Hangulati zavarok

A magyar orvosi szaknyelvben hangulati zavarnak nevezik az angolul „mood disorders” néven összefogott problémákat. A hangulat valamilyen érzelmi állapot, és ha hangulati zavarod van, az azt jelenti, hogy az érzelmi állapotaidat nehezen tudod szabályozni (nem tudatosan, hanem az agy erre szolgáló funkcióin keresztül). Ezért érezhetsz letörtséget, depressziót, dühöt, fájdalmat olyan esetekben, vagy olyan mértékben, ami másokra nem jellemző.

Hangulata mindenkinek van, és normális, hogy változik. Problémának akkor érdemes tekinteni a hangulati változásokat, ha zavarnak téged — vagy a környezetedet — abban, hogy normális életet élj. Ha például nagyon depressziós vagy, könnyen lehet, hogy nem tudsz dolgozni, felkelni, vagy állandó halálvágyat érzel, ami nagyon megnehezíti, hogy az életedet úgy éld, mint az ilyen hangulatok nélkül tudnád. Ha gyakran vagy nagyon dühös, irritált, kétségbeesett, olyankor is, amikor erre, ha jól meggondolod, nincs különösebb okod, vagy az ok nincs arányban az érzéssel, akkor lehetséges, hogy rossz döntéseket hozol, összeveszel emberekkel, akiket szeretsz, vagy akikkel jó kapcsolatot szeretnél ápolni, vagy a környezeted általában kellemetlennek érez. 

Alább összeszedtük a hangulati zavarok hivatalos osztályozását, amelyen belül megtalálod azokat a gyakori diagnózisokat — például depresszió, bipoláris zavar –, amelyekkel össze szokás foglalni egy-egy tünetcsoportot. Ez nem jelenti az, hogy ne lehetnének ilyen érzelmi tüneteid akkor is, ha például valamilyen személyiségzavarral, esetleg skizofréniával vagy szorongásos zavarral diagnosztizálnak. 

Vélemény, hozzászólás?