.
  Egyéb gyógyszer sem jött be hosszú távon (antidepi, antipszicho, antiepileptikum (lamotrigine)). Sajnos régi motoros vagyok).

 69. Idézet tőle: matiri

  Nekem a doki nem hajlandó ezt felírni és nem nagyon mondja meg, miért ellenzi.
  Szerintetek? Nem egy helyről hallottam már úgy emlegetni, mint a pestist. De miért?!

  (A Xanax egy ideig nagyon jó volt, elsősorban kiegészítő kezelésnél, de már nem igazán, még úgy sem, hogy közben egy ideig nem szedtem, ki is ürülhetett, csak a hőség miatt kezdtem újra, hogy tudjak enni. Megint csak a mellékhatásait és a gyors kiürülését érzem.
  Frontin, Atarax, Rudotel sosem hatott jól.
  Egyéb gyógyszer sem jött be hosszú távon (antidepi, antipszicho, antiepileptikum (lamotrigine)). Sajnos régi motoros vagyok).

  Gondolom az orvosodnak rossz tapasztalata van azokkal a páciensekkel akiknek ezt a gyógyszert felírta. Nekem sem akarta felírni a pszichiáterem.

 70. Igen, az gyanús, hogy lassabban ürül ki és erősebb lehet a függőség. Bár nekem az „függőségebb”, ha napi ötször veszem be, mint ha kétszer… Nem mindegy, hogy fizikai vagy pszichés a függés.
  Mondjuk a xanax függőség is nagyon erős tudott lenni, és ahol a benzókról le szoktak venni valakit külföldön, ott kifejezetten a diazepamot alkalmazzák pont emiatt a lassan kiürülős tulajdonsága miatt.
  Nem tudom, lehet, hogy ez drogos szemlélet, de jobban érdekel már az, hogy hat, mint hogy meddig van bennem, mert valszleg életem végéig függőnek kell lennem 🙁

 71. Idézet tőle: matiri

  Igen, az gyanús, hogy lassabban ürül ki és erősebb lehet a függőség. Bár nekem az „függőségebb”, ha napi ötször veszem be, mint ha kétszer… Nem mindegy, hogy fizikai vagy pszichés a függés.
  Mondjuk a xanax függőség is nagyon erős tudott lenni, és ahol a benzókról le szoktak venni valakit külföldön, ott kifejezetten a diazepamot alkalmazzák pont emiatt a lassan kiürülős tulajdonsága miatt.
  Nem tudom, lehet, hogy ez drogos szemlélet, de jobban érdekel már az, hogy hat, mint hogy meddig van bennem, mert valszleg életem végéig függőnek kell lennem 🙁

  Nálam ég és föld volt a különbség a rivotril és frontin között, hatás és mellékhatások között is. A frontin egyébként ugyanaz mint a xanax.

  Leírom nálam milyen hatása volt a frontinnak:

  Nálam szorongásoldónak nem hatott, csak a nyugtató hatását éreztem.

  – 4 óránál tovább nem hatott.

  – Éjszaka mindig megébredtem, ha nem vettem be frontint akkor lehettem akármilyen fáradt, vissza aludni már nem tudtam.

  – Ha aludtam, akkor durva rémálmok gyötörtek.

  – Nap közben sokszor úgy éreztem magam, mintha egy álomvilágban lettem volna.

  – Ha elfelejtettem bevenni egy adagot akkor minden zaj teljesen felhangosodott körülöttem, ideges lettem és olyan érzésem is volt, mintha tépnék az idegeimet. Egyszer ilyen állapotban voltam fodrásznál, egy élmény volt hallgatni a fülem mellett a hajnyírógépet.

   

  Rivotril hatása nálam:

  – A memóriámat tényleg rontja, de nem vészes. A kezelés elején jellemzőbb volt ez a mellékhatás, de idővel normalizálódott.

  Nagyon jól bevált nálam szorongásoldónak. Bizonyos helyeken, helyzetekben már nem szorongok, például a zsúfolásig tömött vonaton.

  – 6-7 óránál tovább nálam nem hat, napi háromszor szedem.

  – Ha elfelejtem bevenni a gyógyszert akkor elvonási tünetek nem szoktak nálam jelentkezni. Csak visszatérnek a szorongásaim.

  – Nem érzem, hogy hozzászoktam volna a gyógyszerhez, pedig körülbelül 2 éve szedem, ugyanabban a mennyiségben.

   

  Idézet tőle: matiri

  Nem tudom, lehet, hogy ez drogos szemlélet, de jobban érdekel már az, hogy hat, mint hogy meddig van bennem, mert valszleg életem végéig függőnek kell lennem 🙁

  Ez nem drogos szemlélet. Én se szívesen szedek nyugtatót, de megtanultam, hogy enélkül esélyem sincs a normális életre. 🙁

 72. látom, te elég tudatos vagy abban, mi a jó, mi hogy hat, és furcsálom, hogy így sem írja fel neked a doki, de hát én csak egy kibic vagyok.
  mikor régebben napi 0,5 mg rivot kaptam, igazából teljesen ugyanúgy hatott akkor, mint a xanax, nem ütött ki, de szedált. akkor az az orvos azt találta ki, hogy egy nap xan., egy nap rivó, hogy ne legyen gyors hozzászokás (?), ettől a mostani dokimnak fennakadt a szeme.
  a frontin sosem használt, valószínűleg azért, mert más a vivőanyaga.
  memóriaromlásban és mozgáskoordinációs zavarokban elég soxar mellékhatást felmutattam a nem drabális adag quetiapine-nal is, de ott el volt fogadva.
  kicsit off, de még gimnazista koromban kaptam Rudotelt, az akkor nagyon jól hatott, ma már semmi jó reakciót nem mutatok rá, csak bőgést csinál.
  Nem igazán hat jól a szorongásomra az sem, hogy még látszólag esélyem sincs tőle kicsit elbúcsúzni egy pirulával :/

   

 73. Mire írták fel: önveszélyesség, szorongás, anorexia – huh, ez utóbbi már nagyon elmúlt 🙁

  Amúgy a Xanaxot utálom, szerintem nem ér semmit, és amikor Anyukámon kitört a depresszió, Xanaxot adtak neki, ami nem használt semmit, és nagyon rossz vége lett :(((

 74. Idézet tőle: matiri

  látom, te elég tudatos vagy abban, mi a jó, mi hogy hat, és furcsálom, hogy így sem írja fel neked a doki, de hát én csak egy kibic vagyok.
  mikor régebben napi 0,5 mg rivot kaptam, igazából teljesen ugyanúgy hatott akkor, mint a xanax, nem ütött ki, de szedált. akkor az az orvos azt találta ki, hogy egy nap xan., egy nap rivó, hogy ne legyen gyors hozzászokás (?), ettől a mostani dokimnak fennakadt a szeme.
  a frontin sosem használt, valószínűleg azért, mert más a vivőanyaga.
  memóriaromlásban és mozgáskoordinációs zavarokban elég soxar mellékhatást felmutattam a nem drabális adag quetiapine-nal is, de ott el volt fogadva.
  kicsit off, de még gimnazista koromban kaptam Rudotelt, az akkor nagyon jól hatott, ma már semmi jó reakciót nem mutatok rá, csak bőgést csinál.
  Nem igazán hat jól a szorongásomra az sem, hogy még látszólag esélyem sincs tőle kicsit elbúcsúzni egy pirulával :/

  Már felírja a pszichiáterem.

  Először frontint írt fel amit hónapokig szedtem. Nem nagyon akartam nyugtatót szedni ezért elhagytam. Akkor voltam olyan jó állapotban, hogy ezt megtehettem.

  Ezután történt egy olyan esemény, ami után mindenhol rámjött a rosszullét. Kimentem a közeli boltba és már ott nagyon szorongtam. Ekkor újra elkezdtem szedni a frontint és ekkor tudatosult bennem, hogy ettől a gyógyszertől voltak azok a nagyon kellemetlen mellékhatások.

  A pszichiáterem pont szabadságon volt ebben az időszakban. Elmentem a házi orvoshoz, hogy ilyenkor mit lehet tenni. Ő írta fel nekem először a Rivotrilt. Mikor legközelebb mentem a pszichiáterhez és ezt elmeséltem neki, akkor valamiért nagyon kiakadt és nem írta fel nekem a Rivotrilt. Ekkor is a háziorvosommal irattam fel még a nyugtatómat.

  Legközelebbi találkozásnál már nagyon kedves volt a pszichiáterem és azóta ő ír nekem Rivotrilt. Arról, hogy először miért nem akarta felírni arról fogalmam nincsen.

   

  Nekem se volt egyszerű feliratni a gyógyszert, ezt csak azért írtam le. Leírok még egy-két dolgot ami nekem furcsa volt a gyógyszerrel kapcsolatban.

  Egyszer elmentem egy csoportterápiára, ez olyan egy éve lehetett. Volt ott egy nő aki azt mondta, hogy a Rivotrilt semmi esetre se szedné, de azt nem mondta meg, hogy miért.

  Ha Rivotrilt írnak fel neked és kiakarod váltani, akkor személyit kérnek tőled a gyógyszertárban. Ez is egy érdekes dolog, mert tudtommal más nyugtatónál nem kérnek személyi igazolványt, a frontinnál biztos, hogy nem.

 75. Jajistenem 🙁

  Talán az valamit segít, nem tudom, ilyenkor nehéz értelmes dolgot mondani, hogy te látod a láncolatot, és tudod, hogy ha viszed is a terhet, nem determinál, egy másik ember vagy, nagyobb rálátással, talán jobb erőforrásokkal (remélem), és így az anya sorsa nem a lány sorsa mindig. De horrorisztikus ez a történet. Nagyon nehéz lehetett neked 🙁

  Szuciditásra egyáltalán nem jó a Xanax, sőt, amikor elkezdi produkálni az elvonási tüneteket (néhány óra után), még ingerültebb, kétségbeesettebb lesz az ember.

  Öngyilkossági késztetésre antidepresszánst szoktad adni (és persze van terápia, ami sokaknak beválik). Én — ha nem a megfelelő antidepresszánst szedem — stabilan szuicid vagyok éveken át, ami elég megterhelő, és a Rivo nem segít rajta (sőt inkább ront, mert előfordult, hogy szépen összegyűjtögettem öngyilkossági céllal, aztán beszedtem belőle 500 mg-t…)

  Azért kérnek igazolványt, mert van egy feketepiac, ahol a drogok mellett a Rivo is megy.

  Eszter

 76. Még egy dolgot fontosnak tartok. A Rivo is addiktív, ha nem is olyan durván. Én csak kivételes esetben veszek be, illetve akkor, ha nem tudok elaludni (ami gyakran előfordul). Ha 4mg-mal alszom, az még elmegy, de ha a 4mg után még kóricálok a lakásban és beveszek még 2mg-ot, akkor másnap _mindig_ komoly depresszióval (azzal a bénult és szomorú formával) kelek. 

  Szóval érdemes mérlegelni azt is, hogy a Rivo fokozza a depressziót.

 77. Létezhet olyan, hogy a Rivo nem jól hat?
  Én most napi 2×0,5 mg-ot kapok szorongásra ill. a Xanax letételére, de olvasom a mellékhatásokban, hogy idegesség, feszültség stb.
  Nem annyira szorongok, helyette inkább ütnék-vágnék, olyan feszkó van bennem.
  Amúgy is alapban agitált vagyok, bár nem agresszív típus.
  Tegnap meggyújtottam az egyik aloe levelét 🙁 ez sem jellemző.
  Help!

 78. Igen, létezik, csak egy egész kicsit kell túladagolni magadhoz képest, és jön az ingerültség. De hogy valami jó hírrel is szolgáljak, az sem biztos, hogy ez a feszkó holnapra elmúlik.

  Mindig mondtam, hogy az Rivo meg az alkohol édestestvérek, valahogy ugyanúgy működnek.

 79. Idézet tőle: zomebazam

  Frissítés: le lettem róla állítva, most semmi szorongásoldóm nincs, mert mindegyik befuccsolt 🙁

   

  Akkor van rá esélyed, hogy pár nap múlva, „kitisztulva” meglepően jól fogod magad érezni. 🙂

  (Kívánom neked, hogy legyen úgy!)

 80. Sziasztok! 

  Átböngésztem a korábbi hozzászólásokat – nem mindet, az sok lett volna -, és kialakult egyfajta kép, de ha tudtok, kérlek, segítsetek! A közeljövőben felkeresem a pszichiáteremet, de addig is érdekelnének a személyes tapasztalatok, vélemények. 

  Egyre erősödő generalizált szorongással küzdök, nagyon megkeseríti és megnehezíti az életemet, alig tudok kimozdulni a házból is. Nem akarok így élni. De gondolom, ez sokaknak ismerős itt. 

  Xanax SR, Frontin volt eddig, amit kifejezetten szorongásra kaptam. Korábban, illetve jelenleg is, szorongásra ható antidepresszánsok. Semmi nem segít. Este Mirtazapint szedek, ettől könnyen elalszok, de az átalvás nem megy, durva szorongásra ébredek többször is. Reggel Brintellix, ami a depresszióra elég jó, de a szorongást nem csökkenti, illetve igen, de csak késő délutánra, estére. A Xanaxot, Frontint már nem nagyon szedem, nincs igazán értelme, mert valószínűleg hozzászokott a szervezetem. Nem akartam túl sokáig növelni az adagokat, 1 mg-tól nem mentem feljebb. Inkább elhagytam teljesen. Csak vészhelyzetben veszek be belőlük, de paradox módon mintha csak nagyobb feszültséget, szorongást okozna. Már szinte undorodom tőlük, mert korábban rendszeresen visszaéltem velük, túladagoltam őket, és felidézi azokat a szörnyű helyzeteket, nem akarom ezeket újra átélni. 

  A lényeg, hogy nem akarok ezzel a szorongással élni, mert nagyon rossz, ez így nem élet. 🙁 Szerintetek megoldás lehet a Rivotril? 

  Előre is köszönöm szépen a válasz(oka)t! 

 81. Tegnap voltam dokinál.Nem hajlandó többé felírni a rivotrilt.Kész,oldjam meg.Most lecsökkentette 1mg-ról 0.5mg-ra este,aztán váltás xanax-ra.Sajnálom,mert nekem a rivo volt jó.Teapridált írt fel,hogy a leszokás alatt azt szedjem.Közben a gyógyszertárban azt mondták,minden probléma nélkül lehet felírni receptre,nekik kell kitölteni plusz egy nyomtatványt.Most keressek egy másik dokit?Vagy ezt háziorvos is felírja?Segítsetek!Jelzem,soha nem éltem vissza a rivo-val,20 éve szedem,csak este.

 82. A Tiapridalt én régen Rivo (meg AD) mellett szedtem, és jó volt. Aztán amikor leégett a Rivo-gyár/raktár (ezt már nem tudom, melyik), átállítottak Frontinra, amit én átállítottam Xanaxra, Lényeg, hogy semmi problémát nem okozott az átállás.

 83. Köszi!Valszeg túllihegem ezt a váltást.Hát,akkor jöjjön a xanax!Csak azt nem értettem,miért kell a tiapridál,este bevettem 100 mg-ot,nem érztem semmi különöset.Simán át lehet állni a xanax-ra,de azt még nem kaptam.Elvileg csökkentenem kellene a rivo-t,s ezzel párhuzamosan emelnem a kwentiax-ot.Felesleges köröknek tartom,mert a kwentiax-ról sem könnyű lejönni.

 84. Idézet tőle: parrot

  Tegnap voltam dokinál.Nem hajlandó többé felírni a rivotrilt.Kész,oldjam meg.Most lecsökkentette 1mg-ról 0.5mg-ra este,aztán váltás xanax-ra.Sajnálom,mert nekem a rivo volt jó.Teapridált írt fel,hogy a leszokás alatt azt szedjem.Közben a gyógyszertárban azt mondták,minden probléma nélkül lehet felírni receptre,nekik kell kitölteni plusz egy nyomtatványt.Most keressek egy másik dokit?Vagy ezt háziorvos is felírja?Segítsetek!Jelzem,soha nem éltem vissza a rivo-val,20 éve szedem,csak este.

   Ha szépen nézel rá biztos. A nővéremnek is felírja, minden problémázás nélkül.

 85. Idézet tőle: parrot

  Ja,s azért nem írja fel többé,mert kábszernek minősül,amit nyilván tudtam már,de azért így kicseszni velem.A tiapridált nem fogom szedni,tuti.

  Nekem Tiapridal mellett csökkent a Rivotril szükségletem. Ahogy kivettem a pszichiáteremtől, nem antipszichotikumnak alkalmazzák mint ahogy a tájékoztatójában le van írva, inkább erősebb nyugtatónak. Ne félj annyira tőle.

 86. törölt nick
  Idézet tőle: parrot

  Köszi!Valszeg túllihegem ezt a váltást.Hát,akkor jöjjön a xanax!Csak azt nem értettem,miért kell a tiapridál,este bevettem 100 mg-ot,nem érztem semmi különöset.Simán át lehet állni a xanax-ra,de azt még nem kaptam.Elvileg csökkentenem kellene a rivo-t,s ezzel párhuzamosan emelnem a kwentiax-ot.Felesleges köröknek tartom,mert a kwentiax-ról sem könnyű lejönni.

  Hát nem igaz. Most már mindenen ideges leszek? A rivo-t nem lehet csak így elhagyatni valakivel!! És nem igaz, hogy a xanax helyettesíti. Teljesen más a kettő.

 87. törölt nick

  Még a frontin és a xanax is más, van, aki szerint a frontin „jobb”, „erősebb”, van, aki szerint a xanax. 

  Sőt, nekem a xanax nem is 1 mg-os kiszerelésben van felírva (xanax 2 mg-os csak sr-ben van), hanem 0,5 mg-osból szedek kettőt (háromszor egy nap). Nekem így sokkal jobb. Ezt eddig minden doki elhitte nekem vagy jó színészek. 

   

 88. Mellesleg durva játéknak tartom,hogy hirtelen elkezdjenek nyomni tiapridal-al,plusz emeljék a kwentiax-ot,ami szintén antipszicho,azért,mert az esti 1 mg rivotril-al én kábítószer élvező lettem.Ebben a játékban nem óhajtok résztvenni.Más lenne,ha dobálnám a rivo-t,mint a cukrot s ezt az orvos is észrevenné.Röviden nem emeltem a kwentit,nem szedem a tiapridált.

 89. törölt nick
  Idézet tőle: parrot

  Mellesleg durva játéknak tartom,hogy hirtelen elkezdjenek nyomni tiapridal-al,plusz emeljék a kwentiax-ot,ami szintén antipszicho,azért,mert az esti 1 mg rivotril-al én kábítószer élvező lettem.Ebben a játékban nem óhajtok résztvenni.Más lenne,ha dobálnám a rivo-t,mint a cukrot s ezt az orvos is észrevenné.Röviden nem emeltem a kwentit,nem szedem a tiapridált.

  Ez elképesztő. Képesek még egy AP-t felírni, hogy kiváltsák a rivo-t? Mert az kábítószer? Hát ja, tényleg az, de a xanax is… 

 90. törölt nick
  Idézet tőle: akbar

  Mennyit lehet ebből egy nap max.bevenni? Szétvett az agresszió.

  Ööööööööööööö, hát izé………….. exem szedett 6 mg-ot is belőle… De azért nem ajánlom ezt az adagot.

  Én xanaxból 4,5 mg-ot szedtem, az már állítólag a maximumon felül van. Most „csak” 3 mg-ot. De szeretnék kevesebbet.

 91. Sziasztok!

  Nagyjából végigolvasgattam a kommenteket,és Rivó ügyben nem tudom,mit tegyek.

  A pszichiáterek javaslataiban a fene tudja mennyire lehet hinni.Én azt veszem észre,hogy ahány orvos annyiféle javaslat,annyiféle gyógyszer,stb.,attól hogy egy beteg beül és elmondja a gondját,a tüneteit,abból tudja a pszichiáter,hogy melyik gyógyszer kell rá?

  A hozzászólások is vegyesek,van aki pokolnak nevezi a Rivót,van aki meg évek óta szedi és bevált neki.

  Nekem is van egy történetem:

  11 éve felírtak nekem Rivotrilt,mert feszült,túlhajszolt,és szorongós voltam.Ha jól emlékszem 2X1 mg volt a napi adag,tehát 1 db 2mg-os egy nap két félben.Így visszagondolva nagyon sok volt ez,főleg indulásnak.Először felszabadult voltam tőle,de nem kábult,és valóban nem szorongtam,könnyebbek lettek a napjaim.

  De aztán jött a baj.Nem nehéz kitalálni,természetesen a rohamos hozzászokás.

  Nem a lakóhelyem köretében írták fel az első 30 db-os 2 mg-os Rivotrilt,ezért amikor az elfogyott,elmentem a helyi orvoshoz,és elmondtam neki,hogy egy pszichiáter ezt javasolta,iratni jöttem ilyen gyógyszert.

  És most jön,hogy az orvosok milyen változóak:

  Úgy képzeljétek el,hogy ez a helyi orvos csak annyit mondott,hogy jó,belenézett valami könyvbe egy pillanatra,és felírt 3 X 100 db-ot,jól írtam! 3 üveggel,tehát 300 db 2mg-ost,mondván,hogy legyen otthon,és e miatt ne kelljen havonta eljárni hozzá.És még ráadásul 3X1 db-szedését írta (mégegszer jelzem a 2mg-osból!!!) úgy,hogy még egy fél percet sem beszélgetett velem,hogy mi a roblémám.

  A patikában abszolút nem volt feltűnő,hogy ez már (gondolom én) kisebb kórházi anyagbeszerzés is lehet a tételét tekintve.Úgy adták ki,mint az édeskét.

  Szóval visszatérve abban teljesen igazat adok,hogy nagyon rá lehet szokni,néhány hónap alatt egyre több kell a hatás eléréséhez,és nagyon nagyon kemény elvonási tünetei vannak,amikor abbahagyja az ember.

  Én 2 és fél évig szedtem a 2mg-osat,megvolt egy beszerzési forrásom,ahol nem csúszópénzért adták,hanem egyszerűen fogalma sem volt az idős patikus néninek,hogy mi az a Rivotril,azt hitte szegény,hogy ősegít a betegen,de komolyan.

  Gyakorlatilag 100 számra volt otthon a 2-es Rivó,csak hát aztán baromira elszabadult velem a ló.Mindenhová vittem magammal,agresszív lettem,nagypofájú,barátokat,munkákat vesztettem el e miatt,a családom is nagyon ki volt rám akadva.Az utolsó időszakban 12-14-16 db ment le egy nap,tehát 30 mg körül.Egyre gázosabb volt beszerezni,kezdett összecsuklani a dolog.

  Aztán egyszer kész,egyik napról a másikra abbahagytam,abba kellett hagynom,mert annyi eszem még volt,hogy ez így nem mehet tovább.

  Pár nap után elkezdődtek az elvonási tünetek,és kb 3 hónapig maga a pokol volt.A Testvérem segített,nála voltam ebben az időszakban.Volt minden,teljes étvágytalanság,remegés,izzadás,minden,és ami a legrosszabb volt,az a félelem!Eszméletlen rettegés,félelem,pánik folyamatosan.Szó szerint nem mertem kimenni a lakásból 3 hónapig.Minden neszre összrezzentem,Éjjel merészkedtem csak ki a fürdőbe tisztálkodni,meg nappal nagy nehezen Wc-re.

  Aztán kb.5 hónap kellett a teljes kitisztuláshoz.

  Namost nyilván nem mindenki csinált vagy csinál így a Rivóval,de ezt csak azért írtam le,mert így is lehet járni,és ebből a szempontból nagyon megértem azokat,akik óvják az embert a Rivótól.

  Viszont!:  És most jön a másik történet,amivel kapcsolatban kérdeznék is Tőletek,illetve tapasztalatokra lennék kíváncsi.(azért írtam az elején,hogy ahány orvos,annyi féle variáció,mert sokszor a tapasztalatból lehet tanulni)

  Szociális fóbiás vagyok,lámpalázként jelentkeznek nálam ezek a dolgok,bepánikolok,ha több ember előtt kérdeznek,vagy fel kell szólalnom.E téren,mint mindig is,a munkahelyemen jönnek ki ezek a gondok egy idő után.

  Nagyon nem szeretném otthagyni a munkahelyemet,de lehet,hogy e miatt eljön ez a lépés.

  Pszichiáternél voltam kb 8 hónapja,Rxetint írt fel,de nemigen használt,abba is hagytam.Pszichológus sem használt,100 ezernél abbahagytam.

  Van 0.5-ös Rivotrilom vész esetére,néha be szoktam venni egyet,ha gáz van,viszont nem jó ez így,mert az ilyenfajta problémával kűzdőknél,mint ahogy nálam is,nem lehet kiszámítani,mikor ugrik be egy lámpalázas szitu,ami viszont szintén maga a pokol!!!(aki ismeri ezt az érzést,az tudja igazán,nem az orvos,aki rendelés után beül az xxx5-ébe,és hazamegy a villájába 🙂 )

  Egy ilyen szitu generálja aztán a további magabiztosság megingást,és a többi nyavaját.Én ha „elmenekülnék” másik helyre,vagy egyedüli munkát keresnék,rengeteget veszítenék,tehát lehet,hogy jobban megérné beállítani valami alapadagot a Rivóból.

  A régi,fent írtak óta öregedtem kb.9 évet,komolyabb a felfogásom.Arra gondoltam,hogy ilyen 2X0.25-öt kelle szedni,tehát 1db fél mg-ost 1 nap,

  Írnak csoportterápiát,de magamat ismerve biztos nem használna.47 múltam,gyerekkorom óta belémfásult ez a probléma,ráadásul nap mint nap meg kell dolgoznom mindenért,minden gondnak ellen kell állnom,nem hinném,hogy ezt a betegségemet egy csoportterápia megoldaná.Amúgy meg szeretek egyedül lenni,nekem nem gond az egyedüllét.

  Szóval ez utóbbi Rivóadagon gondolkozom,hogy mi legyen…?

  Köszönöm az elolvasást,a szocfób rovatban még írtam munkahelyi gondokról.

  Üdv.,András

 92. Szia András, az még nem került szóba orvosnál, hogy valamilyen antidepresszánst kipróbálj? Mert vannak már olyan készítmények, amik a szorongást is csökkentik, de nem úgy, mint a szorongás oldók, és nem is lehet igazán rájuk szokni (értem ez alatt, hogy fokozatosan egy-két hét alatt le lehet ezeket már tenni). Egy ilyen megoldással könnyen meg lehetne oldani a problémádnak ezt a részét.

  Az emberekkel nem nagyon lehet mit tenni; vagyunk, akik vagyunk. Te csak a saját hozzáállásodat tudod megváltoztatni; a kollégáidat azonban nem tudod más emberekké formálni. És mivel valahol dolgozni kell, muszáj alkalmazkadni. Azt próbáld meg átgondolni, hogy tudsz-e bármit változtatni magadon úgy, hogy ne fordulj ki önmagadból? (olvastam másik topicban is a bejgyezésed, most itt arra is reagálok) Valahogy úgy, hogy közben neked könnyebb legyen benne lenni a munkahlyi közegben, de ne kelljen a kollégák színvonaltalanságát átvenned.

 93. Én 41 évesen kerültem csoportterápiára és nem késő.

  A gyógyszer nem megoldás.

  23 és fél évig szedtem.

  Segíthet, de nem megoldás.

  Bár nagyon sokan vannak, akiknek ez elég.

  Kicsit csodálkozom, hogy még ebben gondolkozol, azok után amiket írtál a Rivóról.

  De te tudod, mi a jó neked.

  Én azt csináltam, hogy letettem a gyógyszert, aztán mikor újra nagyon rossz volt minden, akkor újra elkezdtem szedni és két hónap után megint abbahagytam.

  Ez vált be nekem.

  Összevissza bekapkodni nem túl jó.

   

  Idézet tőle: András

  Sziasztok!

  Nagyjából végigolvasgattam a kommenteket,és Rivó ügyben nem tudom,mit tegyek.

  A pszichiáterek javaslataiban a fene tudja mennyire lehet hinni.Én azt veszem észre,hogy ahány orvos annyiféle javaslat,annyiféle gyógyszer,stb.,attól hogy egy beteg beül és elmondja a gondját,a tüneteit,abból tudja a pszichiáter,hogy melyik gyógyszer kell rá?

  A hozzászólások is vegyesek,van aki pokolnak nevezi a Rivót,van aki meg évek óta szedi és bevált neki.

  Nekem is van egy történetem:

  11 éve felírtak nekem Rivotrilt,mert feszült,túlhajszolt,és szorongós voltam.Ha jól emlékszem 2X1 mg volt a napi adag,tehát 1 db 2mg-os egy nap két félben.Így visszagondolva nagyon sok volt ez,főleg indulásnak.Először felszabadult voltam tőle,de nem kábult,és valóban nem szorongtam,könnyebbek lettek a napjaim.

  De aztán jött a baj.Nem nehéz kitalálni,természetesen a rohamos hozzászokás.

  Nem a lakóhelyem köretében írták fel az első 30 db-os 2 mg-os Rivotrilt,ezért amikor az elfogyott,elmentem a helyi orvoshoz,és elmondtam neki,hogy egy pszichiáter ezt javasolta,iratni jöttem ilyen gyógyszert.

  És most jön,hogy az orvosok milyen változóak:

  Úgy képzeljétek el,hogy ez a helyi orvos csak annyit mondott,hogy jó,belenézett valami könyvbe egy pillanatra,és felírt 3 X 100 db-ot,jól írtam! 3 üveggel,tehát 300 db 2mg-ost,mondván,hogy legyen otthon,és e miatt ne kelljen havonta eljárni hozzá.És még ráadásul 3X1 db-szedését írta (mégegszer jelzem a 2mg-osból!!!) úgy,hogy még egy fél percet sem beszélgetett velem,hogy mi a roblémám.

  A patikában abszolút nem volt feltűnő,hogy ez már (gondolom én) kisebb kórházi anyagbeszerzés is lehet a tételét tekintve.Úgy adták ki,mint az édeskét.

  Szóval visszatérve abban teljesen igazat adok,hogy nagyon rá lehet szokni,néhány hónap alatt egyre több kell a hatás eléréséhez,és nagyon nagyon kemény elvonási tünetei vannak,amikor abbahagyja az ember.

  Én 2 és fél évig szedtem a 2mg-osat,megvolt egy beszerzési forrásom,ahol nem csúszópénzért adták,hanem egyszerűen fogalma sem volt az idős patikus néninek,hogy mi az a Rivotril,azt hitte szegény,hogy ősegít a betegen,de komolyan.

  Gyakorlatilag 100 számra volt otthon a 2-es Rivó,csak hát aztán baromira elszabadult velem a ló.Mindenhová vittem magammal,agresszív lettem,nagypofájú,barátokat,munkákat vesztettem el e miatt,a családom is nagyon ki volt rám akadva.Az utolsó időszakban 12-14-16 db ment le egy nap,tehát 30 mg körül.Egyre gázosabb volt beszerezni,kezdett összecsuklani a dolog.

  Aztán egyszer kész,egyik napról a másikra abbahagytam,abba kellett hagynom,mert annyi eszem még volt,hogy ez így nem mehet tovább.

  Pár nap után elkezdődtek az elvonási tünetek,és kb 3 hónapig maga a pokol volt.A Testvérem segített,nála voltam ebben az időszakban.Volt minden,teljes étvágytalanság,remegés,izzadás,minden,és ami a legrosszabb volt,az a félelem!Eszméletlen rettegés,félelem,pánik folyamatosan.Szó szerint nem mertem kimenni a lakásból 3 hónapig.Minden neszre összrezzentem,Éjjel merészkedtem csak ki a fürdőbe tisztálkodni,meg nappal nagy nehezen Wc-re.

  Aztán kb.5 hónap kellett a teljes kitisztuláshoz.

  Namost nyilván nem mindenki csinált vagy csinál így a Rivóval,de ezt csak azért írtam le,mert így is lehet járni,és ebből a szempontból nagyon megértem azokat,akik óvják az embert a Rivótól.

  Viszont!:  És most jön a másik történet,amivel kapcsolatban kérdeznék is Tőletek,illetve tapasztalatokra lennék kíváncsi.(azért írtam az elején,hogy ahány orvos,annyi féle variáció,mert sokszor a tapasztalatból lehet tanulni)

  Szociális fóbiás vagyok,lámpalázként jelentkeznek nálam ezek a dolgok,bepánikolok,ha több ember előtt kérdeznek,vagy fel kell szólalnom.E téren,mint mindig is,a munkahelyemen jönnek ki ezek a gondok egy idő után.

  Nagyon nem szeretném otthagyni a munkahelyemet,de lehet,hogy e miatt eljön ez a lépés.

  Pszichiáternél voltam kb 8 hónapja,Rxetint írt fel,de nemigen használt,abba is hagytam.Pszichológus sem használt,100 ezernél abbahagytam.

  Van 0.5-ös Rivotrilom vész esetére,néha be szoktam venni egyet,ha gáz van,viszont nem jó ez így,mert az ilyenfajta problémával kűzdőknél,mint ahogy nálam is,nem lehet kiszámítani,mikor ugrik be egy lámpalázas szitu,ami viszont szintén maga a pokol!!!(aki ismeri ezt az érzést,az tudja igazán,nem az orvos,aki rendelés után beül az xxx5-ébe,és hazamegy a villájába 🙂 )

  Egy ilyen szitu generálja aztán a további magabiztosság megingást,és a többi nyavaját.Én ha „elmenekülnék” másik helyre,vagy egyedüli munkát keresnék,rengeteget veszítenék,tehát lehet,hogy jobban megérné beállítani valami alapadagot a Rivóból.

  A régi,fent írtak óta öregedtem kb.9 évet,komolyabb a felfogásom.Arra gondoltam,hogy ilyen 2X0.25-öt kelle szedni,tehát 1db fél mg-ost 1 nap,

  Írnak csoportterápiát,de magamat ismerve biztos nem használna.47 múltam,gyerekkorom óta belémfásult ez a probléma,ráadásul nap mint nap meg kell dolgoznom mindenért,minden gondnak ellen kell állnom,nem hinném,hogy ezt a betegségemet egy csoportterápia megoldaná.Amúgy meg szeretek egyedül lenni,nekem nem gond az egyedüllét.

  Szóval ez utóbbi Rivóadagon gondolkozom,hogy mi legyen…?

  Köszönöm az elolvasást,a szocfób rovatban még írtam munkahelyi gondokról.

  Üdv.,András

 94. Szia Róka!

  Amit írtam a Rivóról,meg ami velem történt anno,az az én hülyeségem volt,és baromi hatalmas adagok voltak,ész nélküli önkábítás.Semmit sem tudtam akkor semmilyen gyógyszerről.Meg hát az az orvos is hibás,aki legelőször felírta.

  Ettől én még nem gondolom,hogy biztosan ki van zárva egy kis adag szedése.

  Meg hát ugye amit a szocfób rovatban írtam,az is rátesz a problémámra.Ezt Te olvastad.

  Különben lehet,hogy egy olyan szocfóbos,akinek más szituban jönnek elő a tünetek,talán máshogy látja.Szocfóbok sem egyformák,tünetben,és erősségben sem.

   

 95. Szia miriam!

  Valószínűleg elmegyek a héten pszichiáterhez,aztán újra át kell gondolni ezeket a szereket.

  Azt tudom,hogy a munkatársakon nem lehet változtatni,nem ez a fő problémám,hanem amikor valami szitu van,általában lefagyok.És ezek ez emberek szeretnek szitut csinálni.

  Az hogy valamelyik büdös,igazából nem érdekel,legfeljebb később,kajálok,vagy az én műhelyemben.

  Az a baj,amikor szitu van.Lefagyok!

  🙂

 96.      Kedves Fauna! 

   Nem megoldás a Rivotril!!!! Nagyon de nagyon könnyű rászokni,rövid idő alatt iszonyatos függőséget okoz. Én is szedtem,az orvosom akkor írta fel amikor elmentem hozzá azzal,hogy írjon valami nyugtatót,mert akkoriban gallyon voltam,egy év leforgása alatt annyi minden rossz történt velem töményen és egymás utánjában, hogy azt hittem,erre jó lesz egy kis nyugitabi! 

  Elkezdtem szedni,és a várt hatás meg is jött,csak aztán épp ezért vérszemet kaptam,és egyre több kellett.  Már ott tartottam hogy ha nem volt belőle,remegtem érte. Alvási problémákat,önkéntelen arcizomrángásokat okozott,éjszakánként úgy ugráltam az ágyban mint akibe áramot vezettek. Agressziv lettem,a memóriámat totál kinyírta. Soroljam még?Hálistennek sikrült leszoknom róla,az orvosom is lebeszélt róla amikor legutoljára ki akartam váltani.

  Én azt mondom,semmiképp ne akard kipróbálni,jó tanács!!!!!

   

 97.    Mindenkit óva intek a Rivotriltól!!!!

      Én csak azt csodálom,hogy ezt a gyógyszernek nevezett narkotikumot hogy-hogy nem tiltották még be…!

   Kb.8 éve mentem el az orvosomhoz azzal,hogy írjon nekem valami nyugtatót,mert abban az időszakban olyan gallyon volt az életem hogy teljesen kikészültem idegileg. Nekem semmiféle szorongásos-vagy egyéb pszichotikus betegségem nincs,és nem is volt hálistennek,csak akkoriban kb egy év alatt töményen és egymás után történtek velem olyan nagyon rossz dolgok,amik miatt nem tudtam aludni,és nem igazán tudtam feldolgozni bizonyos eseményeket,ráadásul ittam,ezért gondoltam,hogy jó lesz erre lekezelésnek valamiféle nyugtató.Az orvosom fel is írta nekem a 0,5-ös Rivotrilt,elkezdtem szedni,és a várt hatás meglepően hamar el is jött! Bár nem egészen az a hatás amire én gondoltam,viszont mindenképp pozitív volt,ugyanis nagyon  lenyugtatott,mindamellett pedig sokkal lazább,gátlástalanabb és pörgősebb lettem tőle,és ez volt az,ami tulajdonképpen „megtetszett”. Éppen ezért vérszemet kaptam,és a felírt adagot önkényesen duplázgattam,később már triplázgattam…..

  Majd rádöbbentem valamire amire nem kellett volna,mert tulajdonképpen ezzel kezdődtek aztán a gondok: alkohollal együtt fogyasztva bizony igencsak erős tudatmódosító hatása van. Alhohol nélkül is,de azzal meg pláne! Na innentől nem volt megállás,dobáltam befelé a Rivót ha kellett ha nem,némi kis töménnyel kísérve. Ha kis feszültség volt,vagy le akartam lazulni-vagy épp felpörögni mert arra is jó volt- csak nyúltam a gyógyszeres és a piás üveghez. Nem kellett mellé sok pia, egy-két feles bőőőőven megtette a hatásást igy együtt…….

  Ezen éltem,már a kaja sem kellett. Aztán a kezdeti „pozitívumokat” elkezdték felváltani a negativumok: Agresszív lettem,feledékeny,a memóriámat TOTÁL kinyírta. Volt,hogy napok kiestek az életemből. Felébredtem az ágyon keresztben feküdve,ruhástól,stb….azt sem tudtam milyen nap van,milyen napszak van,miért van most sötét,mert este van vagy mert hajnal van,mikor feküdtem le,mi történt, stb,stb.Olyan dolgokba mentem bele amikbe normál tudatállapotban nem mentem volna,és úgy viselkedtem mint egy megvadult elmebeteg állat. Ezeket inkább le sem irom,még magam előtt is szégyenlem.Estem keltem úton-útfélen,összevissza törtem magam mert már szinte állandósult Rivotrilkábulatban voltam.Kétszer vittek be a detoxba kimosni a gyomromat,mert olyan szinten hülyültem meg, hogy mentőt kellett rámhívni.Alvási zavaraim voltak,állandóan pörgött az agyam,mikor már épp elaludtam volna,elkezdtem rángatózni,úgy ugráltam az ágyban mint akibe áramot vezettek. A végén már ott tartottam,hogy szó szerint remegtem a gyógyszerÉRT, és a gyógyszerTŐL. Rángatózott a kezem,a nyakam. Aztán mikor már megijedtem saját magamtól,és rádöbbentem hogy mit is csinálok,undorodtam a saját viselkedésemtől és ettől az egész függő állapottól mert már olyan dolgaim voltak hogy az nonszensz,akkor azt mondtam hogy itt elég volt!!!

  Azt viszont tudtam,hogy hirtelen leáállni egyik pillanatról a másikra ezzel sem szabad,igy fokozatosan csökkentettem az adagokat. Szépen lassan,egyre kevesebbet. Nem mondom hogy 2 nap alatt,de hálistennek sikerült róla leszoknom. Utána évekig ki sem váltottam. Bár hazudnék ha azt mondanám hogy azóta egyszer sem,mert volt már,hogy kiírattam a receptet, de egy kezemen meg tudom számolni hogy azóta hányszor. Ráadásul,amikor utoljára kiírattam,az orvos megkérdezte hogy miért szedem,és nagyon nyomatékosan lebeszélt róla,azt mondta,nagyon veszélyes gyógyszer!!!!

  Aljas,veszélyes NARKÓ,iszonyatosan könnyű rászokni,nagyon rövid időn belül komoly függőséget okoz. Nem véletlen van ott a mellékhatások közt az öngyilkossági hajlam,az agresszió,a memóriaromlás,stb.És nem véletlenül szeméyli igazolvánnyal adják csak ki. Ja,és a dutyiban börtöndrogként használják.

  Senkinek nem ajánlom!

 98. Frontin helyett kaptam, mert az nem hogy nem használt semmit, de kb elviselhetetlen mellékhatásai voltak. A Rivoval eddig nem volt semmi gondom, a szokásos adagot bevéve alkohollal együtt se. Péntek éjjel viszont túltoltam, elég sokat ittam és magamhoz képest sokszoros adag Rivot es Frontint vettem be. Azt hittem, kiütöm magam és átalszom a napot, ehhez képest semmi… Ma viszont iszonyúan rosszul vagyok, pedig ennyivel később már nem jöhetne ki a „túladagolás”… ezzel kapcsolatban van vkinek tapasztalata? 

 99. Szia!

  Alkohollal együtt nagyon jó hatása van ideig-óráig. Saját tapasztalat.

  Ennek ellenére jön a rebound, azaz a visszacsatolás. Régebben nálam előfordult, hogy egy nap alatt elfogyott egy doboz 0.5mg-os Rivotril. Semmi sem lett tőle jobb, csak a memóriámat „darálta” le.

  Kitartás, én a helyedben kidobnám azt a szemetet, szenvednék pár napot és kész.

 100. Szia! 

  Amikor rendes adagot szedek, semmi gondom nincs vele, bár a hatását se nagyon érzem… annyi, hogy sokkal gyorsabban kezdek rászokni, mint a Frontinra. De ha épp nem vagyok bekattanva, nem szedem marékszámra. 

  Úgyis hamarosan megyek vissza a dokihoz, elmondom neki, hogy szerintem az adag se elég, aztán kiderül. Valami nyugtató/szorongáscsökkentő tutira kelleni fog még, ha nem is a Rivo…

 101. Kedves Melinda, Sara és mások —

  a Rivotril nem arra való, hogy alkohollal szedd, tudatmódosítónak, kábítószernek.

  Ha erre használod, arról nem a Rivo tehet és nem is az orvos tehet, aki felírta, hanem csakis te.

  Semmilyen nyugtatót — pláne benzót — nem szabad hosszú távon rendszeresen, ráadásul emelkedő adagban szedni. Ez le van írva a használati utasításában. Ha az orvos elmulasztja ezt szóvá tenni, az elég nagy baj.

  Elképzelhető, hogy egyéni biológiai érzékenységen is múlik, mennyire vagy fogékony arra, hogy ráfüggj a gyógyszerre, de ez személyiség-kérdés, sőt, döntés kérdése is. 

  Ha gyakran van olyan vágyad, hogy kiüsd magad egy-két órára vagy napra, akkor nagy a veszélye annak, hogy valamilyen pszichoaktív cuccal vissza fogsz élni — szerintem ilyenkor ennek a vágynak a gyökerét kéne megérteni, és azt, hogyan tudod kezelni másképp.

 102. sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy tudnék leállni a rivotril al? Naponta szedek reggel fél este 0,5, de már ugy érzem semmi hatása nincsen rám és nem szeretném szedni. Valakinek valami tipp? Ti hogy hagytátok abba? 1 hét alatt le lehet tenni ha csökkentem? Kérlek válaszoljatok fontos

 103. Idézet tőle: babarczyeszter

  Kedves Melinda, Sara és mások —

  a Rivotril nem arra való, hogy alkohollal szedd, tudatmódosítónak, kábítószernek.

  Ha erre használod, arról nem a Rivo tehet és nem is az orvos tehet, aki felírta, hanem csakis te.

  Semmilyen nyugtatót — pláne benzót — nem szabad hosszú távon rendszeresen, ráadásul emelkedő adagban szedni. Ez le van írva a használati utasításában. Ha az orvos elmulasztja ezt szóvá tenni, az elég nagy baj.

  Elképzelhető, hogy egyéni biológiai érzékenységen is múlik, mennyire vagy fogékony arra, hogy ráfüggj a gyógyszerre, de ez személyiség-kérdés, sőt, döntés kérdése is. 

  Ha gyakran van olyan vágyad, hogy kiüsd magad egy-két órára vagy napra, akkor nagy a veszélye annak, hogy valamilyen pszichoaktív cuccal vissza fogsz élni — szerintem ilyenkor ennek a vágynak a gyökerét kéne megérteni, és azt, hogyan tudod kezelni másképp.

  Az én áterem azt mondta, hogy van, akinek muszáj hosszú (hosszabb) időn keresztül szednie, rendszeresen. Természetesen törekedve arra, hogy ne legyen emelkedő és/vagy extra adag.

 104. Idézet tőle: kharzak

  sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy tudnék leállni a rivotril al? Naponta szedek reggel fél este 0,5, de már ugy érzem semmi hatása nincsen rám és nem szeretném szedni. Valakinek valami tipp? Ti hogy hagytátok abba? 1 hét alatt le lehet tenni ha csökkentem? Kérlek válaszoljatok fontos

  Mióta szeded ilyen adagban?

  Nagyon lassan, óvatosan hagyd el. 

  Nem tudom, van-e törésvonal a rivo-n. Legjobb lenne, ha negyedelni tudnád (mintha lehetne negyedelni). 

  Bátor verzióban háromnegyed-háromnegyed tablettát szednék min. 1 hétig, aztán felet-felet, aztán negyedet-negyedet. Ha jól számolom, ez 3 hét.

  Kevésbé bátor verzióban csak a reggeliből hagynék el egy negyedet 1 hétig, aztán az estiből is 1 hétig, aztán megint a reggeliből, megint az estiből… Ez meg így 6 hét.

   

 105. Sziasztok!

  Tanácsot szeretnék kérni mert nem tudom, hogy ilyen helyzetben mit lehetne tenni.
  Van egy közeli ismerősöm akinek az elmúlt években voltak különféle problémái a kábítószerekkel. De az elmúlt 1,5 évben folyamatosan teszi tönkre magát.
  30 éves férfi, a szüleivel él de ők nem foglalkoznak vele pedig beszéltem velük de azt mondták, hogy nem tudnak mit tenni.
  Rombolja magát mert azt mondja, hogy nem tud mást.
  Rivotrilt szed (amit ráadásul illegálisan vásárol), sokat szív fűvet és dohányzik is mellette, kávézik és sütiket eszik. Rossz az emésztése, fáj a tüdeje és a torka, ráadásul le van fogyva. Azt mondja, hogy azért nem eszik mert akkor felszívja a gyógyszert és nem fog hatni. 
  Nem akar leállni, nincs betegségtudata pedig segítségre lenne szüksége de nem engedi.
  Dolgozni nem megy el, a haverjaitól kunyerál pénzt vagy az emberektől csal ki pénzt. Emiatt veszi be a Rivotrilt, hogy ezeket meg tudja tenni. Feszült, ingerült, mindig kell neki valami mert józanul nem bírja ki. Pár hetente öngyilkossági gondolatai is vannak. Múlt héten például nátronlúgot vett emiatt. Nem tudom, hogy mit kéne tenni. Vélemény? Ötletek?

  Egyébként össze vissza szedi a Rivotrilt, hol napokig nem vesz be, hol meg 4-6 darabot a 0,5-ből.

 106. Az legrosszabb esetben is 3mg. 6×0.5mg . En receptre szedek 5mg jelenleg. Volt hogy feltoltam 8mg-ig. Akkor mondta a dokim, hogy meg ne probaljam drasztikusan letenni mert abba meg lehet halni, epi gorcs meg egyeb gorcsok…  Volt is elvonasom rendesen mikor mentem kuncsorogni a receptet. De 8rol 5re lemenni meg Tiapridal segitsgevl sima volt. 4 alatt lesz/lenne kb olyan (allitolag) mint heroinrol leszokni.

  A felezesi ideje viszonylag hosszu ezert nem veszi be napokig aztan mikor elvonasa lesz akkor bevesz tobb szemet gondolom. Ha ezt mar jo ideje csinalja akkor csak addiktologiai befekvessel valtoztasson (csokkentsen) ezen, mert abbol mar lehet baj. Bar nem vagyok orvos. Nekem ezeket viszont szakember mondta. 

  Tanacs Neked: Addiktologia- befekvessel az illetonek. Ha nem akarja, el fog jutni oda hogy beviszi a mento es akkor „megoldjak” aztan vagy ujra kezdi vagy nem. Ha nem akarja valaki letenni a rivotrilt, az nem fogja. Ha valaki akarja (az en orvosom azt monta) hogy az is addiktologian fogja es nekem meg a csokkenteshez is felirtak a Tiaprid-ot.

 107. Nekem majdnem 20 éve írták fel, ezer doki nézett meg, mert remeg a fejem, nem találtak semmit, így végül a SOTE egyik laza dokinője ezt adta. Az elején szédelegtem, nem volt jó, nem is értettem miért kaptam. Aztán erősödött a fejremegés, gondoltam emelni kell, a pszichiáter is ezt javasolta, de mindhiába, nem szünt meg, ez van. Tudom, hogy drog, így megmondtam a dokimnak, hogy nem ez az én gyógyszerem, leteszem. Nekiálltam. Már 2 x 2 mg-nál tartottam. Simán feleztem, nem érdekelt hogy fájni fog mindn porcikám. Fájt, 2 hétig szenvedtem, de nem hiányzik. Fokozatosan le lehet róla jönni, semmi értelme évtizedekig szedni, felháborító, hogy orvosok ilyesmit hagynak. A fejremegésem azóta is van, elég erős, de nem a gyógyszer fog segíteni. Mondjuk nem tudom mi, de az biztosan nem! Hajrá Mindenkinek, aki szeretne leszokni róla. Nem vészes, foglald el magad keményen és menni fog. Ha nem tudsz aludni, akkor olvass, nézz jó filmet, ne a gyógyszerre fogd! 

 108. Idézet tőle: Lakatos Erika

  Nekem majdnem 20 éve írták fel, ezer doki nézett meg, mert remeg a fejem, nem találtak semmit, így végül a SOTE egyik laza dokinője ezt adta. Az elején szédelegtem, nem volt jó, nem is értettem miért kaptam. Aztán erősödött a fejremegés, gondoltam emelni kell, a pszichiáter is ezt javasolta, de mindhiába, nem szünt meg, ez van. Tudom, hogy drog, így megmondtam a dokimnak, hogy nem ez az én gyógyszerem, leteszem. Nekiálltam. Már 2 x 2 mg-nál tartottam. Simán feleztem, nem érdekelt hogy fájni fog mindn porcikám. Fájt, 2 hétig szenvedtem, de nem hiányzik. Fokozatosan le lehet róla jönni, semmi értelme évtizedekig szedni, felháborító, hogy orvosok ilyesmit hagynak. A fejremegésem azóta is van, elég erős, de nem a gyógyszer fog segíteni. Mondjuk nem tudom mi, de az biztosan nem! Hajrá Mindenkinek, aki szeretne leszokni róla. Nem vészes, foglald el magad keményen és menni fog. Ha nem tudsz aludni, akkor olvass, nézz jó filmet, ne a gyógyszerre fogd! 

  Anyám. 

 109. Én elég régóta szedek rivotrilt, depresszióra, szorongásra, pánikra. Aztán úgy fél éve Xanax-ot kezdtem szedni, a rivotrilt elhagytam, elvonási tünet nem volt. Napi 1 mg.-ot szedtem, azt is alváshoz, aztán mentem volna lejjebb, de ahogy szokott lenni a sorsom közbeszólt. Azóta össze vissza. A Xanax-ot jobbnak találom alváshoz, viszont azonos adagban a rivotril jobban helyre ráz, főleg nappal, ha baj van. Véleményetek szerint melyik maradjon, mert én nem tudom.   

 110. Kedves kharzak  Én egyre többet szedtem, majd többször próbáltam leszokni, szép lassan csökkentettem, nem sikerült. 2 éve elhatároztam, hogy kórházi segítséget kérek. Majd 7 hetet feküdtem kórházban, de lehoztak róla, persze kaptam mindenféle mást, hogy elviseljem és pszichologust, csoportterápiát. Már több , mint 2 éve nem szedem, de pszichologushoz még mindíg járok. Soha többet nem fogok Rivotrílt bevenni, a leggyilkosabb szer.,

 111. Minimálisan ebben a rossz periódusodban persze, szedjél valamivel többet ( miniámálisan többet) , de felelősségteljesen. Mert minnél nagyobb dózist adsz magadnak annál nehezebb elhagyni.

  És ha már átmentetek az új helyre van saját új nyugvóhelyed( ágyad) ahova lehajthatod a fejed és pihetntetsz és rájössz hogy túlélted a költözést, akkor szépen azt a kis plussza adagot hagyd el!!!

  Én ennyit tudtam tanácsolni, közben látom április óta eltelt jónéhány nap, érdeklődöm hogy állsz, vissza tudtál állnia  doki által felírt Rivotrill adagodra?

 112. Sziasztok! Létezik, hogy a Rivo nem hat? 0.5 mg-osból 3/4 a max., amit be tudok venni, a nagyobb adag fejbe vág, ülni alig tudok. Beveszem a 3/4-et, legyengít, álmosít, de sehogy nem bírok kimozdulni, elindulni. Most nagyon gáz a helyzet sajnos. Cipralex, amit még felírtak, attól leizzadok, szédülök. Doki azt mondja, legyek türelmes. Ez most egy lehetetlen állapot 🙁

  (Agorafóbia a legégetőbb, ami miatt kéne szednem.)

  Köszönöm, ha vki válaszol.

  Még annyit, hogy a Xanax nálam inverz hatású, azonnal le is állítottak róla.

 113. Hello!

  Én 24 éve szedem a rivót…próbálták az összes antidepót de egyiket sem bírtam. Maradt a napi 2x 0,5. Ennél nem kell több, de a kevesebb meg szar. Nem mintha ettől elmúlna a szorongásom, de annak külső tünete az izomfeszülés és stb oldódik. Nem tudom hogy tudnék lejönni róla, érzem hogy memóriámat lassítja, és a libidómat is szépen lassan biztosan.

 114. Sziasztok!

  Nekem ma cserélték le a xanaxot rivotrilra,mert a doki szerint jobb,és brintellix mellett le tudom tenni végre a nyugtatót. Eddig 3-4mg xanaxot szedtem. Most 0,5mg-0,5mg-2mg rivotril és Brintellix 10mg este,reggel meg 1/4 Wellbutrin.A sok negatív rivotrilos írás után,nem tudom kiváltsam e.

 115. Idézet tőle: Kleó

  Xanax után? Tök mind1… benzo=benzo. De kicsit soknak tűnik. Amúgy is azt mondják, h a legkevésbé addiktív közülülk a Xanax SR…

  Brintellix estére??? Az pörget…

  Eddig a Brintellixtől álmos voltam,ezért írta estére. De akkor lehet inkább reggel kellene. Éjjel jobb szeretek aludni.

  Azért cserélte le a xanaxot, mert valószínűleg azért nem tud hatni az antidepi,bár abból napi 5 mg-ot szedtem eddig. Igazából csökkentés alatt van a nyugtató,(2×2mg Xanax sr volt, 5 hete meg reggel 1mg (melo miatt délután),este 2mg sr)csak akkor vegyem be ha hiányzik,szorongok. Volt hogy estefelé jutott eszembe,hogy kimaradt a xanax,abból,hogy a boltban azt hittem megfulladok,erős mellkhasi nyomás volt. Mikor hazaértem bevettem a tabit és lassan elmúlt. Tulajdonképp van annyi gyógyszerem,hogy a rivotrilt ne kelljen kiváltanom. Igaz az frontin nem xanax,de generikum. A sok rossz megriasztott,inkább megpróbálom csökkenteni a magam módján,aztán ha nem jön be akkor teszek egy kisérletet a rivoval. Viszont a férjem ragaszkodik hozzá,hogy ennyi év után,és orvos után,tartsam be végre amit a doki mond,ne a saját fejem után menjek…

 116. Nekem mindig soknak tűnnek ezek a mennyiségek. 

  Beveszem a 0,5-ös Rivo felét és bepunnyadok, akár el is alszom. Ilyet, hogy naponta 3…pláne nem tudok elképzelni, magamnál, hangsúlyozom. 

  A Xanax XR nekem vhogy nem volt olyan jó….mikor egy-egyszer alvásra vettem be, másnap szorongósan keltem, akkor is, amikor amúgy nem szorongtam.

  A nyugtatóval vhogy úgy vagyok, hogy amikor nem szorongok, nem szedem, hogy amikor meg tényleg kell, akkor hasson. Rutinszerű szedéssel pont ez a jó tulajdonsága veszik el. Gyomorfeszülős, pánikolós szorongásnál beveszem én is, sima szorongásnál nem.

  Sajnos a nyugtatók  rongálják a memóriát.

  Mikor beveszek, elfelejtem a mondat végén a mondat elejét, olvasásnál.

  Szokták mondnai, ahogy hat az antidepresszáns, el lehet hagyni a nyugtatót. Ehhez képest én is, más is úgy jött ki a kórházból,hogy rajta maradt reggel-este 1-1 mg Xanax….amit persze elhagytam, de ha rajtuk múlt volna, senki se szól, hogy hahó….

 117. Valszeg a hozzászokási szinthez is mérik. Nekem, aki nem szedte, nem írhattak fel ennyit, neki , aki már függője valami hasonlónak, ehhez mérten adagolták. Csak kb ugyanott van vele, ez így nem csökkentés.

  A Rivotril és az Xanax XR is elnyújtottan hat, ki ezt, ki azt preferálja. Nekem vmiért a Rivotril puhábban hat, most az van, de nagyon megfogom. Eléggé lejtősben vagyok, nem kell ehhez még egy lökés.

  Ma olvasni próbáltam buszon és kb 10X futottam neki egy mondatnak, sajnos ezek úgy nyugtatnak, hogy hülyítenek közben, aki régóta szedi, biztosan idomult már ehhez, de én ma bevettem(minimális mennyiséget) és érzékelhető volt, hogy rosszabbul értem a szöveget. Hogy ez gond-e vagy sem, más kérdés….

   

 118. Ha kell és szorongás(pl. antidepresszáns miatt), én is fogom persze szedni rendszeresre, csak ez a ráfüggés parafaktor nálam a hülyítő hatás miatt, sajnos amúgy nem is biztos, észrevenném, kaptam már olyan visszajelzést anno, hogy ugyanezt 3X meséltem el, nyugtatóval…

 119. Ha a Br.-től álmos vagy, nem a te AD-d.

  Az SR nem azonnal hat… Hát az én dokim, meg a haverom addiktológusa (is), áternője mást mondanak. Nekem a Frontin xart sem ért, csak a „sima” xanax. Igaz, h azzal abuzáltam, a rivóval meg hát… kevésbé. De hát egyéni. Ha nem piálsz is mellé, én ugyan nem váltanék a rivóra… mint tapasztalt laikus.

 120. Idézet tőle: Kleó

  Ha a Br.-től álmos vagy, nem a te AD-d.

  Az SR nem azonnal hat… Hát az én dokim, meg a haverom addiktológusa (is), áternője mást mondanak. Nekem a Frontin xart sem ért, csak a „sima” xanax. Igaz, h azzal abuzáltam, a rivóval meg hát… kevésbé. De hát egyéni. Ha nem piálsz is mellé, én ugyan nem váltanék a rivóra… mint tapasztalt laikus.

  Hát a xanax jelenleg hiánycikk, ezért is írtam frontint. Inni nem szoktam alkoholt,csak nagyon ritkán,ha valami olyan esemény van és nem szedek semilyen gyógyszert.

  Akkor egyenlőre marad azt hiszem a patikában a rivotril. Épp a múlthéten váltottam ki 2 havi frontint 1mg-sat,ami tudok tördelni. Igaz azt tb-s doki írta fel nem magán. De hát manapság nem tudni meddig lesz pénzem magándokira,így megtartottam. Bár sok vizet nem zavar,mert ő csak agomelatint és xanaxot írt mindig. Utoljára telón szóltam be,fele adag xanax-ot irattam meg az agomelatint,de az agomelatin is marad a patikába,csak ha nem megyek be a dokihoz,ugyanazt írják mint utoljára. Szerencse,hogy a xanax-ot 2×2 helyett 2×1mg-ra át tudtam iratni.

  Köszönöm Kleó a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?