TB által támogatott vagy kedvezményes árú pszichoterápiás ambulanciák

TB által támogatott pszichoterápiás ambulanciák:

Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinika
Pszichológia és pszichoterápia szakrendelés
Nem sürgősségi és visszarendelt betegek fogadása telefonos előjegyzés alapján történik, ügyeleti időn kívül. A szakrendelésekre időpontot az 06 (52) 411-717 / 55214 és 06 (52) 411-717 / 56234 mellékeken kérhető 9 és 15 óra között.

Rendel: Dr. Anrejkovics Mónika, Gasparik Éva, Dr. Máténé Pusztai Annamária
Rendelési idő: hétfő-péntek 8:00-12:00

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet
III. Rehabilitációs Pszichiátriai Osztály
A III. Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály a pszichiátriai rehabilitáció szakmai ellátási területén III. progresszivitási szintű besorolással, 48 működő ággyal fogadja az akut pszichotikus fázis lezajlása utáni állapotban lévő pszichotikus betegeket, hangulati zavarban szenvedőket, alkalmazkodási zavarral küzdőket, személyiségi zavarban szenvedőket, demencia diagnózisú betegeket. A pszichiátriai rehabilitáció, a reszocializáció elősegítése érdekében biológiai, pszicho- és szocioterápiás módszereket alkalmaznak.

Betegfelvétel rendje:
•    pszichiáter szakorvos beutalójával közvetlenül felvételre kerülhet a kliens – előzetes időpont egyeztetést követően
•    háziorvosi vagy bármely más orvosi javaslattal jelentkezhet a páciens, akinél előzetes állapotfelmérés történik
•    orvosi beutaló nélkül bárki kérheti önként osztályunkon történő kezelését – előzetes állapotfelmérés történik

Állapotfelmérés, előjegyzés:
•    ideje: telefonos egyeztetés után minden szerdán 08.30 – 12.00 között
•    helye: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, 1204. Budapest, Köves u. 1., III. Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály, Pszichiátriai pavilon, 4. emelet.
•    iroda telefon: +36 1 289-6200/1441

Kapcsolat:
Cím: 1204 Budapest, Köves utca 1., E épület 4. emelet
Telefon: (06) 1 289 6200/1441
Fax: (06) 1 289 6441
E-mail cím: 3pszich.rehab@jahndelpest.hu
Web: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet
Osztályvezető főorvos: dr. Linka Emese Natália

Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház  (MISEK)
Csanyiki Pszichoterápiás Osztály
A Csanyiki Pszichoterápiás osztály 1990-ben alakult dr. Vas József vezetésével. Az osztály pszichoterápiás rendszerként működik, tehát a vezető kezelési mód a lélektani eszközökkel történő gyógyítás, és a szervezeti felépítés ennek megfelelő. Jellegzetessége, hogy széles kapcsolati kínálatában az intrapszichés és interperszonális (belső lelki és személyközi) viszonyulási mintázatok disszonanciái megjelennek, érzelmileg aktualizálódnak, így a terápiás átdolgozás számára hozzáférhetővé válnak.

A felvétel önkéntes. A gyógyítás a terápiás szerződés alapján történik, mely mindkét féltől (páciens és team) elköteleződést és felelősségvállalást igényel. Ehhez a páciens részéről szükséges a pszichés problématudat, tehát annak megélése, hogy pszichés működése, önmagához és másokhoz való viszonyulása okozza nehézségeit, és a változási motiváció, tehát, hogy mindezeken változtatni akarjon.

Az ellátás csoporthangsúlyú, de mindenki számára egyéni pszichoterápiás betegvezetést is biztosítanak.

A kezelési idő illeszkedik a páciens problémájához, minimum 3 hét, maximum 6 hónap.

Jelentkezés:
A felvétel előzetes vizsgálathoz kötött, melyet szerdánként végzünk, beutaló nem szükséges. Ennek során nem elsősorban pszichiátriai (bár a lelet tartalmaz ilyet), inkább pszichodinamikai diagnózis felállítására törekszünk, tehát annak megértésére, milyen belső konfliktusok, motivációk, kapcsolati és élethelyzeti körülmények állnak a panasz hátterében.

Kapcsolat: 
MISEK, Szent Ferenc Kórházrész
Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály
Cím: 3529 Miskolc, Csabai kapu 42.
Tel.: 06(46)555-666/5845 mellék
Email: pszichoterapia@szferenc.hu

Moravcsik Alapítvány
Pszichiátriai Betegek Integrált Szociális IntézményeA Moravcsik Alapítvány Pszichiátriai Betegek Integrált Szociális Intézménye a pszichiátriai betegek és mentális problémákkal küzdők társadalmi esélyegyenlőségének megteremtését, a stigmatizáció és az előítéletek csökkentését tűzte ki fő céljának.
Pszicho-szociális rehabilitáció keretében az ellátott személyes céljait akadályozó problémák felmérik, és ezek megoldására közösen elkészített gondozási-rehabilitációs tervet segítenek megvalósítani.
Készségfejlesztést nyújtanak az önellátás, az emberi kapcsolatok, a munka, valamint a szórakozás területén. Mindezt egyéni és az ellátottak igényei alapján tervezett csoportos tréningek keretében, valamint a társadalmi beilleszkedést célzó egyéni szükségletek kielégítésében.

Elérhetőség és jelentkezés:
Pucsek József (Intézményvezető)
telefon: +36 20 825 9924
email: pucsek.jozsef(kukac)med.semmelweis-univ.hu
Web: http://www.moravcsikalapitvany.hu/index.php/maiszi

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztály

A Tündérhegy néven is ismert intézmény csoporthangsúlyú pszichoterápiás rendszerben működik, pszichodinamikus szemlélettel. A terápiát szükség esetén gyógyszerrel egészítik ki. Lélektani, vagyis a tünetek, jellegzetes kapcsolati mintázatok hátterében zajló tudattalan konfliktusok, érzések, fantáziák feltárása, megértése és feldolgozása áll a pszichoterápiás munka fókuszában. 

Alkalmazott módszerek:

 • Nagycsoport
 • Analitikus kiscsoport
 • Pszichodráma
 • Mozgás- és táncterápia
 • Művészetterápia
 • Szocioterápiás műhely

A kezelés időtartalma változó, de több hónapot is igénybe vehet.
Tündérhegyen alapvetően osztályos, ill. nappali kórházi kezelés érhető el. 
Korlátozott és indokolt esetben ambuláns pszichoterápiás ellátás is igénybe vehető. 

Jelentkezés:
Az év bármely szombatján, 8 és 11 óra között szakképzett terapeuta várja a jelentkezőket az osztályon. Az ország egész területéről fogadnak pácienseket. Fontos, hogy a jelentkezők minden korábbi kezelési dokumentációját vigye magával az első interjúra! A felvételhez, jelentkezéshez szükséges beutaló, amit minden páciensnek saját magának kell vinnie és kezelőorvosától, szakorvosától, pszichiáterétől kérhet.

Kapcsolat:
1121 Budapest, Szanatórium u. 19.
(A portán érdeklődjenek az osztály pontos helyéről!)
Tel: +36 1 391-1900 (központi szám) ,
+36 1 200-8719 (közvetlen szám),
+36 1 200-8720 (közvetlen szám)
​Mail: tunderhegy.oori[kukac]gmail.com
Web: http://www.tunderhegy.hu/

Pécsi Tudományegyetem
Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika
A Klinika négy osztálya közül a „C” osztály főként pszichoterápiás profilú osztály, mely elsősorban a szorongásos és affektív betegségek, a lélektani krízisek, a pszichoszomatikus és evészavarok, illetve a személyiségzavarok gyógyításával foglalkozik a különböző pszichoterápiák és gyógyszeres kezelések kombinációjával.

A Klinikán működő szakambulanciák:

 • Pszichoterápiás-pszichoszomatikus Szakambulancia
 • Szorongás-Depresszió Szakambulancia
 • Pszichózis Szakambulancia
 • Demencia Szakambulancia

Kapcsolat:
Cím: 7623 Pécs, Rét u. 2.
Telefon: 72/535-900
Fax: 72/535-951
Web: http://psychiatry.pote.hu/
Klinikaigazgató: Prof. Dr. Fekete Sándor, egyetemi tanár

Semmelweis Egyetem, ÁOK, Pszichiátriai Klinika
Pszichoterápiás Részleg (“B földszint”)

Az osztályon különféle pszichés problémákkal küszködő személyek terápiáját vállalják, döntően pszichoterápiás eszközökkel. 
Főként szorongásos zavarokban (pl. pánikzavar, szociális fóbia, poszttraumás stressz zavar), depresszióban, egyes személyiségzavarokban (pl. borderline vagy elkerülő személyiségzavar), önsértő magatartással küzdő és étkezési zavarokban szenvedő páciensek kezelését vállalják.

A gyógyítás fő eszköze a csoportpszichoterápia, melyet kiscsoportos formában, négyhetes turnusokban folyik. A négy hét során a résztvevők órarendet kapnak, amelyben különféle csoportfoglalkozások szerepelnek. A csoportok közé kognitív sématerápiás csoport, művészetterápia, kommunikatív mozgás, érzelmi kommunikációs tréning, és relaxáció tartoznak. 

A négyhetes, bentlakásos terápián való részvételt az Országos Egészségpénztár (OEP) támogatja, ezért TAJ-kártyával rendelkezők számára a részvétel térítésmentes. 

Jelentkezés:
Tájékoztató beszélgetésre az alábbi telefonszámon lehet jelentkezni: 06-1-210-0330/51277. 

Kapcsolat: 
Cím: 1083 Bp, Balassa u. 6.
Tel.: 06-1-210-0330/51277
Web: http://www.pszichoterapiasosztaly.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Unoka Zsolt, PhD

Semmelweis Egyetem, ÁOK, Pszichiátriai Intézet
Pszichoterápiás Osztály, Pszichoterápiás Szakrendelő és Nappali Kórház

A nappali kórházi kezelés gerincét a két hetes intenzív csoportpszichoterápia képezi, mely kognitív viselkedésterápiás szemléletben zajlik. A páciensek előzetes elbeszélgetést –első interjút és állapotfelmérést – követően kerülnek felvételre. A kezelés a legfontosabb tünetek,  problématerületek azonosításában és a velük való megbirkózási készségek fejlesztésében törekszik elsősorban kedvező változás elérésére. A kezelés befejeztével szükség esetén a további elérhető pszichoterápiás lehetőségekre vonatkozóan segítséget nyújtanak.
Milyen problémával fordulhatok a szakambulanciához?
Leginkább szorongással, pániktünetekkel, hangulatzavarokkal, depresszióval, anorexiás vagy bulímiás magatartással, valamint enyhébb életvezetési problémákkal küszködő személyek jelentkezését várjuk.
A Klinika Mentálhigiénés és Pszichoterápiás Ambulanciáján (Márton utcai Szakambulancia) térítésmentesen, TAJ szám alapján ambuláns pszichoterápiás kezelés, valamint kéthetes, nappali kórházas rendszerű kognitív csoportterápiás kezelés igénybevételére van lehetőség. 

Jelentkezés:
Állapotfelmérő beszélgetésre időpontot a +36-1-314- 26- 41 telefonszámon kérhet. Az első beszélgetést követően a vizsgáló orvossal közösen eldöntik, hogy Önnek melyik terápiás forma a legalkalmasabb. Az állapotfelmérő beszélgetésre beutaló nem szükséges.

Kapcsolat:
Telefon: +36-1-314- 26- 41
Vezető: Dr. Benkovits Judit pszichiáter szakorvos

Semmelweis Egyetem, ÁOK, Pszichológiai Tanszék
Egyéni, pár, család vagy csoportos forájú, kognitív viselkedésterápia TB alapú igénybevételére van lehetőség a Tanszék keretein belül. A Klinikai Pszichológia Tanszék és Szakambulancia kiemelten fontos feladatának tartja a hazai szakemberek és a szakellátást igénybe vevő személyek tájékoztatását a bizonyítottan hatékony pszichoterápiás módszerekről (kognitív viselkedésterápia – CBT).

A Klinikai Pszichológia Tanszéken elsősorban poszttraumás állapotokban, súlyos depresszióban és /vagy szociális szorongástól, önértékelési zavaroktól szenvedő személyek pszichoterápiáját vállaljék. Alkalmazott terápiás módszerek: kognitív viselkedésterápiás, szupportív, relaxációs és mindfulness alapú, valamint metakognitív terápiák. Az ambulancián angol és francia nyelven is vállalnak terápiát.

Az alábbi kórképek tartoznak az ambulancia profiljába:

 • traumatizáció és poszttraumás állapotok
 • szorongásos zavarok közül elsősorban:
  • szociális fóbia
  • pánikzavar
  • hypochondriasis
 • depresszió
 • serdülőrendelés
 • evészavarok (bulimia, obesitas))
 • pszichoszomatikus betegségek (magas vérnyomás, funkcionális meddőség)
 • elhízás kezelése (egyéni, csoportos)
 • egyéb szorongásos zavarok:
  • specifikus fóbia
  • agorafóbia

A Szakambulancia profiljába nem tartozó pszichés zavarok: pszichotikus zavarok, addiktológiai kórképek és akut krízisek.

A jelentkezéshez szakorvosi beutaló szükséges! Kizárólag telefonos egyeztetésen keresztül lehet bejelentkezni!

Kapcsolat és jelentkezés:
083 Budapest, VIII. Tömő u. 25-29. III. emelet
Titkárság:
Tel.: 06-1-459-1493
Vezető: Dr. Perczel-Forintos Dóra

Semmelweis Egyetem, ÁOK, Magatartástudományi Intézet
Pszichoszomatikus Szakrendelő

A  Pszichoszomatikus Szakrendelő  profilja:

 • Evés- és testképzavarok: anorexia, bulimia, falászavar stb. Olyan evés- és testképzavaros betegek kezelését tudjuk vállalni, akik nem szorulnak kórházi kezelésre, vagyis testsúlyuk nem csökken egy kritikus érték alá, és nem áll fenn esetükben az önsértő magatartás kockázata.
 • Egyes speciális alvászavarok: alvajárás és furcsa éjszakai viselkedések, rémálom zavarok, valamint olyan álmatlanság (inszomnia) és a napszaki ritmus zavarai, amelyek nem más betegség tüneteként jelennek meg.

A szakrendelő alapvetően pszichoterápiára szakosodott. Indokolt esetben a pszichoterápiát gyógyszeres kezelés javaslatával is kiegészítik.
A betegek nagy száma miatt egyéni időpont-igényeket csupán korlátozottan tudnak figyelembe venni. A terápiás ülések  (ritka kivételektől eltekintve) hétköznapokon 08.00-16.00 óra között zajlanak.

Jelentkezés:
Munkanapokon 9–15 óra között az (1) 210-29-30 /51750 telefonszámon kérhet időpontot diagnosztikai beszélgetésre és állapotfelmérésre.

Kapcsolat:
1083 Budapest, Tömő u 25-29. III. emelet

Forrás: http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/ambulaacutens-eacutes-fekv337beteg-pszichoteraacutepiaacutes-helyek.html

Kedvező árú csoportterápia:

Nap-kör Mentálhigiénés Alapítvány

Borderline személyiségzavar, depresszió, önismereti csoportok.

1082 Bp. Nap u. 25

Szolgáltatásainkkal kapcsolatos érdeklődését, jelentkezését az alábbi e-mail címen ill telefonszámokon várjuk:

e-mail: napkoralapitvany@gmail.com (válaszidő: aznap vagy másnap)

06-30-301 6587 (kedd, csütörtök 15-20h)
06-1-789 80 34 (kedd, csütörtök 15-20h)
ettől eltérő időpontokban üzenetrögzítő működik.

Az alapítvány szakmai vezetője: 
Dr. Ratkóczi Éva ratkoczie@gmail.com m:06/30/5947473

Jövedelemhez mért pszichoterápia:

Lelki Egészségvédő Alapítvány

Pszichológiai konzultáció és tanácsadás, Segítő beszélgetés, Személyközpontú betegvezetés, Imagináció, Álom-elemzés, Családkonzultáció, Krízisintervenció. Az Ambulancia szolgáltatásai jövedelemarányos térítés mellett vehetők igénybe. www.lelkiegeszsegert.hu

Vélemény, hozzászólás?