Rólunk — küldetésnyilatkozat

Kedves Látogató!

A BÚRA lelki zavarokkal, problémákkal küzdő sorstársak, valamint hozzátartozóikközösségi segítő oldala. A Búra nem kínál terápiát vagy diagnosztikát — feltétlenülforduljatok szakemberhez, ha szükség van erre. A Búra team ebben tud nektek segíteni.

Akármi szél hozott is, egy szóra kerestél az Interneten, megbeszélnéd, ami bánt, szakmai segítség után kutatsz, vagy egy régi Búra-lakó javaslatára kukkantottál ide, légy üdvözölve a közösségünkben!

A Búra olyan emberekhez szeretne szólni, akik találkoztak már kisebb vagy nagyobb lelki szenvedéssel, és van igényük arra, hogy beszéljenek róla.

Mi, a Búra létrehozói azt gondoljuk, hogy a kicsi vagy nagy szenvedés hajtóerő is a fejlődésben és az önismeret útján – aki nem szenved sosem, az nem is lép tovább. És azt is gondoljuk, hogy aki lépett egyet-kettőt előre, az tud segíteni másnak is. Mindannyian tudunk tenni egymásért, mert tudjuk fogni egymás kezét, meg tudjuk hallgatni a másikat, és el tudjuk neki mondani, amit tudunk vagy ami nekünk bevált.

Magyarországon is – miként a világ más fejlett tájain – nagyon sok ember szorong, pánikol, nyúl alkohol, drog vagy nyugtatók után, fogyókúrázik kényszeresen, hánytatja magát, idegeskedik állandóan, hogy még aludni sem tud, vagy képtelen kijönni a családjával vagy a munkatársaival. Sokkal, de sokkal több, mint ahányan elismerik, hogy bajuk van.  Aki pedig szembe tudott már nézni  a lélek mindennapi szenvedéseivel, akár személyesen, akár hozzátartozóin keresztül, akár az érdeklődése folytán, akár mert segítőként dolgozik, az gyakran fél beszélni erről vagy nem tudja megosztani mással a tapasztalatait. Azért vagyunk itt együtt, szakemberek, érintettek, szociális munkások, tanárok, orvosok, segítők, mert hiszünk benne, hogy tudunk egymásnak segíteni azzal, ha megosztjuk a tapasztalatainkat és félelem nélkül beszélünk minden élményünkről. A közösség 2000 ősze óta töretlenül működik, és örömmel látjuk, hogy aki meggyógyult és már nemérzi szükségét, hogy itt öntse ki a szívét, még most is gyakran a közösség tagjának érzimagát.

A Búra, tapasztalataink szerint, fontos periódus, fontos segítő hely lehet az életetekben, de feledjétek, hogy nem helyettesítheti az életeteket. Gyertek, ha vigaszra,tanácsra, információra van szükségeket, vagy szeretnétek egy csoportban dolgozni egy-egy probléma megoldásán. De ne váljatok függővé –  gondoljatok arra, hogy az IRL (valóéletbeli) kapcsolataitok fontosak, és nem biztos, hogy jó néven veszik, ha mindig itt töltitekaz időtöket.

A legfontosabb feladatunknak azt látjuk, hogy segítsünk egymásnak, miközben a szakmaiinformációkat is igyekszünk napra készen tartani. Fontos az is, hogy aki a Búrára látogat,azon túl, hogy sorstársakat talál, és válaszokat kap a kérdéseire, érezze, hogy érdemesküzdenie, „dolgoznia magán”, mert mindannyian felelősek vagyunk az életünkért, ésminden problémánk ellenére meg kell próbálnunk a lehető legboldogabbá, legélhetőbbétenni ezt az életet.

A Búra időről időre szakemberi tanácsadást is nyújt, 2010-2011-ben dr. Ratkóczi Éva segítette a munkákat. A fóruma jelenleg is olvasható. Sok kiváló szakember barátunk önzetlen segítséget nyújt, ha szakmai információkra van szükségünk. 

Alapvető elvek

1. a netikett szabályai érvényesek. A nagyon durva, destruktív, másokra ártalmashozzászólásokat kimoderáljuk, aki a rombolás szándékával érkezik, kitiltjuk a rendszerből. Aközösségnek módja van a saját belső szabályait módosítani, és minden csoportadminisztrátora saját szabályokat fogalmazhat meg a csoportja számára. Ezeket azadminisztrátorok — ha ellenkeznek a személyes adatok védelmével, más alapjoggal, vagy aBtk-val — felülbírálhatják.

2. különleges figyelmet kell fordítanotok a személyes adataitok védelmére. Amit egyfórumban vagy blogban leírtok, mindenki számára látható lesz. A hozzászólásaitokattörölhetitek, de tudnotok kell, hogy esetlegesen keresők (pl a Google) egy ideig archiváljaőket.

3. bárki szabadon regisztrálhat, amíg a fenti szabályokat elfogadja. A fenti szabályokmegszegése, vagy a Búra alapvető céljának veszélyeztetése, végleges letiltással jár.Ugyancsak tiltjuk azokat a felhasználókat, akik nem valós, hanem spammelésre használtemail címmel lépnek be (olyan szolgáltatás használatával, ahol egyszerre több száz,egyszeri használatra szánt email címet lehet létrehozni). 

4. a Búra, a küldetéséből eredően, tartalmazhat bántó, erőteljes kifejezéseket, szexuálisproblémákkal kapcsolatos bejegyzéseket, laikus számára ijesztő tartalmakat. Ha nemérzitek magatokat készen arra, hogy az ilyen bejegyzéseket a helyükön tudjátok kezelni,azt javasoljuk, ne regisztráljatok.

A rendszerben csinálhattok:

– képes profiltérdemes használni a kucsszavakat, hogy könnyebben egymásrataláljanak, akiknek hasonló problémájuk van. A rendszer teljesen anoním, a levélcímeteketcsak arra használjuk, hogy jelszóértesítést küldjünk, illetve a csoportvezetők a rendszerenkeresztül mindenkivel kapcsolatba tudjanak lépni. Az anonimitásotokra vigyázzatok, amikora profiladataitokat megadjátok — ne adjatok saját nevet, munkahelyet, stb. (a Segítőkre ezpersze nem vonatkozik).

– csoportot, ahol meghatározzátok, ki lehet tag, ki lehet admin, fórumot csinálhattok acsoportnak, és üzenetet küldhettek mindenkinek. Egy csoport lehet zárt (az admin hív megembereket, illetve bírálja el a csatlakozási kérelmeket), lehet teljesen titkos (egyáltalán nemlátszik a csoportok között) és lehet nyitott, ahová bárki csatlakozhat.

A rendszer — a kulcsszavaitok alapján — ajánl majd nektek csoportokat. A regisztrációkormindeni automatikusan tagja lesz az „Általános csoportnak” — ez pusztán arra szolgál, hogytudjak veletek kommunikálni.(Ezt látni fogjátok a „csoportjaim” blokkban.)

– a „szakmai” fül alatt találátok a szakmai anyagokat, betegségleírásokat, gyóyszerekkelkapcsolatos információkat, a terápiák összefoglaló ismertetéseit, és hozzájuk kapcsolódóérdekes híreket.

Ezeket az anyagokat is kommentálhatjátok, sőt, örülünk, ha kommentáljátok, hiszen a célaz, hogy a sorstársak tapasztalatai is megjelenjennek egy hivatalos szakmai szöveg mellett.

DE tartsátok tiszteletben, hogy a Búrán sorstársak, sorstársi segítők vagyunk, nem aza cél, hogy a pszichiátriai szakma konszenzusos megállapításait felülírjuk — az afontos, hogy kiegészítsük őket a saját tapasztalatainkkal. Talán ez segíthet a legtöbbetazoknak a látogatóknak, akik információt keresnek.

– blogot; a blogbejegyéseket a menüfülön keresztül találjátok meg, de a „friss” tartalombanis megjelenzik. A blogokban lehet keresni is. A blog egyéni sztori, bármit tehettek bele,képet, szavazást, linket, ami csak hozzáférhető a szerkesztő ablakban. Azért a copyrightrafigyeljetek.

– a „szakemberek” fül alatt intézményeket, terapeutákat, offline csoportokat gyűjtünk.Egyrészt megismerhetitek egy-egy intézmény profilját, másrészt értesülhettek hírekről(például ha valahol segítő csoport indul).

– a „friss” doboz arra való, hogy követhessétek, hol folyik éppen beszélgetés –kommentekben, fórumokban, a legfrissebbek és a legaktívabbak szerint rendezve.

Tehát például ha egy gyógyszeres lapon valaki kérdez valamit, látni fogjátok, és válaszolhattok.

Minden oldalon látni fogjátok, hogy ki van bejelentkezve és mindenkinek tudtok privát üzenetet küldeni.Láthatjátok azt is, kik a legfrissebben regisztrált látogatók vagy Búralakók. Ahogy eddig is, kérem a régi Búralakókat, hogy segítsenek az újaknak eligazodni, a kérdéseikre válaszolni.

A Búra filozófiája az, hogy nemcsak panaszkodni szeretnénk, hanem szeretnénk megoldani a problémáinkat, amennyire erőnkből telik.  Ezért a csoportokat önsegítő csoportként képzeltük el és alkottuk meg. Persze másféle csoportot is lehet csinálni, de fontosnak tartjuk, hogy a nyafogás  ne uralkodjék el rajtunk, ne váljunk még öndestruktívabbá a Búra használatával.

Az önsegítő csoportokban olyan tüneteket, problémákat szeretnénk megoldani, amelyek a mindennapi életünket zavarják. Természetesen csak azok tartoznak egy csoporthoz, akiknek hasoonló problémájuk van — legyen ez időnkénti késztetés az öngyilkosságra, extrém fáradtság, dühroham, pánik, képtelenség arra, hogy más emberekkel érintkezzünk, munkahelyi nehézségek és így tovább.

Mindenki problémája egyedi, de a csoport segít lépésről lépésre megszelidíteni — ha másképp nem, hát azzal, hogy drukkol. Ezért csoportokon belül vannak „feladatok”, amelyeket a csoporttag vagy az aktuális csoportvezető javasol – mint egy naplóban, láthatjuk, hogy sikerült-e néhány lépést tenni egy elviselhetőbb élet felé. Nem kötelező egy ilyen csoportba belépni — de gondoljátok meg, vajon mi is a célotok a Búra használatával. Ha elszántátok magatokat, hogy egy-két problémát megpróbáltok megoldani, akkor tudtok úrrá lenni az életetek kínjain. Az önsegítés és a sorstársak segítése akkor működhet, ha tényleg segítünk egymásnak előrelépni, és ennek a legjobb formája nem egy fórum, hanem egy csoport.

A csoportok első lépéseit Ratkóczi Éva doktornő fogja felügyelni, mihelyt sikerült a számunkra is váratlan rendszerhibákat orvosolni (főként a rendszer elképesztő lassúságát) — ezért ismételten elnézést kérek mindenkitől.

Tudjátok persze, hogy sok intézménnyel, szakértővel tartjuk a kapcsolatot, vész esetére, vagy ha valaki szeretne terápiába menni. A „pszichiáter válaszol” NEM terápia — a célja az, hogy információkat adjon nektek.

A Búra, ahogy mindig is, most is az önsegítés erejére támaszkodik, ennyiben a 12 lépéses programokhoz szeretne hasonlítani. A közösség tagjai vezetik, segítik egymást, akár csoportban, akár azzal, hogy válaszolnak mások kérdéseire, vagy anyagot gyűjtenek.

Itt szeretném megköszönni azoknak a tagoknak a heroikus erőfeszítéseit, akik rengeteg hasznos anyagot összeszedtek. Különösen memphisnek, krisznek és tigerlylinek:-)

Babarczy Eszter

14 gondolat erről: “Rólunk — küldetésnyilatkozat”

 1. Talán az kimaradt, hogy próbálunk választ is találni a kérdésekre, hogy mik ezek a betegségek, mit kéne változtatni, megérteni stb., hogy jó irányba haladjunk. Megmondom miért említem ezt: az én egyik másodlagos problémámmal kapcsolatos stutteringforum.com nem volt más mint egy őrültek háza, és azt a három-négy embert akik meggyógyították magukat, és próbáltak segíteni, elképesztő módon rendre elüldözték, esettanulmányt lehetne belőle írni. Mindez a szorongásos betegségekkel nagyon komolyan összefügg, ti. hogy valójában hallani sem akarunk arról, hogy valóban, de tényleg igazán van megoldás (a reménykedés teljesen más dolog; valójában félünk a boldogságtól, mint a tűztől). Tehát én itt pl. mindenképp toleranciára inteném a "lakókat", szembesítve őket azzal, hogy hát végülis őrültek, azaz valami nem stimmel, és a legeslegfontosabb lenne az idetévedő néhány gyógyultnak biztosítani, hogy ne koptassa le őket a destruktív kritika (ami nyilván a betegség tünete). Magyarul: el kell dönteni az elején, hogy őrültek házát akarunk (ez is jó egyébként!), vagy gyógyulás-orientált Házat. 

 2. durván fogalmazol, amikor azt mondod, "őrültek"

  most komolyan. ha valaki szorong, akkor őrült? és különben is mi a normális?! az állandó szembesítések és kritikák nem biztos, hogy előre visznek. az, hogy legyen menedék, megértés, támogatás… szerintem ez is feladata ennek a fórumnak. gyógyulás???? az meg szerintem nem feladata ennek a fórumnak. egy fórum nem képes erre. valódi kapcsolatban, valódi emberekkel, valódi önbefektetéssel… az az ami esetleg egy jobb léthez vezet.

  nem. azt az illúziót kár lenne kergetni, hogy itten kérem gyógyulni lehet. ezen talán érdemes elgondolkodni

 3. Ez például egy olyan kérdéskör, amit ha kiveséznénk, akár még döntő aha-élmények is születhetnének a végén, és a gondolkodás legapróbb megváltozása is egy kicsit a helyes irányba terelne minket. Nagyon szívesen belemegyek egy ilyen együttgondolkodásba (megvizsgáljuk, mi az őrület, mi a szorongás, mi az elmebetegség stb., aktívan gondolkodva, nem pedig kimásolva a wikiről), de ahhoz te is kellesz. Ehelyett egyből elintézel amikor kb. azt mondod: "Nem tudod miket beszélsz." Na pont ezzel nem lehet mit kezdeni. 

  Minden őrület megoldása a kognitív terápia, ami nem kell hogy intézményes legyen, lehet házilag is csinálni, már az kognitív terápia, ha leülsz és egy órán át gondolkodsz egy tüneteden. Nyögvenyelősen indul, de egyre könnyebben megy, főleg ha gyakorlottabbak támogatnak is. És azért nagyon jó hely erre az internet, mert itt szellemileg sokkal szabadabbak azok az emberek, akik a mindennapi "valódi kapcsolatokban" szégyellik magukat a betegségük miatt, és nem feltétlenül kezdenek el kitárulkozni a barátaiknak, hogy "képzeljétek, az előbb azt hallucináltam, hogy szörnyek vagytok, és egy hang azt mondta, öljelek meg titeket". 

 4. hát… neked is van egy véleményed, meg nekem is.

  pl. a kognitív terápia valóban jó, csak egy kicsit olyan, mint a gyógyszerek. enyhíti a tüneteket, de az alapdolgokat nem változtatja meg. a tudomány szerint, maga a terápiás kapcsolat egy hatótényező, ami lényeges a változás létrejöttében. egy diadikus kognitív terápiában is az, vagy bármelyikben, ami 2 személy kapcsolata.

  eszem ágában nincs a wiki-ből bármit is idemásolni. (talán nem is rám céloztál). saját gondolataimmal és tapasztalataimmal operálok (és a tanulmányaimmal).

  és valóban, ha lenne időm, akkor szívesen beszélgetnék arról, amit írtál mélyebben, de most a szakdogámat kell(ene) írnom, mert már csak kb 10 napom van a leadásig… ami nagyon kevésnek tűnik… (jaj).

  szóval, visszatérve.

  2 dolog van. az egyik a kapcsolat, amiről írtam. a másik pedig az, hogy a problémáink kezelésében az érzelmi intelligenciánkra kell hatni. nem elég kognitív szinten átgondolni a változáshoz. az érzelmeink a limbikus rendszerben "keletkeznek" (ez ennél azért jóval bonyolultabb). a limbikus rendszer pedig gyakorlás, tapasztalat és visszajelzés által tanul.

  és a 2 dologból 3 lett. mert pl az analitikusok ezt a fajta kognitív szinten történő gondolkodást egyfajta elhárításnak is tartják… ugyanis megvéd attól, hogy át kelljen élni. és akkor érzelmi belátás nemigen jön létre.

  a fórum nem két ember valós kapcsolata! tehát támogathat, tanácsolhat, csökkentheti az egyedüllétet, de nem gyógyít!!!! ám ösztönözhet is a valós segítségkeresésre.

  nem emlékszem arra, hogy azt mondtam volna, hogy hülyeségeket beszélsz. lehet, neked így jött le. akárhány szakit megkérdezed, mind azt fogja mondani, vagy valami hasonlót, amit én. az ötlet jó lenne, hogy terápiás jellege lehetne, csak sajnos nem működik.

 5. "Ez ennél azért jóval bonyolultabb" – igen, és itt fordulnak meg a dolgok. Ez már olyan mélyre nyúlik, ahová se Freud, se a kognitív irányzat, se a biokémiai nem jutott el. De most nyilván nem kezdem el ezt kifejteni, pedig lényegbevágó dolog, ezen áll vagy bukik hogy a pszichés problémák gyógyíthatók-e és hogyan. Ami most fontos, hogy az érzelmek alapulnak az ítéleten, nem az ítélet az érzelmeken. Az ítéletet itt persze úgy kell érteni, ahogy pl. egy sejt megítéli, hogy a környező erőtérben mi bekebelezhető és mi nem. Az érzelmi élet a második legkésőbbi és legpontatlanabb biológiai fejlemény (a tudat után). 

  Tehát ha nekem van igazam, akkor a "kognitív felismerések" sokkal de sokkal intenzívebbek, kegyetlenebbek, mint bármilyen terápia. (Én ezt tapasztalatból is mondom.) Csak azoknak valódi felismeréseknek kellene lenniük; na ehhez kell a gyakorlat és támogatás. Freud és a híres analitikusok számomra gyávák a legfontosabb kérdésekben, "halálösztönt" meg "tudatos-tudattalant", "archetípusokat" meg egyéb filozófiailag teljesen nevetséges fogalmakat vezetnek be.

  Egyébként én úgy tudtam, a kognitív terápiában pl. egy fóbiás beteget szembesítenek a fóbiával és közben próbálják átállítani a vele kapcsolatos téveszméket. Tehát ez intenzív. 

  A fórum arra lenne jó, hogy végre saját magaddal legyen valós kapcsolatod, erről is lehetne majd egy nagyon fontos vita, vagy inkább együttgondolkodás. 

  De tényleg nem akarom, hogy a szakdogád helyett ezzel foglalkozz; esetleg majd utána! Miből írod egyébként?

 6. ez egyfajta elgondolás, hogy itélet van előbb vagy érzelem?

  a perceptuális élmények a thalamusból egyetlen idegkötegen azonnal az amygdalába (az egyik legősíbb részébe az agynak) jutnak el. az amygdala "érzelmi" kiértékelést végez, mielőtt még akár milyen tudatos kiértékelés végbe menne. adaptív értéke van, mert elsősorban azt lesi, mi veszélyeztet minket (ide értve a pszichés veszélyeket is), ugyanakkor gyakran téved. így fordulhat elő, hogy mielőtt észrevennéd és átgondolnád, már dühöt érzel, pl.  (LeDoux  kutatásai alapján)

  Még Lazarus-ék feltételezték azt, hogy egy kognitív kiértékelés következménye az érzelem. Nem teljes mértékben igazolódott be ez a feltevésük. (ráadásul az információgeldolgozásunk és kiértékelésünk borzasztó bonyolult, máig is küzdenek a tyúk vagy a tojás volt-e előbb kérdéssel)

  a lényeg az, hogy a mai tudásuk alapján a pszichológusok és terapeuták ott tartanak, hogy közelítik álláspontjaikat. a kognitívok elismerték a tudat alatti történéseket (implicit működésnek tekintve… de pl a magsémákat eleve jól elrejtett, nem hozzáférhető konstruktumokként kezelték, így javasolták a hipnozis alkalmazását is), míg az analítikusok elismerik a kognitív tényezők fontosságát. (leginkább ez a két tábor harcol egymással)

  aztán megszületett az integratív irányzat. mert, hogy rájöttek emberek, hogy egyszerűen nem lehet belekényszeríteni embereket egyfajta nézőpont ketrecébe. így alkalmazzák a tudományos eredményeket, elismerik a freudi struktúrát, használják a hipnozist, az imaginációt, és ugyanakkor a negatív automatikus gondolatok megcáfolását és módosítását is.

  hát… nem akartam kiselőadást tartani. de meg van rá az okom, hogy úgy gondoljam, ahogy gondolom. tapasztalati úton is tudom, hogy mit ad egyik terápia és mit ad a másik. nekem pl a kognitív terápia sokat adott abból a szempontból, hogy bizonyos készségeket megtanultam. pl alternatív lehetőségeket keresni és nem elfogadni a kényszerítő (nem kényszerbeteg) gondolataimat… felcserélni preferenciálisakra… ez nagyon hasznos.

  ugyanakkor évek óta dinamikus terápiába járok (hát nem esküdnék meg rá, hogy ez pusztán analitikus sőt még a kizárólagos orientáltságot is kétlem… mindegy, nem baj ha kicsit eklektikusabb). innen is meg vannak a tapasztalataim.

  hogy milyen szakdoga???? hmmm… nem szeretem szellőztetni hogy milyen. nem érzem mindig összeférhetőnek a pszichés állapotaimmal. persze, sosem voltam pszichotikus… és senki sem kerek, aki azon a szakon van, ahol én… mégis. szégyellem ezt a kettősséget.

 7. A nagyokról annyit, hogy akiket nagynak gondolunk (Freud, Jung, Chomsky szerű alakok), azok a – nagyon erős – középmezőnybe tartoznak. A filozófia már több mint száz éve megoldotta azokat a kérdéseket, amiket még csak most lesznek majd kénytelenek komolyan felvetni a tudományban. Illetve, nem "a filozófia", hanem egy teljesen félreértett ipse, akit ugyan Friedrich W. Nietzschének hívnak, de alig merem leírni a nevét, mert a köztudatban ő valami romantikus őrült zseni, valójában viszont a leglogikusabb, legszigorúbban gondolkodó ember mindmáig. Csak egyvalaki értette meg, Heidegger (akit szintén félreértenek), ő kidolgozta Nietzsche "sejtéseit", kimutatva, hogy a kémiai kölcsönhatások (egyáltalán: a lét) lényegi létmozzanata a parancs, és a gén pl. végülis "információ", azaz parancssor, azaz kémiai aktusok szerveződése. De ez rettenetesen ki van dolgozva, és a tudományos biológia is épp mostanában ért el odáig, hogy fel kell majd tételeznie az élet princípiumaként azt, amit Nietzsche a maga nyelvén "a hatalom akarásának" nevezett (will zur macht – ami alkotást, hatást stb. is jelent), Heidegger meg az önkiterjesztésre irányuló parancsnak. De ez olyan mélyen működik, ez a "feltevés", hogy a csillagászat problémáit is meg lehet vele oldani, pl. a végtelen tér és idő híres nevezetes problémáját. Ja igen, Einstein is a döntő pontokon hátrált meg (Isten nem kockázik és hasonló bon mot-k mögött megbúvó ideológia), valójában ő is középszerű (ami, mégegyszer, rettenetesen erős mezőny persze). És – ezt csendesen mondom, mert még én sem merem teljesen elhinni – az őrület ősrégi, teljesen félreértett problémáját is meg lehet vele oldani. Nekem ez az életcélom, hát nem is nagyon tehetek mást.

  Szóval természetesen nem én szarom a spanyol viaszt, nekem csak óriási, bonyodalmas véletlenek hozták úgy, hogy ennek a néhány "nagynak" a gondolkodói útját visszakerestem, a betegségem pedig rákényszerített, hogy komolyan vegyem a dolgokat.

  Én sem akartam kiselőadást, de egyébként rettenetesen élveztem a tiédet, nekem minden vágyam az lenne, hogy képes legyek valahogy járni egy ilyen suliba, ahol össze tudnám ötvözni a szaktudományos felfogást meg a filozófiait. Talán neked is van néha olyan érzésed, hogy bár remekek a tudományos elméletek, analitikus, kognitív, mindegyik, de valahogy a legalapabb fogalmak mindig homályosak, nem tudni teljesen pontosan, mi az az "érzelem", mi a "tudat" (és ha ezeket pl. biokémiailag magyarázzák, akkor: mi a biológia? mi a kémia? – Heidegger ezért teszi fel a döntő kérdést, ami nélkül nem lehet érteni semmit: mi a lét egyáltalán?!)

  Ja, a wikit természetesen nem rád értettem, alapjában nem nagyon szokok gonoszkodni, talán ezért nem figyelek, nehogy úgy tűnjön. Az egyértelmű, hogy értesz hozzá. 

 8. Üdvözlök mindenkit az oldalon. Még csak most ismerkedem itt, így bocsi, ha valamit nem jól csinálok. Igyekszem azért. Nagyon érdekel a pszichiátria, ezzel kapcsolatos betegségek, gyógyszerek, kezelési módok ill. lehetőségek. Remélem lesz időnk megismerni egymást. Szép estét mindenkinek ! 

   

  Üdvözlettel : victória56

Vélemény, hozzászólás?