Benzodiazepin szorongásoldók

 

A szorongásoldók a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak világszerte. Idegen néven anxiolitikumoknak nevezzük őket, régebbi zárójelentésekben trankvillánsként utalnak rájuk. Manapság leginkább a benzodiazepin (BZD) típusú szorongásoldókat kedvelik az orvosok, így most ezekről beszélünk részletesebben.

A benzodiazepin típusú nyugtatók a hatvanas években kerültek forgalomba. Azóta olyan nagy népszerűségre tettek szert, hogy több, mint 70 féle vegyületet fejlesztettek ki ebben a csoportban és még több a gyári készítmények száma. Magyarországon a leggyakrabban használt szerek közé tartozik a Rivotril (clonazepam), Xanax (alprazolam) és a Medazepam (medazpam).

Hogyan hatnak?

Az emberi agyban az idegsejtek közti kapcsolatban kétféle hatás érvényesül. Az egyik a serkentő működés, ami fokozza a neuronok aktivitását, tehát segíti az ingerület terjedését, a másik pedig a gátlás, amely megakadályozza az ingerület sejtek közti továbbítását. A gátló működések fő ingerületátvivő anyaga a g-amino-vajsav (GABA). Ezen molekula receptorain fejtik ki hatásukat a benzodiazepinek, így a rendszerben a gátló folymatokat erősítik.

Milyen hatásuk van?

A szervezetben nem csak az agyban, de sok más helyen is megtalálhatóak a GABA receptorok, így a gyógyszer hatása is nagyon széleskörű.

  • Szorongásoldó, nyugtató hatás Már egyszeri alkalmazásnál is jelentkezik a hatás, így rohamokban jelentkező szorongásos állapotok is jól kezelhetők.
  • Altató hatás Éjszakára bevéve segíti az elalvást, illetve az éjszakai ébredések számát csökkenti. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a normális alvási mintázatot megzavarja. A gyógyszer szedése mellett jóval kevesebb a mélyalvási fázis, tehát nem olyan pihentető az alvás.
  • Izomrelaxáns hatás Az izmok feszülését csökkenti, így kifejezetten jó a szorongás alatti fokozott izomtónus oldásában. Ugyanakkor nagyobb mennyiségben olyan mértékben ellazítja az izmokat, hogy járás- és beszédképtelenséget okozhat.
  • Görcsoldó (antikonvulziv) hatás A gyógyszer használata során megemelkedik az agy ingerküszöbe a görcsöket kiváltó tényezőkkel szemben, vagyis nehezebben alakul ki epilepsziás roham. A már kialakult görcsrohamot hatásosan oldja.
  • Amnesztikus hatás A BZD-k az alkalmazásuk előtti és utáni időkben megnehezítik az emléknyomok rögzülését, így „feledékenységet“ okoznak. Lelki traumán átesett embereknek segíthet ezzel, mivel könnyebbé teszi az emlékeik feldolgozását.

Minden benzodiazepinre jellemzőek ezek a hatások, de más-más mértékben. csak a példa kedvéért, a midazolam (Torrex) kifejezetten amnesztikus, a clonazepam (Rivotril) jó görcsoldó.

Mik a mellékhatások?
A BZD mellékhatásait a megjelenésük ideje alapján csoportosíthatjuk.

Korai mellékhatások: agresszivitás, fáradtság, aluszékonyság, mozgászavar, feledékenység, figyelemzavar

  • Késői mellékhatások: agresszivitás, érzelmi labilitás, ügyetlenség, gyakori esések, tanulási nehézségek, függőség, tolerancia

Fontos, hogy csak a minimálisan szükséges ideig és mennyiségben alkalmazzuk a szert, így a legkisebbre lehet csökkenteni a nem kívánt hatások előfordulását.

Kialakulhat a szerrel szembeni tolerancia és függőség?

A BZD-eket már 3-4 hét rendszeres fogyasztás után megszokhatja a szervezet, de többnyire ez hosszabb időt vesz igénybe. Huzamosabb gyógyszerszedés során emelni kell az adagot, mert az addig alkalmazott dózist megszokja a szervezet és ugyanaz a mennyiség már nem elég az azonos hatás kiváltásához.

A hozzászokás miatt függőség is kialakulhat. Hirtelen elhagyása során megvonási tünetek jelentkeznek, melyek többnyire nyugtalanság, szorongás, álmatlanság, izomgörcsök, sőt súlyos esetben epilepsziás roham is jelentkezhet. A félreértés elkerülése végett, ez nem azt jelenti, hogy ne szedjék ezeket a szereket, csak arra hívja fel a figyelmet, hogy fokozatosan, lassan szabad elhagyni őket.

Dr. Muszil-Veress Dóra 
 

Vélemény, hozzászólás?