Kényszerbetegség és terhesség

Kényszerbetegséggel küzdő nőkben mindig felmerül a kérdés, hogy szabad-e gyermeket vállalniuk, illletve hogyan fog hatni a várandósság a betegségükre? Eddig csak jóslatokba bocsájtkozhattunk, de egy új klinikai vizsgálatnak köszönhetően már bővebbet tudunk mondani.

Az Ariadna Forray által vezetett munkacsoport a Yale Egyetemen arra volt kíváncsi, vajon hogyan alakul a kényszerbetegségben szenvedő nők sorsa a terhesség alatt. Vizsgálataik során 126 olyan nőt interjúvoltak meg, akiknél OCD-t diagnosztizáltak. Eredményeik szerint a vizsgált alanyok 32%-ban alakult ki a betegség a terhesség alatt és 22%-nál rosszabbodtak a tünetek, míg gyermeküket hordták a szívük alatt.

A terhesség alatti tünetromlásra különösen azok a nők voltak fogékonyak, akik a menstruáció előtti napokban is állapotrosszabbodásra panaszkodtak.

Ezen eredmények azért rendkívül érdekesek, mert most először találtak bizonyítékot arra, hogy a hormonális állapotban beálló változások hatással vannak a kényszeres tünetekre. Az, hogy csak minden 5. beteg számolt be hasonló megfigyelésekről, azt jelzi, hogy a kényszerbetegség egy alcsoportjával állunk szembe. Ezen csoportba tartozó nők valamiféle olyan gént, vagy génkombinációt hordoznak, mely érzékennyé teszi őket a női hormonok szintjében beállt változásokra.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy ezen nők körében mely kényszercselekedet vagy gondolat volt a legjellemzőbb. Talán nem meglepő, hogy a kórokozóktól való félelem, a fokozott tisztálkodás és takarítás volt a leggyakoribb a vizsgált alanyok között.

Nos, a fenti adatok természetesen nem változtatnak semmit a betegségben szenvedő nők állapotán, viszont nagyon sokat segítenek az orvosoknak. Ugyanis ennek ismeretében tudnak válaszolni a bevezetőben feltett, égető kérdésekre. Kényszerbeteg nő is vállalhat gyermeket, de tudnia kell, hogy 20-30%-os valószínűséggel romlani fog az állapota a terhesség alatt vagy az azt követő időszakban. Azoknál, akik már a havi ciklusuk során is megfigyeltek ingadozást a tünetek erősségében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki, vagy romlanak a már meglévő tünetek. Ugyanakkor szorosabb orvosi ellenőrzéssel, vagy módosított gyógyszeres terápiával kordában lehet tartani a betegséget.

Dr. Muszil-Veress Dóra

Forrás: Onset and Exacerbation of Obsessive-Compulsive Disorder in Pregnancy and the Postpartum Period, A. Forray et al., Journal of Clinical Psychiatry, online May 18, 2010.

Vélemény, hozzászólás?