Tegretol (karbamazepin)

A Tegretol (karbamazepine) eredetileg egyes görcsökkel járó betegségek (epilepszia) kezelésére szolgáló gyógyszer. Használják egyéb idegrendszeri betegségek (pl. az arc fájdalmával járó arcidegzsába), illetve bizonyos pszichiátriai betegségek (bipoláris kedélybetegség akut mániás epizódjainak, depresszió egy fajtája) kezelésére is. Tilos a használata közönséges fájdalmak kezelésére.

Az epilepszia rohamokkal (görcsökkel) jellemezhető megbetegedés. A rohamok akkor következnek be, amikor az ingerületek az agyból az izmokhoz nem megfelelően továbbítódnak a test idegpályáin. A Tegretol segít szabályozni az „üzenetek” továbbítását.

A Tegretol az előbbiekben említett egyéb betegségek esetén is szabályozza az idegműködést.

A Tegretol 250 mg végbélkúpot főleg olyan betegek esetében alkalmazzák helyettesítő kezelésként, legfeljebb 7 napig, akiknél átmenetileg nem alkalmazható a szájon át adagolt gyógyszerforma (tabletta vagy szuszpenzió), pl. öntudatlan, vagy műtéten átesett beteg esetében.

6 gondolat erről: “Tegretol (karbamazepin)”

 1. Az utóbbi néhány hétben a bipoláris betegségem átment ultradiánba, azaz egy napon belül a teljes érzelmi skálát bejárom, iszonyatos…

  Az orvosom a jelenlegi fázisprofilaktikum (Topamax) mellé tegnap írt fel még Tegretolt, 2x200mg-t. Egyelőre nem sok mindent érzek csak hogy kicsit szédülök tőle. Remélem jobb lesz, mert máe nagyon fáradt vagyok.

 2. Sziasztok! 

  Nekem olyan kérdésem lenne, hogy kinek hogyan hatott a tegretol? Nekem 3 hónapja írták fel, Agresszív dührohamaim vannak, de amióta szedem, csak rosszabb. Egyszer jó a kedvem, kb 5 percig, utána teljesen átvált depressziósba. A tegretol mellé tiapridált is szedtem, mert sajnos altató függő voltam, és le akarnak szoktatni:/ de nagyon nehezen bírom..  A tiapridalt nem tudom szedni, mert a lábaim olyan szinten fájnak tőle, hogy nem tudok felállni az ágyból sem, a tegretol meg nálam szerintem nem hat semmit.. 

 3. Sziasztok!
  Kaptam az esti Rivotril mellé Tegretolt, bár nem vagyok bipol, a doki amolyan „kisimítónak” szánta. A gyógyszerezésemmel a szorongásoldásra ment rá alapban.
  Most viszont abbahagyom, mert úgy szédülök tőle fekve is, nem hogy még ki kell menni a wc-re általában, hogy kínszenvedés. Nem kockáztathatom meg, hogy eltanyázzak és eltörjem valamimet. Az, hogy nem alszom jobban, már mellékes kérdés.

Vélemény, hozzászólás?