Stilnox

Altató hatású gyógyszer, mely átmeneti alvászavar és az álmatlanság rövid távú kezelésére használható.

 

Ne szedje a Stilnox filmtablettát

–          ha allergiás (túlérzékeny) a zolpidemre vagy a Stilnox egyéb összetevõjére.

–          ha súlyos májelégtelenségben szenved.

–          heveny vagy idült légzési elégtelenség esetén

–          alvás közben fellépõ légzéskimaradás esetén.

–          bizonyos izomgyengeség (myasthenia gravis) esetén.

–          18 évnél fiatalabb gyermeknek és serdülõknek nem adható

A Stilnox fokozott elõvigyázatossággal alkalmazható

–          enyhe-közepes mértékû légzési elégtelenség esetén.

–          májkárosodás esetén

–          idõs betegeknél

–          pszichotikus betegségekben és depressziós betegeknél

Mire kell figyelni az alkalmazás során?

A gyógyszer szedése elõtt a kezelõorvost tájékoztatni kell máj-, vagy tüdõbetegségrõl, jelen­legi vagy múltbeli gyógyszer-, illetve alkoholfüggõségrõl, depresszióról.

Ha az alvászavar tünetei 7-14 nap alatt nem javulnak, keresse fel kezelõorvosát.

A gyógyszerszedéséhez hozzászokás alakulhat ki, ha az adag vagy a kezelés idõtartama nem megfelelõ, ezért mindig pontosan tartsa be a kezelõorvos utasításait.

Nyugtató- és altatószerek, mint a zolpidem használata fizikai vagy pszichológiai függõséghez vezethet. A függõség ve­szélye az adag nagyságával, vagy a kezelés idõtartamával arányosan nõ. A függõség kialakulásának veszélye nagyobb azon betegek esetében, akiknél korábban alkohol- vagy gyógyszerfüggõség, illetve pszichiátriai rendellenesség fordult elõ.

Ha a fizikai függõség már kialakult, a kezelés hirtelen megszakítása megvonási tünetek jelentke­zésé­vel jár együtt. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság ingerlékenység. Súlyos esetben a következõ tünetek jelentkezhetnek: megítélési és személyiségi zavarok, hallási túlérzékenység, a végtagok zsibbadása és érzészavara, fényre, zajra és érintésre való túlérzékenység, hallucinációk vagy epilepsziás rohamok.

Mindazonáltal a Stilnox esetében a gyógyszerfüggõség kialakulásának valószínûsé­gét illetõen nem ta­lál­tak különbséget a placebóhoz viszonyítva.

A Stilnox tabletta memóriazavarokat okozhat. Ez a hatás rendszerint a gyógyszer bevétele után néhány órával jelentkezik, ezért a tablettát közvetlenül elalvás elõtt kell bevenni, és biztosítani kell legalább 7-8 órányi alvásidõt.

Alvajárást és az azzal összefüggõ egyéb viselkedésformákat, mint az „alvás közbeni vezetés”, ételkészítésre és elfogyasztására, vagy telefonálásra vonatkozó emlékezetzavart jelentettek azoknál a betegeknél, akik zolpidemet szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és más központi idegrendszeri depresszánsok együttes alkalmazása zolpidemmel, és a javasolt maximális adagnál nagyobb adagban alkalmazott zolpidem fokozza ezen viselkedésformák elõfordulásának valószínûségét. Feltétlenül tájékoztassa kezelõorvosát, amennyiben ilyen viselkedésformák jelentkeznek Önnél.

Altatószerrel való kezelés hirtelen abbahagyásakor átmenetileg a kez­deti alvászavar visszatérhet, sõt súlyosabb formában is jelentkezhet, mint a kezelés elõtt.

A zolpidem kezelés alatt megjelenhetnek nem szokványos un. paradox reakciók, mint például izgatottság, ingerlékenység, az álmatlanság súlyosbodása, agresszivitás, érzékcsalódások, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, természetellenes viselkedés és más nemkívánatos magatartás formák. Ezeknek a reakcióknak a kialakulásakor keresse fel kezelõorvosát.

 

1 gondolat erről: “Stilnox”

  1. Időrabló

    Alvászavaraim kezelésére kaptam. Szerencsére ma már csak ritkán van rá szükség, mivel szedem a Mirtazapint, ami jót tesz az alvókámnak. De mivel több műszakban járok dolgozni, sokat segít hogy ki tudjam pihenni magam.

    Hosszú távon szintén nem javasolt, mivel a függőség itt is kialakulhat.

Vélemény, hozzászólás?