Antidepresszánsok

Számos depresszió elleni (antidepresszáns) készítmény létezik a depressziós zavar, illetve azon zavarok kezelésére, melyek depresszióval is járnak, ilyen például a bipoláris zavar. Ezek a gyógyszerek az által enyhítik a depressziós tüneteket, hogy befolyásolják azoknak az agyi ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) működését, amelyek részt vesznek az érzelmek szabályozásában.

 Az atnidepresszánsok fő típusai:

 • Triciklikus antidepresszánsok (TCA-k): az antidepresszánsok egyik legrégebbi típusába tartozó szerek. Elsősorban a noradrenalin és a szerotonin szintjét szabályozzák. Bár hatékonyak a depresszió kezelésében, több mellékhatásuk van, mint az újabb gyógyszereknek, ezért az orvosok általában nem ezeket kezdik a kezelést.
 • Monoamin oxidáz gátlók (MAO-bénítók): szintén viszonylag régen kifejlesztett szerek, a szerotonin, dopamin és a noradrenalin lebontását végző monoamin-oxidáz nevű enzim gátlása révén fejtik ki hatásukat Egyes ételek és italok kölcsönhatásba léphetnek a MAO-bénítókkal, így aki ilyet szed, annak szigorúan be kell tartania bizonyos táplálkozási korlátozásokat, például nem ehet sajtot, vagy ihat bort. Ezért általában ezt az antidepresszáns típust csak azoknál a depressziós betegeknél alkalmazzák, akik nem reagálnak másmilyen kezelésre.
 • Szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k): az antidepresszánsok újabb nemzedékébe tartozó szerek, melyek a szerotonin  nevű neurotranszmitter gyors felszívódását gátolják. Kevesebb mellékhatásuk van, biztonságosabbak, mint az első TCA-k és a MAO-bénítók.
 • Szerotonin és noradrenalin visszavétel gátlók (SNRI-k): szintén új típusú gyógyszerek, melyek mind a szerotonin, mind a noradrenalin szintjét emelik az agyban.

16 gondolat erről: “Antidepresszánsok”

 1. Paretin 20 mg-mos  antidepresszáns, SSRI-s gyógyszer, 4 hét után ki tudja a betegeket hozni a szociális fóbiából és a depresszióra is nagyon hatékony. Tapasztalatból irom e sorokat, habár aludni nehéz a szedése alatt tőle, de azért megéri szedni a hatékonysága miatt.

 2. Teljesen új vagyok ezen a weblapon.Sok kérdésem lenne, főleg azokhoz akik voltak már itt, vagy épp bennt vannak.

  Csak néhány : 10 éve szedek többek közt 2 mg-os Rivotrilt ,elég sokat., sajnos függő lettem. 4x voltam az utobbí 6 évben a Balassa utcai Pszichiátriai Klinikán 4×1 hónapot gyógyszerelvonáson és a szorongások csökkentése céljából Szintén hasonló osztályon.

  Mennyiben más ez, mint Unoka Zsolt osztálya, hány hónap a kezelés, hányan vannak 1 szobában.Mennyire „nehéz esetek” vannak itt, hányan vannak egy foglalkozáson, milyenek az orvosok, ápolónők, mennyire empatikusak, gyógyszercentrikus e, vagy alternatív segítséget adnak? Egyszóval mindent szeretnék tudni, mielött jelentkeznék. társalgó, büfé, internet van e, ki lehet e jönni sétálni, milyenek a körülmények?  

  Ha tudtok segítsetek. Várom a válaszotokat, tapasztalataitokat. Köszönöm

 3. Sziasztok.

   

  Anxironról írnék (buspiron, Spitomin néven is forgalmazzák). Bár azt írja a tájékoztató hogy a benzofüggőség tüneteire nem jó, én mégis ennek segítségével jöttem le a Xanaxról. Hol lehet új témát nyitni ennek a gyogyszernek?

 4. Idézet tőle: 24.óra

  Sziasztok.

   

  Anxironról írnék (buspiron, Spitomin néven is forgalmazzák). Bár azt írja a tájékoztató hogy a benzofüggőség tüneteire nem jó, én mégis ennek segítségével jöttem le a Xanaxról. Hol lehet új témát nyitni ennek a gyogyszernek?

   

  szia

  felraktam. jöhet a tapasztalat.  🙂

 5. A hosszú, nem működő listám után kaptam egy ősszel bevezetett, egyik eddigi hatásmechanizmushoz sem sorolható gyógyszert, a neve Brintellix.
  A TB azoknak adhatja, akik bizonyítottan sokféle szert próbáltak a depresszióra (unipol major) és nem működtek.
  Még csak szűk egy hete szedem, csak enyhe mellékhatásokat tapasztalok, szóval nem tudom, beválik-e. Majd talán Karácsonyra már ‘kapok’ egy kis enyhülést.
   

 6. törölt nick
  Idézet tőle: parrot

  Szia Málna!Szerintem ,ha van kedved,s időd,készíts átfogóbb összefoglalókat a gyógyszeres részekhez!Én örömmel venném,s az önkéntes munkák biztos jól jönnének a Búrának.smiley

  Szia parrot! Oké, ha lesz időm, akkor megpróbálom kreatív energiáimat kreatív dolgokra fordítani. 🙂

 7. Aurorix / moclobemid jut eszembe, amelyik szoc. fóbra is törzskönyvezve van. MAO gátló. Illetve, ha bármely SSRI vagy SNRI mellé mirtazapine-t is szedsz, az ellensúlyozza a szexuális mellékhatást. Mirtazapine helyett lehet bármely álmosító / hízlaló AP is. Legalábbis nálam kiküszöböli. 

Vélemény, hozzászólás?