Brintellix (vortioxetine)

A Brintellix (más országokban Trintellix) egy új típusú antidepresszáns, amely elvileg energizáló hatású. Hatásmechanizmusa valószínűleg szerotonerg (tehát a szerotonin-rendszerre hat), ezért más szerotoninra ható szerekkel együtt szedni veszélyes lehet (ún. szerotonin-szindrómát idézhet elő, amely egyes esetekben halálos).

Mellékhatásai hasonlóak más NSRI szerekhez, de gyakran jár erős hányingerrel és gázképződéssel, illetve hasmenéssel vagy székrekedéssel.

Jellemző, hogy élénk és furcsa álmokat okoz. Egyeseknél ez álmatlansághoz is vezet, másoknál azonban a vortioxetin javítja az alvásminőséget. A szexuális funkcióra gyakorolt hatása változó, férfiak gyakran panaszkodnak orgazmusképtelenségre.

A kutatások szerint a szorongás szintjét nem csökkenti jelentősen, specifikusan a depressziós tüneteken javít, ezeken viszont elég gyorsan. 

A páciensek beszámolóit áttekintve, leggyakoribb pozitív hatása, hogy energizál, jobb motivációt teremt: szívesebben kelsz ki az ágyból. Sokaknál javított a szuiciditáson és az általános hangulati szinten.

Gyakori negatív következménye egy enyhébb vagy erősebb mánia, a figyelem szóródása, növekvő ingerültség vagy érzelmi labilitás.

Tipikus adagolása 5mg-mal kezdve 10, 15 vagy (maximum) 20 mg. Kétféle kiszerelésben kapható (5 mg és 10 mg).

Alább angol nyelvű páciensek tapasztalatait olvashatjátok. Magyarországon (ellentétben egyes országokkal) TB támogatással kapható. Köszönet Parrotnak a fordításért!

http://www.drugs.com/comments/vortioxetine/brintellix-for-depression.html

Vélemények Brintellix nevű gyógyszerről:

Depressziós embereké (beleértve mániás depressziósokét is):

 • 2 hónapja 10 mg-ot szedek.  18 éves súlyos depressziós, szorongásos, ADHD-s, PTSD-s vagyok, és öngyilkossági gondolataim is vannak.  50mg Vyvanse-vel együtt szedem. Már abban a hónapban is egyből nagyon sokat segített ezen a gyógyszerek kombinációja, mikor elkezdtem szedni. Többé már nem mindennaposak a pánikrohamaim,  nem sírok folyton, nem érzem reménytelennek a sorsom és elszigetelődésemet. Nem vagyok már örökké lehangolt, és többé-kevésbé úgy érzem, hogy ismét önmagam vagyok. Az egyetlen gond, hogy naponta hányok, erős émelygést érzek, és egyes napokon többet kell pihennem. Néha igazán megrémít a hányás.
   
 • Kétszer is kipróbáltam. A doktor azt mondta, hogy egy hónap kell ahhoz, hogy teljesen kifejtse hatását.  A negyedik napon a hangulatom megváltozott. Nagyon könnyen elsírtam magam, és bezárkóztam. Abbahagytam a szedését. Visszatért a ’’normális pezsgő’’ énem. Nem mondtam el a doktornak, hogy abbahagytam a szedését, vagy hogy megváltozott a hangulatom tőle. 90%-os kedvezménnyel beszerezhető. Pár hónappal később ismét megpróbálkoztam vele. A negyedik vagy ötödik napon nagyon ingerlékennyé váltam és könnyen feldühödtem, és mindig dühös voltam. Ismételten abbahagytam szedését, és megkérem a doktort, hogy hagyja abba a felírását, és hogy SOHA nem fogom szedni sem ezt, sem bármi hasonlót!
 • 6 hónapig szedtem. 10 mg-gal kezdtem. Mint mindenki más, nekem is bevált, leszámítva az émelygést. Az alvásom minősége is nagyban javult. Egy hónap után már nem volt elég, így 20 mg-ra emeltem az adagot, de nagyon fáradékonnyá tett, így visszatértem a 10 mg-ra. Eme nevetségesen drága gyógyszer  5 hónapnyi szedése után megváltoztam,  és nem előnyömre. Gyakran feldühödtem, a sírás határán álltam, egy robbanékony és kiszámíthatatlan személyiséggel. Mindennek tetejébe folyton nagyon fáradt voltam. a személyiségemben bekövetkezett változások a munkámba kerültek, és sok embert megbántottam, akik szeretnek. Az elhagyása alatt nagy fájdalom gyötört és sírás környékezett…..
   
 • Egy hónapja szedem, és az orvos fele adagot írt fel, és 100 mg Pristiq-kel szedem. Lecsökkentette a nehéz napok számát 5-ről 3-ra, így nekem használ. Nincs semmilyen mellékhatása számomra.
   
 • 2 napja szedek 5 mg-ot, és még soha nem éreztem azt, hogy ennyire fáj a testem. Egész nap hánytam, minden kijött. Olyan gyenge vagyok, hogy alig bírom a karomban tartani a fiam. Felkutattam ezt a fórumot, hogy rájöjjek, hogy mi lehet a baj, és hogy a gyógyszer okozza-e. Egyértelműen az okozza, és úgy érzem, hogy elárult az orvosom.
   
 • Mániás depresszióra írta fel orvosom előző év júniusban, és 5 mg-gal kezdtünk, és jelenleg 10-et szedek. A kevés gyógyszer közül ez az egyik, amit szedhetek depresszióra a torkom dagadása miatt. 10 éve szedek már Wellbutrin-t, és ezzel együtt csodásan működik. Évek óta nem éreztem magam ilyen jól.
   
 • Mániás depresszióra: Borzasztó volt, mikor elhagytam a Seroxat-ot, és elkezdtem ezt szedni. 2 hete sírok, alvásom borzalmas, és rengeteg rossz álom gyötör.
   
 • Végre találtam valamit, ami működik, és  úgy érzem, hogy ismét önmagam vagyok! Első hónapban ingyen jutottam hozzá (tesztalany volt). Következő hónapban 120 dollárért kapnám csak meg, szó sem lehet róla, mivel nem kerül ennyibe a szer előállítása! Megint vissza a szenvedésteli napokhoz…..Köszönöm az egy hónapot, amikor jól érezhettem magam, és azt is, hogy utána ilyen drágává tettétek! Igazán rendesek vagytok!
 • Depresszióm rosszabbodott, 16 fontot (7,5 kg-t ) szedtem fel, és nagyon megemelkedett a májenzim-szintem.  Csínján ezzel az orvossággal.
   
 • Szörnyű mellkasi fájdalmat okozott,  valamint izomfájdalmat.  Orvosom azt mondta, hogy azonnal hagyjam abba szedését.  Valóban, egy nappal elhagyása után ezen állapotok elmúltak, és nem is tértek vissza. 
   
 • Az egyetlen módja, hogy enyhítsük az émelygést, ha mogyoró, – vagy mandulavajban vesszük be. Rakjuk bele, segít. A kezdetben tapasztalható émelygés megszűnik pár héten belül. Ugyanígy járjunk el az adag emelésekor.
   
 • Számos gyógyszert kipróbáltam már az elmúlt 20 évben. Eddig ez a legjobb. Nincsenek többé furcsa érzések a fejemben,  nincsenek rángatózó izmok vagy köd. Mindössze egy kis kellemetlen érzés a gyomorban, mely megoldódott azáltal, hogy két részletben veszem be a 10 mg-ot: reggel és délután. Az életminőségem kiugróan javult, és nagyon hálás vagyok ezért.

Gyakorikérdések.hu:  Brintellix vélemények

1.Én kb. hat napja szedem a Brintellixet depressziós és szorongásos állapotokra, de már most azt kell írjam, hogy nekem nagyon bevált!
Előtte Escitilt szedtem kb. fél évig, ami bár valamelyest csökkentette szorongást bennem, meg úgy elvoltam vele nagyjából, de mellette volt egy csomó mellékhatása is nálam (pl. szexuális diszfunkciók, nehezen pisiltem, volt egyszer egy enyhébb görcsrohamom is tőle pl.), melyek idővel enyhültek, de részben megmaradtak, ezért tértünk át a pszichiáteremmel a Bintellixre, ami állítólag most a legkorszerűbb antidepi.
Nem akartam elhinni, de már az első napon is sokkal jobban éreztem magam. Lehet, hogy placebo, de ez az Escitilnél nem volt, annak a hatására azért kellett várnom. Nagyon energikusnak éreztem magam, illetve olyan euforikus érzés is volt bennem tőle. Ráadásul semmi, de tényleg semmi mellékhatást nem tapasztaltam még, max. enyhe szédülés, zsibbadó érzés, de nagyon kicsit és kevés ideig. Nagyon jól érzem magam tőle. Mintha kitágult volna a világ, meg sokkal „fényesebb”, világosabb lenne minden! Vagy valami ilyesmi. 😀 Már az Escitilnél is volt ilyen érzésem, de itt hatványozottan és határozottabban igaz, hogy olyan „normálisabbnak” érzem magam, mióta szedem. Tök jó, nekem tetszik. 🙂
Eddig csak pozitívumokat tudok róla mondani, de még csak rövid ideje szedem. A neten egy csomó angol nyelvű oldalon lehet találni infókat róla, én ezekről is tájékozódtam, néhol nagyon pozitívak, néhol elég vegyesek a tapasztalatok róla eddig a felhasználók körében, ha jól láttam. De hát ez ilyen, nem mindenkinek jó egyfajta gyógyszer

2.Én 10 mg-osat szedek. Az első pár napban én is elég euforikusan éreztem magam, de ez idővel enyhült, lecsengett, gondolom ahogy a szervezetem hozzászokott/hozzászokik a gyógyszerhez. Viszont az sem mindegy, hogy milyen ez a halluciánáció, illetve mennyi ideid áll fenn. Mivel még tudsz gépelni, jelenleg talán olyan nagy a gond. 🙂 De ha úgy érzed, hogy nagyon furcsa, nagyon zavaró kezd lenni ez az állapot, és egy-két-három nap után sem múlik el, szerintem mindenképpen beszélj az orvosoddal, vagy nagyon nagy gáz esetén hívj vagy hívass mentőt, menj kórházba. De remélem, hogy ilyesmire nem lesz szükség. 🙂

3.Én azt olvastam egy tanulmányban, hogy a Brintellix érdemi terápiás hatása a szedés kezdetétől számítva kb. a második héttől fokozatosan kezd kialakulni, majd egyre növekszik. Az első két hétben ingadozhat – nálam ingadozik is – az egyén állapota tőle, mert még „nem állt be” a gyógyszer, vagy valami ilyesmi. 😀 Úgyhogy szerintem légy türelmes. Én azt gondolom, hogy akkor lenne érdemes emelni az adagon, ha mondjuk egy vagy max. két hónap után sem érződik semmiféle javulás. Illetve az adag kiválasztása függ egyéb, egyéni tényezőktől is, pl. idős kor, vagy valamilyen betegség, ezt nyilván az orvos dönti el, illetve olvashatod a betegtájékoztatóban is. Ha ilyen jellegű kérdésed van, nyilván elsősorban az orvosoddal érdemes konzultálnod. A Frontin az egy jó szorongásoldó/nyugtató gyógyszer, csak én úgy tudom, hogy kialakíthat függőséget, ezért nem szokták ajánlani hosszútávú alkalmazásra, de ez is egyéni mérlegelés kérdése. Az orvos ebben sokkal kompetensebb, mint én pl. 🙂

4.Én ma szedem 14 napja, eddig semmi hatasát nem észleltem, mellékhatása szinte semmi, legnagyobb pozitívum a szexualis vágy megléte, ha még hatna is, maga a csoda lenne, bár eddig már minden SSRI készítményt, illetve a Wellbutrint, no meg a Valdoxant is próbáltam már a depressziómra az antidepresszíánsok köráből, de eggyik sem hatott Rám, bizakodom..:)

5.Én 5. napja szedem és már reggelente úgy kelek fel mintha újra normális lennék. Bár az első naptól kijött a viszketés mellékhatás ami elég kellemetlen, de a hangulatomon egyértelműen javított bár ez még nem állandó. Én 10mg-mosat kaptam. Szerintem jó csak mellékhatása ne lenne.

6.Nekem a legrosszabb mellékhatása a hányinger és étvágytalanság. De pár napja evés közben veszem be. És mintha jobb lenne.

209 gondolat erről: “Brintellix (vortioxetine)”

 1. Kissé kalandos volt a történetem a Brintellixszel, most 10 mg-ot szedek. De nálam gyakorlatilag semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, csak egy kis hasmenés (abban sem vagyok biztos, hogy a gyógyszertől). A legfőbb pozitív hatás, hogy mintha kezdenének eltűnni tőle a negatív gondolataim (a depresszión túl borderline-nal küzdök). A nagyon erős szorongásom még nem múlt el, bár csökkent. Elvileg arra is hat. Olyan sok negatív véleményt lehet olvasni… Vannak azért olyanok is, akiknél bevált?

 2. Tegnap este az első szem így elég furcsa volt. Kipattantak a szemeim, aludni nem bírtam. Meg gyengének éreztem magam, aztán elaludtam, de ez a fáradtság lehet a többi gyógyszer miatt tört rám. Majd ma délután veszem be és meglátom milyen önmagában. Egyenlőre semmi extrát nem érzek, jó, hogy itt vannak róla információk. Leírom én is a sajátjaim, hogy több legyen.

 3. Harmadik napja szedem a gyógyszert. Mellékhatásként a „kóros álmok” jelentkeztek, mást egyenlőre nem tapasztaltam. Reggel szedem a gyógyszert, energikusabbnak érzem magam, ez szerintem jó dolog. Ezen kívül mást egyenlőre nem tapasztaltam, most jelenleg a hangulatom egész jó, de ezt egyenlőre nem írom a gyógyszer számlájára. Végül is csak három szemet szedtem idáig, tudtommal ezeknek meg hónapok kellenek, hogy hassanak.

 4. Szia Bubuka32, itt is! 🙂

  Nagyon „intenzíven” aludtam, az álmaim folyamatosan váltakoztak. Volt, hogy megébredtem hajnalban és néztem, hogy csak négy órát aludtam, de mikor felébredtem nekem olyan nyolcnak tűnt. Nem azért mert kipihent voltam, hanem mert annyit álmodtam.

  Kicsit furcsán hangzik tudom.

  Egyébként a „kóros álom” kifejezést a betegtájékoztatóból vettem. Én ezt értettem alatta.

 5. Én most már több hónapja szedem, egy ideje 10 mg-ot. És most érzem azt, hogy végre jól vagyok. Elmúlt a hasmenésem is, ami az egyetlen enyhe mellékhatás volt. Jobb a hangulatom, szinte teljesen eltűntek a negatív gondolataim, és kb. egy hete nem is szorongok, ami a legfurcsább, persze pozitív értelemben. 🙂 De azt nem tudom biztosan, hogy ez a gyógyszer hatása-e, vagy az életemben bekövetkezett pozitív változásé. Akárhogy is, remélem, tartós lesz. 🙂 

 6. Sziasztok

   

  Nem tudom tudtok e segiteni. Leszokoban vagyok a paroxatrol,h áttérhessünk a brintellixre,de addig van még 2-3 napom. De annyira hányingerem van,h minden kijön,és egész nap hányingerem van. Nincs ötletetek h tudnék rajta enyhíteni?

 7. Én egy hét után jobban érzem magam a gyógyszertől. Napközben van energiám dolgozni, a hangulatom is kezd stabilizálódni. A nálam jelentkező mellékhatás szerencsére megszűnt.

  Remélem beválik ez a gyógyszer és eltudok egy párat hagyni azokból amiket szedek.

  Most se vagyok könnyű helyzetben, de kicsit pozitívabban tudok a dolgokhoz állni.

 8. én nem érzek még semmi hatást. ugyanugy érzem magam mint előtte. egész nap fáradt vagyok, nem tudok aludni. és nem tudom jó lesz e valaha,vagy csak én vagyok türelmetlen?! 🙁 sőt nagyon soxor ingerültnek isnérzem magam,ami ennyire nem volt mlgjellemző.

 9. Idézet tőle: Bubuka32

  azt sem tudom mikor jobb ha beveszem,reggel vagy napközben!?….

  Tarts ki Bubuka32!

  Szerintem reggel bevenni jobb.

  20 mg-nál már nekem is előjöttek elég rossz mellékhatások. Aludtam ma 3 órát, többet nem tudtam. Enyhe hányinger, egész nap szorongtam, nem bírtam a tömegközlekedést és egész nap ideges voltam. 🙁

  Rivotril szerencsére valamennyit segített. Neked nincs otthon nyugtatód?

 10. Én is baromi fáradt vagyok, 1-2 órát aludhattam mert egész este forgolódtam, felébredtem vagy háromszor. A hideg rázott. Mondjuk legalább az idesesség elmúlt, de lehet azért mert fáradt vagyok. Ha lesz még ilyen, akkor biztos kiíratom magam egy hétre. Nem tudom más, hogy csinálja a gyógyszerbeállítást. 🙁

  Mindegy, hazamegyek veszek be frontint, az mindig elaltat.

 11. Tegnap volt az első nap, hogy nyugtató nélkül eltudtam aludni, és az első, hogy éjszaka nem ébredtem meg. De nem vagyok mosolygós hangulatban. 🙁

  De jobban vagyok mint a hét elején voltam, már ez is haladás.

  Mik most a tüneteid? 🙁

 12. Állandóan fáradt vagyok napközben,estére persze ez jobb,(akkor a hangulatom is jobb kicsit mint napközben),ha nem fáradt vagyok nagyon ingerült/sirós vagyok,állandóan pánikjellegű tüneteim vannak. Nyilván még csak felet szedek,lehet h az nem elég,nem tudom. Van amikor nem tudom megmagyarázni mit érzek… Csak azt hogy nem jo 🙁 és ami még nagyon rossz hogy egyáltalán nem vagyok éhes. Alszom este,de ugy kelek fel mintha semmit nem aludtam volna.

  És egyre nehezebben birom…. 

 13. Idézet tőle: Bubuka32

  estére amugy te mit szedsz/szedtél?

  Szedtem Tritticot, de most egy hete elhagytam, normalizálódott az étvágyam, reggel feltudok kelni az ébresztőre. Úgy éreztem muszáj volt elhagyni.

  A héten Frontint (0.25 mg-os) szedtem, mindig van itthon. Abból beveszek kettőt és elálmosodok. De szerencsére tegnap már nem volt rá szükségem.

 14. Sziasztok!

   

  Van 2 doboz Brintellix-em, amiből 1 szem hiányzik (ma vettem be az elsőt -és utolsót, de hányok, émelygek egyfolytában). Ha esetleg valakinek kell, személyesen átvehető lenne Debrecenben. 

  Az árról egyeztethetünk. 

 15. Szia Niki03!

  Sajnos vannak szuicid emberek az oldalon, szerintem veszélyes gyógyszert árulni mert ki tudja mire fogja használni az illető. Én inkább visszavinném a gyógyszertárba vagy a pszichiáternek és így nem valószínű, hogy rossz kezekbe kerül a gyógyszer. Árát meg elkönyvelném veszteségnek, két doboz miatt a 3000 Ft szerintem még annyira nem vészes.

 16. Idézet tőle: Bubuka32

  Állandóan fáradt vagyok napközben,estére persze ez jobb,(akkor a hangulatom is jobb kicsit mint napközben),ha nem fáradt vagyok nagyon ingerült/sirós vagyok,állandóan pánikjellegű tüneteim vannak. Nyilván még csak felet szedek,lehet h az nem elég,nem tudom. Van amikor nem tudom megmagyarázni mit érzek… Csak azt hogy nem jo 🙁 és ami még nagyon rossz hogy egyáltalán nem vagyok éhes. Alszom este,de ugy kelek fel mintha semmit nem aludtam volna.

  És egyre nehezebben birom…. 

  Szia Bubuka32!

  Ez az állandó fáradtság most engem is kínoz. Most átteszem estére a Brintellix-et. Lehet csak a kezdetekkor volt élénkítő.

  Veled mi a helyzet?

 17. Én is gondolkoztam h átrakom estére,mert napközben állandóan azt érzem aludnék,estére meg felélénkülök. És nem értem hogy miért. Minden reggel ugy kelek h „pánikolok”,és bekell vennem vmit hogy lenyugodjak. De egésznao zombinak érzem magam. Pedig elvileg ez napközbeni gyógyszer,és nem esti. De lehet ezt megkérdezem hétfőn a dokit h mit mond. Vagy lehet altatoval kéne aludnom,ami ugyanugy leszedál másnap,tehát nem tudom mi lenne a megoldás. Mert ez igy vhogy nem élet.

 18. Idézet tőle: Bubuka32

  Én is gondolkoztam h átrakom estére,mert napközben állandóan azt érzem aludnék,estére meg felélénkülök. És nem értem hogy miért. Minden reggel ugy kelek h „pánikolok”,és bekell vennem vmit hogy lenyugodjak. De egésznao zombinak érzem magam. Pedig elvileg ez napközbeni gyógyszer,és nem esti. De lehet ezt megkérdezem hétfőn a dokit h mit mond. Vagy lehet altatoval kéne aludnom,ami ugyanugy leszedál másnap,tehát nem tudom mi lenne a megoldás. Mert ez igy vhogy nem élet.

  Nekem azt mondta az orvosom, hogy van akit élénkít van akit altat. Úgy szedjem, ahogy hat rám.

 19. Szerintem a legjobb a Brintellix este! Pont reggelre éri el a plazma csúcskoncentrátumot, és reggen kipattan a szemed és pörögsz. Este 50 mg Ketilept meg pár Xanax elmegy hozzá… de eddigi legjobb gyógyszerem…

 20. Sziasztok

  A segitségeteket szeretném kérni.

  Gyógyszerbeállitás miatt kaptam beutalót a balassa utcába,mert ugy érzem egyedül nem tudom végig csinálni. Aug 30ára kaptam időpontot az affektiv és pszichofarmakologiai osztályra,amit ugy érzem messze van. Azt mondták ha „sürgős” akkor akkut osztályra betudnak tenni. Csak nem tudom h ott is tudnak ebben segiteni,vagy ott máshogy mükődik? Ott is segitenek a gyógyszerbeállitásban?

   

 21. állandóan szorongok,sírógörcseim vannak,nem vagyok boldog,csak ugy vagyok,minden reggel ugy kelek fel mintha nem aludtam volna,nem tudom reggel,délután,vagy este kell e bevenni a brintellixet h jobb legyen?! nem vagyok éhes,se szomjas….. asszem ilyenek. néha ugy érzem nem szeretnék élni,és ez megrémiszt 🙁

 22. Akut osztályra azok kerülnek, akik teljesen ki vannak készülve. De természetesen ott is nézik, hogy mit szedsz, mennyit, és hogyan hat. Csak nem várhatod, hogy túl sokat foglalkoznak veled egyénileg.

  Nyugtatót nem kaptál? Az néha segít átvészelni az átmenetet.

 23. Megkérdezhetem,most milyen minőségű az alvásod?Olvastam,próbálkoztatok altatókkal,de az csak ideig óráig segít.Gyógyszerváltáskor gyakori probléma a kialvatlanság.Ha pl.nem alszom jól napokig,depis,feszült s minden szép,,,,leszek.Gyanús,hogy ez a problémád.

 24. Ha bevált anno egy gyógyszerkombó,s évekig szedted probléma nélkül,talán jó ötlet visszatérni rá.Aludni is jól fogsz tudni újra.Már kezdtem azon filózni,hogy talán a dokiban felmerül a brintellix kiegészítése antipszicho-val,mostanság elég gyakori.Főleg kwentiax-ot szoktak adni alacsony dózisban.Segíti az alvást,de a herceg a fehér lovon nem érkezik meg tőle sem.Hm.Milyen jó is lenne…smiley

 25. Ahhoz h visszatérjek a paroxat + mizapin kombora,a brintellixnél is ugyanugy kell várni h „kiürüljön” mint a paroxat? Mert a mizapint most igy mondta h hagyjam abba a brintellixet és kezdjem el este a mizapint. 

  De már nem merek visszamenni,az elmult 3 du-onat ott töltöttem 🙁 

 26. Bubuka!Mindent nem várhatsz el egy gyógyszertől.Mit szeretnél csinálni holnap,amihez nagyon friss kell legyél.Át kellene végre vészelni az átállást,végre kialudni magad,stb.Vannak terveid,amiket megvalósítanál,ha beáll a gyógyszer?

 27. tudom 🙁 eccerűen csak boldog szeretnék lenni a bőrőmben. hogy igen eltudjak menni végre ide oda,ne csak „vegetáljak” . eltudjam látni fendesen a munkámat, a „párkapcsolatomat”, ilyenek. az lenne az első cél h kicsit boldogabb legyek, tudjak tenni venni, ne állandóan „szorongani”. nyilván nem csak a gyógyszertől várom, de anélkül úgy érzem nem megy. és igen átvészelni az étállást lassan féléve nem vagyok önmagam… nyilván ha kicsit is segit a gyóccer könnyebb lesz minden más ugy mint régen….

  és igen félek a gyógyszer mellékhatásaitol is….

  bocsánat h letámadtalak,csak ugy érzem nem tudom senkivel megbeszéni….

 28. Egy hónap után:

  A kellemetlen mellékhatások után tényleg segített nekem, úgy érzem jobban vagyok. Van energiám a mindennapokhoz. A hangulatom stabilizálódott, a tegnapi hidegfrontot is sokkal könyebben bírtam. Munkahelyemen felszabadultabb voltam, jobb kedvem volt és még nevetgéltem is. Nem is emlékszem, hogy valaha is éreztem volna magam jól a bőrőmben.

 29. antipszichotikummal együtt lehet hogy nekem is jobb lenne,vagy könnyebb lenne?

  számít amugy hogy reggel,délután,vagy este veszem be?

  az affektiv és pszihofarmakologiai osztályon tudnak amugy ebben segíteni? 30ára kaptam időpontot. hátha bent könnyebb lesz kicsit.

 30. Bubuka!Ha a dokihoz mész legközelebb,vigyélt papírt,tollat,s jegyzetelj.Gondolom az álmosító hatása miatt este kell bevenni.Az antipszichotikum-ot ne forszírozd,ha nem muszáj.Kórházban talán könnyebb,mert a szobatársak,ha rendesek,elvonják a figyelmedet,nem leszel egyedül,s nem kattog az agyad a tüneteken.smiley

 31. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni azoktól, akik már szedik ezt a gyógyszert.

  Én Miagent szedek, főleg amiatt, mert ez működik az alvási problémáimra. Azonban ez hónapok óta hiánycikk, az utolsó dobozom fogyasztom. Az orvosom ajánlott helyette más antidepit, de azt nem szeretném szedni. A Brintellix elég kecsegtetőnek tűnik, inkább ezt szeretném felíratni. De jó lenne tudni, hogy valóban hat az alvásra? A betegtájékoztató szerint igen, de személyes tapasztalatok is érdekelnének. Köszönöm, ha tudtok érdemben írni ezzel kapcsolatban.

 32. Idézet tőle: miriam1984

  Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni azoktól, akik már szedik ezt a gyógyszert.

  Én Miagent szedek, főleg amiatt, mert ez működik az alvási problémáimra. Azonban ez hónapok óta hiánycikk, az utolsó dobozom fogyasztom. Az orvosom ajánlott helyette más antidepit, de azt nem szeretném szedni. A Brintellix elég kecsegtetőnek tűnik, inkább ezt szeretném felíratni. De jó lenne tudni, hogy valóban hat az alvásra? A betegtájékoztató szerint igen, de személyes tapasztalatok is érdekelnének. Köszönöm, ha tudtok érdemben írni ezzel kapcsolatban.

  Tapasztalatom szerint inkább kezdeti mellékhatás, hogy alszol tőle, nálam idővel megszűnt. A miagent nekem is egyszer felírták, én sem vagyok jó alvó.

 33. Idézet tőle: miriam1984

  Mennyi ideig érezted ezt az átmeneti hatást? Néhány nap vagy néhány hét/ hónap? És volt valami minimális hosszabb távú pozitív hatása az alvásod minőségére vagy azóta sem vagy jó alvó?

  2-3 hét, addig a munka pokol volt. 🙁

  Napközben aludni akartam, éjszak csak 3-4 órákat bírtam.

  Én nem vagyok jó alvó, ha nem szedem a Trittico nevű gyógyszert akkor nem alszok mélyen, nem álmodom. Én mióta az életem tudom gyógyszer nélkül nem aludtam jól. A Miagen tudtommal ugyanarra való mint a Trittico, nekem annak a helyettesítésére volt felírva.

  A Miagent szerintem nem helyettesíti a Brintellix. 🙁

 34. Köszönöm szépen, hogy írtál.

  Tudom, hogy nem helyettesíti a Miagent. Olyan gyógyszert kerestem, ami antidepresszáns és van hatással az alvásra; és erről többek között ezt is írták. A Tritticot az egyik lehetséges mellékhatása miatt nem szedhetem. A Mirzatent ajánlotta az orvos, attól meg tartok, mivel növeli az étvágyat, és én tavaly ősz óta még álmomban is ennék. Olyan, mintha valami kapcsoló elromlott volna az agyamban. És ha ezt megspékelném egy olyan gyógyszerrel, ami jellemzően étvágyfokgozó… Na, de ennyit erről.

 35. 3 napja 20 mg Brintellix! (10 mg január óta) csomó energia, egy nap alatt elintézem amit máskor egy hétig halogatok, fitten ébredek, megyek mint a tank, és beszélgetek mindenkivel. étvágyam nem nagyon van, mellékhatás 0. Brintellix -én így szeretlek! 😀  ja este 50 mg ketilept, 10 mg Cipralex… meg pár Xanax. Ajánlom mindenkinek ezt a kombót!

 36. Sziasztok, 

  nekem pár hete írták fel, de még nem mertem elkezdeni szedni (korábbi gyógyszerekkel tapasztalt mellékhatások miatti félelemből).

  Nem értem az ezzel kapcsolatosan leírtakat: sokan hasfájás, hányingert, étvágytalanságot,, mások evési kényszert, hízást tapasztaltak. Aki régóta szedi , megmondaná, most akkor mi a legjellemzőbb?

  Nekem azért írták fel, hogy reggel vegyem be, hogy felpörgessen, és aztán este meg jobban aludjak…. De látom, van aki meg pont este szedi…

   

  Amúgy este 2 mg Rivot szedek, valamint eddig Tritticot az elalvásra, de azt most hagytam el a kifizethetelenné vált ára miatt (is), és altatóval pótlom.

   

   

 37. Egy hete én is átálltam Brintellixre. Így egyelőre csak előzetes jelleggel számolok be a tapasztalataimról:

  – úgy tűnik, bipolaritásra hajlamos embernél fokozhatja a mánia veszélyét — nálam 10 mg szinten több mániás tünetet is előhozott (pénzköltés, ingerültség, labilitás, száguldó gondolatok, figyelemzavar).

  – nagyon érdekes álmaim vannak, amelyek nem kifejezetten rémálmok, de igen elevenek, és előfordul, hogy felriadok rájuk. Ennek ellenére az alvásom pihentetőbb, mint más szerek mellett. Megjegyzendő, hogy tipikusan olyan súlyos rémálmaim voltak, hogy elfojtottam őket, így az álmodás érdekes új tapasztalat.

  – a depresszió öndestruktív vonásait, a bűntudatot, az öngyűlöletet, a bénultságot egyértelműen jól oldja, jobban, mint más antidepresszánsok, és valóban nagyon gyorsan hat. A krónikus szuiciditásom szinte teljesen eltűnt.

   

 38. Olyan irigykedve olvasom, hogy ez milyen szuper, én egy éve szedek 10 mg-ost, jól elvagyok vele, semmit nem csinál. Maradt a közepes depressziós fázis. Pörgetés sincs.

  Néha az az érzésem, hogy mindenkinek használ valamilyen gyógyszer, csak rám nem hatnak…

 39. Írja a doktor… szerinte csinál valamit. De ő írja le mindig, h „közepes depressziós stádium”, akkor nem kellene ellene tenni? Vagy attól tart, nehogy felpörögjek? – Egyéb bipoláris affektív zavar. Meg még érzelmileg labilis szem. zavar (borderline) és Egyéb meghatározott szorongásos zavar. Úgy látszik, ezt így együtt nehéz gyszerezni.

 40. 10 mg-os nekem sem volt elég, 15 mg-ost nem támogatja a tb, úgygyhogy abban maradtunk a dokimmal, hogy szedjem a 20 mg-ost és egy héten, tartsak egy nap szünetet, vagy kettőt (szerintem elég lesz egy 😉 ) a hosszú, két és fél napos felezési ideje miatt nem lesz semmi probléma. A tartós 20 mg nekem is okozott némi mániát, azt mondták a barátaim , hogy kicsit erőszakos lettem valamint hirtelen felindulásból vettem egy 100ezres telefont 😀

  Az álmodás nálam is megvan néha, nem negativ, de elég határozott jellegűek, reggel fel tudom idézni magamban.

  Észre vettem, hogy többet időt forditok a megjelenésemre, milyen ruhában indulok el itthonról stb. Többet beszélgetek.

 41. Idézet tőle: Kleó

  Olyan irigykedve olvasom, hogy ez milyen szuper, én egy éve szedek 10 mg-ost, jól elvagyok vele, semmit nem csinál. Maradt a közepes depressziós fázis. Pörgetés sincs.

  Néha az az érzésem, hogy mindenkinek használ valamilyen gyógyszer, csak rám nem hatnak…

  irigykedve – mint a „magyarok” 😉 🙂

  1. Ha nem vagy megelégedve vele, akkor miért nem szedsz mást?

  2. Úgy nem is fog semmit csinálni, ha ki sem mozdulsz otthonról egész nap internetezel, és várod a hatást, meg a rokkantnyudijat.

 42. Idézet tőle: babarczyeszter

  – nagyon érdekes álmaim vannak, amelyek nem kifejezetten rémálmok, de igen elevenek, és előfordul, hogy felriadok rájuk. Ennek ellenére az alvásom pihentetőbb, mint más szerek mellett. Megjegyzendő, hogy tipikusan olyan súlyos rémálmaim voltak, hogy elfojtottam őket, így az álmodás érdekes új tapasztalat.

  Mondjuk nekem nem mindig rém, de intezzív és minden friss „tapasztalatból” összemosott. Akárhogyis, sokesetben beteges, mely a napi történéseim (valóságos és/vagy virtuális keverékének) álombeli szövődménye.

 43. Brintellix update, FONTOS:

  Az elmúlt 10 napban SÚLYOS kevert mániás epizódot váltott ki nálam minimális mennyiségű (5, majd 7,5, majd 10 mg) Brintellix. Mostanra kezdek kikeveredni.

  Aki minimálisan is bipoláris, az ne szedje ezt a gyógyszert, bármilyen pozitív hatásai vannak is egyébként (vannak, megerősíthetem, magát a depressziót elfújta…)

 44. Idézet tőle: babarczyeszter

  Brintellix update, FONTOS:

  Az elmúlt 10 napban SÚLYOS kevert mániás epizódot váltott ki nálam minimális mennyiségű (5, majd 7,5, majd 10 mg) Brintellix. Mostanra kezdek kikeveredni.

  Aki minimálisan is bipoláris, az ne szedje ezt a gyógyszert, bármilyen pozitív hatásai vannak is egyébként (vannak, megerősíthetem, magát a depressziót elfújta…)

  Szia Eszter!

  Végül is mennyit szedsz a Brintellixből?

 45. Idézet tőle: babarczyeszter

  Már semennyit. A max (1 napig) 10 mg volt, aztán jöttem le három napon át. 

  Ezt a gyógyszert bipolárisok nem szedhetik, azóta utána néztem. Sajnos 🙁

  „Egyéb bipoláris affektív zavar” és egy éve 10 mg Brintellix. SZTK-s orvos.

 46. Nem értem, miért szeded, ha bipoláris vagy ÉS nem is hat…

  A drugs.com-on világosan leírják a szakmai részben, hogy bipoláris nem szedheti. 

  Elképzelhető persze, hogy ha szedsz lítiumot is, az  megfogja a mániát. 

  Én nagyon erős hatást éreztem: energizált, fel tudtam kelni, mozogni tudtam, és a bűntudatom kivégezte, csak sajnos a kevert epizód veszélyesebb, mint a nyereség. 

 47. Idézet tőle: babarczyeszter

  Nem értem, miért szeded, ha bipoláris vagy ÉS nem is hat…

  A drugs.com-on világosan leírják a szakmai részben, hogy bipoláris nem szedheti. 

  Elképzelhető persze, hogy ha szedsz lítiumot is, az  megfogja a mániát. 

  Én nagyon erős hatást éreztem: energizált, fel tudtam kelni, mozogni tudtam, és a bűntudatom kivégezte, csak sajnos a kevert epizód veszélyesebb, mint a nyereség. 

  Ezért kell mellé még a Cipralex! Az egyenesben tart.

  Tudom, irták, a Brintellix SSRI-vel együtt szerotonin szindrómát okozhat. De ezt csak amolyan bebiztositás miatt irják, mint hogy bőr irritációt is okozHAT!

  Úgy kiegésziti a kettő egymást, mint az SSRI+Wellbutrin kombó, csak ez sokkal jobb. 😉

 48. Nem tudom, miért ezt adja a doki. Most a lítium újra beállításával van elfoglalva, meg az Olanzapin elvételével. A lítium nem csak a mániát fogja meg, de valahogy a „normálisan élést” is. Doki írja: közepes depressziós stádium/epizód. Szóval látja, hogy nem jó.

 49. Idézet tőle: Kleó
  Idézet tőle: georg77

  Akinek a Brintellix nem használ, annak nem tudom mi használ…. laugh

  Na, én is ettől tartok, hogy semmi. Vagy ez már a „használ” fokozat lenne nálam? Legalább egy kis motivációt éreznék.

  Kleó, nem szedsz túl sok litiumot, vagy antipszichót? Lehet, hogy az elnyomja a Brintellix hatását.

 50. Valószínűleg így „van kitalálva” orvosilag. A lítium nem sok, hn tabletta egy nap összesen. Csak tompaságot okoz. Aztán 15 mg Arisppa (Abilify), ez érzésem szerint jót tesz. Meg még leszoktatóban Olanzapin, 7,5 mg. 
  Nekem elsősorban pörögni nem szabad, de ez a nyomottság már sok.

 51. Sziasztok!:)én még új vagyok itt..korábban Zoloftot szedtem 10kgot meg is híztam.8 hónapra sikerült megszabadulnom a gyógyszertől elvileg szerotonin szindróma gyanú miatt minden mellékhatás nélkül letettem.négy hónapig szuperül is voltam de utána kezdtem egyre rosszabbul éreznem magamat  most pedig visszatért a régi szorongás.

  Brintellixet kaptam.egyelőre négy napja szedem.

  Amit tapasztalok hogy kicsit felerősítette a szorongásos tüneteket.

  nekem az orvosom azt mondta hogy ha vigyázok nem fog hízást okozni!Van valakinek ezzel tapasztalata??elég rosszakat olvastam a magyar fórumokon..egyértelmű hízást..ami az orvosom szerint ennek a gyógyszernek a mellékhatás listáján nagyon hàtul van.

  most sikerült lefogynom 10 kg-ot amióta nem szedtem a Zoloftot újra embernek érteztem magam.nem szeretnék megint bálna lenni tud vlki vlmi pozitívat mondani????

   

  köszi!

   

 52. Szia Lilo! Én nem tapasztaltam hízást és nem ez az elsődleges mellékhatása — nagyon gyakran okoz viszont hányingert. Eltérő tapasztalataink vannak ezzel a gyógyszerrel; nekem mániát/hipomániát okozott, de aki nem bipoláris, annak ettől kevésbé kell tartania. 

   

 53. Szia Eszter!

  Képzeld, 20 mg-ost szedek 12 napja, és a 10. naptól érzek pozitív változást: élénkebb és tevékenyebb lettem, sőt mintha a szorongásom is enyhült volna. Persze a többi gyszer is megy mellette. Igen, a lítium lefogja (talán túlságosan is) a mániát.

 54. Idézet tőle: Kleó

  Szia Eszter!

  Képzeld, 20 mg-ost szedek 12 napja, és a 10. naptól érzek pozitív változást: élénkebb és tevékenyebb lettem, sőt mintha a szorongásom is enyhült volna. Persze a többi gyszer is megy mellette. Igen, a lítium lefogja (talán túlságosan is) a mániát.

  Szia Kleó! Örülök! Tart még a hatás? Nagyon jó, ha leírod, hogy alakul, másoknak fontos lehet!

 55. Sziasztok!
  Új vagyok az oldalon. Korábban nem szedtem semmilyen pszicho gyógyszert.Nem volt komolyabb pszichés bajom, de egy ideig elég sokat piáltam. A piával való leállás depressziót okozott nekem, talán ezért is többször visszaestem. Most elmentem dokihoz, aki antidepresszánst ajánlott, ezt a Brintellixet, mert ennek állítólag nincs szexuális mellékhatása. Nem vagyok a gyógyszerek híve, mindent igyekeztem elolvasni erről a szerről, magyar és angol oldalakon is. Nagyon szórnak a vélemények, sokan rosszul lesznek tőle, soknak meg nagyon bejön. Múlt héten elég szarul éreztem magam, teljes depi, elkezdtem szedni. 2 napig 5mg/nap, aztán 10mg. Reggel szedem kajával. Én semmi mellékhatást sem tapasztaltam. Mintha jobban lennék depi ügyben, de nem kifejezetten. Mindenesetre szedem tovább, a doki szerint idő kell neki, még két hétig szedjem a napi 10mg-ot, ha nem hat, akkor emeljem a dózist. 
  Üdv: Perovics

 56. Szia crazy!
  Csak az index forumon vagyok még fent, onnan ismerhetsz. 
  Olvastam itt az oldalon a történeteket, kemény dolgok vannak. Az én esetem annyiban más, hogy itt sokan lelki betegséggel születtek, vagy nagyon kemény gyerekkoruk volt, én meg nagyjából ok voltam, az alkohol okozta a problémáimat. Persze nem ilyen egyszerű, mert biztos van rá hajlamom, illetve a függőség olyan, hogy csak akkor jön rá az ember, amikor már kialakult. Ennek ellenére dönthettem volna sokkal korábban úgy, hogy nem iszom. A döntés valahol a kezemben volt, nem úgy, mint a súlyos borderline, bipolár, szorongó stb embereknek, akik úgy születtek.
  Egyébként jobban vagyok, már van erőm elmenni futni, de azért még messze vagyok az igazitól. 
  Lekerestem pár cikket a pubmed-en a brintellixről. A gyógyszerhatékonyságvizsgálatokban a javulás az első héttől a negyedik hétig átlagosan kb. egyenletes, utána is folytatódik a javulás, de már lassabban. A javulás 70%-a az első 4 hétben van. Én 10 napnál tartok, ha átlagosan reagálok a szerre, akkor a javulás nagy része még előttem van. 

  Tudja valaki esetleg, hogy a dózis függ-e a testmérettől? Én laikusként úgy gondolnám, hogy nem mindegy, hogy egy 50kg-os lány, vagy mint én, egy 100 kilós nagydarab férfi szedi be ugyanazt a gyógyszert. Kerestem erre, de nem találtam semmi konkrétumot. A dokimat elfelejtettem megkérdezni, illetve persze ő mondta a 10mg-ot, de ez a általános dózis. Legalábbis a magyar gyógyszerleírásban, mert az USA leírásban 10mg a kezdő dózis, és utána 15 vagy 20 jön. De ott sem írnak semmit testsúllyal való összefüggésről. 
  Üdv: Perovics

 57. Mindenképpen kiadós kajával, lehetőleg zsírtalmú étel után érdemes bevenni. Nekem nagyon erős gyomrom van, soha nem szokott gondom lenni vele. A brintellix sem okozott semi gondot, amig kajával vettem be. De kb. az 5. napon reggel úszni mentem, és előtte nem szoktam reggelizni. Így csak egy sima joghurttal vettem be a 10mg-ot. Már a buszon az uszoda felé émelygést éreztem, úgyhogy ki is hagytam az úszást. Estére elmúlt. Azóta mindig rendes kajával veszem be, ha kimarad a reggeli, akkor inkább az ebéddel. Így azóta nem volt gondom az émelygéssel.

 58. Sziasztok!

  Most hagyom abba a brintellix-et, beszámolok a tapasztalataimról. 

  Nekem bevált, én alkohol leállás utáni depresszió ellen szedtem, használt, már több, mint egy éve nem ittam, és ezalatt nem volt olyan súlyos depressziós epizód, ami ivásba vitt volna. Korábban ez nem sikerült, és ebben biztos van szerepe a brintellix-nek.
  Nagyon utánaolvastam, tapasztalatokat, szakcikkeket. Az a lényeg, hogy sokaknak nagyon bejön, mások meg bitang rosszul viselik, mindenféle bajuk lesz tőle, főleg émelygés, hányinger, de minden más fura dolog is (viszketés stb.). Nem lehet előre tudni, hogy ki hogy reagál rá, ki kell próbálni. Van akit kimondottan energetizál, van akit szedál. Engem inkább szedált. 
  Nekem minimális mellékhatásaim voltak. Nem vette el a szexuális vágyat, azt viszont észrevettem, hogy nehezebben élvezek el, és az elélvezés kellemetlen, szinte fájdalmas érzés. Összességében ezzel nem volt bajom, mert a szex élvezetes maradt, és tovább is tartott, amit a partnerem is díjazott:). 
  Úgy gondolom, hogy egy kis izommerevséget is okoz, mintha enyhe izomlázam lenne. Eleinte úgy gondoltam, hogy a sok edzés miatt van ez, és mert a korom miatt már lassabb a regeneráció. De egyszer kihagytam sérülés miatt 3 hetet, és akkor sem múlt el az izommerevség, és azóta a brintellix-re gyanakszom. Most majd kiderül. 
  Összességében én jól jártam vele. 
  Üdv: Perovics

 59. Sziasztok! 

  Van akinél a Brintellix alvaszavart okozott? Nekem alapbol eros alvaszavarom van de az utobbi hetekben jobban aludtam. 1 hete keztem szedni a gyogyszert es megint nem tudtam aludni. Most ossze vissza alszok, van hogy jol, van hogy rosszul. Nem tudom hogy ez a gyogyszertol van vagy amugy se menne az alvas.

 60. Leírom a tapasztalataimat:

  2 hete szedem és érezhetően jobban vagyok 🙂 eleinte féltem elkezdeni szedni mert sokan írták, hogy hánytak tőle de nekem semmilyen mellékhatás nem jött ki. Eddig semmi életkedvem nem volt, arra vártam állandóan mikor halok meg, csak az ágyban feküdtem, semmihez nem volt kedvem, semmi nem érdekelt.. most úgy érzem újra van kedvem bizonyos dolgokhoz és programokat szervezni, emberekkel kommunikálni 🙂 szóval mindenképp jobban érzem magam tőle, remélem ez a hatás megmarad hosszú távon is, mert sajnos eddig minden gyógyszeremhez hozzászoktam és egy idő után már nem hatottak. De a lényeg hogy hosszú idő után most jobban vagyok! 🙂 a zajérzékenységem sajnos ugyanúgy megmaradt és emiatt nem tudok teljesen jól lenni de ennek a kis eredménynek is örülök. 

 61. Sziasztok

  Én most kezdtem el szedni a Brintellixet 5mg kezdövel , elötte cipralexet szedtem 8 évig és most sokalt be a servezetem töle , gyakorlatilag minden reggel rosszul voltam ,vagyok gyomor tájék zsibbadás /un gyomor ideg és ezzel párhuzamosan a pulzusom 130-160 🙁

 62. Szóval ma voltam áternél, és szóba jött, hogy a Br. mellett sokan panaszkodnak a gyomrukra. Mondok, nekem semmi ilyen nincs tőle, igaz, hogy a refluxra szedek Pantoprazolt. Mire ő: akkor ez lehet a megoldás, legközelebb, ha valaki panaszkodik, fogok neki írni Pantoprazolt. 
  Akkor ajánlom orvosi „áldással”!

 63. Idézet tőle: Kleó

  Szóval ma voltam áternél, és szóba jött, hogy a Br. mellett sokan panaszkodnak a gyomrukra. Mondok, nekem semmi ilyen nincs tőle, igaz, hogy a refluxra szedek Pantoprazolt. Mire ő: akkor ez lehet a megoldás, legközelebb, ha valaki panaszkodik, fogok neki írni Pantoprazolt. 
  Akkor ajánlom orvosi „áldással”!

  Hát ez zseniális!! 

  Adjunk tippeket a dokiknak.

 64. Nekem a gyomrom közepéböl indul ki ez a sarkany korság,elkezd zsibbandni a gyomrom ,/un mit mikor valaki vizsgázni megyen és elöte gyomor ideg///most 10mg t szedek a br böl de az elején jo volt most valahogy megent a sarkany korság felul kerekedett 🙁 mert míajd minden reggel ébredés utan rosszul vagyok.

 65. Sziasztok véleményt szeretnék kérni! 30 mg os rexetint szedtem egy hónapig nagyon jól hatott a lelki problémára sot el is tűnt szoval nekem bevalt de sajnos a szexuális életem egyenlő lett a nullával! Ezért brintellixet 10 mgos at irt az orvosom estére! 4 napja szedem de nem. Érzek ugy semmit tőle mintha a rexetin jobb lett volna de azt mondta az orvos ugyanaz és jó a lelki problémára nem tudom elődönteni reggelre vagy estére szedjem! Mellékhatás semmi nincs hála istennek 

 66. Sziasztok!

  5. napja szedem a Brintellixet, 10 mg-ot és elviselhető hasmenésen meg egy kis viszketésen kívül kétségbeesetten tapasztalom, hogy erős vízvisszatartást és étvágyfokozódást okoz. Elolvastam a neten található magyar és angol fórumokat, 99%-ban pont az jellemző, hogy nem okoz súlygyarapodást. Pozitív hatást még nem érzek, persze, mert még túl rövid az idő, de őrjítő a gondolat, hogy megint hízni fogok….holott pont azért kaptam, mert hogy ennek nem igazán van ilyen mellékhatása. Már 25 éve szedek antidepiket, volt, hogy antipszichót is, életem végéig ez lesz sajnos, mert durva személyiségzavarra épülő ezer szar bajom van, pszichoterápiában voltam vagy 7 évig, összességében csak rosszabb lett, nem tudtam változni.

  Van valakinek hasonló tapasztalata a Brintellix-szel? Vagy csak én vagyok megint ilyen szerencsés?

 67. Leírom a tapasztalataimat, hátha segít másoknak.

  Ma van a 11. nap, hogy 10 mg Brintellix-et szedek. 5-tel kezdtem az első napon, az előző antidepi fokozatos csökkentése mellett.

  Kb. a negyedik naptól pár napig borzalmas és nagyon valódinak tűnő rémálmaim voltak, volt, hogy fel se keltem egész nap, plusz leizzadtam éjszaka. Ez a tünet mostanra megszűnt.

  Kb. a 2. naptól volt változó mértékű hasmenés – megszűnt. Kicsit viszkettem is és enyhén duzzadtnak és bizsergőnek éreztem a lábam és a kezem – megszűnt.

  Kb. a 3. naptól szédüléses migrén, ez kb. a 10-re sokat enyhült.

  Kb. az 5. naptól kissé megnövekedett az étvágyam és a vízvisszatartás, utóbbi azóta is ingadozik. Nagyon durván rázott a hideg pár napig – ez is megszűnt.

  Kb. a 6. naptól erősödött a szorongás és a hangulatingadozás, fel kellett hívni a dokimat, aki 2×12,5 kvetit javasolt napközben, és szükség szerint Frontint. Pánikrohamok és negatív kényszergondolatok is voltak, ezért én ha kellett, bevettem egy egész kvetit és egy Frontint.

  Kb. a 10. naptól kezdek érezni megkönnyebbülést, a levertség szűnni kezd, de sajnos erős a szorongás. Megkönnyebbülést érzek, nem eufóriát. A szorongásom összességében rosszabb, viszont az is igaz, hogy már nem veszem be a kvetit, csak ha nagyon kell. De nem tudok elaludni és nagyon nyugtalan vagyok. Nekem nem igazán volt még mániás tünetem, most is csak annyira érzem mániásnak, hogy nem tudok pihenni és nyugodtan megmaradni és kicsit felgyorsultak a gondolataim, este ez rosszabb. Kínomban volt pár kényszerevés-rohamom. Altatóval is csak nagyon keveset alszom.

  Antidepi ennyire sztem még nem kínzott meg (kivéve talán a legelsőt, ami 23 éve a Prozac volt) de egyelőre nem akarom feladni, egyrészt mert van olyan tünet, ami egy hete még nagyon gáz volt, de elmúlt, másrészt pedig átböngésztem a drugs.com-ot és vannak, akik arról számoltak be, hogy a 2. héten kezdett szűnni a depi, viszont ingerlékenység és erős szorongás, nyugtalanság és álmatlanság lépett fel  – de volt, akinek később ezek is  teljesen megszűntek.

  Szóval még kicsit bírni szeretném. Ha mégis abba kell hagynom, megírom majd, hogy hányadik napon és miért. 

 68. Igen, veszem észre. Muszáj lesz hangulatstabilizátort is szednem. Eddig nem volt, de elkerülhetetlen, egy szál antidepivel nem tudok jól lenni. Már rég kellett volna és most így a karanténban nagyon  komoly lett miattam a családi feszültség, ők se bírják és én se.

 69. Remélem, hogy beválik. Nálam sajnos nem jöhet már szóba terápia…a gyógyszerek vannak, meg ha esetleg közben kinövök valamit (elvileg a bordeline-nak a korral javulnia kéne). Ha valamennyire stabil lennék és nem híznék el, eljárnék jógázni.

 70. Klejó már megmondta a tutit, a brintellix túlpörget (ha bipolka vagy) és HS kell. 

  A depakine-től nekem nem hullott ki a hajam (és sztem másoknak sem vagy nem ettől), hanem sokkal de sokkal puhább, lágyabb lett, ahogy a bőröm is. Ez tök jó! Csak annyi a gond, hogy a hjam am. is nagyon vékonyszálú, de valószínűleg levágatom. Asszem Lillának is ez volt a gondja a depakine-nal (ti. „hajhullás”). Egy nagyon komoly gond van vele, fogamzóképes nő nem eshet teherbe mellette. És fogamzóképtelen sem. devil

  A lamolep meg nekem nem volt jó, hiába tök biztonságos szer (azzal pl. lehet terhesnek lenni ill. szoptatni).

 71. Én a Tegretolra lettem allergiás, és sokáig azért nem próbálkoztak a lamoval, mert nagy a keresztallergia veszélye. Aztán a Balassa zárton megrizikózták, és nagyon bejött! A Depakine f.sat, és nem csak engem! Hajhullás a Haloperidoltól, már az első adagtól elkezdődik. 🙁

  A Br.-től meg „csak úgy” jön a vakarózhatnék, és időnként újra előjön.

 72. 14 nap után holnaptól abba kell hagynom a Brintellix-et. Úgy érzem, hogy kevert tüneteim vannak…letargia és pörgés egyszerre és ez egyre csak rosszabbodott. Jobb kedély nulla, negatív gondolat csökkenés nulla, semmilyen pozitív hatását nem érzem. Hétfőn megyek átgyógyszerezésre, mindenből új kell, hát nem tudom, nem vagyok valami bizakodó. De voltak már „csodák”, pl. 8 éve csak az Anafranil úgy kirántott egy pre-pszichotikus állapotból, hogy csak néztek. A szedés 11. napjától. Azonnal elhagyhattam minden mást és pár évig működött így egymagában. Viszont közben elmentem 7 év pszichoterápiába, ami úgy kikészített, hogy azóta is extra labilis vagyok és most már határozottan érzem a bipol 2 hullámzást. A terápia nem működött, mert egy millimétert se tudtam változni a személyiségzavar miatt, ugyanaz a szar működés van még mindig. Hát kábé fel vagyok készülve már szinte mindenre, utánam az özönvíz.

 73. Az ingerlékenységen csak a Tiapridallal együtt. A szorongásra kicsit. De a Brintellix-szel együtt nincs mélydepi meg folyamatos szuicid gondolatok, és túlpörgés sem.

  Szerk.: nálam a túlpörgés nem vmi kis laza hypománia… Bipol I-es. 

 74. Idézet tőle: Kleó

  Én a Tegretolra lettem allergiás, és sokáig azért nem próbálkoztak a lamoval, mert nagy a keresztallergia veszélye. Aztán a Balassa zárton megrizikózták, és nagyon bejött! A Depakine f.sat, és nem csak engem! Hajhullás a Haloperidoltól, már az első adagtól elkezdődik. 🙁

  A Br.-től meg „csak úgy” jön a vakarózhatnék, és időnként újra előjön.

  Ezen agyaltam, hogy mire lettél algériás. Mert Matiri a lamokára. Én meg asszem túllihegtem mind lítium, mind lamoka algériát, asszem ezek pszichoszomatikusak voltak. De azért jó, hogy nincs lítium. Igazad volt van és lesz Klejó!! Mindig, mindenben! 🙂

  Ahha, szóval az keresztallergia!! Convulex-depakine tesók/féltesók (el ne magyarázd a különbséget köztük Klejó, mert nem értem!!), lamoka és tegretol meg kereszttesók. 

  Mivel én a convulex-et csak nagyon mini adagban szedtem és rövid ideig (2-3 hó), ezért nem észleltem semmilyen mellékhatását. Engem nem fosatott és nem hullott tőle a hajam (vagy nem vékonyodott el-puhult meg-lett lágy). A depakine-ból sok van most és igen, tényleg fosok (lásd fentebb Klejónak van-e igaza vagy Klejónak van-e igaza), a hajam meg olyan, amilyet leírtam elébb. Viszont egyre vékonyabb vagyok, előre az igaz helyes úton! És mielőtt bárki állatvédőket hívna, a normál súlyom felé tendálok a kövérből! És a normálnál megállok!

  Plusz pörgök, mint állat. 🙁 Most mi van? Bipol 3.5 totyik meg sehol. 🙁

 75. Idézet tőle: Kleó

  Azok tesók. Ua 6óanyag más-más vegyületben, tök érthető.

  1. Kleónak mindig igaza van.

  2. Ha mégsem lenne igaza, automatikusan életbe lép az 1. pont.

  Most értem. Miért nem butítottad így le múltkor is??

  1. és 2. pont. Igen.

 76. Ja, oks. Mint barinőm a kémiához. Mondok: hát benzolgyűrű, karbongyök. Aszongya, ja T. (a későbbi férje) is ilyeneket mondott… Mondok: rajzolj egy 6 szöget, közepébe kört, az egyik csücskéhez húzol egy kis vonalat, és odaírod, h COOH. Aszongya: Látod, Illlus, így kell nekem a kémiát magyarázni! 😀

 77. Na igen, az ANAFRANIL! ! !  Legszebb korszakom volt, de sajnos elmúlt.

  Azóta is azt az állapotot keresem.

  Most a Brintellixet próbálom. 6 napig 5mg, azóta, 6 napja 10 mg. 5mg-nál szinte semmi, 10-nél komoly émelygés,

  étvágytalanság, rossz közérzet, levertség, stb. Tehát mellékhatás már van elég szépen, bízom benne, hogy ha mellékhatás van, akkor idővel (hamarosan) megjön a hatás is, mert így nem jó.

  Valaki?

 78. Sziasztok!

  Korábban írtam a Brintellix-szel való tapasztalataimról, gondoltam, megírom azt is, hogy mi lett velem.

  A Brintellix-et 10 nap után abba kellett hagynom, mert elviselhetetlenek voltak a mellékhatások. Ugyanez történt 4 nap után az utána következő próbálkozással, ami a Scippa volt. Attól ájultam. Ezután a dokim Prozac-ot írt fel, mert 20 évvel ezelőtt működött és hátha megint. Nem működött, ráadásul elviselhetetlen farkaséhséget váltott ki (20 évvel ezelőtt is amúgy). Ezen a ponton már olyan szarul voltam alapban meg a megpróbált gyógyszerek mellékhatásaitól, hogy felvettek a kórházba gyógyszerbeállításra. A következő a Duloxetin volt, amit még nem szedtem azelőtt és ez a 10. napon csinált valamit. Most szedem 15 napja, hazajöttem és a kórház előtti állapothoz képest sokkal jobban vagyok, de a bipoláris 2 miatti lefelé ingadozást így is érzem, igaz nem olyan erősen, de a düh pl. most nincs. Szóval ezzel el lehet lenni valameddig, de valsz. szükségem lesz hangulatstabilizátorra is, de még meg kell várni az antidepi 6 hetes hatását.

  Terápiában amúgy egyetértettek a DBT-vel, várólista van és stabilizálódnom kell még, de ez az irány. Addig is a DBT megalkotójának, Marsha Linehan-nak a memoárját olvasom, sokat segít annak a története, hogyan találta ki és építette fel ezt a módszert és máris van néhány technika, amit tudok magamon alkalmazni.

   

  Jobbulást, felépülést kívánok mindenkinek!

   

 79. Sziasztok!

  Ma kezdtem el szedni a Brintellixet egyenlőre 3napig 5mg utána 10mg.

  Elmentem egy viszonylag elfogadható magándokihoz,miután a Tb.-s orvosommal nem jutottam előrébb. Ő csak a xanaxot és az agomelatint erőltette. A xanax-ból már 2*2mg-ot szedek és mellé 50 mg agomelatin. Na az új doki brutál mennyiségnek tartotta a xanaxot, az agomelatint meg feleslegesnek,mert nincsenek alvászavaraim. Tény 2 mg xanax-tól úgy alszom mint egy kisbaba éjjelsmiley           Szép lassan leépíti a xanaxot, aminek örülök. És nagyon pozitív számomra,hogy külön felhívta a figyelmemet,hogy faceookon fenn van,és vegyem fel a messengerre.És írjak neki bármi gond lenne a gyógyszerrel kapcsolatban. Azt mondta ő minden páciensével chatel. Ez új számomra,mert általában az orvosok csak akkor elérhetőek ha időpontra megyek hozzájuk.

  Nagyon bízom benne hogy segít ez a gyógyszer.

  A diagom: Rekurrens depresszió,súlyos depressziós epizód , pánikzavar-szorongás

  Fura, a másik dokinak is ugyanazt mondtam el 1 hónapja, vagyis akkor még nem voltam ennyire rosszul,de a tünetek megvoltak. Na de mindegy.

  Van esetleg valaki aki hasonló diaggal szedi a tablettát? Használ?

  Ahogy néztem mellékhatás nem olyan hosszú a papírján mint más gyógyszernél. Hát kíváncsi vagyok….

 80. Kicsit feldob, és energetizál. Sajnos gyakori, h a gyomrot bacctatja, nem árt mellé vmi gyomorvédő/savcsökkentő. Meg időszakosan vakaróztat, de kibírható. Amióta szedem, nem estem mélydepibe. (Mondjuk én bipol vagyok, és mást is kell szednem mellé.)

  A 2×2 mg xanax tényleg túl sok… Jó, hogy dokit váltottál!

 81. Köszönöm a tanácsot kedves Kleó!

  Remélem segít kijönnöm ebből a szörnyűségből. Én arra tippelek,hogy ez a vírus móta felütötte fejét,szép lassan alakult ki. Az állandó félelem amit márciustól kb 2-3 hónapig napi szinten ránk zúdítottak,utána a suli kezdés 2 gyerekkel stb. De nem is kell soroljam.szerintem több ember életébe beleszólt a folyamatos félelemkeltés. Csak mindenki másképp dolgozza fel. Remélem most már jobb lesz,még ha vakaróznom kell is. De bízom benne,hogy tényleg nem okoz elviselhetetlen viszketést.Amúgy allergia gyógyszer nem csökkenti? Csak egy buta kérdés,hátha..

  Sose voltam igazán jól,de a mostani állapot számomra is elkeserítő, és rémisztő.

 82. Sziasztok!

  Tapasztalt valaki a tabletta szedés elején, 4. napon járok, szóval mikor beveszem rá kb.1 órára úgy érzem majd kiugrik a szívem a helyéről. Vérnyomásom normális volt 118/71/74. A 2. naptól érzem. Olyan mint mikor annó a xanaxról kellett leszoknom. De akkor tudtam,hogy a hiányát jelzi. 3 napig felet,ma egészet vettem be. Egyedül tegnap éreztem magam jól,ma mindenkivel morogtam,veszekedtem,ideges voltam és nagyon feszült. Pedig még a xanaxot is szedem. Normális ez?

  Holnap megírom a dokinak ,kíváncsi vagyok mit válaszol.

 83. Sziasztok!

  Szeptember 24.-e óta szedem  Brintellix antidepit,az első 3 nap 5mg utána 10 mg. Még az elején volt egy kis melléhatás,de aztán elmúlt. És egyre nyugodtabb lettem. Mellette próbálom leépíteni a 2*2mg xanax-ot is.Egészen szombatig ment is a dolog, délután ha úgy éreztem bevettem 1mg frontint(xanax hiánycikk),de tegnap pánikoltam apróságok miatt,mint pl. poloska.Ami a szúnyoghálón kívűl van de szinte beteges félek tőlük, már beszerztem minden létező dolgot ellenük, de ha egyet is meglátok bepánikólok,és fújom az ablakpárkányra redőnyre szúnyoghálóraa sprayt,ami elvileg elüldözi vagy kinyuvvassza őket.Mióta saját lakás vettünk,tó küzelébe a környék tele fákkal meg minden,azóta küzdök ezzekkel,meg a többi vacaksággal mint a moly a lépcsőházban, nehogy bejöjjön mert az életbe nem szabadulok meg tőle, de mégis bejut 1-1 és mindent amit veszek, és jó táptalaj lenne,lefagyasztok előszőr,majd dobozba be a szekrénybe. Semmi nincs doboz nélkül. Mániákusan rettegek tőlük.

  Írtam a dokimnak,hogy nagyon nem jó a helyzet,és egy olyan tünet jött elő ami már nagyon régen nem volt. Ha jönnel a negatyv dolgok, szinte automatikusan a frontin felé nyúlnék, amit nem akarok,hiszen leszokni szeretnék róla. Erre annyt írt emeljem meg 5 mg-al a napi adag Brintellixet.Nem sok az egy kicsit? Még 2 hete sincs,hogy szedem. Persze bízom a dokiban,csak fucsa.

 84. Sziasztok!

  Ma 2 hete hogy szedem a Brintellixet,immáron 3 napja 1,5-et. De mintha egyszre rosszabbul lennék,sírás, pánik,félelem stb. Ez normális az első szakaszban? Kezdek totál kifordulni önmagamból. És még ráadásul annyi minden probléma összejött, amivel nem tudok és erőm sincs foglalkozni. A meló sem megy úgy ahogy kellene,el vagyok keseredvecrying

 85. Köszönöm a tanácsot!

  Tegnap 10mg-ot vettem már csak be. Ma már nem is vettem be. Már ott tartok több nyugtató van bennem mint étel. Pedig ilyen már nagyon nagyon régen nem volt. És tudom semmi értelme, de menekülés számomra. Már úgyérzem a családból csak a kisfiam szeret,miatta van csak értelme az életnek.Az antidepik így kínoznak?? Az elején jó volt, de most még rosszabb mint mikor elkezdtem.crying

 86. Kedves Kleó!

  Köszönöm, hogy mindig írsz valami megnyugtatót számomra smiley

  Megpróbálok kitartani,mert nagyon szeretnék végre jobban  lenni. Viszont eszembe jutott,hogy a nagyobb feszültséget esetleg a gyógyszer mellett a nehéz napok előtti szokásos hiszti növelte? Vajon ez mennyire zavar be a hatásba? 

  Nálam amúgy rekordnak számít,hogy antidepit ennyi napig és úgy szedem ahogy felírják. Talán a betegtájékoztatón feltüntetett kevés mellékhatás miatt van. Bár mondta a doki,hogy ne olvassam el,de hát egy rossz szokásról nem tudok lemondani egyik pillanatról a másikra.

   

 87. Sziasztok!

  Hát szerdától 10mg-ot szedek reggelente a Brintellixből. Nagyon fura, és igazat kell adjak a dokinak,(mert hogy én is átálltam arra,hogy nyugtató csak kell és ahogy felírják), szóval a doki szerint a xanax nem hagyta hatni az antidepit meg hát 5mg kevés. És szerda óta nyugodt,normális napjaim vannak,persze van,hogy mérges leszek stb. de tudom kezelni. Nem az első gondolatom a nyugtató, hanem magamban felteszem a kérdést, hogy ha beveszem jobb lesz? És hát mivel nem érzem a hatást,így rögtön a nem a válasz. Szóval mielőtt elkezdtem volna a Brintellixet, 2×2mg Xanax sr-t szedtem,ami mint kiderült brutál mennyiség. Aztán mikor 5mg-al elkezdtem a Brintellixet lement az adag nappal 1mg este 2mg xanax. Most,hogy 10mg van a B.-ből, és csak pár nap telt el,de csak este 2mg xanax. Remélem azt is sikerül szép lassan lejjebb vinni. De én már annak nagyon örülök,hogy nem stresszelem magam egész nap valami butaságon,nyugodtabb vagyok. Ez nekem egy totál új érzéssmiley

 88. Sziasztok!

  Hát én abbahagytam a Brintellix szedését. Nagyon nem vllt be. Egyrészt durván bezavart azokba a napokba, most meg rettegek hogy ugyanaz lesz,és nem merem szerem szedni. Közben megőrülök körbe kerültem bele. Nincs az az adag nyugtató ami lenyugtatna. Bár ez így nem pontosan nem igaz, mert nem biztos van,de azt nem merem meglépni. Még Frontint szedek,ha ideges vagyok 1mg, ez kb napjában 3-4 alkalom,de sajnos hatása egyenlő a 0-val. Nagyon gondolkozom,hogy kiváltom a Rivotrilt,bár attól is félek, de hátha lenyugtat,nem úgymint a Frontin meg a Xanax(ami nem kapható)

 89. Sziasztok!

  Már egy ideje nem jártam itt. Azóta likvidáltam a Brintellixet a mellékhatása miatt,emiatt őszintén szólva becsapottnak is érzem magam. A Rivotril mint kiderült nálam nem válik be,hatása a nullával egyenlő. Annyit vettem be belőle mint a xanax-ból szoktam,vagyis fél mg-al  kevesebbett,azt hittem sok lesz,hát ébren töltött zaklatott éjszakák lett belőle,így vittem a patikába a leselejtezett tabletták közé. Azóta frontint szedek,mikor mennyit,bár kezd beállni az adag,elmúltak a pánikrohamok,amit nem tudom hogy a Brintellix okozott e vagy sem. A lényeg, előtte amit annak hittem,szerintem nem az volt.

  Nem mentem vissza a magándokihoz,becsapva érzem magam.☹

  Talán mostanra ürült ki totál az antidepi,mert vissztaestem a kezdeti állapotba. Állandó belső feszültség,amitől nem tudok megszabadulni. Sírnék,de a gyerekek miatt tartom magam. 

  A mi szörbyű,hogy úgy hordom magamnál a frontinos üveget,mint más a tic-tac-ot.

  Van ebből menekvés????

   

 90. Idézet tőle: Lilla1331

  Sziasztok!

  Már egy ideje nem jártam itt. Azóta likvidáltam a Brintellixet a mellékhatása miatt,emiatt őszintén szólva becsapottnak is érzem magam. A Rivotril mint kiderült nálam nem válik be,hatása a nullával egyenlő. Annyit vettem be belőle mint a xanax-ból szoktam,vagyis fél mg-al  kevesebbett,azt hittem sok lesz,hát ébren töltött zaklatott éjszakák lett belőle,így vittem a patikába a leselejtezett tabletták közé. Azóta frontint szedek,mikor mennyit,bár kezd beállni az adag,elmúltak a pánikrohamok,amit nem tudom hogy a Brintellix okozott e vagy sem. A lényeg, előtte amit annak hittem,szerintem nem az volt.

  Nem mentem vissza a magándokihoz,becsapva érzem magam.☹

  Talán mostanra ürült ki totál az antidepi,mert vissztaestem a kezdeti állapotba. Állandó belső feszültség,amitől nem tudok megszabadulni. Sírnék,de a gyerekek miatt tartom magam. 

  A mi szörbyű,hogy úgy hordom magamnál a frontinos üveget,mint más a tic-tac-ot.

  Van ebből menekvés????

   

  Van menekvés. Jó antidepivel, terápiával. 

  Eddig miket szedtél? Mirtazapin jól old szorongást kis adagban is. 

 91. Szia!

  Az utóbbi időben,a tb-s doki agomelatint és xanax-ot írt,változó mennyiségben. Pár hónapja felírt Escitil nevű antidepit,de nem mertem szedni a sok mellékhatás miatt. Bár számomra csupán 2 az ami megrémít,mivel még nem vagyok túl a menopauzán és nem szedek fogamzásgátlót sem,és szerintem családi örökségként,azokon a napokon 2 napom rázós.  A súlyommal is problémáim vannak, többek közt a pm. alulműködés miatt,de az kezelve van,viszont sajnis édességgel próbálom enyhíteni a szörnyű beldő feszültséget. Persze iszok gyógyteát is,de nemigazán hatnak.

  Szóval eddig szedtem:

  Lamolep(3×200mg,sajnos allergiát okozott,pedig egyszeri 200mg-al ellettem volna), Convulex( 2 havi szedés után abba kellett hagyni hajhullás miatr. Ketilept-túl nagy volt a kezdő dózis 2 napra ki vont a forgalomból,1 tabletta után ment a patikába a gyűjtőbe.

  Elmentem magánorvoshoz ő írta nekem a Brintellixet és a Rivotrilt. Totál őszinte voltam,elmondtam mitől félek,miért nem veszem be a gyógyszerek egy részét stb. Azt mondta B. Eegy modern antidepi és nem okoz vérzékenyseget. A lényeg a Rivotril szintén a patika gyűjtőjében kötött ki,2 álmatlan nap után,semmi hatást nem éreztem,emelni nem mertem.

  A dokival messengeren tartom a kapcdolatot,mikor írtam,hogy szinte kapkodom a szorongásoldót mint a cukorkát,azt válaszoltam,emeljem nyugodtan. Ez fura,mert nem ezt kellene egy orvosnak írnia.

  Mikor megírtam neki,hogy sajnos igencsak bezavart azokba a napokba Brintellix,annyi volt a válasz,hogy előfordul az elején.

  Becsapottnak érzem nagam. Nem jöttem el a tb.-s dokitól,így frontint szedek jelenleg.

  Nem tudom visszamenjek e a magánfokihoz,vagy hagyjam,lesz ami lesz alapon.

 92. Sztem sem a Frontint kellene emelgetni. Excitilnek ritkán van tartósan mellékhatása. Talán egy próbát megérne. Lamolepből hatalmas adag a 600 mg, nem is értem, hogyan adhatott ennyit, ekkora kezdő adaggal. 

  Sertralinnal nem híztam. Depresszióra és szorongásra is jó volt. Nem szedált. Nem volt mellékhatása.

  Nekem nem engedik az antidepit most mert könnyen kerülök bipol kevert fázisba, napsütéses hónapokban enyhén hipománba. 

 93. Sziasztok!

  Az idejét sem tudnám megmondani pontosan, hogy hány éve diagnosztizálták nálam a pánikbetegséget, epizodikus rohamokkal. Néhány éve már, hogy napi 1, 10 mg-os Brintellixet szedek rá, és napi 3 mg Rivotrilt. (reggel 2 mg, este 1 mg). Több, mint másfél éve, hogy szorongásos rohamaim visszatértek, melyet csak a Rivotril fokozatos, hosszan elnyújtott leépítésével tudtam enyhíteni. Jelenleg ott tartok, hogy az esti 1mg-ot már teljesen el tudtam hagyni. Mozgássérült vagyok születésem óta, ami elsősorban a járásomat nehezíti, de különösen akkor erősödött fel hirtelen a járásbizonytalanság és az azzal együtt járó szédülés, amikor a Rivotrilt már évek óta szedtem a Brintellix-el együtt. Van egy nagyon kedves gyógyszerész ismerősöm, aki amikor megemlítettem neki, hogy a Rivotril járásbizonytalanságot és szédülést okoz, helyeselte azt a felvetésemet, hogy hagyjam el, de felhívta a figyelmemet, hogy ez csak nagyon fokozatosan, mindig 1-1 negyed szem elhagyásával történjen, és tartson minden csökkentett adag szedése minimum 3 hétig, de inkább egy hónapig, csak utána csökkentsem tovább. Óvatosságból a Rivotril reggeli adagját, csak március 1-jén kezdem csökkenteni, akkortól csak 3/4 tablettát fogok bevenni, és minden hónap elején csökkentem újabb negyed szemmel. Ezt csak azért írom le, mert az ilyen típusú gyógyszereket csak így lehet mellékhatások nélkül csökkenteni! Senkinek nem javaslom a hirtelen elhagyást!!! A Brintellix nálam nem okozott émelygést akkor, ha éhgyomorra vettem be, de ügyeltem arra, hogy utána 20percen belül mindig megreggelizzek! Ezt már régen tapasztalom, tehát a bevétele előtt fontos mielőbb kellő mennyiséget reggelizni, és nem csak úgy bekapni valamit, mert akkor lesz émelygés, hányinger. Nekem is volt! Örülök, ha valakinek tudtam segíteni. Gyógyszerész barátom szavait vegyétek nagyon komolyan. Jó szakember, sokáig egy város főgyógyszerésze volt, de ma is aktív, pedig már nyugdíjas!

 94. Sziasztok! Brintellixet kezdtem szedni. Kicsit fura a dolog, mert nekem főleg pánikom, agorafóbiám van, az Escitil nem vált be. Dokinő Brintellixet írt fel, azt mondta, jól oldja a szorongást. 5 mg-ot szedek jelenleg, majd emelünk. Szerintetek tényleg hatásos lesz az agorára is?  Mert most ez a legdurvább. Én nem akartam okoskodni, csak 1 évig kísérleteztünk, duloxetin, majd eszcitalopram. Kezdtem türelmetlen lenni. Köszi, ha vki válaszol.

 95. Szia! Köszi szépen, hogy írtál. A Brintellix mellett Rivotrilt szedek, nem igazán vagyok vele elégedett (nagyon kómás leszek tőle), de sok mindent kipróbáltunk, még talán ez volt a legtűrhetőbb. A Loranxil jó lett volna, azonban mivel sokszor hiánycikk, és nincs helyettesítője, nem erőltetem. Igazából annyira megkövült dolgok ezek, a szorongás, a fóbiák, nem is tudom, valaha ki tudok-e belőle törni. Változó intenzitású, vannak jobb-rosszabb napok, a Brintellixnél tegnap és ma éreztem a pozitívumot, picit örülni tudtam, hogy jééé, felébredtem, indul a nap. Gondolom, a mostani 5 mg még semmi, de halvány remény, hogy vmi hatását érzem. Mellékhatása eddig csak émelygés, kis szédülés, ez tolerálható. Bízom benne, hogy lesz kedvem és bátorságom kimenni a házból…

Vélemény, hozzászólás?