Passzív-agresszív személyiségzavar

Ez a személyiségzavar, amely „negatív személyiség” néven is ismert, abban fejeződik ki, hogy az ember állandóan mindenre nemet mond, mintegy passzív ellenállását kifejezendő.

Ennek gyökere talán abban keresendő, hogy gyermekkorában nem volt képes közvetlen formában kifejezni haragját, önállósági törekvéseit vagy negatív érzéseit. Vannak arra utaló bizonyítékok is, hogy az ilyen személyiségzavarban szenvedők szülei rendkívül következetlen, ambivalens módon viszonyultak hozzájuk, esetleg el is hanyagolták őket. Mivel a szülői autoritás kiszámíthatatlan és dühítő volt, a gyermek nem tudott megfelelő reagálási formákat találni, s nem volt képes sem kifejezni dühét vagy ellenállását, sem megszabadulni tőle.
Ha Ön passzív-agresszív személyiségzavarban szenved, akkor valószínűleg rettenetes tehernek érzi környezetének legapróbb kérését is. Általában nem szereti és elutasítja mások autoritását, még akkor is, ha jóindulatú tekintélyről van szó. Többnyire úgy érzi, szörnyű terhek nehezednek Önre, amelyekkel nem tud megbirkózni. Védekező magatartást vesz fel környezetével szemben, amely folyamatosan elárasztja teljesíthetetlennek érzett követelésekkel. Munkájában és személyes kapcsolataiban is meg nem értettnek, alábecsültnek, kihasználtnak érzi magát. Sokszor dühös vagy elégedetlen, és automatikusan mindenre negatív módon reagál.
A passzív-agresszív személyiségzavarban szenvedők természetes hangulata pesszimista, cinikus és szkeptikus. Szerencsétlennek és ügyetlennek érzik magukat, általában mindenhol nehézségeket és elkerülhetetlen kudarcokat látnak, úgy gondolják, mások nem becsülik és kihasználják őket. Ha nem úgy mennek a dolgok, mint szeretnék, az ilyen emberek gyakran még defenzívebbek, ellenségesebbek, negatívabbak és ingerültebbek lesznek.
A passzív-agresszív zavarban szenvedők nem könnyen tudnak konfrontálódni másokkal, egyet nem értésüket, csalódottságukat vagy elégedetlenségüket többnyire közvetett formában hozzák kifejezésre. Jellemző rájuk a halasztgatás, a lassúság, a makacsság vagy a hatékonyság teljes hiánya, amelyek aztán többnyire dühöt váltanak ki környezetükből.
A passzív-agresszív személyiségű emberek a munkahelyükön nehezen jutnak előre, mivel többnyire maguk aknázzák alá saját pályájukat. Gyakran elidegenítik azokat is, akik segítségükre szeretnének lenni.
A passzív-agresszív személyiségzavarral jellemezhető emberek többnyire ingerlékenyek — könnyen megsértődnek, mindent provokációnak vesznek. Viselkedésükben gyakran az ellenséges öntudatosság és a bűntudatos megalázkodás váltakozik — mindenben hibát találnak, nem hajlandók együttműködni, elégedetlenkednek, de rendkívül dependensek.

 

Kapcsolódó fórumok:

Magányos vagyok!

Társkeresési problémák

Társkeresés azoknak, akik nem mernek kezdeményezni

Depresszió

Depresszió, csalódott topic

Ital, drogok

Szociális fóbia

Depresszió

Depresszió, csalódott topic

Szociális fóbia

Gyógyszerek, növények, egyéb anyagok hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatos kérdések

OFF

Krízis, öngyilkossági szándék és egyéb problémák esetén itt kaphatunk gyors segítséget

Vélemény, hozzászólás?