Anxiron II.

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ANXIRON ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Anxiron szorongást csökkentő gyógyszer.
A szervezet dopamin, noradrenalin és szerotonin receptoraira hatva fejt ki szorongásoldó hatását. Az idegrendszer normális kémiai folyamatainak helyreállítása fokozatosan megy végbe, ezért a szorongásoldó hatás kialakulásához hosszabb időre van szükség. A teljes hatás 7-10 napos kezelés után alakul ki.
Álmosító, tompító hatása nincs, a szorongást más módon csökkenti, mint a hagyományos nyugtatók. A szellemi teljesítményt, tanulást, memóriát nem befolyásolja.
Hozzászokást, függőséget nem okoz, ezért elvonási tünetek sem jelentkeznek.
2. TUDNIVALÓK AZ ANXIRON SZEDÉSE ELŐTT
Ne alkalmazza az Anxiront
– ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára
– súlyos máj- és vesefunkciós zavar esetén
– akut szűkzugú zöldhályog esetén
– általános izomgyengeséggel járó autoimmun betegségben
– ha Önt monoaminooxidáz-gátló (MAO-gátló) típusú gyógyszerrel (pl.: moklobemid, szelegilin) kezelik:
– Irreverzibilis MAO-gátló (pl. szelegilin) kezelés abbahagyása és Anxiron kezelés bevezetése között, ill. fordított esetben is, 14 napnak kell eltelnie.
– Reverzibilis MAO-gátló (pl.: moklobemid) kezelés abbahagyása esetén legalább 1 napnak kell eltelnie az ANXIRON szedésének megkezdése előtt, az Anxiron kezelés abbahagyása után azonban legalább 14 nap elteltével lehet a moklobemid kezelést elkezdeni.
– 18 év alatti életkorban.
Az Anxiron fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Egyedi orvosi elbírálás alapján adható:
– gyógyszerfüggő betegek esetében,
– enyhe vagy közepesen súlyos máj- és vesebetegségben
A gyógyszer szorongáscsökkentő hatása fokozatosan: 7-14 nap alatt alakul ki, teljes hatását pedig kb. 4 hét múltán fejti ki, ezért ne számítson állapotának azonnali javulására!
A fentiekből következik, hogy a mindennapi élettel kapcsolatos szorongás, feszültség megszüntetése céljából a tabletta alkalomszerű bevételre nem használható.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A kölcsönhatások az elmúlt időszakban, ill. a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkozhatnak.
Az alábbi gyógyszerek és a buspiron között, együttadás esetén, kölcsönhatás alakulhat ki:
– Alkohol és egyéb központi idegrendszerre ható ható gyógyszerek.
– Egyes depresszió elleni szerek (un. MAO-inhibitorok). A depresszió kezelésére szolgáló irreverzibilis MAO-gátló típusú gyógyszert (pl.: szelegilin) szedett 14 napon belül, vagy reverzibilis MAO-gátlót (pl.: moklobemid) 1 napon belül, mert nagyfokú vérnyomás-emelkedés következhet be az Anxiron és a MAO-gátló egyidejű vagy közeli alkalmazásakor.
– Eritromicin, nefazodon, itrakonazol, diltiazem, verapamil
– Rifampicin
– Pszichés betegségekre ható szerek
– Vérnyomáscsökkentők, véralvadásgátlók, cukorbetegségre ható tabletták, fogamzásgátló tabletták ill. szívre ható glikozidok
– cimetidin hatóanyagú gyomorsavtermelés gátló gyógyszer
Az Anxiron egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
– A gyógyszer bevétele vagy mindig étkezéssel, vagy mindig éhgyomorra történjék.
– Alkalmazásának időtartama alatt kerülni kell nagy adag grapefruit ill. grapefruit-lé fogyasztását.
– Alkalmazásának időtartama alatt kerülni kell szeszes ital fogyasztását.
Terhesség, szoptatás
Terhesség ideje alatt kezelőorvosa kizárólag feltétlenül szükséges esetben, egyedi orvosi elbírálás után fogja a gyógyszer alkalmazását előírni.
Szoptatás ideje alatt alkalmazása nem javasolt.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Anxiron ronthatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges szellemi/fizikai képességeket, ezért, különösen alkalmazásának első időszakában a fenti tevékenységeket csak óvatosan szabad folytatni.
Fontos információk az Anxiron egyes összetevőiről
Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy az 5 mg-os tabletta 60,8 mg, a 10 mg-os 89,5 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) is tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ANXIRONT?
Gyógyszerét mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, szokásos adagja:
– kezdő adag 3×5 mg naponta. Az adagokat fokozatosan emelve átlagosan napi 20-30 mg elegendő. Az egyszeri maximális adag 30 mg, a maximális napi adag 60 mg.
– A tablettát egészben, szétrágás nélkül, folyadékkal kell bevenni. Bevétele történhet étkezéssel vagy éhgyomorra – fontos, hogy a bevétel mindig azonos módon történjék.
– A gyógyszer csak kúraszerű szedés esetén használ. A tablettát folyamatosan kell szedni, alkalmanként 1-1 tabletta bevétele nem csökkenti a szorongást.
Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Speciális betegcsoportok
Idős korban a gyógyszer adagját nem kell módosítani.
Közepes vagy enyhe vesekárosodás esetén szokásos adagját csökkenteni kell.
Közepes vagy enyhe májkárosodás esetén a buspiron szokásos adagját csökkenteni kell: a kisebb napi adag az egyes adagok csökkentésével, vagy az adagolás gyakoriságának csökkentésével érhető el.
18 éves kor alatt az Anxiron használata nem ajánlott, mert ebben a korosztályban hatékonysága és biztonságossága nem igazolt.
Ha az előírtnál több Anxiront vett be
Azonnal jelentkezzen kezelőorvosánál vagy kórházi osztályon.
A túladagolás tünetei: erős szédülés, nagyfokú aluszékonyság vagy eszméletvesztés, émelygés, hányinger, hányás, erősen beszűkült pupillák.
Ha elfelejtette bevenni az Anxiront
Következő alkalommal ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Folytassa a gyógyszer szedését a következő esedékes időpontban, a szokásos adagban.
Ha idő előtt abbahagyja az Anxiron szedését
– Akkor se hagyja abba az ANXIRON szedését, amikor már jobban érzi magát, mindaddig, amíg orvosa a gyógyszer elhagyását el nem rendeli.
– Fontos, hogy folyamatosan szedje gyógyszerét.
– Gondoskodjon róla, hogy ne fogyjon ki gyógyszere.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Anxiron tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ezek a következők:
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-et érint):
álmodási zavarok (rémálmok vagy nagyon élénk álmok), fülcsengés, mellkasi fájdalom, torokgyulladás, orrdugulás
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-et érint):
anorexia, étvágynövekedés, öngyilkos gondolatok, hallucinációk, személyiségzavarok, érdeklődés elvesztése, magatartászavarok, félelem, eufória, epilepsziás roham, extrapyramidalis tünetek, nyugtalanság, ülési képtelenség, akaratlan mozgások, megnyúlt reakcióidő, ízérzés- és szaglás-zavar,
kötőhártya gyulladás, szem viszketése, kivörösödése, eszméletvesztés,
alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, mellkasi congestio, hyperventilláció, légszomj,
bélvérzés, irritábilis vastagbél betegség, teltségérzés, nyálfolyás,
hólyagosodás, ödéma, arc-ödéma, viszketés, kipirulás, hajhullás, száraz bőr, sérülékeny bőr, izomgörcsök, izommerevség, izületi fájdalom,
akut vizelet retenció, fájdalmas vizelés, gyakori vizeletürítés,
menstruációs zavarok, libido-változás,
bizonyos laboratóriumi vizsgálatok értékének változása (májenzimek, SGOT, SGPT emelkedése)
Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10-et érint):
Egyes fehérvérsejtek számának csökkenése (leukopenia), vérlemezkeszám csökkenés (thrombocytopenia), az un eozinofil sejtek megszaporodása a vérben (eosinophilia),
pszichosis, szellemi és testi gátoltság (stupor), alkohol abusus, dadogás, beteges félelem zárt helyen való tartózkodástól (klausztrofobia), hang elvesztése, fejben zúgó érzés, szemfájás, fotofóbia, szemnyomás-érzés, belső fül rendellenesség, dekompenzált szívelégtelenség, szívinfarktus, szívizom fájdalom (cardiomyopathia) lassú szívverés (bradycardia), agyi (cerebrovascularis) történés,
orrvérzés, csuklás, égő érzés a nyelven, izomgyengeség, éjjeli ágybavizelés,
menstruáció elmaradása (amenorrhoea), kismedencei gyulladás, késleltetett ejaculatio, impotencia, hideg-intolerancia
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
láz, súlygyarapodás, fogyás, szorongás, pánik-roham, koncentrálóképesség csökkenése, depresszió,: torokfájás, orrfolyás, emelkedett pulzusszám, szívdobogás, hányás, hasi diszkomfort, állandósult merevedés, rossz közérzet
A buspiron szedése során általában nem jelentkeznek súlyosabb mellékhatások. Mellékhatásai rendszerint a kezelés kezdetén lépnek fel, és a kezelés folytatása során megszűnnek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL AZ ANXIRONT TÁROLNI?
Legfeljebb 30 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomgolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Anxiront. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Anxiron
A készítmény hatóanyaga: 5,00 mg buspiron-hidroklorid, illetve 10,0 mg buspiron-hidroklorid tablettánként.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, povidon K25, talkum, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát.
Milyen az Anxiron külleme és mit tartalmaz a csomagolás
5 mg tabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű, szagtalan, egyik oldalán „A 5” jelzéssel ellátott tabletta.
10 mg tabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű, szagtalan, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán „A10” jelzéssel ellátott tabletta.
A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Csomagolás:
5 mg tabletta: 2×10, 5×10 vagy 10×10 tabletta PVC//AL buborékcsomagolásban, dobozban.
10 mg tabletta: 5×10 tabletta PVC//AL buborékcsomagolásban, dobozban.

ld. még https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/gyogyszerek/nyugtatok-altatok-szorongascsokkentok/anxiron-i

15 gondolat erről: “Anxiron II.”

 1. Idézet tőle: Időrabló

  No, ennyi amit én találtam róla. Viszont keveset hallok róla azoktól akik szedték. Szerintem kevesen szedik. Valakinek gyakorlati saját tapasztalata?

  Szia! Én szedem már hónapok óta, azóta sokszor fáj a torkom, és a szexuális együttlétnél okoz problémát. A szorongásomat csak mérsékelten csökkentette.

 2. Idézet tőle: Időrabló

  Miket szedsz még mellé? Ha a szexnél az a gond hogy letompítja az egészet, akkor ez a többi antidepitől is lehet, sőt egyesk szerint a benzok is okoznak ilyesmit.

  Mellette szedek cymbaltát,rivotrilt,spitomint,tiapridalt. Nem tudom melyik csinálja, de sajnos sehogy nem jön össze, szinte már nőnek sem érzem magam.

 3. Időrabló

  Hát ha Anxiron mellett Spitomint is szedsz akkor az elég érdekes mert ugyanaz a hatóanyag ha nem csal az emlékezetem.

  Amúgy kisebb-nagyobb mértrékben az összes antipszicho és a legtöbb az antidepi csinál ilyent, kivéve a Coaxilt és a tipikus noradrenerg szereket (Tolvon, Mirtazapin).

 4. Sziasztok!

  Spitomin-nal van valakinek tapasztalata? A hatóanyaga elvileg ugyanaz, mint az Anxiron-nak (buspiron), de nem találok külön topikot hozzá.

  Egyáltalán mi a különbség a kettő között?

  Én Frontin helyett kaptam szorongáscsökkentőnek.

 5. Érdekes, mert pragmatikusan nézve ez lehetne a jó megoldás a leírása szerint a benzo-k kiváltására szorongás esetén, de tényleg nem olvasok róla sehol szinte semmit. Pedig folyamatosan növelem a Rivotrilt, mert az old valamennyit csak. Örültem is, amikor hallottam róla. A pszichiáternek nem mondtam, kioktatni nem akarom, de megerősítő lenne néhány balós sikertörtént

 6. „Az Anxiron fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  Egyedi orvosi elbírálás alapján adható:
  – gyógyszerfüggő betegek esetében” – van itt ellentmondás rendesen.

  Szerk.: ezt leírja a Spitomin betegtájékoztatója is. 

 7. Hello!

  Én pszichiáternél konkrétan kértem a gyógyszert, hogy megszabaduljak a 2×0,5 rivotrilomtól. 5mg-os kiszerelésből kiindulva kell(ett) volna feltornásznom magamat 3x10mg-ra. Első pár nap az 5mg még egész jó volt, éreztem is a hatását, azután a második öt már bezavart az amúgy extra érzékeny rendszerembe. Hullámokban futkosó hő, és lüktetés mellkasban a második bevétel után (8 napja szedek 10mg-ot, nem merek még feljebb menni), izmaiban van egy merveség, és izületi -izom fájdalmakat, néha koordinációs zavart is érzek. Holnap hívom fel az orvost ezeket okozhatja-e a gyógyszer vagy más bajom van. Szorongást csökkenti azt érzem de nem hinném hogy a 10 max 15mg-nál többet elbírok.

 8. 5m-ot mondott pár napig, ha nem múlik el más gyógyszer lesz vélhetően. Sajnálom amúgy mert tényleg jól oldja a szorongást. Ezen kívül egy gyógyszer segített még nekem ebben, az a cimbalta volt de ott már 30mg-nál minden szar bajom volt. Szörnyű ez a túlérzékenység.

 9. Ez nem túlérzékenység, hanem egyéni tolerancia. Én pl. remeronból kitértem a hitemből 30 mg-tól, 7,5 mg-ot meg remekül toleráltam. (Sajnos leszedtek róla, mondván, az semmit nem csinál.)

  Úgy érted az 5 mg-ot pár napig, hogy még emeld? Tehát 15 mg legyen?

Vélemény, hozzászólás?