Kóros soványság, evési problémák, antidepresszáns és depresszió

 

46 éves nő vagyok.Mióta az eszemet tudom, mindig sovány, étvágytalan voltam. Emésztési zavaraim (epegörcs, gyomorfájás, hányinger) végigkísérték az életemet egészen a tavalyi évig, mikor is minden fizikai vizsgálat után, a negatív leletek birtokában, felkerestem egy pszichiátert

Ekkor 44 kiló voltam..Elmondtam a panaszaim.Mirzatent kaptam és Coaxilt.Ekkor még szedtem a Rivotrilt is.Az utóbbit már teljesen elhagytam. Jelenleg nagyon jól érzem magam, híztam 10 kilót..ezt a súlyt már fél éve tartom..innen már nem megy felfelé. Jó étvágyam van, tudok aludni,kiegyensúlyozott vagyok.Minden panaszom megszűnt, és mindan ételt jóízűen meg tudok enni anélkül, hogy panaszt okozna. Sosem gondoltam volna, hogy két gyógyszer így helyre tud tenni.

A kérdésem az lenne: Ha abbahagyom a gyógyszer szedést, akkor mi fog történni? Újra lefogyok olyan soványra, mint voltam? Már próbálkoztam azzal, hogy néhány napig nem vettem be a Mirzatent, és abszolút nem volt étvágyam.Lehet, hogy már így kell leélnem az életem? Meddig szedhetők ezek a gyógyszerek?

Köszönöm, ha végig olvas mosoly

Kedves …!

Öröm is, szomorúság is olvasni a történetét, öröm a szép eredmény miatt, szomorú, hogy ilyen sokára jutott megfelelő segítséghez. Az is öröm, hogy a Rivotrilt el tudta hagyni. A másik 2 gyógyszer antidepresszívum, nem okoz olyan hozzászokást és függőséget, mint a Rivotril és a hasonló nyugtatók. Egyik napról a másikra semmképpen nem szabad kihagyni az antidepresszívumokat, mert az gyors visszaesést okoz. Kezelő orvosával megbeszélve egy hosszabb idő után meg lehet kísérelni nagyon fokozatosan, lassan az elhagyást, és ha a csökkentésre visszatérnek a tünetei, akkor vissza kell állítani. Később egy újabb hosszabb idő elteltével megint meg lehet ugyanezt próbálni. A gyógyszerek ilyen látványos hatása arra utal, hogy tüneteinek egy esetleges rejtett biológiai depresszió az oka, de azért látatlanban nem lehetek ebben biztos, és abban meg pláne nem, hogy nincsenek-e emellett esetleg olyan lelki komponensei, amelyeken pszichoterápia segíthet. A testi panaszokon gyakran segít az autogén tréning, ha ez nem elég, a lelki panaszok feltárása, kezelése is szükséges lehet más pszichoterápival. Ha mégis hosszabb távon kellene a gyógyszer a tünetmentességéhez, abból még nem következik, hogy élete végéig szükséges, az is lehet, hogy el lehet majd lassan hagyni akár véglegesen, és az is, hogy sikeres elhagyás után később még lesznek az életében megint olyan időszakok, amikor szükségessé válik. A biológialag meghatározott depresszió leginkább szakaszosan szokott jelentkezni, de nem mindig.

Üdv., Éva

Vélemény, hozzászólás?