Mirtazapin (Remeron, Yarocen, Mirtazapin Bluefish, Mizapin)

 

MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ ÉS HOGYAN FEJTI KI HATÁSÁT A MIRTAZAPIN?
MIRTAZAPIN kémiailag a triciklikus antidepresszánsokhoz sorolható, és más antidepresszánsokhoz hasonlóan, mind a noradrenalinerg, mind a szerotoninerg neurotranszmissziót fokozza, azonban néhány régebbi antidepresszánstól eltérően, a szerotonin-receptorok közül az 5-HT2 és 5-HT3 receptorokat blokkolja, ezáltal a szerotoninerg hatás specifikusan az 5-HT1 receptorok révén érvényesül, emiatt úgynevezett NASSA típusú antidepresszánsnak is nevezzük.
Ha az SSRI antidepresszánsokra nem volt megfelelő a reakciója, lehetséges, hogy ez a gyógyszert fogják ajánlani, mivel olyan tünetek, mint az örömhiány (anhedonia), pszichomotoros gátoltság, alvászavarok, testsúlycsökkenés, érdeklődésvesztés (apátia), öngyilkossági gondolatok és hangulatingadozások jelenléte esetén jobb klinikai válasz várható.

Terápiás javallat: 15 mg–30 mg (javasolt lefekvéskor bevenni) 

Felezési ideje: 20–40 óra

 

Ne szedje, ha:

18 évesnél fiatalabb, 65 évesnél idősebb

Ez a gyógyszer a kezelés elején szedálást eredményez. Ha alkoholt iszik a MIRTAZAPIN szedésekor, az valószínűleg szedálást eredményez.
Veszélyes többet bevenni, mint az előírt dózis (a felírható maximális napi adag 45 mg).

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással.

A MIRTAZAPIN és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

MAOI: Mielőtt a MIRTAZAPIN-t elkezdené szedni, várnia kell legalább 2 hetet a MAOI szedésének abbahagyása után. Mielőtt egy MAOI-t elkezdené szedni, várnia kell legalább 2 hetet a MIRTAZAPIN szedésének abbahagyása után! Egyidejűlen nem szedhet MAOI-t és MIRTAZAPIN-t!

MOKLOBEMID: A MOCLOBEMID a MIRTAZAPIN-nal káros kölcsönhatásba léphet. Mielőtt a MOCLOBEMID-et elkezdené szedni, várnia kell legalább 1 hetet a MIRTAZAPIN szedésének abbahagyása után. 

Benzodiazepinek: A MIRTAZAPIN egyidejű szedése ezekkel a gyógyszerekkel megnövelheti azok szedáló hatását.

KARBAMAZEPIN: A MIRTAZAPIN megnövelheti a CARBAMAZEPIN vérszérumszintjét a szervezetben.

FLUOXETIN és FLUVOXAMIN: A FLUOXETIN és a FLUVOXAMIN kölcsönhatásba léphet a MIRTAZAPIN-nal, ami fokozhatja a mellékhatásokat.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie a MIRTAZAPIN-nel egyidejűleg, mivel az orbáncfű MAO-gátlása révén fejti ki antidepresszáns hatását.

 

Lehetséges mellékhatások

Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több személyt érint)

szájszárazság, fejfájások, megnövekedett étvágy, álmosság, súlygyarapodás

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)

szorongás, hátfájás, zavartság, hasmenés, szédülés, fáradtság, álmatlanság, letargia, álló helyzetben alacsony vérnyomás, izomfájdalom, émelygés (hányinger), fájó ízületek, feldagadt kezek és lábak, kiütések, furcsa álmok, reszketés, hányás (rosszullét) 

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt érint)

mánia, izgatottság, ájulás, hallucinációk, érzékelés elvesztése, alacsony vérnyomás, rémálmok, bizsergés, nyugtalan láb (Restless leg Syndrome), nyughatatlanság, hasnyálmirigy-gyulladás, ami a gyomor felső része környékén okoz fájdalmat, szerotonin szindróma, súlyos kiütések, SIADH ( antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódása), alvajárás, öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés

Nem ismert (nem tudható, hány személyt érint)

agresszió, izomgörcsök, vérképzőszervi betegségek, beszédzavar, fokozott nyáltermelődés, érzékelés elvesztése a szájban, alacsony nátriumszint a vérben, puffadt száj, görcsök (görcsrohamok)

               

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

192 gondolat erről: “Mirtazapin (Remeron, Yarocen, Mirtazapin Bluefish, Mizapin)”

 1. A drogosok meg   lazán hozzá csapják a spurihoz ,és aztán kakukk!

  Én szedtem  egy jó ideig .Nem vettem észre valami hűűűűűűű de nagy változást!!!!!!!

  Elméletileg azért kaptam mert depis voltam meg  nem ettem.

  Na depisnek depis maradtam;és enni se ettem ,más meg szétszedte a hűtőt!

  Azon kívül  az alkeszoknak(mint én voltam) nem hinném hogy a nyerő gyógyszer…

  A drogosoknak se(  állítólag az voltam vagy még vagyok is  de leszarom) A  füvet  régebben pszichiátriai szerként használták "nyugtató"hatása miatt ,csak  nem ez a pacsulizott szar volt ,és nem  ennyit    szipuztak:)

 2. Szedtem két évig. Az alvásproblémáimat remekül megoldotta, és csökkentette a szorongást. A depressziót viszont nem igazán…

  A mellékhatása undorító: olyan erős vízvisszatartás, ödéma, hogy akkoriban azt hitték rólam, hogy alkoholista lettem. Az étvágyat is növeli, de nekem az ödéma volt nagyon zavaró.

 3. Én ezt szedem már 3 hónapja.Konkrétan a halál torkából hozott vissza ez a gyógyszer.      

  Soha nem szedtem előtte gyógyszereket sem az antidepresszánsokról meg eléggé rossz véleményem volt.Ha nincs ez a szer már valószínüleg nem lennék.6 hónap szenvedés után szántam rá magam,hogy mégis szedem.Már az első szem bevétele után tökéletesen aludtam kb 10 órát.Azóta is rendben van az alvásom.Nálam étvágynövekedést okozott de a depressziómat sajnos csak kis mértékben csökkentette.Nem merem elmondani az „sztk-s”doktornőmnek mert félek ,hogy lecseréli és újra előjön az insomniám. 

 4. Időrabló

  Nem kell pánikba esni csillagocska. Évek óta szedem, nagy dózisban, (45mg) soha semmiféle „ödéma” nem jelentkezett.
   Az, hogy némelyeknél előfordul, és szerepel a betegtájékoztatón, nem jelenti azt hogy ennek mindenkinél törvényszerűen elő kell fordulnia.

  A betegtájékoztatók többnyire elég horrorisztukusak, mivel a kjlinikai kísérletek során, és a klinikai gyakorlatban ha egy előtte nem létező tünet jelentkezik, és akár csak a gyanúja is felmerül annak hogy a gyógyszer mellékhatása, akkor annak már szerepelnie kell a betegtájékoztatón.

 5. A Citapramról váltottam (volna) Remeronra az alvási gondok valamint az étvágytalanság miatt. A Remerontól az első naptól kezdve állandóan szédültem, álmos voltam, és „repültem”. De nem is ez volt a legnagyobb probléma: felszökött a vérnyomásom és a pulzusom is, ha stresszhatás ért, zsibbadni kezdtem belül, izomgyörcsök jelentkeztek a bal oldalamon, és beszédzavaraim voltak. Elköldtek mindenféle agyi viszgálatra, ami trmészetesen neagtív volt. Másfél hét után közöltem a dokival, hogy nem vagyok hajlandó ebből többet beszedni. Azóta ezek a panaszok megszűntek, és majd próbálkozunk másik gyógyszerrel.

 6. Idézet tőle: princess

  A Citapramról váltottam (volna) Remeronra az alvási gondok valamint az étvágytalanság miatt. A Remerontól az első naptól kezdve állandóan szédültem, álmos voltam, és „repültem”. De nem is ez volt a legnagyobb probléma: felszökött a vérnyomásom és a pulzusom is, ha stresszhatás ért, zsibbadni kezdtem belül, izomgyörcsök jelentkeztek a bal oldalamon, és beszédzavaraim voltak. Elköldtek mindenféle agyi viszgálatra, ami trmészetesen neagtív volt. Másfél hét után közöltem a dokival, hogy nem vagyok hajlandó ebből többet beszedni. Azóta ezek a panaszok megszűntek, és majd próbálkozunk másik gyógyszerrel.

   

  Érdekes…ez is azt bizonyítja, mennyire más az emberi szervezet…én jól vagyok tőle..első naptól kezdve

 7. Én ezt szedem már vagy 5hónapja,de szinte semmit nem használ a gyötrő szomorúságra amit most is érzek.Bele vagyok már fáradva a minden napos depresszió elleni küzdelembe.Hiába van családom,nagyon elveszve érzem magam a világban és nem találok vissza a régi életemhez.Teljesen kilátástalannak érzem az életemet nem tudom meddig birom csinálni…

 8. Kedves Helpless! Tudom, mit érzel. Az én családom is régóta nézi a vergődésemet. Nekem az adott reményt, hogy most új orvoshoz megyek, aki rendkívül jól ért a gyógyszerekhez, és talán tud olyan gyógyszerkoktélt ajánlani, ami segít enyhíteni a tüneteket, hogy aztán összeszedhessem a darabokban heverő életemet. Lehet, hogy a Remeron Neked sem a legjobb segítség (nekem se jött be), vagy mellé még kellene szedned valami mást is. Szerintem próbálkozatok tovább. Új orvos, új gyógyszer…

 9. Kedves Princess!

  Kedves tőled,hogy reagálsz az írásomra.Ahol én lakom sajnos nincs lehetőség másik orvosra pedig nagy szükségem lenne rá.A gyógyszert azért írták fel mert váltott műszakban vagyok kénytelen dolgozni,és kialakult nálam 20 év munka után egyfajta alvásképtelenség,ami azt jelentette,hogy szinte 3-4napig nem aludtam egyáltalán.Már ott tartottam,hogy képtelen vagyok normális emberként funkcionálni…Az alvásomat „rendbe tette” ez a gyógyszer de a hangulatom amióta szedem egyre rosszabb.Minden nap közelebb kerülök az öngyilkossághoz.Gyűjtöm az erőt,hogy képes legyek megtenni.A szakrendelésen a doktornő csak azt látja milyen szépen meghíztam,milyen szépen tudok aludni.Ha nem szedném valószínű nem tudnék újra aludni,és ezért szedem.Az alvásért cserébe el kell viselnem,hogy a gyógyszer szinte teljesen elvette a régi énemet és napról-napra közelebb visz szépen lassan az öngyilkossághoz.Elmondanám én ezt egy valódi szakembernek csak sajnos nem tudom megfizetni.A 20év munkaviszony alatt befizetett Tb járulék ami milliós nagyságrendű sajnos kevés ahoz,hogy valódi segítséget kapjak.

 10. Időrabló

  Üdv Helpless és Princess,

   

  régóta szedem ezt a gyógyszert. Hosszas kísérletezés után maradtunk ennél. Egyik fő gondom az alvászavar volt, ezt a gyógyszer kitűnően megoldotta. Sokáig a hangulatzavaraimat is jól kezelte, kisebb-nagyobb szorongások maradtak. Igazából olyan hosszú ideig annyira normálisnak még sosem éreztem magam mint a Remeron szedése óta. Az utóbbi egy évben történt néhány érzelmi sokkhatás ami komolyabb hangulati hullámzásokat és rémálmokat hozott ki. Most úgy tűnik ez a gyógyszer kevésnek bizonyul.

  Nyilván nem mindenkinek jön be. Ha találtok egy lelkiismeretesd és hozzáértő szakembert, kitartással és idővel ki lehet ebből keveredni, csak a depressziós ember nem nagyon ér rá, mert úgy érzi hogy sosem lesz vége…….

 11. Kedves Helpless!

  Én is voltam már azona  bizonyos ponton, amikor azt hittem, hogy mincs értelme tovább. De ennek az ellenkezőjét bebizonyították azok az időszakok, amikor kicsit jobban lettem. Ráadásul most kerültem el új orvoshoz, aki teljes gyógyulást ígért. Addig próbálgatjuk a gyógyszereket és az adagolást, amíg TELJESEN jól nem leszek. Nem csak jobban, hanem JÓL. Az első óráért (60 perc) 8000 Ft-ot kért, legközelebb 1 hónap múlva megyek, de akkor már csak fél órára (5000 Ft). Szerintem ez a pénz nem sok egy életért. Kérlek, Te se add fel! Ha érdekel az orvos, aki budapesti szívesen elirányítalak hozzá.

 12. Sziasztok!

  8 napja nem szedem ezt a gyógyszert. Semmilyen durva dolog nem történt..gyakorlatilag 6 napja nem eszem! Ledobtam 3 kilót, hasmenésem, emésztési panaszaim, hányingerem van.Pontosan azt érzem, amit a gyógyszer szedése előtt.

  Nagy butaság volt tőlem, hogy kísérleteztem. Már annyira dühös vagyok magamra!!!!!

  Alig várom, hogy este legyen és újra elkezdjem..ez így nem élet! Állandóan görcsöl a hasam, fáj a gyomrom!!!!!

  Egy tanulság: Ami bevált, ne változtass rajta!!!

  A gyógyszer kiváló!!!!!!!!! (nekem) rájöttem!!!

 13. Kedves Csillagocska!

  Teljesen igazad van! Ha valami egyszer bevált, akkor maradjunk annál! Nekem annak idején a Cipralex jött be, de elkezdtek rajtam „modernebb” gyógyszerekkel kísérletezni.  Ahogy írtam, én nagyon beteg voltam a Remerontól. Ezért tanácsoltam, ha valami nem igazán jön be, váltsatok, ha meg bejött, már csak az adagoláson kell max szabályozni.

 14. Idézet tőle: princess

  Kedves Csillagocska!

  Teljesen igazad van! Ha valami egyszer bevált, akkor maradjunk annál! Nekem annak idején a Cipralex jött be, de elkezdtek rajtam „modernebb” gyógyszerekkel kísérletezni.  Ahogy írtam, én nagyon beteg voltam a Remerontól. Ezért tanácsoltam, ha valami nem igazán jön be, váltsatok, ha meg bejött, már csak az adagoláson kell max szabályozni.

   

  Ez így igaz, kedves princess! Köszönöm, hogy írtál! Visszatért az étvágyam, megszűnt minden bajom:) Azt hiszem, ezt szednem kell, míg élek:)

  Üdv: csillag

 15. Remélem, azért nem szedsz gyógyszert életed végéig! 🙂 Én úgy tudom, hogy a gyógyszerprotokoll szerint a pár hónapig tartó teljes tünetmentességtől számítva minimum 6 hónapig kell még gyógyszert szedni, hogy a visszaesés kockázatát kiküszöböljék, de utána lehet tárgyalni a gyógyszer elhagyásáról…

  Üdv,

  Princess

 16. Szedem már 8hónapja,de most már nem bírom tovább!Azt mondom elég ebből.Olyan iszonyatos ödémás lett a lábam tőle,hogy az már durva.Semmi hangulatjavító hatását ez idő alatt nem tapasztaltam.Úgy döntöttem abbahagyom a szedését.

 17. _________________________________________________

  A GYÓGYSZER SZAKMAI OLDAL FRISSÍTÉSE MIATT TÖRÖLT MIZAPIN OLDAL KOMMENTJEI
  ______________________________________________
  ___

  2010, december 5 – 07:00
  Időrabló (nem ellenőrzött)
  Egyetértek Elinorral, nekem eddig  ez jött be legjobban,  de a mély depressziós fázisokat ez mellett csak + 75mg Olwexyával tudtuk megelőzni.
  Jól alszom mióta szedem, és valóban erős étvágyfokozó hatása van, ez van akinél előny, van

   

  2010, december 4 – 21:52
  Elinor

  Nálam falási rohamokat okozott, de más mellékhatását nem tapasztaltam. Néhány hét után jelentősen enyhült a depresszióm, és már az első napokban „kiütött”, nagyon jól tudtam aludni tőle. Remek gyógyszernek tartom. A mély depresszión túljutva Velaxint szedtem helyette, és a Rivotrilt is eltudtam hagyni mellette.

   

  2010, november 30 – 08:07
  Időrabló (nem ellenőrzött)
  http://www.mppt.hu/upload/pszichofarmakologia/magazine/0901_OK5_mirtazap

   

  2010, november 19 – 16:33
  babarczyeszter

  Szedtem — Remeron helyett — egy fél évig. A Remeronhoz hasonló „fellazító” hatása van, de a vízvisszatartás/ödéma is jelentkezett. Egyetlen szem beszedése is azonnal vízvisszatartást eredményez, úgyhogy még alkalmi altatónak se jó. (Nekem).

   

  2010, november 14 – 16:15
  Időrabló (nem ellenőrzött)

  Mirtazapin néven szedem, a szorongásoldó, alvást javító hatása már az első napon jelentkezik, a hangulatjavító hatás csak később. Nekem nagyon bevált, az alvásomnak mindenképpen jót tesz, és kicsit tudom a tüneteimet kívülről szemlélni, és képes vagyok arra hogy a bajaimat bevigyem a terápiába / ami gyógyszer nélkül nem biztos hogy menne / .
  _________________________________________________

  A GYÓGYSZER SZAKMAI OLDAL FRISSÍTÉSE MIATT TÖRÖLT MIZAPIN OLDAL KOMMENTJEI
  ______________________________________________
  ___

 18. Ez a 3. gyógyszer, amit a Zyprexa és a Rivotril mellett szedek. Háát…előtte SSRI-t szedtem (Citapram), ami jobban bejött…csak aludni nehezen tudtam, ezért a kórházban lecserélték erre ((Remeron néven szedem 30 mg-t). Tényleg nagyon jól altat, pedig akkor még nem szedtem az antipszichotikumot, se a Rivotrilt. Xanaxszal együtt szedtem. Szóval ami pozitívum, nagyon jól altat (az elején túl jól is, reggel nehéz volt magamhoz térni) és nyugtat. Mellékhatásként remegett a szemem tőle elég sokáig, de aztán elmúlt. Viszont sajnos ez is étvágyat csinál (nekem legalább is – még az antipszichotikum előtt külön is megtapasztaltam) és hízlal, ez a negatívum a Citaprammal szemben. 

 19. Gyógyszer: Mirtazapine

  Adagolás

  • 15mg 2 hétig
  • 30mg 4 hétig
  • 45mg 3 hete … és előreláthatóan a következő 1 évben 

  Tapasztalatok: 

  1. A bevezető 15mgos adagnál a szedatív hatás az elsődleges – lezsibbadtam fél órával a beszedése után és nagyon hamar elaludtam tőle. Ez a zsibbadtság másnap ébren is jelen maradt. Fokozatosan múló mellékhatások (szájszárazság, fejfájás, szédülés, ödéma) mellett egész korrektül egyenesre húzta a szorongásaimat és végre tudtam aludni.
  2. Háziorvos javulás jeleként értelmezve ezt emelte az adagot 30mgra. Ott már kevésbé vagy fáradt de az érzelmi ingadozások is nagyobb kilengést mutattak. Evvel párhuzamosan indult meg a CBT így nehéz megmondani, hogy a terápia megkezdése vagy a gyógyszer hatására csúsztam-e vissza az érzelmi mélypontokba mindenesetre jeleztem a háziorvosnak, hogy nem hat a cucc minimális szorongás mellett újra voltak negatív mélypontok. Javaslat: emelni a dózist
  3. 45mgon szebb az élet. Legalábbis ki-kisüt a nap benne.
   + Van energiám, tudok fókuszálni, a memóriám újra a régi – stabilitást nyertem
   – Kevésbé hatásos az alvásra (megint fel-felriadok); nagyon mérsékelten hat az anhedóniára (vagy én vagyok türelmetlen) 

  Nem tapasztaltam falási rohamokat, az ödémásodást vízhajtó teával frankón kordában lehet tartani. Jelenleg a 9. hétnél tartok…  

 20. törölt nick
  Idézet tőle: Wolf_Moon

  Gyógyszer: Mirtazapine

  Adagolás

  • 15mg 2 hétig
  • 30mg 4 hétig
  • 45mg 3 hete … és előreláthatóan a következő 1 évben 

  Tapasztalatok: 

  1. A bevezető 15mgos adagnál a szedatív hatás az elsődleges – lezsibbadtam fél órával a beszedése után és nagyon hamar elaludtam tőle. Ez a zsibbadtság másnap ébren is jelen maradt. Fokozatosan múló mellékhatások (szájszárazság, fejfájás, szédülés, ödéma) mellett egész korrektül egyenesre húzta a szorongásaimat és végre tudtam aludni.
  2. Háziorvos javulás jeleként értelmezve ezt emelte az adagot 30mgra. Ott már kevésbé vagy fáradt de az érzelmi ingadozások is nagyobb kilengést mutattak. Evvel párhuzamosan indult meg a CBT így nehéz megmondani, hogy a terápia megkezdése vagy a gyógyszer hatására csúsztam-e vissza az érzelmi mélypontokba mindenesetre jeleztem a háziorvosnak, hogy nem hat a cucc minimális szorongás mellett újra voltak negatív mélypontok. Javaslat: emelni a dózist
  3. 45mgon szebb az élet. Legalábbis ki-kisüt a nap benne.
   + Van energiám, tudok fókuszálni, a memóriám újra a régi – stabilitást nyertem
   – Kevésbé hatásos az alvásra (megint fel-felriadok); nagyon mérsékelten hat az anhedóniára (vagy én vagyok türelmetlen) 

  Nem tapasztaltam falási rohamokat, az ödémásodást vízhajtó teával frankón kordában lehet tartani. Jelenleg a 9. hétnél tartok…  

  Jó kis nicked van. 🙂

  Nekem :

  Első két nap: 15 mg, onnantól 5 hétig 30 mg. Hetek-hónapok után alvás remek, étvágy remek, depi jelentősen csökken. Aztán 5 hét után az amúgy is komoly szorongásos problémáim még rosszabbak lettek. Saját hatáskörben lecsökkentettem egészen 7,5 mg-ra. (Hetenként elhagyva 7,5 mg-ot.) Most már megint 15 mg-ot szedek, mióta az x-edik doki azt mondta, hogy ha ennyire jól hatott a depressziómra, akkor ez a gyógyszer jó lesz nekem. 

  Bárcsak a szorongásom is javulna tőle!!

 21. törölt nick
  Idézet tőle: Wolf_Moon

  Igen, Brexitföldön – és a perfekcionizmusomról is kiderült hogy nem erény hanem tünet

  Sajna a maximalizmus/perfekcionizmus valóban nem erény. Újabban képes vagyok elengedni dolgokat (hadd maradjon egy mikormilliméternyi kosz ott a sarokban). Lehet, hogy a gyógyszetől lenne?

 22. Lehet hogy a gyógyszertől van, lehet hogy a terápiától, lehet hogy az eltelt idő és az átalakuló önértékelés hozta. Teljesen mindegy. Fogadd el és örülj neki. Egy lépéssel előrébb vagy ismét. 

  Amit a saját hatáskörben végrehajtott gyógyszeradag csökkentésről írtál: ne tedd az orvosod tudta nélkül. Közöld vele, hogy ezt és ennyit szedsz már csak mert ezt jobbnak érzed, mert ha a kartonodban az emelt adag marad akkor azt hiszi majd hogy az hat. Lehetőséged van felülbírálni az orvost, hisz Te élsz a saját testedben Te érzed a hatásokat és mellékhatásokat, csakhogy erről rendkívül célszerű tájékoztatni a dokit mert esetleg cserélni kell a gyógyszert – vagy emelni az adagot. A 30mg nálam se volt nyerő a 45 viszont működik! 

 23. Idézet tőle: Wolf_Moon

  Gyógyszer: Mirtazapine

  Adagolás

  • 15mg 2 hétig
  • 30mg 4 hétig
  • 45mg 3 hete … és előreláthatóan a következő 1 évben 

  Tapasztalatok: 

  1. A bevezető 15mgos adagnál a szedatív hatás az elsődleges – lezsibbadtam fél órával a beszedése után és nagyon hamar elaludtam tőle. Ez a zsibbadtság másnap ébren is jelen maradt. Fokozatosan múló mellékhatások (szájszárazság, fejfájás, szédülés, ödéma) mellett egész korrektül egyenesre húzta a szorongásaimat és végre tudtam aludni.
  2. Háziorvos javulás jeleként értelmezve ezt emelte az adagot 30mgra. Ott már kevésbé vagy fáradt de az érzelmi ingadozások is nagyobb kilengést mutattak. Evvel párhuzamosan indult meg a CBT így nehéz megmondani, hogy a terápia megkezdése vagy a gyógyszer hatására csúsztam-e vissza az érzelmi mélypontokba mindenesetre jeleztem a háziorvosnak, hogy nem hat a cucc minimális szorongás mellett újra voltak negatív mélypontok. Javaslat: emelni a dózist
  3. 45mgon szebb az élet. Legalábbis ki-kisüt a nap benne.
   + Van energiám, tudok fókuszálni, a memóriám újra a régi – stabilitást nyertem
   – Kevésbé hatásos az alvásra (megint fel-felriadok); nagyon mérsékelten hat az anhedóniára (vagy én vagyok türelmetlen) 

  Nem tapasztaltam falási rohamokat, az ödémásodást vízhajtó teával frankón kordában lehet tartani. Jelenleg a 9. hétnél tartok…  

   

   Ha megfogadtam volna a jótanácsokat itthon , lehet sikerült volna felszámolnom az ödémát?! Neked hol ödémásodott? Nekem a szemem körül, ronda volt, főleg elképzeltem ha emelik az adagot. Pedig jó gyógyszer volt nekem, Bár, az igazi hatását ki sem vártam az ödéma miatt. De már negyed szemtől is jó étvágyam volt . Sajnálom, hogy nem tudtam szedni. Bár ki tudja a többi gondomra hatott volna e…. én azt hiszem igen.

 24. Ödéma: Boka és szem környéke ahol észrevehető volt … vízhajtó és extra kálium pillanatok alatt eltünteti – értelemszerűen megnövekedett számú toalettlátogatást indukálva. 

  A többi gondodra hatott volna-e: Ezt akkor és csak akkor tudod meg, ha türelmesen végig szeded a kijelölt időtartamig. Meg esetleg egy-két héttel tovább. Nem adtál esélyt a gyógyszernek, hogy a teljes 45mgos terápiás adag mellett kifejtse a maximális hatását.

  Lassúbb anyagcseréjű embereknél főleg ilyen esetben a teljes hatás a szokásos 4-6 hét helyett 8-10ig is eltarthat. Ez egy antidepresszáns 20-40 órás felezési idővel ami neurotranszmitterek receptoraira hat és nem egy algopirin amitől elmúlik a fejfájás 2 óra alatt. Türelem kell hozzá. A depressziód/szorongásod/álmatlanságod évek alatt épült ki és fejtette ki a romboló hatását, idő kell hozzá míg az okozott károkat a szervezeted a gyógyszer segítségével helyrehozza.* 

  A mirtazapin érdekes trükkje az, hogy a mellékhatások mint a szedáció az adag emelésével csökken. Az ödmásodás pont nem, de az egy nagyon egyszerűen kezelhető mellékhatás, és hacsak nem vagy buszsofőr vagy más olyan munkát végző egyén akinek a +3 hólyagürítés nem megoldható esetleg szívbeteg, mert ott az ödéma komolyabb gondot is okozhat, akkor javaslom beszélj az orvosoddal, és fokozatosan menj fel a 45mgos terápiás adagig. 

  *Egyénfüggő. Személyes véleményem, hogy az AD a gipsz, a terápia a mankó amivel idővel újra megtanulsz járni, de ha tudatosan nem koncentrálsz a gyógyulásra, akkor sánta maradhatsz. Ne hagyatkozz csak a gyógyszerre hanem akarj is gyógyulni. 

   

 25. törölt nick
  Idézet tőle: Wolf_Moon

  Lehet hogy a gyógyszertől van, lehet hogy a terápiától, lehet hogy az eltelt idő és az átalakuló önértékelés hozta. Teljesen mindegy. Fogadd el és örülj neki. Egy lépéssel előrébb vagy ismét. 

  Amit a saját hatáskörben végrehajtott gyógyszeradag csökkentésről írtál: ne tedd az orvosod tudta nélkül. Közöld vele, hogy ezt és ennyit szedsz már csak mert ezt jobbnak érzed, mert ha a kartonodban az emelt adag marad akkor azt hiszi majd hogy az hat. Lehetőséged van felülbírálni az orvost, hisz Te élsz a saját testedben Te érzed a hatásokat és mellékhatásokat, csakhogy erről rendkívül célszerű tájékoztatni a dokit mert esetleg cserélni kell a gyógyszert – vagy emelni az adagot. A 30mg nálam se volt nyerő a 45 viszont működik! 

  Az x-edik (negyedik) dokinak megmondtam, hogy 7,5 mg-ot szedek (nem ő írta fel, hanem a harmadik). Kicsit ingatta a fejét. Javasolta(m), hogy menjünk vissza a 15 mg-ra. Egyelőre itt tart a dolog, holnap megyek a negyedikhez és elbeszélgetek vele. 

 26. törölt nick
  Idézet tőle: Füles
  Idézet tőle: Wolf_Moon

  Gyógyszer: Mirtazapine

  Adagolás

  • 15mg 2 hétig
  • 30mg 4 hétig
  • 45mg 3 hete … és előreláthatóan a következő 1 évben 

  Tapasztalatok: 

  1. A bevezető 15mgos adagnál a szedatív hatás az elsődleges – lezsibbadtam fél órával a beszedése után és nagyon hamar elaludtam tőle. Ez a zsibbadtság másnap ébren is jelen maradt. Fokozatosan múló mellékhatások (szájszárazság, fejfájás, szédülés, ödéma) mellett egész korrektül egyenesre húzta a szorongásaimat és végre tudtam aludni.
  2. Háziorvos javulás jeleként értelmezve ezt emelte az adagot 30mgra. Ott már kevésbé vagy fáradt de az érzelmi ingadozások is nagyobb kilengést mutattak. Evvel párhuzamosan indult meg a CBT így nehéz megmondani, hogy a terápia megkezdése vagy a gyógyszer hatására csúsztam-e vissza az érzelmi mélypontokba mindenesetre jeleztem a háziorvosnak, hogy nem hat a cucc minimális szorongás mellett újra voltak negatív mélypontok. Javaslat: emelni a dózist
  3. 45mgon szebb az élet. Legalábbis ki-kisüt a nap benne.
   + Van energiám, tudok fókuszálni, a memóriám újra a régi – stabilitást nyertem
   – Kevésbé hatásos az alvásra (megint fel-felriadok); nagyon mérsékelten hat az anhedóniára (vagy én vagyok türelmetlen) 

  Nem tapasztaltam falási rohamokat, az ödémásodást vízhajtó teával frankón kordában lehet tartani. Jelenleg a 9. hétnél tartok…  

   

   Ha megfogadtam volna a jótanácsokat itthon , lehet sikerült volna felszámolnom az ödémát?! Neked hol ödémásodott? Nekem a szemem körül, ronda volt, főleg elképzeltem ha emelik az adagot. Pedig jó gyógyszer volt nekem, Bár, az igazi hatását ki sem vártam az ödéma miatt. De már negyed szemtől is jó étvágyam volt . Sajnálom, hogy nem tudtam szedni. Bár ki tudja a többi gondomra hatott volna e…. én azt hiszem igen.

  Mondjuk az biztos, hogy sok vizet kell(ene) inni. Nem tudom, Füles, hogy mennyi vizet iszol, de én nagyon keveset. Érdemes lenne napi másfél-két liter vizet innod. 

 27. Idézet tőle: Málna
  Idézet tőle: Füles
  Idézet tőle: Wolf_Moon

  Gyógyszer: Mirtazapine

  Adagolás

  • 15mg 2 hétig
  • 30mg 4 hétig
  • 45mg 3 hete … és előreláthatóan a következő 1 évben 

  Tapasztalatok: 

  1. A bevezető 15mgos adagnál a szedatív hatás az elsődleges – lezsibbadtam fél órával a beszedése után és nagyon hamar elaludtam tőle. Ez a zsibbadtság másnap ébren is jelen maradt. Fokozatosan múló mellékhatások (szájszárazság, fejfájás, szédülés, ödéma) mellett egész korrektül egyenesre húzta a szorongásaimat és végre tudtam aludni.
  2. Háziorvos javulás jeleként értelmezve ezt emelte az adagot 30mgra. Ott már kevésbé vagy fáradt de az érzelmi ingadozások is nagyobb kilengést mutattak. Evvel párhuzamosan indult meg a CBT így nehéz megmondani, hogy a terápia megkezdése vagy a gyógyszer hatására csúsztam-e vissza az érzelmi mélypontokba mindenesetre jeleztem a háziorvosnak, hogy nem hat a cucc minimális szorongás mellett újra voltak negatív mélypontok. Javaslat: emelni a dózist
  3. 45mgon szebb az élet. Legalábbis ki-kisüt a nap benne.
   + Van energiám, tudok fókuszálni, a memóriám újra a régi – stabilitást nyertem
   – Kevésbé hatásos az alvásra (megint fel-felriadok); nagyon mérsékelten hat az anhedóniára (vagy én vagyok türelmetlen) 

  Nem tapasztaltam falási rohamokat, az ödémásodást vízhajtó teával frankón kordában lehet tartani. Jelenleg a 9. hétnél tartok…  

   

   Ha megfogadtam volna a jótanácsokat itthon , lehet sikerült volna felszámolnom az ödémát?! Neked hol ödémásodott? Nekem a szemem körül, ronda volt, főleg elképzeltem ha emelik az adagot. Pedig jó gyógyszer volt nekem, Bár, az igazi hatását ki sem vártam az ödéma miatt. De már negyed szemtől is jó étvágyam volt . Sajnálom, hogy nem tudtam szedni. Bár ki tudja a többi gondomra hatott volna e…. én azt hiszem igen.

  Mondjuk az biztos, hogy sok vizet kell(ene) inni. Nem tudom, Füles, hogy mennyi vizet iszol, de én nagyon keveset. Érdemes lenne napi másfél-két liter vizet innod. 

   

   Ezt kivételesen jól csinálom, sok vizet iszom, járok is elégszer WC-re 😀 mert vesekövem is volt már, nem is egyszer és nm is egyszerű módon. Na, de ez egy újabb történet. Meg a Yarocen is a múlté nálam, most arccal a mostani gondjaim felé! 😀 😀

 28. törölt nick
  Idézet tőle: Füles

   Ha megfogadtam volna a jótanácsokat itthon , lehet sikerült volna felszámolnom az ödémát?! Neked hol ödémásodott? Nekem a szemem körül, ronda volt, főleg elképzeltem ha emelik az adagot. Pedig jó gyógyszer volt nekem, Bár, az igazi hatását ki sem vártam az ödéma miatt. De már negyed szemtől is jó étvágyam volt . Sajnálom, hogy nem tudtam szedni. Bár ki tudja a többi gondomra hatott volna e…. én azt hiszem igen.

  Most jutott eszembe, hogy neked az alváson nem javított a remeron, ergo szerintem nem a te gyógyszered.

 29. Jó lenne ezt kipöttyözni máskor inkább, hogy látszódjon, volt ott hsz. A hszek számozásán se látszik, hogy eltűnt. 

  Engem személy szerint nagyon zavar, hogy olvasok-tam valamit, aztán sutty, már nyoma sincs. Még jó, hogy Google-ban megtaláltam. 

  nem volt benne amúgy semmi vállalhatatlan, sőt,  nagy kár, hogy a gyógynövényes topikba nem lehet már bemásolni, csak a gyógyszeres összkép és egymásnak való kompetens tanácsadás témájában. 🙂

 30. törölt nick
  Idézet tőle: Avana

  Jó lenne ezt kipöttyözni máskor inkább, hogy látszódjon, volt ott hsz. A hszek számozásán se látszik, hogy eltűnt. 

  Engem személy szerint nagyon zavar, hogy olvasok-tam valamit, aztán sutty, már nyoma sincs. Még jó, hogy Google-ban megtaláltam. 

  nem volt benne amúgy semmi vállalhatatlan, sőt,  nagy kár, hogy a gyógynövényes topikba nem lehet már bemásolni, csak a gyógyszeres összkép és egymásnak való kompetens tanácsadás témájában. 🙂

  Igaz. Nem kell törölni teljes mértékben, csak legyen ott egy pont. Én (is) így csinálom. Így nem kap az ember kisebb sokkot, hogy „jé, mintha itt lett volna egy hsz és most nincs, biztos rosszul emlékszem” — pedig nem emlékszik rosszul. 

 31. törölt nick
  Idézet tőle: Wolf_Moon

  Ha alkoholt iszik a MIRTAZAPIN szedésekor, az valószínűleg szedálást eredményez.” 

  Evvel kapcsolatban van valakinek személyes élménye? 

  Abszolúte semmi ilyesmit nem tapasztaltam, bár mind a xanax-nál, mind a remeron-nál azt írják, hogy az alkohol felerősíti ezen gyógyszerek hatását.

   

 32. SZiasztok!

  8 hónapig szedtem 30mg-os mizapint kevert szorongásos depresszióra.

  Kb 1 hónapja hagytam abba elég hirtelen.

  Mostanában (4 napja)elég pocsékul vagyok: fejfájás, hányinger, szédülés gyengeség, látásproblémák

  Lehetséges ez a gyógyszertől így bő 1 hónap után??

 33. Idézet tőle: xuy

  SZiasztok!

  8 hónapig szedtem 30mg-os mizapint kevert szorongásos depresszióra.

  Kb 1 hónapja hagytam abba elég hirtelen.

  Mostanában (4 napja)elég pocsékul vagyok: fejfájás, hányinger, szédülés gyengeség, látásproblémák

  Lehetséges ez a gyógyszertől így bő 1 hónap után??

  Lehetséges, hogy mostanra ürült ki teljesen a szervezetedből a gyógyszer.

 34. Akkor lehet, hogy az influenza utóhatása, nem is elvonási tünet. Orvosnál voltál vele? Háziorvos látott az influenzával?

  Tünetenyhítés az a tüneti kezelés (fájdalomcsillapító stb.), de jobb volna, ha megvizsgáltatnád magad.

 35. Sziasztok!

  Mirtazapin 1-1 szem néha alváshoz árthat??

   Én alvás problémára kaptam Mirtazapin Heumann-t (15mg). zorongás, kisebb pánikok jelentkeztek 2-3 hónapja, s persze alig alszom valamit. Erre kaptam ezt a bogyót, mondván, hogy egy felet vegyek be este (nem mindíg, csak ha nagyon nem alszom). Hozzá sem merek nyúlni, mert szörnyen megijesztett a mellékelt leírásban szerplő mellékhatások. Már az olvasástól bepánikoltam. Vajon egy-egy szem bevétele is okozhat gondot?? Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?? Anno Frontint szedegettem, szintén csak a rosszabb napokon, vagy ha nem aludtam…így nem is szoktam rá, de nem is volt ilyen komoly a bajom… Minden esetre most azt sem merem bevenni, pedig azt már ismerem, s mégis… (0,25 mg-os, egy-egy felet szedtem anno)

 36. Idézet tőle: Zizike78

  Sziasztok!

  Mirtazapin 1-1 szem néha alváshoz árthat??

  Én alvás problémára kaptam Mirtazapin Heumann-t (15mg). Szorongás, kisebb pánikok jelentkeztek 2-3 hónapja, s persze alig alszom valamit. Erre kaptam ezt a bogyót, mondván, hogy egy felet vegyek be este (nem mindíg, csak ha nagyon nem alszom). Hozzá sem merek nyúlni, mert szörnyen megijesztett a mellékelt leírásban szerplő mellékhatások. Már az olvasástól bepánikoltam. Vajon egy-egy szem bevétele is okozhat gondot?? Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?? Anno Frontint szedegettem, szintén csak a rosszabb napokon, vagy ha nem aludtam…így nem is szoktam rá, de nem is volt ilyen komoly a bajom… Minden esetre most azt sem merem bevenni, pedig azt már ismerem, s mégis… (0,25 mg-os, egy-egy felet szedtem anno)

  Az égvilágon semmi értelme alkalomszerűen szedni.

  Ne félj a mellékhatásoktól, ez egy nagyon jó antidepi. Igaz, szedál (altat) és „hízlal” NORMÁL DÓZISBAN. A normál adag 30 mg vagy 45 mg. A 15 mg fele 7,5 mg, ún. szubdózis, A 7,5 mg pont arra jó lenne, hogy aludni tudj (fura módon kisebb dózisban jobban altat – állítólag). Ez a dózis (szubdózis) nem is „hízlal”.

  Nem is értem az átereket. Mi a fenének vennéd be alkalomszerűen?

  Én 15 mg-ról 30 mg-ra emeltem 2 nap alatt… És szuper jól tudtam hónapok után aludni. Megváltás volt. 

 37. Köszönöm gyors válaszod Roxy!

   Igazából épp azért mondtak csak ilyen keveset, hogy tényleg csak az alvásom javítsa igazán… Szóval a szedálás számomra jó hír, ha nem annyira üt ki, hogy nem tudok felkelni… 😉

   Tulajdonképpen nem depresszió a bajom (bár ha ez a kínlódás így megy tovább…) hanem ez a nyamvadt szorogás, (meg kisebb pánik rohamok, de ez szerencsére háttérbe szorult, de könnyen ráparázok dolgokra, hamar újra indul…) minden féle formában elő-elő jön. Igyekszem gyógyszer mentesen kezelni ezt, járok (azaz online…) pszichoterápiára, igyekszem változtatni a dolgokon, örömforrást találni stb.. Igaz a nehéz napokon semmi sem az igazi… Mindenesetre hogy még nem is alszom ez kiborító… erre szeretnék elsődlegesen gyógyírt… Csak nehéz ha félek előre a (nem is létező) mellékhatásoktól… Tegnap kb 1-kor aludtam el…2:50-kor kelnem kell… Durva volt… Egy fél szem Frontint mertem két rét elrágni…

  Igazából nem szeretnék semmire sem rászokni, de azt belátom, hogy valami megoldás kell, mert ez egy ördögi kör…ha nem alszom a nappalom is sokkal zaklatottabb, szorongóbb…

  De most, hogy írod, egy ily kis adag Mirtitől nem lehet bajom, bepróbálom… Vezetni reggel tudok azért??

 38. Idézet tőle: Zizike78

  Köszönöm gyors válaszod Roxy!

   Igazából épp azért mondtak csak ilyen keveset, hogy tényleg csak az alvásom javítsa igazán… Szóval a szedálás számomra jó hír, ha nem annyira üt ki, hogy nem tudok felkelni… 😉

   Tulajdonképpen nem depresszió a bajom (bár ha ez a kínlódás így megy tovább…) hanem ez a nyamvadt szorogás, (meg kisebb pánik rohamok, de ez szerencsére háttérbe szorult, de könnyen ráparázok dolgokra, hamar újra indul…) minden féle formában elő-elő jön. Igyekszem gyógyszer mentesen kezelni ezt, járok (azaz online…) pszichoterápiára, igyekszem változtatni a dolgokon, örömforrást találni stb.. Igaz a nehéz napokon semmi sem az igazi… Mindenesetre hogy még nem is alszom ez kiborító… erre szeretnék elsődlegesen gyógyírt… Csak nehéz ha félek előre a (nem is létező) mellékhatásoktól… Tegnap kb 1-kor aludtam el…2:50-kor kelnem kell… Durva volt… Egy fél szem Frontint mertem két rét elrágni…

  Igazából nem szeretnék semmire sem rászokni, de azt belátom, hogy valami megoldás kell, mert ez egy ördögi kör…ha nem alszom a nappalom is sokkal zaklatottabb, szorongóbb…

  De most, hogy írod, egy ily kis adag Mirtitől nem lehet bajom, bepróbálom… Vezetni reggel tudok azért??

  Na te aztán most beletenyereltél. 🙂 Roxy kedvenc témája. 

  Az antidepik alapjában véve a depire jók. DE sok embernek jók a szorongásra is. (A szorongásra a nyugtatók valók, ami nem túl jó, hozzászokás, legális drog, satöbbi.)

  Nekem a depimen segített a remeron. Szuper volt!! Engem szinte semmi nem szedál (a nyugtatók, remeron sem), de ez ritka. Viszont a 7,5 mg-mal nem leszel szedált. 

  A szorongásomon az antipszicho segít, egyelőre még nem annyira, de azért nem rossz.

  (Nekem az antidepik rontanak a szorongásomon.)

  A mellékhatások az első pár nap jelentkeznek. Ha rémálmaid vannak, akkor azonnal felejtős a szer. 

  Én tuti bevenném minden nap. Hogy aztán a szorongásodon javít-e, azt csak a jó ég tudja. De aludni fogsz tudni és az is csökkenti a szorongást. 

 39. Köszi a választ Roxy! 🙂

  Kedvenc téma? Otthon vagy ezekben a dolgokban?

  Olyan kis adag (7,5 mg) is okozhat ezekszerint mellékhatásokat, rémálmot pl? Na, az nem hangzik olyan jól…

  Pedig valamit csinálnom kell… Előző esti alig alvás után meglepően jó kedvem volt tegnap-Pénte, lazaság… igaz ma is megyek dolgozni, de nem olyan korán. Este kicsit iszogattunk, dumáltunk. Éjfélkor lefeküdtem aludni, 10 perc múlva aludtam…Szuper… Aztán 1:15-kor kipattan a szemem, mint akire ráijesztettek és onnan nulla alvás…kb 5kor aludtam be kicsit… Persze bevenni semmit nem mertem, mertugyebár ittam előtte (utolsó kortyot 11-kor)… fél 4-kor mertem egy fél Frontint lenyelni…persze, nem segített…(0,25-nek a fele) Ma kétségbe esetten, szomorúan keltem…sírással indult a napom… Bezzeg a múlt héten 5 napon át normálisan aludtam, gondoltam oh, végre javulgat legalább az alvás… Már félek, mi lesz így velem, ennyi kis alvásokkal??? Ráadásul hamarosan vár rám egy 6-700 km-es vezetés haza… De így??? Ne paráznék ennyire a bogyóktól, benyomnék egy altatót, vagy ezt a Mirtit s aludnék…

  Mikor lesz ennek már vége??? Pszichoterápia lassan „hat” az bizti…s addig??? Akarom vissza a régi életem!!!

  Bocsi a sok dumáért, de muszáj kiengednem…

 40. Köszi a választ Roxy! 🙂

  Kedvenc téma? Otthon vagy ezekben a dolgokban?

  Olyan kis adag (7,5 mg) is okozhat ezekszerint mellékhatásokat, rémálmot pl? Na, az nem hangzik olyan jól…

  Pedig valamit csinálnom kell… Előző esti alig alvás után meglepően jó kedvem volt tegnap-Pénte, lazaság… igaz ma is megyek dolgozni, de nem olyan korán. Este kicsit iszogattunk, dumáltunk. Éjfélkor lefeküdtem aludni, 10 perc múlva aludtam…Szuper… Aztán 1:15-kor kipattan a szemem, mint akire ráijesztettek és onnan nulla alvás…kb 5kor aludtam be kicsit… Persze bevenni semmit nem mertem, mertugyebár ittam előtte (utolsó kortyot 11-kor)… fél 4-kor mertem egy fél Frontint lenyelni…persze, nem segített…(0,25-nek a fele) Ma kétségbe esetten, szomorúan keltem…sírással indult a napom… Bezzeg a múlt héten 5 napon át normálisan aludtam, gondoltam oh, végre javulgat legalább az alvás… Már félek, mi lesz így velem, ennyi kis alvásokkal??? Ráadásul hamarosan vár rám egy 6-700 km-es vezetés haza… De így??? Ne paráznék ennyire a bogyóktól, benyomnék egy altatót, vagy ezt a Mirtit s aludnék…

  Mikor lesz ennek már vége??? Pszichoterápia lassan „hat” az bizti…s addig??? Akarom vissza a régi életem!!!

  Bocsi a sok dumáért, de muszáj kiengednem…

 41. Idézet tőle: Zizike78

  Köszi a választ Roxy! 🙂

  Kedvenc téma? Otthon vagy ezekben a dolgokban?

  Olyan kis adag (7,5 mg) is okozhat ezekszerint mellékhatásokat, rémálmot pl? Na, az nem hangzik olyan jól…

  Pedig valamit csinálnom kell… Előző esti alig alvás után meglepően jó kedvem volt tegnap-Pénte, lazaság… igaz ma is megyek dolgozni, de nem olyan korán. Este kicsit iszogattunk, dumáltunk. Éjfélkor lefeküdtem aludni, 10 perc múlva aludtam…Szuper… Aztán 1:15-kor kipattan a szemem, mint akire ráijesztettek és onnan nulla alvás…kb 5kor aludtam be kicsit… Persze bevenni semmit nem mertem, mertugyebár ittam előtte (utolsó kortyot 11-kor)… fél 4-kor mertem egy fél Frontint lenyelni…persze, nem segített…(0,25-nek a fele) Ma kétségbe esetten, szomorúan keltem…sírással indult a napom… Bezzeg a múlt héten 5 napon át normálisan aludtam, gondoltam oh, végre javulgat legalább az alvás… Már félek, mi lesz így velem, ennyi kis alvásokkal??? Ráadásul hamarosan vár rám egy 6-700 km-es vezetés haza… De így??? Ne paráznék ennyire a bogyóktól, benyomnék egy altatót, vagy ezt a Mirtit s aludnék…

  Mikor lesz ennek már vége??? Pszichoterápia lassan „hat” az bizti…s addig??? Akarom vissza a régi életem!!!

  Bocsi a sok dumáért, de muszáj kiengednem…

  Nem, nem vagyok szakértő, csak sokat olvastam itt a témában. 

  Szóval „Olyan kis adag (7,5 mg) is okozhat ezekszerint mellékhatásokat, rémálmot pl? Na, az nem hangzik olyan jól…” — ezt egy szóval nem mondtam.

  Nem kell annyira félni a gyógyszereketől. Én is rohadtul féltem, volt is mindenféle rossz élmény, mégsem adtam fel. 

  Sok idő, míg eltalálják a jó szert. Hónapok, akár évek…

  A mellékhatásokról kár olvasgatni, ezeket azért írják le ilyen részletesen és hosszan, hogy a gyógyszergyárak ne legyenek perelhetőek, ha mégis valakinek valami baja lesz (de lehet, hogy történetesen romlott kaját eszik és azért lesz baja, amit aztán a gyógyszernek tulajdonít).

  A remeron EGY NAGYON JÓ SZER. Olvastam róla cikkeket, véleményeket, satöbbi. Azért nem írják fel sokszor, mert normál dózisban altat és „hízlal”. Valaki valami olyasmit írt egy angol nyelvű fórumon, hogy „ha nem gond, hogy hízol 25 kilót és napi 16 órát alszol, akkor a legjobb szer”.

  Neked ilyen nem lesz, nem lehet, mert a 7,5 mg szubózis. Altatni fog (pont megfelelő mértékben, remélhetőleg), de „hízlalni” nem. 

  És igen, én minden este bevenném. 

 42. Köszi a megnyugtató szavakat! 🙂

  Én is olvasgatok ezt-azt, érdekelnek a tapasztalatok. De még friss ez a probléma aránylag. Október óta tart…jött mint derült égből villámcsapás. Bár kisebb pánik rohamom régen is volt, szorongós is voltam mindig is, de nem ilyen mértékben, ilyen hullámokban. Inkább csak amolyan izgulós voltam, hamar felidegesedtem, kéz-láb remegéssel, ilyesmi. De ez most más. Ijesztőbb… Azért bízom benne nem tart évekig! Nem is tudom, hogy lehet így élni, nekem már most elegem van ebből…

  Na, mindegy, valahogy csak lesz. Remélhetőleg rászánom magam egy próbára. 🙂 Amúgy ezt a Mirtazepam Heumannt külföldön kaptam, házi orvostól. Pszichiáternél nem vltam, a nyelvi nehézségek miatt…Még magyarul is nehéz erről beszélnem… De pszichológussal beszélek, 5-6 alkalom már volt… Csak használ valamit majd az is…

   

  Köszi a türelmed, segítséged mégegyszer!

 43. Idézet tőle: Zizike78

  Köszi a megnyugtató szavakat! 🙂

  Én is olvasgatok ezt-azt, érdekelnek a tapasztalatok. De még friss ez a probléma aránylag. Október óta tart…jött mint derült égből villámcsapás. Bár kisebb pánik rohamom régen is volt, szorongós is voltam mindig is, de nem ilyen mértékben, ilyen hullámokban. Inkább csak amolyan izgulós voltam, hamar felidegesedtem, kéz-láb remegéssel, ilyesmi. De ez most más. Ijesztőbb… Azért bízom benne nem tart évekig! Nem is tudom, hogy lehet így élni, nekem már most elegem van ebből…

  Na, mindegy, valahogy csak lesz. Remélhetőleg rászánom magam egy próbára. 🙂 Amúgy ezt a Mirtazepam Heumannt külföldön kaptam, házi orvostól. Pszichiáternél nem vltam, a nyelvi nehézségek miatt…Még magyarul is nehéz erről beszélnem… De pszichológussal beszélek, 5-6 alkalom már volt… Csak használ valamit majd az is…

  Köszi a türelmed, segítséged mégegyszer!

  Szívesen. 🙂

 44. Idézet tőle: debut12

  Szia, eldöntötted már, hogy be mered venni, vagy sem?

  Kíváncsi vagyok.

   

  Szia!

  Végül csak nem szedtem be. Nagy nemalvásos időszaknál egyszer 2szer fél Frontint (0,25ösből) merészeltem bevenni. Aztán jött az ünnepi időszak, lekötött, jobban is aludtam, napok is jók voltak. Most egy hete megint nem alszom, ismét nagyon gondolkodom, mert ez a 3 óra alvás igen karcsú… Már a mindenem tele ezzel a szorongásos, nem alvásos cuccal! Hiába vannak jobb napjaim, nem szororngós, akkor sem alszom. Kéne sportolni, aktívna kellni, hogy segítsek magamon, de kialvatlanul örülök hogy a munkát s a dolgaimat el tudom látni.

  Neked van valami tapasztalatod a Mirtazapinnal? Vagy egyéb?

 45. Szia!

  Igazság szerint egy picit le akartalak szúrni, de meggondoltam magam. cheeky
  Nézd, azt ugye tudod, hogy a nem alvásnak köszönhetően milyen bajaid lehetnek?
  A szervezet visszakéri azt, amit elvesznek tőle.
  Én szedtem a mirtazapint, és sztem nagyon jó, főleg alvái problémákra. A 15mg-os elsőre olyan élmény volt, hogy bevettem, és pár perc múlva fejbe vert(beálmosodtam) és alig bírtam az ágyamig elmászni, és szó szerint ahogy párnát értem elaludtam. Meg merem kockáztatni, hogy már a bedőlés pillanatában aludtam. Tehát ilyen gyorsan még életemben nem aludtam el.
  Ha választanom kéne a frontin meg a mirtazapin között, egyértelműen a mirtazapint választanám. A mellékhatásait felejtsd már el, komolyan, ha ettől bajod lesz, bekerülsz a guinness rekordok könyvébe…
  Egyetlen negatív mellékhatása amit éreztem, hogy az akkori szuper sarkított 65-70kg-omról felmentem 100-110kg-ra. laugh
  Az viszont tényleg igaz, hogy mínél kisebb dózist veszel be, annál jobb az altató hatása.
  Egyszer egy fesztiválon több napi nem alvás után bedobtam 4db 15öst, és inkább felpörögtem tőle. Nem is értettem, de mostanában a korábbi hsz-eket olvasva leesett, hogy túltoltam, és az ellenkező hatása érvényesült.
  Ha ennyire parázol a gyogyiktól, akkor van 2db természetes cucc ami tényleg, de halál komolyan hat.
  Ha érdekel, írj rám, nem akarok offolni.

 46. Idézet tőle: debut12

  Szia!

  Igazság szerint egy picit le akartalak szúrni, de meggondoltam magam. cheeky
  Nézd, azt ugye tudod, hogy a nem alvásnak köszönhetően milyen bajaid lehetnek?
  A szervezet visszakéri azt, amit elvesznek tőle.
  Én szedtem a mirtazapint, és sztem nagyon jó, főleg alvái problémákra. A 15mg-os elsőre olyan élmény volt, hogy bevettem, és pár perc múlva fejbe vert(beálmosodtam) és alig bírtam az ágyamig elmászni, és szó szerint ahogy párnát értem elaludtam. Meg merem kockáztatni, hogy már a bedőlés pillanatában aludtam. Tehát ilyen gyorsan még életemben nem aludtam el.
  Ha választanom kéne a frontin meg a mirtazapin között, egyértelműen a mirtazapint választanám. A mellékhatásait felejtsd már el, komolyan, ha ettől bajod lesz, bekerülsz a guinness rekordok könyvébe…
  Egyetlen negatív mellékhatása amit éreztem, hogy az akkori szuper sarkított 65-70kg-omról felmentem 100-110kg-ra. laugh
  Az viszont tényleg igaz, hogy mínél kisebb dózist veszel be, annál jobb az altató hatása.
  Egyszer egy fesztiválon több napi nem alvás után bedobtam 4db 15öst, és inkább felpörögtem tőle. Nem is értettem, de mostanában a korábbi hsz-eket olvasva leesett, hogy túltoltam, és az ellenkező hatása érvényesült.
  Ha ennyire parázol a gyogyiktól, akkor van 2db természetes cucc ami tényleg, de halál komolyan hat.
  Ha érdekel, írj rám, nem akarok offolni.

   

  Szia!

   Köszönöm a választ! 🙂

  Igazából nekem is épp azért írták fel (háziorvos) hogy tudjak aludni. Azt mondták, h egy felet vegyek be, nem is mindennap de ha már nagyon nem alszom, akkor. Aúgy 15mg-ost írtak föl. Régebben nem tartottam ennyire a bogyóktól, korábban néha szedtem Frontint, igaz csak „műkedvelő szinten”, nem minden nap. De most, hogy sok év után ismét bepánikoltam, jött ez a szorongós történet, mindenféle tüettel, amit sosem észleltem azelőtt. S valahogy nagyon félek ezektől a szerektől. Fura, régen nem volt gyógyszer fóbiám, vagy ilyesmi. Igen, tudom, hogy a kialvatlanság nagyon nem jó, néha már most érzem. Valahogy attól tartok, hogy vmi olyan pszichés bajom lesz, amit nem tudok kontrollálni. (Kár volt elolvasnom az útmutatót… 🙁 ) De néha már igazán hajlok egy kis darabka beszedésére. Amúgy a másapi ébredést, napot mennyire befolyásolta? Fáradt voltál? Vezetni tudok? Igazából olyan hülye időben dolgozom, hogy ormálban is csak 6-7 órát aludtam. (2:45-kor kelnem kell) 

  Már próbáltam Valeriánát, meg minden lehetséges természetes cuccot, nulla hatással. Elaludni még elalszom (zömmel) de éjjel megébredek s onnan nincs tovább…

  Amúgy minden nap nem szeretném, mert hozzá szokom, no meg a hízás sem kecsegtet. (így is a sok B vitamin tett már rám)

  Érdekel amúgy mi az a természetes dolog, úgyhogy írok privit mindjárt!

 47. Idézet tőle: babarczyeszter

  Szia Zizike! 

  A mirtazapin segít az alvásgondokon, nekem is segített. Szerintem vedd be és szedd rendesen!

  Szióka!

   Köszönöm kedves tanácsod! Épp arra kaptam, h majd segít átaludni az estét. 

  Sajnos nagyon aggódós lettem, de komolyan mérlegelem h beszedem, ha nem is minden nap (hozzászokás miatt), de már aludni kéne néha…

 48. Mirtazapin, dupropion, buspiron, tofizopám, tianeptin, kb a vicc kategóriába tartozna, az égvilágon semmi bajod nem lesz tőlük. Mondjuk ap-vel, vagy ssri-vel én se mernék szórakozni. A féltől sztem marha jót aludnál, másnap egy picit álmos lennél, de nem annyira, hogy egy jó nagyad kv ne tudjon magadhoz téríteni. Mondjuk én utálom a kv-t, koffein érzékeny vagyok, de néha iszom, csak tudnám minek, mármint tudom, hogy minek, de az nem fórum téma. laugh

  A leírásban szereplő mellékhatások…

  Nos, avn patika tisztaságú omega 3, amit csak patikában lehet kapni. Poénból elolvastam a betegtájékoztatót, és könnyeztem a töhögéstől, ha komolyan venném a felsorolt mellékhatásokat, akkor omega 3at se szednék, vagyis szednél.

 49. Figyu, sztem próbáld ki, mondjuk szabadnapod előtti estén, és így másnap megtudod, hogy rád hogy hat, és ha nem tetszik, akkor felajánlod a maradékot vkinek, mondjuk nekem. cheeky

  Úgy is most akarom újra feliratni a dokival, adok ennek még egy esélyt, de nem a gyerek adagot fogom kérni.

  A másik versenyző a tritticó lett volna, de most a munkahelyemen nem érek rá mellékhatásokkal bíbelődni, tudom, hogy ezt bírom mindenféle nem kívánt hatás nélkül.

 50. Nagy tapasztalatom nincs a bogyókkal, azt a kis Frontint leszámítva amit anno szedegettem… Meg még a kezdetekben 1-1 szem „kölcsön Xanax”. 🙂 Még fiatalon, sima „nemalszomegyideje” bajra. Igazából én is ezzel nyugtatgatom/nám magam, h ugyan, mi afene lehet egy kis mini nyugibogyótól, amit ráadásul doki ajánl?? 🙂

  Mókás amit írsz az omega3-ról! 😀 Valóban, a vitaminokhoz vagy egy sima fejfájás csillapítókhoz is kész horror amit írnak. 🙂 Hogy ezt eddig miért nem néztem ilyen szemmel? 😀

 51. Idézet tőle: debut12

  Figyu, sztem próbáld ki, mondjuk szabadnapod előtti estén, és így másnap megtudod, hogy rád hogy hat, és ha nem tetszik, akkor felajánlod a maradékot vkinek, mondjuk nekem. cheeky

  Úgy is most akarom újra feliratni a dokival, adok ennek még egy esélyt, de nem a gyerek adagot fogom kérni.

  A másik versenyző a tritticó lett volna, de most a munkahelyemen nem érek rá mellékhatásokkal bíbelődni, tudom, hogy ezt bírom mindenféle nem kívánt hatás nélkül.

   

   Szabadnap előtt gondoltam én is, csak az gyakran „lazább” estét is takar, s akkor ugye semmi bogyó nem jöhet számításba. De, majd asszem áldozok a jó alvás oltárán! 😀 😉

  O.k, ígérem gondolok rád a „kieső résszel”,pláne hogy 50 db-os, az felenként 100 este… ha nem is veszem be minden nap, ahogy tanácsolták is… Hosszú idejű adag… 🙂 Német cucc, de ez gondolom az összetevőt igazán nem befolyásolja. 🙂

 52. Ne képzelj bele semmi xtrát, virágnyelven szólva begyorsít bizonyos folyamatokat, rém tör a szapora, de nem a légzés. Viszont cserébe átmenetileg idegroncs leszek tőle, tehát nem szeretem, de kell. Asszem erre mondható, hogy nincsen rózsa tövis nélkül. laugh

 53. Idézet tőle: debut12

  Ne képzelj bele semmi xtrát, virágnyelven szólva begyorsít bizonyos folyamatokat, rém tör a szapora, de nem a légzés. Viszont cserébe átmenetileg idegroncs leszek tőle, tehát nem szeretem, de kell. Asszem erre mondható, hogy nincsen rózsa tövis nélkül. laugh

   

   😀 XD A szapora része nálam néha jól is jön! 🙂 😉 Én szeretek kávézni, de mostanság nem nagyon iszom, nem túl hasznos az időnként megugró vérnyomira, vagy az idegesebb napokon… De azért próbálkozom… 🙂 

  Találó a mondás a rózsával! Sajna sokszor! 😉

 54. Idézet tőle: Zizike78
  Idézet tőle: debut12

  Figyu, sztem próbáld ki, mondjuk szabadnapod előtti estén, és így másnap megtudod, hogy rád hogy hat, és ha nem tetszik, akkor felajánlod a maradékot vkinek, mondjuk nekem. cheeky

  Úgy is most akarom újra feliratni a dokival, adok ennek még egy esélyt, de nem a gyerek adagot fogom kérni.

  A másik versenyző a tritticó lett volna, de most a munkahelyemen nem érek rá mellékhatásokkal bíbelődni, tudom, hogy ezt bírom mindenféle nem kívánt hatás nélkül.

  Szabadnap előtt gondoltam én is, csak az gyakran „lazább” estét is takar, s akkor ugye semmi bogyó nem jöhet számításba. De, majd asszem áldozok a jó alvás oltárán! 😀 😉

  O.k, ígérem gondolok rád a „kieső résszel”,pláne hogy 50 db-os, az felenként 100 este… ha nem is veszem be minden nap, ahogy tanácsolták is… Hosszú idejű adag… 🙂 Német cucc, de ez gondolom az összetevőt igazán nem befolyásolja. 🙂

  Ha nem veszed be minden nap, akkor magaddal és az agyaddal tolsz ki. Ennyi. Vedd be minden nap. Nem kell ezen ennyit gondolkodni. 

 55. Hat beszedtem a 30 mg mirtazepint.tiszta ideg voltam mert nem tudtam elaludni tole de vegre sikerult es reggel 6ig aludtam es ez jo.most reggel hullanak erzem magam.nincs kedvem meg ide sem irni es felek hogy meg fogok hizni…de valamit szedni kell mert mar kikeszit a nem alvas

 56. Én régen szedtem 15mg-ot, attól nagyon jót lehet aludni. Kell egy kis idő, hogy a szervezeted hozzászokjon, addig valóban van némi kábaság. Hízni nem a gyogyitól fogsz, hanem attól, hogy nagyon jó étvágyat csinál. Sztem a kezdetben próbáld felezni, és 1-2 hét utan szedni a 30mg-ot. A hsz-eket olvasva többen írták, hogy a nagyobb dózisnak kevésbé van álmosító hatása.

 57. Idézet tőle: Setapalca

  Hat beszedtem a 30 mg mirtazepint.tiszta ideg voltam mert nem tudtam elaludni tole de vegre sikerult es reggel 6ig aludtam es ez jo.most reggel hullanak erzem magam.nincs kedvem meg ide sem irni es felek hogy meg fogok hizni…de valamit szedni kell mert mar kikeszit a nem alvas

  Fogsz tudni aludni tőle. Valószínűleg „túl jól” is. 🙂 Majd úgy kell kimászni az ágyból reggel. 🙂 Engem mondjuk nem szedált, de engem semmi nem szedál ill. csak egészen minimális mértékben.  

  Igen, lehet tőle hízni és ha jól értem, anorexiás vagy (?), hát akkor ez neked nem egy öröm, de a jó hír az, hogy kisebb dózisnál nem fogsz hízni.

  Én először kialudnám magam 30 mg-mal (ha a 15 mg is kiüt, akkor annyival), aztán pár hét alatt csökkenteném 7,5 mg-ra, ami altat, de nem „hízlal”. 

  Jobbulást!

 58. Idézet tőle: Zizike78
  Idézet tőle: debut12

  Hidd el, nem fogod megbánni, ha mégis, rajtam leverheted. wink

  O.k! 😀 XD Úgy lesz! 🙂 Előtte majd beszámolok, mi volt a végeredmény!  🙂 (csak hogy tudd, ha úgy van, miért is jön az ütleg 😉 )

  Karate Zizike. laugh
  De ahogy egy másik kolléga javasolt, lehet tényleg minden nap szedned kéne, vagy
  legalább azokat, amiket priviben javasoltam. . wink

 59. Szia ! Nekem 15 mg-os yarocent ítt fel s doki. Már szedem 4 napja de nem igazán tudok tőle aludni. Már règ óta szedek xanax 0.5 mg,Ezzel eddig jól el voltam de most nem igazán megy az alvás.

  Egyèbkènt engem is èrdekelne az említett termèszetes cucc,ha meg tudnád adni.

  Kösz

 60. Nem lehetseges hogy a mirtazapinetol vannak panikjaim meg tiszta szorongos lettem 3 honap alatt?elotte is szorongtam de ez mara elviselgetetlenne valt.mar nem tudok menni sehova sem mi denutt felek egyedul es ha vannak velem akkor is.okozhatja ezt a mirtazapine orion????

 61. Yarocen:

  Ez lett az új gyógyszerem 9 évnyi SSRI ok után.

  Még nem tudom hogyan fogok rá reagálni, mert még csak tegnap este vettem be az első szemet (15 ös) ,

  rá kb 20 percre, már szedált, le kellett feküdnöm. Hamar el is aludtam, hanjalban talán 2 szer megébredtem, de olyan kóma voltam, hogy visszaaludtam reggel fél 7 ig.

  Ma reggel nehezen tértem magamhoz. tornáznom kellett egy kicsit a kávé után. Aztán jött  a fejfájás, ami déli 12 ig tartott. Mindent megettem, amit itthon találtam, hatalmas étvágyam van.

  Mindezek ellenére, adok neki esélyt, ma is beveszem, hátha megszokom. Fáradt vagyok, de remélem jó lesz!

  Amúgy is elalvási nehézségek miatt kezdtem el szedni, na ezzel akkor nem lesz gond, inkább az ébredéssel.

  Olyan tapasztalat érdekelne, hogy később ha megszokom, nem leszek e kóma reggel!

 62. Idézet tőle: bferi

  Szia engem érdekelne az 2 db természetes cucc

  Kicsit eltűntem. 🙂
  A gyógynövény:
  Az egyik a Valeriana max. Bármelyik DM-ben kapható, régebben nevettem rajta, de tényleg elálmosít, és nyugodt alvást biztosít.
  A másik az 5HTP, ezt gyúrós boltokban lehet megvenni, a sportolók regenerálódáshoz használják.
  Ebből viszont nem érdemes sokat bevenni, mert átesel a ló túloldalára, és nagyon rosszul alszol tőle.
  Az igazi dózis 100-200mg, és hozzá magnézium és b6 vitamin.

   

 63. Idézet tőle: házikusz

  Yarocen:

  Ez lett az új gyógyszerem 9 évnyi SSRI ok után.

  Még nem tudom hogyan fogok rá reagálni, mert még csak tegnap este vettem be az első szemet (15 ös) ,

  rá kb 20 percre, már szedált, le kellett feküdnöm. Hamar el is aludtam, hanjalban talán 2 szer megébredtem, de olyan kóma voltam, hogy visszaaludtam reggel fél 7 ig.

  Ma reggel nehezen tértem magamhoz. tornáznom kellett egy kicsit a kávé után. Aztán jött  a fejfájás, ami déli 12 ig tartott. Mindent megettem, amit itthon találtam, hatalmas étvágyam van.

  Mindezek ellenére, adok neki esélyt, ma is beveszem, hátha megszokom. Fáradt vagyok, de remélem jó lesz!

  Amúgy is elalvási nehézségek miatt kezdtem el szedni, na ezzel akkor nem lesz gond, inkább az ébredéssel.

  Olyan tapasztalat érdekelne, hogy később ha megszokom, nem leszek e kóma reggel!

  Van már róla tapasztalatod? Én nagyon régen szedtem 15mg-ot, pár hétig nehéz volt az ébredés, de sztem ez az összes szerotoninra ható gyógyszertől így van. Mostanában szedtem Trittico-t és most Escitaloprámot, de a reggel az kész katasztrófa.
  Amúgy egy vizsgálat szerint az egyik legjobban ható gyógyszer, feltéve ha szerotonin problémád van.
  Hízol tőle, mint egy disznó, az tény, én pár hónap alatt kb 30kg-ot szedtem fel, de elfért rajtam.
  Most is tervezem, hogy ezt is feliratom, de csak azért, mert a norepinefrinre is hát, és épp a motiválatlanság a legfőbb problémám, és a noradrenalin + dopamin hat erre a legjobban. Az SSRI amit szedtem, totál motiválatlanná, tett, szinte az összes meglévő érdeklődésemtől megszabadított, tehát teljesen igaz, hogy az SSRI zombivá tesz.

 64. Lenyelős és szájban oldódó tablettát is szedtem. Utóbbi gyorsabban hatott.

  30 mg-s adagban kezdtem el szedni.

  Depresszióra és szorongásra nem hatott. Elalváshoz jó volt, de túl sokat aludtam és gyakran fájt a fejem. Étvágyamat fokozta, ez nekem jól jött.

  Mivel túl sokat aludtam (napi kb 10-12 órát), csökkentették 15 mg-re. Ezzel az adaggal is túl sokat aludtam, igaz nem minden nap. Volt amikor kevés időm jutott alvásra (éjjel érkeztem, hajnalban keltem), máskor akár 14 órát is aludtam. Fejem ekkora adag mellett is a szokottnál gyakrabban fájt.

  7,5 mg-re csökkentve jó volt elalváshoz, nem aludtam túl sokat, fejem sem fájt. Étvágyat picit ez az adag is fokozta.

  Leállás:

  Az egyetlen AD, amiről nehéz volt a leállás. Alvászavar, remegés, étvágytalanság, izzadás, szédülés, izületi fájdalmak, nyugtalanság. Olyan volt, mint a BZD megvonás. 

  SSRI, SNRI típusú antidepiknél nem tapasztaltam ilyet elhagyáskor. (semmilyen v sokkal enyhébb rosszullét volt és gyorsabban lecsengett)

   

   

   

 65. látom sokan szedjük, és sokan vannak, akik sikertelen SSRI terápiák után szedik. Az áterek nem mondják, ők nem tudnak semmit, de pár szakirodalom írja az SSRI kipukkadás lehetőségét, ami azt jelenti, hogy 8-10 év hatásos SSRI kezelés már nem hat, a receptorok belefáradnak/mittudomén. Szóval újra szétcsúsztam 1 éve ezután jött nekem a maximális olwexya (SNRI) és Mirtazapin 30mg kombó a ripserdal és a rivotrilok mellett

 66. Idézet tőle: kormoskandur

  látom sokan szedjük, és sokan vannak, akik sikertelen SSRI terápiák után szedik. Az áterek nem mondják, ők nem tudnak semmit, de pár szakirodalom írja az SSRI kipukkadás lehetőségét, ami azt jelenti, hogy 8-10 év hatásos SSRI kezelés már nem hat, a receptorok belefáradnak/mittudomén. Szóval újra szétcsúsztam 1 éve ezután jött nekem a maximális olwexya (SNRI) és Mirtazapin 30mg kombó a ripserdal és a rivotrilok mellett

  Ezzel a beállítással hogy vagy? Hat a Mirtazapin? Depresszióra? Szorongásra? Mellékhatást tapasztalsz?

 67. hat, de a gyógyszereim gerincét az olwexya adja, nélküle állandóan halál gondololataim, öngyilkossági késztetéseim voltak. szóval a Mirtazapin kiegészítő.

  súlyos depresszió pszichozissal és skizoaff zavar depr tipusa

  mellékhatás csak a risperdaltól van: vizelet ürítési és tartási problémák

 68. Nekem idáig 8 gyógyszer fuccsolt be, sőt olyan is volt, amitől még rosszbbul voltam, legalábbis eddig nem produkált tünetek jöttek elő.
  Csütörtökön újra felírattam a mirtazapint, de jó volt végre megint 10 órát aludni a szokásos 5-6 helyett.
  Régen szedtem Elontrillal, akkoriban azt hittem semmit sem érnek, de most visszagondolva, sokkal de sokkal jobban éreztem magam akkoriban.
  Remélem megint előjön az az érzés.
  A doki azt mondta, hogy ha ennyi gyogyi során se éreztem javulást, akkor kb. felejtesem el az egészet, de a továbbiakban is partner abban, hogy új gyogyikat írjon fel.
  A következő nagy ötletem a Mirzaten + Elontril után, (hamégse válnának be) az Anafranil + Ziprazidon kombó.

 69. Kitartás, az orvosommal mi majd 10 évet totóztunk a gyógyszerekkel, de egy éve sikerült megtalálni a jó kombinációt! Ez egy ilyen buli sajnos, mindenkinek más hat jobban. Én a mirtazapint nem bírtam szedni, mert nagyon kiütött. 

  Szabad megkérdezni, milyen diagnózisra kapod az általad említett gyógyszereket?

 70. Nekem bipoláris zavar a fő diagnózis. Prozac, Topamax és Explemed ami végre bevált. Mind a három gyógyszerről csak szuperlatíviszokban tudok beszélni, mert 10 év kisérletezés után végre stabil vagyok és jól tudok funkcionálni. Egyedül a szorongással nem tudok mit kezdeni, néha beveszek rá Rivót de nem sokat ér, ilyenkor próbálok inkább testmozgást végezni. 

  Remélem hamarosan neked is eltalálják a megfelelő kombót. Borderline-nál és bipolárisnál tart a legtovább a hatásos kezelés megtalálása a szakkönyvek szerint. 

 71. Köszi a választ. Hát ja, nem egyszerű megtalálni a megfelelő gyógyszert.
  A diki velem ellentétben reményvesztett, de nem adom fel.
  Régen szedtem a mirtazapint, valahogy most a marha nagy falási kényszer egyelőre még nem jelentkezett.
  Remélem ez a gyogyi ismét jó lesz. Bár visszagondolva, régebben amikor szedtem, a kis tudatlanságom miatt az introvertáltságomat depinek tudtam be, lényegében a semmire szedtem gyógyszert, de most kő keményen tombol a depi, amit főleg a motiválatlanság vált ki.
  Találtam rá egy megoldást, de az sem állapot, mert ideig-óráig hat, és eléggé rákattantam. Habár ahogy Kicsillag írta, elég nehezen jött le a mirtáról, tehát épp azon tűnődök, hogy ha beválik, akkor lehet csak az egyik függőségemet cserélem le egy másikra. 🙂
  Amúgy marha nagy poén volt a doki, rábeszéltem nullahuszonötös frontinra is, csak valahogy elfelejtette kiírni.
  Két hónapra kaptam gyogyit, tehát a sok recept között fel se tűmt, hogy a frontint nem írta fel, csak a gyógyitárban a receptek kiváltásakor tűnt fel. Na mindegy…
  A szakirodalom szerint a benzókra jobban rá lehet kapni, mint bármelyik más cuccra, és elég nehéz róluk a lejövetel.

 72. Idézet tőle: Kleó

  Ez igaz, én mind a kettő vagyok (eleinte „csak” border), és úgy néz ki (nem is akarom elkiabálni), hogy 35 év után megtalálták a megfelelő gyszer(eke)t.

  Te vagy a remény számomra. 🙂
  Ha neked összejött, akokr nekem is tuti sikerülni fog.
  Ha egy retkes gyógynövény átmenetileg ki tud vakarni a befordulásomból, akkor tuti van olyan gyogyi is amelyik alkalmas erre. 😉

 73. Idézet tőle: Kleó

  És azért 18 év után is volt egy kombó, ami évekig hatott! Egy megegyezik most is azok közül.

  És mi az a kombó ami Neked bevált?
  Tudom, különbözük, valakinek ez, valakinek az hat, de ha van konkrét infóm, akkor utána tudok járni a dolognak.
  A doki is ezt bírja bennem, hogy látja a felkészültséget, meg tudom indokolni, hogy mit miért akarok szedni, nem hagyom magam random dolgokra rábeszélni.
  Ha a Mirtazapin + Bupropion(Elontril) nem válik be, akkor már megvan a kövi kombó, mégpedig az Anafranil és Ziprazidon.
  Bár az Anafranilról olvastam negatív kritikákat is, mégpedig, hogy elbutulsz tőle, tehát örülnék ha a mostani felhozatal végre csinálna is valamit a hangulatommal.

 74. Annak idején: Paroxat, Tiapridal, rivo és egy ideig + Tolvon.

  Ja, kettő egyezik. Most: Brintellix, Tiapridal, rivo (kevés), Lamolep. Várom, mi lesz a decemberi depivel… Ha nem jön (vagy enyhén), akkor mondhatom, hogy bevált.

 75. Hangulat-stabilizálónak én Topamaxot szedek. Nem igazán fedezték még fel a pszichiáterek, mert inkább neurológiában alkalmazott szer, de a jogkörük megvan felírni. Én is szedtem Convulexet, Tegretolt, Lamolepet stabilizálónak de semmit nem értek, csak a Topamax ami hat is valamit. Egy próbát megér rákérdezni az orvosnál.

  Ja amúgy a Lamolep volt számomra a legrosszabb, űgy szédekegtem tőle, mint az őszi légy… 

 76. Rágugliztam, azért a Topamaxnak is elég „kellemes” mellékhatásai lehetnek. 🙂
  Mondjuk nem nagyon szoktam elolvasni a mellékhatások részt, csak kíváncsiságból átfutom.
  Eddig az aripiprazol, escitalopram és szulpiridnél találkoztam olyan mellékhatással, ami fel volt sorolva.
  Ebből a legkellemetlenebb az aripiprazol és szulpirid féle nyugtalanság volt.
  Egyszerűen nem bírtam egy helyben lenni, buszozásnál kb 5 perc után rám tört egy olyan érzés, hogy ha nem járkálhatok fel-alá, akkor bepánikolok. Volt olyan, hogy le is kellett szállnom a buszról, olyan szorongás tört rám.
  Elég gyorsan le is tudtam ezeket a bogyókat.

 77. Igen, ez az akatízia, nálam is megjelent. Antiparkinson szerekkel el lehet tüntetni, én Kemadrint szedek rá és minden rendben pedig én is durván mozgáskényszeres voltam az aripiprazoltól. De mivel jól hat az aripiprazol ezért inkább beszedem a Kemadrint és nem kisérletezek más antipszichóval. 

 78. Yarocen-t szedem kb 5 éve voltak az évek alatt ezzel a gyógyszerrel gondjaim előtte ssri-t szedtem utána váltotta le az orvos a rosszul alvás és feszültségek szorongások miatt, de sajnos évek múltán is ugyanúgy szorongok ettől is 15 mg mellett mondjuk most a súlyosabb insomniám elmúlt volt hogy nem tudtam munkába járni, szerencsére már aludni jól alszok úgy hogy vérnyomás csökkentőt szedek mellé, de elég nehezen térek magamhoz és most valamiért a memóriám sem az igazi nem tudom mire lehetne váltani hogy ne zombiként éljem az életemet és tudjak aludni is

 79. igen nehéz ügy persze ott van munka mellett a magánélet is, ami elég üres tud lenni ha valami nem oké, egyenlőre beérem így a yarocen-el meg a vérnyomás csökkentővel nem igazán merek cserélgetni lehet hogy egyre több gyógyszer kellene aztán nem tudom hogy az mit eredményezne kívül belül, rosszul léteim ritkábbak egyedül ez a szorongás dolog meg gyengeség ami nem a legjobb.  

 80. Mondjuk ha nagyon szoronngsz(patológiás szorongás)

  Olanzapin  tabi vagy Fluanxol Depot.

   

  Lehet 1 kérdésem? Miért pont az EGIS-től a Yarocent szeded? Van generikum és hatásos és megy szakjavaslatra: Mirtazapin Orion,Mirtazapin Sandoz,Mirzaten.

 81. Ok, hogy sok, de semmit nem használ. Szerencsére mellékhatása sincs.
  Igazság szerint eddig ezeket próbáltam ki, és 1-2 mellékhatást leszámítva semmilyen pozitív dolgot nem hoztak.
  bupropion, mirtazapin, tianeptin, buspiron, aripiprazol, szulpirid, escitalopram, paroxetin, venlafaxin, trazodon, lamotrigin, alprazolám, klonazepám.
  Őszintén szólva nem tudom, hogy mit kéne még kipróbálnom.
  Bár ha úgy nézzük, ezek még csak a jéghegy csúcsát képezik, de a fő hatóanyagokat már végigzongoráztam.
  A fő problémám a motiválatlanság, és a reggeli szorongás.
  Valahogy semmi nem köt le, semmiben nem találok örömet.
  A doki szerint bipoláris vagyok, de kezdem benne tudatosítani, hogy inkább hajazok a borderline-ra, mint a bipolárisra.
  Ha bipoláris is vagyok, akkor viszont ciklotímiám van, tehát eléggé változékony a hangulatom.

 82. Hát jó sok mindent kipróbáltál. Ha Borderline vagy akkor Olanzapine és Cipralex a tippem.

  Trazodont nem  próbálam. Hanem Miagent.

  Szerintem Olanzapin kéne neked meg Cipralex Meltz 20mg szájban diszpergálódó tabletta,már megy közgyógyra nem csak a   SCIPPA

   

   

 83. Köszi a tippet.
  Az olanzapintól félek, mert elvileg cukorbetegséget okozhat.
  Na az lenne csak hab a tortán. 🙂
  Most az anafranil és ziprazidon kombón filózok.
  Szerencsére a doki azt mondta, hogy partner, és bármit felír amit kérek, mert látja a küszködésemet, és a reménykedés szikráját.
  Bár szerinte kicsi az esélye, hogy találok megfelelő gyogyit, de ezzel úgy vagyok, ha pl. a speed, vagy gyógynövény (pl. a kratom, ginkgo biloba, ginzeng, orbáncfű, vagy a kevésbé legális fű) képes hatást kiváltani(még ha csak rövid távon is), akkor valszeg van olyan kemikálé, ami segít leküzdeni(hosszú távon) ezt az áldatlan állapotot.

 84. Mielött még választ írtál volna pont azon gondolkoztam,hogy de drog az nincs !!!! 🙂

   

   nem szabad.

   

  Nos az Olanzapintól én sem lettem cukorbeteg pedig több min 1évig szedtem.

  a kombó amit mondasz az valóban jó lehet,sok sikert hozzá.akkor neked is jó dokid van az fontos. amúgy nem hiszem,hogy Th rezisztens lennél.

  Sok sikert 🙂

 85. Cucc az már nincs, évek óta. 🙂
  Leszoktam a techno bulikról.
  Egyedül a kratom az ami megmaradt, meg a hétvégi masszív sörözés. angel
  Érdekes, az a kratom totál egyenesbe hoz, ezért is filóztam, hogy vmi olyan gyogyi kellene ami az ópiát receptorokra hat.
  Az a mocsok az 5HT2A és az ópioid receptorokra hat, az 5HT2A-t már kilőttem, mert a trazodon specifikusan arra hat, de nem hozott változást, így valószínűsítem, hogy az ópioid receptorokon fejti ké az életöröm érzést.
  A spuri meg ugyebár a dopmain szintet befolyásolja azzal, hogy a dopa neurotranszmittereket kiszorítja a hólyagocskákból, és ezáltal megemelkedik a koncentrációja a szinaptikus résben. Épp ezért erőltettem jó párszor a dopmainra ható gyógyszereket(aripiprazol, szulpirid, dupropion), de azoktól nem hogy jó feelingem lett volna, inkább befeszültem annyira, hogy a seggemen nem tudtam megülni, egy kb. 40 perces buszozásnál már az első pár percben le akartam szállni, annyira bepánikoltam. 

 86. Amúgy a dupropion marha jó, mert tényleg segít a dohányzásról való leszokásban.
  Most épp azért irattam fel a dokival, és jan. 1. óta nem is gyújtottam rá.
  Múltkor kísérletezgés címszóval lefekvés előtt bevertem 450mg-ot, azt hittem reggel ninja ugrással fogok kiugrani az ágyból, 1000W-os olyan vigyorral az arcomon, amit le se lehet plasztikázni az arcomról. Nos, nem az lett, felkelés után olyan álmos voltam, hogy szinte alig tudtam magamhoz térni (fura, mert a dopmainnak épp az ellenkező haást kellett volna kiváltania), miután magamhoz tértem, olyan sz*rul voltam, hogy azt hittem a mentő visz el. Egész nap zúgott a fejem, be voltam tompulva, ingerlékeny voltam, és kb. vagy 8szor ájultam el majdnem.
  Végül is kiváltott némi hatást, csak az pont ellentétes volt a várthoz képest. laugh

 87. A techopartykról már én is leszoktam rég, hála istennek.

   

  Nos elég sok fajta gyógyszert kipróbálál már.

  Ja a  benzamidokat nem ajánlom.Én kaptam 1 évig Tiapridált,minden nap remegtem tőle. a  szulpirid és amiszulpirid se különb.

  Remélhetőleg egyszer meglesznek azok a  gyógyszerek amik beállnak és használnak. sok sikert 🙂

 88. Köszi. wink
  Ámen.
  Amúgy Neked mi haszált?
  Láttam, hogy a ziprazidon gyogyi ötletét elvetetted.
  Mondjuk a gyors felezéi arány tényleg gáz, mert non-stop dobálni kell.
  Amúgy a tianeptin is ilyen. Viszont az rövid távon tényleg jó szer, csak hamar hozzászoksz, ésezt követően a napi adag 3-4x-ét kell bedobni, hogy hasson. Mivel enyhén a dopaminra hat, ezért kb. 30percre fel is pörget, aztán amijen gyorsan jött a hatás, olyan gyorsan el is megy. crying

 89. Nekem 3 évig a 2x2mg Ripedon,2,5mg Rilex,10mg Stilnox használt.

  Utána hozzá jutottam a Metamfetaminhoz.

  a dokim erre bepöccent és átállított 400 mg Tiapridálra,30mg Miagenre és  2,5mg Rilex.

  A tiapridált utáltam elmentem Pécsre a Klinikára ott a Prof kérdezte akarok-e Olanzapint mondam igen. Most 1 évig Olanzapin volt Miagen és Mirtazapin váltogatva Rivoval.Most majdnem 1 év után már 40mg Olanzapin kellett, vissza mentem a Klinikára. 4 Napja szedem az INVEGA  9mg retard tablettát,45mg Mirtazapint és 2mg Rivotrilt. Igen a Zeldoxot azt elvetettem.

   

   

 90. A scippa engem is álmosított, non-stop ásítottam, és bandzsítottam tőle, pont mint ha túlekiztem volna magam. 🙂
  Borzalmas élmény volt.
  Bár most is szedem a scippát, mert maradt belőle, és kísérletezgetek, hogy mirtazapinnal és bupropionnal + 50mg szulpiriddel, és 100mg lemoleppel mit tud.
  Bár eddig semmi nem jött tőle, szerencsére még az állandó ásítozás is elmarad, gondolom az 5mg miatt.
  Eredetileg 20mg-ot szedtem, a szulpiridből pedig 200mg-ot.

 91. aha én jót alszom a Mirtazapin Orion 45mgtól. Nos  nekem már  SCIPPA  se Cipralex nem kell,de nyilván neked unipoláris depid lehet.

  Nekem enyhe depim  van és kicsit skizó vagyok,szorongani én is szoktam.

  Nálam az E  terv az mi után 11 hónap után stabilizáltam magam INVEGA  9mg retard tabival. Próbáljam-e  meg a TREVICTA  3 hónapos   szintén Paliperidon szurit.1  szuri és 3 hónap hatás. Hmmm egész tuti lenne. Hát még eldöntöm lehúzzam e az OEP-et, a Prof mindenben támogat  😀

   

    Sok sikert ez a pszichiátria szépsége a gyógyszerek 🙂

 92. Köszi, jó ötleteket adtál.
  Nekem is enyhe depim van, de a border mellé társul az introvertáltság, az ebből fakadó szociális szorongás, és az elkerülő személyiségzavar, és persze a totális motiváltatlanság.
  Kb. annyira vagyok depis, mint amennyire illik ezekkel a tünetekkel.
  Megfigyeltem, hogy ha kiütöm magam bizonyos dolgokkal, akkor szó szerint 180fokos változást idézek elő, mert önbizalomban gazdag, szófosó kretén leszek, aki pont olyan, mint egy duracell nyuszi, akit le se lehet lőni.
  Őszintén szólva imádom azt az állapotot, mert akkor végre embernek érzem magam, nem egy magába roskadt szerecsétlenségnek.

 93. MAO gátlón én is filóztam, mert az orbáncfű némileg egyenesbe hoz, és az is MAO gátló.
  De az, hogy egy pohár bort, vagy sört, vagy érlelt sajtot ne ehessek meg, az nem az én világom.
  Tehát a MAO gátlóknak is megvan a maga negatív tulajdonsága.
  De azért tényleg vicc, hogy az ennyi kipróbált sz@r melletsem jött semmiféle változás.
  A lamotrigintől néha spontán idegrángásom van.
  Múltkor az ágyba fekve, elalvás előtt nyomtam egy németes karlendítést. 🙂
  Egyszer meg bealudtam a buszon, és akkorát rándultam, hogy majdnem pofán vágtam a mellettem ülöt. blush

 94. Imádom a dokimat, mert szabad kezet ad, de sztem én jobban tudom, hogy mi a bajom, mert első szám első személyben rátok rá a dolgokra.
  Engem totálisan az érzelmeim befolyásolnak, és nem tudok rajtuk uralkodni. Mármint ha jó a kedvem, akkor viháncolok, ahogy a nóta is szól, de ha valami gebasz van, akkor elég hamar vége az idillnek.
  Valahogy a lítium nem igazán vonz. Van pár szer, amit egyszerűen nem vagyok hajéandó kipróbálni, a lítium kb. az első helyen áll.
  Amit ajánlottál lehet kipróbálom, de mosz az anafranil és ziprazidon következik. Mondjuk a ziprazidonban az tetszik, hogy ha sz@rul üt be, akkor is hamar elmúlik a gyors felezése miatt.
  Amúgy igen, elég sok mindent kipróbáltam már, legálisban is és illegálisban is. angel
  „sajnos” van némi szakmai tapasztalatom a tudatállapotok szivárványában. devil

 95. amúgy nálam sis hasonló a helyzet. engem tavaly elött félrediagnosztizáltak.

   

   na jó bevallom nekem csak háziorvosom van én vagyok önmagam pszichiátere. Én viszem a leletet és a  szakjavaslatot lepecsételve aláírva.

  Mert  vannak bizonyos pszichodokik akik  csak kénysze3rből tanulták vagay nem értik mi a  bajom nekem is…. ezért 2018 február óta kezembe vettem gyógyulásomat.

   

  Minden jót neked szép álmokat 🙂

 96. Amúgy én is csak saját magamat gyógyítom. A doki csak a szükséges rossz, akivel taliznom kell azért, hogy írjon 1-2 receptet.
  Egyébként én nem nagyon hiszek a dokikban, mármint a pszicho dokikban.
  Honnan tudnák, hogy én mit érzek legbelül?
  1-2 mondtaból amit zavaromban elmondok neki, és miután kijöttem, rájövök, hogy nem is azt akartam mondani???
  Azt csak én tudom hogy pontosan mit érzek.
  Nézd én, introvertált vagyok, ez az egyik fő bajom. Egy introvertált nem szófosógépezet.
  Most kezdjek el beszélgetni egy számomra idegen emberrel arról, hogy nem nagyon szeretek beszélgetni?
  Ugye Te is érzed az iróniát? laughlaugh
  Amúgy amióta az eszemet tudom, erről olvasok. Menekülni próbálok a bajomból, de nem tudok.
  1-2 éve tudatosult bennem, hogy ebből nincs menekvés, de nem tudom ezt elfogadni, harcolok ellene.

 97. amúy sejtettem,hogy te is azt csinálo amit én 🙂 mert ennyi fajta  gyógyszere csak annak van aki tesz érte. vagy is neked meg nekem 🙂

  persze az összes Pszichiáter tanult valamit,hogy legyen állása és kedve szerint diagnosztizál. Hát az agykárosodásból nincs is kiút 🙂 sajnos.Én régen elhagytam 3x a gyógyszereimet utána naponta mentőt hívtam magamhoz és a sürgősségire hívtak. Mióta én pecsételek azóta minden frankó nálam is

   

   sok sikert  neked is 🙂

 98. Hello! Zyprexaboy vagyok, ez az új profilom 🙂

  Milyen volt a Zeldox végül is ?

  Én az INVEGÁVAL és  TREVICTA  szurival leálltam. Az Olanzapinhoz 1,6 év után hozzá szoktam ,nem hatott semmit.Most 200mg LEPONEX-et szedek és 2mg Rivot alváshoz. 12-15  órákat alszom XD eddig bejön.

   Veled mizu ?

 99. Bárki, akivel eddig beszéltem, azt mondta, úgy altatta már az elején, hogy szinte fejbevágta. Nekem mintha az altatót is felülírná, lassabban alszom el tőle (és ha felülírja az altatót, mondjuk egy óra múlva tudok elaludni, akkor azt is jelentheti, hogy az altató már rég nincs is jelen, szóval nem is azért alszom el).
  Ja, és az altatóm nem benzó, abból már „kinőttem”.
  Igaz, egy fokkal kevesebb altatót veszek be így az éjszaka folyamán, bár nem tudok így sem egyben aludni, csak három fázisban.
  Próbáltam már Xanax-szal is meg alkohollal is, mert attól elvileg álmosító, de nem igazán.
  Még csak 5 szemet szedtem be eddig. Ez idővel vajon változhat?

 100. Idézet tőle: R-roxy

  Hát nem tudom. Külhoni honlapon nem olvastál vmit esetleg?

  Szia, a Drugs.com review-it nem szeretem nagyon olvasni, mert teljesen zakkant leszek tőlük, annyira vegyes.
  Igazából az derült ki számomra onnan is, hogy ez is okozhat bármit meg az ellenkezőjét is.
  Majd jövő héten beszélek a dokival róla, ha nem jön közbe valami gebasz, és addig talán azért alszom is.
  Az lejött viszont, hogy rémálmokat okozhat, és ez tényleg be is jön az elmúlt pár szemtől már. (A ketiben is ezt nagyon „szerettem”).
  És arra is rájöttem, hogy én anno Mirtazapine Sandoz rágótablettát kaphattam, attól durrant be rögtön a torkom az első estén már. Ettől legalább ez nincs. Az valószínű 30 mg volt.
  Ez most 15.
  Az mondjuk nem lenne baj, ha ugyanolyan viselhetően vacakul alszom tőle magában is, mint altatóval, és akkor az altatót elhagyhatnám végleg. Anyagilag is jó lenne, meg a nystagmus szempontjából is.

 101. Emlékszem, hogy ez neked nagyon rossz jel szokott lenni egy gyógyszernél. Rá fogok kérdezni a dokinál is, ha folytatódik (de ugye nekem most van keti elvonás is, az is bekavarhat).
  Az az igazság, hogy tudok én rémálmodni „simán” is egyébként, szóval nem annyira könnyen beazonosítható, de ha már álmodom, az valahol jó is, mert azt jelenti, hogy előtte aludtam is legalább valamennyit.
  Szóval evvel nagyjából jobban aludtam ezek ellenére is az elmúlt napokban, (kiv. a múlt éjjel), mint amikor még nem szedtem.
  Az éberszerű víziók azok rosszabbak ennél is.

 102. Idézet tőle: Matiri-new

  Emlékszem, hogy ez neked nagyon rossz jel szokott lenni egy gyógyszernél. Rá fogok kérdezni a dokinál is, ha folytatódik (de ugye nekem most van keti elvonás is, az is bekavarhat).
  Az az igazság, hogy tudok én rémálmodni „simán” is egyébként, szóval nem annyira könnyen beazonosítható, de ha már álmodom, az valahol jó is, mert azt jelenti, hogy előtte aludtam is legalább valamennyit.
  Szóval evvel nagyjából jobban aludtam ezek ellenére is az elmúlt napokban, (kiv. a múlt éjjel), mint amikor még nem szedtem.
  Az éberszerű víziók azok rosszabbak ennél is.

  Mennyit szedsz? Ha 15 mg alig altat, érdemes emelni. Emellé reggelre jól passzol egy nem álmosító antidepi.

 103. 15 mg, de volt egyszer 30-as rágótabletta, az sem altatott.
  Még sosem szedtem kétféle antidepit, engem egy kicsit megijeszt ez, megmondom őszintén, és nem is hiszem, hogy a dokim támogatná amúgy, mert ő addiktológus szakos, a minél kevesebb féle és mennyiségű gyógyszerezés híve. De hát majd eldönti, én meg szót szoktam fogadni nagyjából, még huszadszori kísérletre is az orvosoknak.
  Ez még csak pár nap tapasztalata amúgy, szóval korai még bármit is kijelenteni, csak egy rövidebb helyzetjelentés volt.
  Nekem lesz ez simán 4 hét is vagy több, mire kiderül valami (ha közben nem jön valami tolerálhatatlan mellékhatás, vagy a kvetiapin elvonás nem szól bele durvábban, remélem legalábbis, az utóbbit meg főleg).
  Ugye rólam azt lehet egyébként tudni, hogy már az összes féle antidepit szedtem és nem igazán hatottak.
  Paroxetine volt az első, 24 éve. Akkor az működött, de volt mondjuk mellette normálisabb hétköznapi életem is, iskolába jártam, volt kapcsolatom, a körülmények nem voltak olyan bizonytalanok, mint most, ami azért rendesen nehezít is a javulásban.

 104. Idézet tőle: Matiri-new

  15 mg, de volt egyszer 30-as rágótabletta, az sem altatott.
  Még sosem szedtem kétféle antidepit, engem egy kicsit megijeszt ez, megmondom őszintén, és nem is hiszem, hogy a dokim támogatná amúgy, mert ő addiktológus szakos, a minél kevesebb féle és mennyiségű gyógyszerezés híve. De hát majd eldönti, én meg szót szoktam fogadni nagyjából, még huszadszori kísérletre is az orvosoknak.
  Ez még csak pár nap tapasztalata amúgy, szóval korai még bármit is kijelenteni, csak egy rövidebb helyzetjelentés volt.
  Nekem lesz ez simán 4 hét is vagy több, mire kiderül valami (ha közben nem jön valami tolerálhatatlan mellékhatás, vagy a kvetiapin elvonás nem szól bele durvábban, remélem legalábbis, az utóbbit meg főleg).
  Ugye rólam azt lehet egyébként tudni, hogy már az összes féle antidepit szedtem és nem igazán hatottak.
  Paroxetine volt az első, 24 éve. Akkor az működött, de volt mondjuk mellette normálisabb hétköznapi életem is, iskolába jártam, volt kapcsolatom, a körülmények nem voltak olyan bizonytalanok, mint most, ami azért rendesen nehezít is a javulásban.

  Az antidepik kombinálása azért jutott eszembe mert ha külön-külön nem hat, 2 együtt már hatásos lehet.

  Mivel nekem 1 db nem vagy alig hatott, többször adtak egyszerre 2 félét. Pl Sertralin + Mirtazapin, Coaxil + Mirtazapin + Valdoxan. Szval nekem 3-as kombinációm is volt. 

  Ha a dokid nem javasolja, akkor ez kilőve.

  Nekem most azért nem lehet kombinációm mert az orvosom fél, h áttol kevertbe. Hipomán állapotban nehéz 2 félét hirtelen elhagyni. 

 105. Idézet tőle: Matiri-new

  15 mg, de volt egyszer 30-as rágótabletta, az sem altatott.
  Még sosem szedtem kétféle antidepit, engem egy kicsit megijeszt ez, megmondom őszintén, és nem is hiszem, hogy a dokim támogatná amúgy, mert ő addiktológus szakos, a minél kevesebb féle és mennyiségű gyógyszerezés híve. De hát majd eldönti, én meg szót szoktam fogadni nagyjából, még huszadszori kísérletre is az orvosoknak.
  Ez még csak pár nap tapasztalata amúgy, szóval korai még bármit is kijelenteni, csak egy rövidebb helyzetjelentés volt.
  Nekem lesz ez simán 4 hét is vagy több, mire kiderül valami (ha közben nem jön valami tolerálhatatlan mellékhatás, vagy a kvetiapin elvonás nem szól bele durvábban, remélem legalábbis, az utóbbit meg főleg).
  Ugye rólam azt lehet egyébként tudni, hogy már az összes féle antidepit szedtem és nem igazán hatottak.
  Paroxetine volt az első, 24 éve. Akkor az működött, de volt mondjuk mellette normálisabb hétköznapi életem is, iskolába jártam, volt kapcsolatom, a körülmények nem voltak olyan bizonytalanok, mint most, ami azért rendesen nehezít is a javulásban.

  Engem a 30 mg bealtatott, de kb 2 óra kellett ahhoz, h elálmosodjak. 

 106. Álmosságot nem is tudom, mikor éreztem utoljára.
  A Mirzatentől éhesnek is illene lenni, még az sincs meg.
  Talán még a kvetiapintól pár hónapja voltam kiütve. 12,5 mg-tól!!! Azt sem tudtam, hogy értem el az ágyig, és hogy vetkőztem, feküdtem le.
  1 hónapja 150 mg-tól nem hogy álmos lettem volna (kábé aznap 4-6 km-t gyalogoltam, közben tornáztam), olyan szívdobogást csinált fekve, hogy azt hittem, kiszakad a mellkasom.
  Ezekben ez a kiszámíthatatlanság pl. nagyon nem hiányzik egy depressziós embernek 🙁

 107. Kipróbáltam én is a 30-at, miután a 15-tel és egy altatóval 2,5 óra után sem tudtam aludni.
  Hát, nem ez lesz a megoldás, mert zombisít, alig tudtam kimenni hajnalban a wc-re, annyira támolyogtam. Még most is húz a fejem tőle. A felezési ideje ugye 20-40 óra a fentiek szerint.
  Viszont az, hogy altató helyett inkább a nappali Xanaxból szervezek át valamit mellé lefekvéskor, jónak tűnik (akkor a nappali Xanaxokat is át kell variálni, nem baj). Ezt kiolvastam és tapasztaltam is, hogy benzóval szedál.
  Az altatóm nem benzó, és úgy néz ki, most le fogok (kell) róla állni, vagy hajnalban bekaphatok belőle még egy felet, ha nagyon kell, az akkor már működik, csak este nem.
  Benzó altatót már nem kérnék vissza, azok régóta nem hatottak.
  Nem baj, állítólag nekem az altató (zolpidem) és a xanax együtt úgyis toxikusak, így akkor talán megszabadulok a Sanvaltól legalább, a Xanaxot meg csökkenthetem, ha normalizálódik az állapotom is.
  Jó lenne, ha ez így sikerülhetne.
   

 108. Ugyan nem mirtazapine, de talán nem baj, ha reagálok itt is a kvetire.
  Nekem anno az 50 Seroquel xr simán altatott, minden nélkül, néha 12,5 mg xanax kellett csak. Aztán elértem vele 450 mg-ig is, de akkor állva elaludtam nappal tőle a buszmegállóban, szó szerint arra ébredtem, hogy bejött a buszom, ezt sebesen visszavettük. Durva volt ez így már. Akutban csak 150 volt a legtöbb, ennek a hatásáról már írtam. Talán legelső bevételkor altatott el pár órára, utána csak a kellemetlen mellékhatások jöttek már elő este.
  Most valószínűleg a több Mirzatentől is, de ég a gyomrom, amit pedig a keti elhagyásával azt hittem, letudtam. Ehetem a savlekötőt, de jó…a takony közérzet meg  majdcsak elmúlik a nap folyamán.

 109. Sajnos ez is ismét kukagyanús. Nem működött úgy sem, hogy este 1 mg Xanax-szal vettem be, utána altató. Szinte virrasztás egész éjjel, valami éberkóma féle állapot víziókkal. És a gyomorm sem nagyon örül neki, főleg 30 mg-nak.
  Írtam az orvosnak, nem tudom, javasolná-e azt, hogy nappal szedjem, mert a depibe azért valamennyire beleszólt, azt érzem, de ha ilyen hosszú a felezési ideje, akkor valszleg így sem hagyna aludni éjjel sem. Azt, hogy napközben ledőljek, már egy jó ideje elfelejthetem.

 110. Sziasztok, egy kis biztatásra lenne szükségem.

  Az (egyébként teljesen enyhe lefolyású) covid erősítette fel az amúgy már egy-két éve bennem lappangó depressziót. Közepes mértékűt diagnosztizált az orvos, kezdetnek Mizapint (7,5 mg) és éjszakára 0,5 mg Xanax SR-t írt fel. Már az első éjszakától kezdve kiválóan megy az alvászat, és talán  a brutál napközbeni álmosság is eltűnőben van, de egy hét után 15 mg-ra emelte az adagot, és akkor ütött be csak igazán az anyag: masszív szorongás (0,50 xanax után is), de úgy, hogy a boltban alig bírom kivárni a soromat, pánikszerű rohamok, fejfájás, torokban gombóc (sírásvágy). Ez megy 4. napja, és igazából egy kis támogatásra lenne szükségem: elmúlik ez? Vagy csak a jó alvás a jutalmam ennyi kellemetlenségért?

  Előre is köszi a segítséget.

 111. Idézet tőle: Csenykova

  Sziasztok, egy kis biztatásra lenne szükségem.

  Az (egyébként teljesen enyhe lefolyású) covid erősítette fel az amúgy már egy-két éve bennem lappangó depressziót. Közepes mértékűt diagnosztizált az orvos, kezdetnek Mizapint (7,5 mg) és éjszakára 0,5 mg Xanax SR-t írt fel. Már az első éjszakától kezdve kiválóan megy az alvászat, és talán  a brutál napközbeni álmosság is eltűnőben van, de egy hét után 15 mg-ra emelte az adagot, és akkor ütött be csak igazán az anyag: masszív szorongás (0,50 xanax után is), de úgy, hogy a boltban alig bírom kivárni a soromat, pánikszerű rohamok, fejfájás, torokban gombóc (sírásvágy). Ez megy 4. napja, és igazából egy kis támogatásra lenne szükségem: elmúlik ez? Vagy csak a jó alvás a jutalmam ennyi kellemetlenségért?

  Előre is köszi a segítséget.

  Antidepiknél a szorongás fokozódása nem ritka a szedés kezdetén. 1-2 hét alatt elmúlik.  Nekem ez a gyógyszer azonnal enyhítette a szorongásom. Mástól viszont hallottam olyat, hogy neki fokozta.

  Antidepik közül ez egy eléggé erős szorongáscsökkentő hatású gyógyszer.

Vélemény, hozzászólás?