Megküzdés a téli ünnepek okozta stresszel

Az ünnepeket gyakran varázslatos időszakként ábrázolják, amikor az emberek kibékülnek és az álmok valóra válnak. Az ember nagyot csalódhat, ha azt várja, hogy Karácsonykor mindenkivel jóban lehet csak mert ünnep van, még azokkal is, akikkel egyébként nem jön ki. Nem életszerű és problémákhoz vezethet a feltételezés, hogy az ünnepek varázsszerűen orvosolják a múlt problémáit. Az ünnepi időszakkal kapcsolatos várakozások a karácsonyi díszek megjelenésével kezdődnek, december elején. Nem csoda, hogy akik tökéletes ünnepre készülnek, ki vannak téve annak, hogy ezt az időszakot stresszként éljék meg. Milyen megküzdési megoldások vannak? Az Amerikai Pszichológiai Társaság kérdései és válaszai.

Hogyan kezeljük a régóta húzódó családi gondokat az ünnepek alatt?

Az első lépés, hogy legyünk realisták. Ha valakiről rossz véleménnyel van, próbálja elkerülni őt. Próbálja könnyedén venni a helyzetet, de semmiképpen ne tegyen úgy, mintha minden rendben lenne. Így hű maradhat önmagához, és kevésbé érzi majd stresszesnek az ünnepeket.

A költekezés irányába ható nyomás készíti ki az embereket, és rombolja le az ünnepi hangulatot?

Ha tisztában van anyagi korlátaival, már egy lépést tett a stressz csökkentésére. Az emberek azt hiszik, muszáj vásárolni, ajándékot ajándékra halmozni, tekintet nélkül arra, hogy anyagi helyzetük ezt lehetővé teszi-e. Így nem csak az jelent stresszt, hogy úgy érzi, drága ajándékot kell vásárolnia mindenki számára, hanem az év többi részében is nyomasztani fogja, hogy miből fizeti majd a számláit.

Ne legyen idealizált elképzelése arról, hogy mit kéne tenni, mennyit kellene költeni. Ne dőljön be a csinnadrattának, hogy "ha igazán szereti a feleségét, ezt az ékszert adja majd neki", hogyha nem engedheti meg magának. Győzze meg magát róla, hogy ez hírverés, agresszív reklám, de nem a karácsonyról szól: az üzleteknek ilyen eszközökhöz kell folyamodniuk, ha nem akarják lehúzni a redőnyt. Szeretetét, odafigyelését kimutathatja kisebb dologgal is, ha valami igazán személyeset választ, mely törődését tükrözi.

Az idő nyomása miként hat az emberekre az ünnepek alatt?

Nem szükséges, hogy az emberek szüneteltessék mindennapi életüket, vagy teljesen átszervezzék napirendjüket, csak mert ünnep van. Ne feledjük, hogy önálló lények vagyunk, kialakult életritmussal. Próbálja kikapcsolni a felhajtást, és önmaga elképzeléseinél maradni: ne törődjön az idealizált képekkel, melyek előírják, hogyan kellene feldíszíteni a lakást, vagy milyen legyen az ajándékozás forgatókönyve.

Hogyan éli át egy krónikus beteg az ünnepeket?

A krónikus beteg számára a Karácsony nem különbözik a többi naptól. Pocsékul érzi magát, és ezen csak ront, ha a család azt várja tőle, hogy legyen jó kedélyű, vagy elutasítja a betegségét. Segíthet, ha elmagyarázza hozzátartozóinak, hogy a Karácsony nem gyógyítja a betegséget.

Hogyan éli át az ünnepeket valaki, akit tragédia ért a közelmúltban?

Ha valaki igazán rossz hangulatban van, akár krónikus okból, akár mert éppen valamilyen csapás érte (szeretett személy halála, szakítás), előfordulhat, hogy távol akar maradni az ünnepségektől, hiszen ezek egyáltalán nincsenek összhangban érzéseivel. Ha ilyen helyzetben van, próbálja kifejezésre juttatni, mit vár környezetétől – ők nem mindig tudják, hogyan segítsék önt – és kérje megértésüket, ha nem akar részt venni elfoglaltságaikban.

Mit tehetünk, ha a gyerekek mindent akarnak karácsonyra, tekintet nélkül arra, mi mennyibe kerül?

A szülők meg kell, hogy értessék a gyerekekkel, hogy legyenek realisták. Teljesen rendben van, ha megmondja a gyereknek, hogy a vágyott játék túl drága, hogy a „Jézuska” lehetőségei is korlátosak és válogatnia kell, mert a kívánságlista nagyon hosszú. Mondhatja azt is, hogy a Mama és a Papa megpróbálja az ő számára a legjobb ajándékot megtalálni. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy kívánságuk nem parancs, a vágyakat nem mindig követi azonnal beteljesülés.

Melyek a jó megküzdési stratégiák?

Eljöhet az a pillanat, amikor már egyetlen karácsonyi dalt sem visel el, és a bejgli látványától is kiborul. Az ember jobban viseli az ünnepeket, ha nincsenek valószerűtlen elvárásai, ha nem törődik az idealizált karácsonyi képekkel, ha kikapcsolja a rádiót és nem néz meg minden karácsonyi műsort. Nem kell minden meghívást sem elfogadni. Mérlegeljen körültekintően.

A legtöbben azért rettegnek az ünnepektől, mert tapasztalataik nagyban különböznek azoktól a képektől, melyek ilyenkor elárasztják. Bízzon saját ösztöneiben, és ne próbáljon olyanná válni, amilyenné nem tud és nem akar. Tartsa fenn megszokott napirendjét, és tartsa szem előtt, hogy ezek a napok is elmúlnak!

Ha azonban képtelen megbirkózni mindazzal, amit „ünnepi levertségnek” gondol, akkor lehet, hogy érzései nem az ünnepekkel kapcsolatosak, hanem életének más dolgaival. Ha egyedül nem tud tisztába kerülni ezekkel a kérdésekkel, kérje szakember segítségét!

Vélemény, hozzászólás?