Mi a kevert epizód?

A kevert epizód önmagában nem pszichés zavar, hanem a bipoláris zavar egyik típusának leírása.

Kevert epizódról akkor beszélünk, ha a beteg egy időben meríti ki mind a mániás, mind a major depressziós epizód kritériumait, szinte minden nap, és a tünetek olyan súlyosak, hogy befolyásolják a mindennapi életet: a munkát, a kapcsolatokat, az iskolai teljesítményt stb.

A kevert epizódra jellemző, hogy a mániás vagy hipomániás felhangoltság, pörgés agresszivitással, dühvel, irritáltsággal jár együtt. A kevert epizódban különösen nagy annak veszélye, hogy a beteg összevész hozzátartozóival, a munkahelyén zavartan vagy agresszíven viselkedik, és az öngyilkossági gondolatok is gyakrabban fordulnak elő.

Bár nem minden bipoláris beteg megy át kevert epizódokon, a kevert epizód felismerése nagyon fontos, mivel akár egy nap alatt is súlyos pusztítást vihet végbe az ember életében. Külön kezelése nincsen: a legmegfelelőbb az, ha a beteg tudatosítja, hogy milyen állapotban van, megpróbál nem döntéseket hozni, és leköti a figyelmét valami olyasmivel, ami nem vezet negatív következményekhez (például veszekedéshez).

Természetesen nem minden ingerültség, irritáltság kevert epizód következménye — sok személyiségzavarban és az unipoláris depresszióban is megjelenhetnek ilyen tünetek.

Vélemény, hozzászólás?