Reagila (kariprazin)

A Reagila a Richter Gedeon Zrt. és az Actavis közös fejlesztésű antipszichotikuma. Európában Reagila, Amerikában Vraylar néven van forgalomban. Atipikus antipszichotikum, melyet Európában skizofréniára, Amerikában bipoláris betegségre / mániás-depressziós betegségre használnak. Betegtájékoztatók VRAYLAR angolul https://media.allergan.com/actavis/actavis/media/allergan-pdf-documents/product-prescribing/vraylar_pi.pdf , REAGILA magyarul https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2017/20170713138271/anx_138271_hu.pdf  . (jav. roxy)

A Dopamin-2-es, és a Dopamin-3-as receptorok parciális agonistája (erősebben kötődik a D3-ashoz). Az FDA 2015. szeptember 17.-én engedélyezte a gyógyszert. Hatóanyaga a cariprazine

Mellékhatásai: súlygyarapodás, álmatlanság, akatízia, enyhébb extrapiramidális mellékhatások. A mellékhatások az első beszedett kapszula után jelentkezhetnek.

Kiszerelése 1,5 mg-os, 3 mg-os, 4,5 mg-os, 6 mg-os kapszulákban.Kutatások folynak arról, hogy alkalmazható-e farmakoterápia-rezisztens major depresszióban.

*

Kiegészítés (roxy):

VRAYLAR: https://www.vraylar.com/

https://www.vraylar.com/my-mood-matters/real-stories – real stories = valós történetek – kis videók bipoláris betegekről (angolul)

 

 

24 gondolat erről: “Reagila (kariprazin)”

 1. Remelem valaki leirja majd a sajat tapasztalatat, mielott a reagila atveszi teljesen a ketilept helyet amitol en nagyon tartok. 🙁 Peldaul vegyuk a lamuleppet (epilepszia gyogyszer), baratnom evek ota szedte, majd kihagyta ket napra es teljes filmszkadas tortent (epileptikus roham). A doktor azt mondta szerencseje volt es nincs agyikarosodas, de ha lesz meg egy ilyen rohama, onnantol hivatalosan is epilepszias betegnek szamit. Szoval mi van ha a reagila kihozza a Skizofreniat? Ket napja szedem es ket napja rosszul is vagyok. Ejjel olyan alvasparalizisem volt hogy nem mertem utana visszaaludni. 🙁

 2. Hol van a megnyugtatas ebben, hogy nem ordogtol valo szer? Azert kell szedjem hogy az orvos megszedje magat ebbol, kiserleti nyul vagyok. 🙁 3 napja szedem, allandoan alszom es leizzadok, fajnak a vegtagjaim mint a ketilept emelesnel. Jelenleg amugy is eleg rombolo a hangulatom a SOTE miatt is, szoval… frown

 3. Nyugika van. 🙂

  A doki nem azért írja fel, mert kísérleti nyúl vagy, hanem azért, mert tudtommal bipol-ra nem nagyon volt eddig antipszicho. (Majd Klejó kijavít.) 

  Olvastad a betegtájékoztatót? Mit írnak benne a mellékhatásokról? Azok – te is tudod – jó esetben elmúlnak pár nap alatt. Kitartást!!

  A Balassa u.ba meg még bemehetsz, miért ne mehetnél be? Szép hármas, Tündérhegy – Kisbér – Balassa u. :))) Láttak ezek az áterek már mindent. 🙂

 4. BB, milyen tüneteid vannak ezeken kívül: „allandoan alszom es leizzadok, fajnak a vegtagjaim mint a ketilept emelesnel”?

  Házinéni, tudsz erről?

  Fogamzásgátlás
  A fogamzóképes nőknek nagy hatékonyságú fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a Reagila szedése során, valamint a kezelés abbahagyása után még legalább 10 hétig. Ha hormonális fogamzásgátlót használ, úgynevezett barrier elvű fogamzásgátlást (pl. óvszert vagy pesszáriumot) is alkalmaznia kell. „

 5. Idézet tőle: Roxana Roxy

  BB, milyen tüneteid vannak ezeken kívül: „allandoan alszom es leizzadok, fajnak a vegtagjaim mint a ketilept emelesnel”?

  Házinéni, tudsz erről?

  Fogamzásgátlás
  A fogamzóképes nőknek nagy hatékonyságú fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a Reagila szedése során, valamint a kezelés abbahagyása után még legalább 10 hétig. Ha hormonális fogamzásgátlót használ, úgynevezett barrier elvű fogamzásgátlást (pl. óvszert vagy pesszáriumot) is alkalmaznia kell. „

  Nem, nem tudtam! Köszi, hogy megosztottad velem, nagyon fontos infó!!!!

 6. Lécci segítsetek! 

  Kevert szakban vagyok sztem (káromkodás, 3 óra alvás, éjjeli kertészkedés, nagyon kiélesedett, fokozott szaglás, agitáltság, őrület).

  Mit csináljak? Szedek (napi adagot írok) rivo-t (0,5 mg felére lett csökkentve 1 mg-ról), rexetint (20 mg-ot)(40-ről mentem le fokozatos csökkentés nélkül 20 mg-ra), depakine-t (600-ról mentem fel 900-ra). Ezek orvosi utasítás szerint történtek.

  Előzmény: lítium elhagyás (csökkentés nélkül), rexetin drasztikus csökkentés – ezek egyik napról a másikra, orvosi utasításra, mert a lítiumot nem bírtam. Rivo több hete tartó fokozatos csökkentése.

  Majd később még ragozom nyilván, de előbb jól kéne lennem.

  Aki tud, nézzen be lécci ide. 🙂 Angol nyelvtudás ez esetben kéne, mert az angol nyelvű betegtájékoztató és a kis videók angolul vannak meg. 🙁

  Tehát meg tudja nézni nekem vki az ANGOL NYELVŰ betegtájékoztatót https://media.allergan.com/actavis/actavis/media/allergan-pdf-documents/product-prescribing/vraylar_pi.pdf – különös tekintettel rivo, rexetin, depakine kölcsönhatásokkal? Illetve nyugtató-antidepi-hangulatstabi kölcsönhatásokkal?

  Meg tudja nézni nekem valaki a kis videókat https://www.vraylar.com/ , ANGOL NYELVŰEK, van bennük asszem kevertről is videó. Pár percesek.

  Én most nem tudok angolul olvasgatni + hallgatni. 

  Kéne szednem reagilát?? 

 7. 2 hete álmatlanság, eleve sem volt valami jó az alvás, mert altató kell.
  Le kellett állnom az esti 2,5 mg Parnassanról (1 hét), utána kezdhettem a Reagilát, eddig 6 szemet vettem be a 1,5 mg-osból.
  Sikerült most odáig eljutni, hogy az altatóval 2 órát aludtam, utána 5 óra vergődés, éjszakai Xanax szedés (feleslegesen) és még kábé 3 óra alvás. Előző napokban is pár óra alvás után vergődés majd megint pár óra alvás.
  Súlygyarapodás és étvágytalanság is ott vannak a mellékhatások között. Érdekes.
  Igaz, az álmosság is.
  Na, azt akkor sem érzek, ha már hulla vagyok.
  Nem akarok több altatót szedni, így is 2,5 Sanvalt szedek, a Xanax meg már tök hatástalan, csak az elvonási tünetek miatt nem tudom hipphopp letenni.
  Kétségbe vagyok esve, hova vezet ez.
  Magamat kell ellátnom, de így nem tudom, hogy fog menni.
  Próbáljam vajon ki, hogy ma nem szedek be és mi lesz?!
  Nem akarok kórházba menni!!!

 8. Sziasztok, 

  Egy olyan kérdésem lenne hogy az antipszichotikumok terén, most jelenleg 3 hónapja Reagila 3 mg-ot szedek (3 pszichotikus állapotom volt 4 év narkózás után) előtte kb 1,5 évig szedtem Ripedonból 3 mg-ot, rontja-e a memóriát.. azon kapom magam hogy nem emlékszem mit csináltam tavaly Karácsonykor és a többi.. SŐT nem tudok tanulni sem… 3. félévem az egyetemen és azt érzem hogy nem megy a tanulás, nem marad meg a fejemben az olvasott szöveg.. elolvasok egy oldalt és a következő oldalon már nem emlékszem mit olvastam.. ez egy kedvtelésből olvasott könyvnél is így van..:( a doktornőm szerint a gyógyszer csak javít az agyi funkciókon nem ront.. de szerintem meg de.. mert amikor nem szedtem szerintem könnyebben ment a tanulás.. vagy a drogozással rontottam volna el a memóriám?! Ahj.. van valakinek hozzászólása? Ötlete?

   

  Előre is köszi..

 9. Én tudok tanulni reagila mellett, vagy inkább, mondjuk így, foglalkozni a tananyaggal. abilify és reagila mellett lehet valamennyire tanulni, a többi antipszichotikum mellett ezt nyugodtan el lehet felejteni. Szerintem hülyeség, hogy javítja a kognitív funkciókat, maximum nem rongálja annyira, mint a többi, csak ez úgy értékelhető a szedatívumok után, hogy csodára képes a reagila. Ez a „csodaszerség” annyiban áll, hogy én nem érzek jelentős mellékhatást. Lehet, hogy a reagila ront valamennyit a tanulási funkciókon, de legalább lehet vele, míg egy csomó másikkal nem. az abilify van még versenyben ezen a téren, a többi elavult szar, amit ajánlgatnak, semmire sem jó. Egyébként milyen hülye nevek már, abilify meg reagila, nagyon vicces kedvükben lehettek a névadók.

Vélemény, hozzászólás?