Klomipramin (Anafranil)


MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ANAFRANIL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A CLOMIPRAMINE (KLOMIPRAMIN) hatóanyagtartalmú ANAFRANIL a triciklikus antidepresszánsoknak nevezett gyógyszerek családjába tartozik, amelyeket depresszió és hangulati zavarok kezelésére alkalmaznak. Az Anafranillal kezelhető egyéb kórállapotok közé tartoznak a kényszeres zavarok (OCD), a pánikrohamok és fóbiák, a krónikus fájdalom zavarok, narkolepsziát (napközben fellépő, rövid ideig tartó alvási rohamok) kísérő kataplexia (az izomtónus hirtelen, rövid ideig tartó elvesztése) és a gyermekkori éjszakai ágyba vizelés.

Felezési ideje: 12–36 óra

 Ne szedje, ha: nemrégiben szívrohama volt, vagy súlyos szívbetegsége van, mániás epizódjai vannak, súlyos májbetegsége van

Nagyon veszélyes az előírt adagnál többet bevenni! Javasolt, hogy alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje. Ez különösen fontos, ha Ön idősebb személy, vagy alacsony a vérnyomása.Ez a gyógyszer hatással lehet a gépkocsivezetésre, ha észlel ilyen hatást, ne vezessen. A terhesség vagy a szoptatás idején a triciklikus antidepresszánsok nagyobb kockázatot jelenthetnek a magzat számára, mint egyéb antidepresszánsok.

 Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

A triciklikus antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

Antipszichotikumok: Az antipszichotikumok clomipraminnal egyidejűleg szedve növelik a veszélyes mértékű szívritmus-zavarok kockázatát. Ez különösen érvényes a FLUPHENAZIN, a HALOPERIDOL, a RISPERIDON és a SULPIRID tartalmú lészítmények esetében.

Nyugtatók: A clomipramine megnöveli a nyugtató vagy az altatók altató szedáló hatását.

SSRI: Az összes SSRI (esetleg a citalopram kivételével) növelheti a clomipramine vérszérumszintszintjét, ami növeli a komoly mellékhatások kockázatát.

MAOI: Nem szedhet clomipraminet egyidejűleg TRANILCIPROMIN tartalmú készítménnyel 

Lehetséges mellékhatások

Az összes, triciklikus antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a clomipramine az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:

Nagyon gyakori  (10-ből 1-nél több személyt érint)                       

homályos látás, székrekedés, lecsökkent vagy megnövekedett szexuális étvágy (mind férfiaknál, mind nőknél), vizelési nehézség, szédülés, szájszárazság, fejfájások, megnövekedett étvágy, erekciós problémák, izomrángások, émelygés (hányinger), nyughatatlanság, álmosság, izzadás, fáradtság, reszketés, súlygyarapodás

Gyakori  (100-ból 1–10 személyt érint)                 

agresszió, izgatottság, szorongás, mell növekedése (mind férfiaknál, mind nőknél), tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt (mind férfiaknál, mind nőknél), zavartság, lecsökkent étvágy, delírium (intenzív zavartság), elszemélytelenedés, depresszió, hasmenés, koncentrálási nehézség, kitágult pupillák, tájékozódási zavar, megváltozott ízlelés, hőhullámok, hipománia vagy mánia, álmatlanság, álló helyzetben alacsony, vérnyomás, izomgyengeség, rémálmok, bizsergés, rossz memória, érzékenység a napfényre, hallucinációk (különösen akkor, ha Ön idősebb személy, vagy Parkinson-kórja van), szabálytalan szívverés, bőrkiütések, alvási problémák, beszédproblémák, gyomorproblémák, tinnitus (fülzúgás), vizelet-visszatartás, hányás (rosszullét), ásítozás                    

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt érint)                      

szívritmus zavarai, koordinációs és egyensúlyi problémák, pszichotikus élmények, mint például téveszmék, megemelkedett vérnyomás, görcsök (görcsrohamok) 

Ritka (10 000-ből 1–10 személyt érint)                  

allergiás és anafilexiás reakciók, vérképzőszervi betegségek, láz, folyadékvisszatartás (puffadt bőr), glaukóma, hajhullás, hepatitis (májproblémák), tüdőgyulladás, neuroleptikus malignus, szindróma, purpura (a bőr lilás elszíneződése), súlyos szívproblémák, SIADH (antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódása)

Nem ismert (nem tudható, hány embert érint)                

mozgási rendellenességek, ideértve a Parkinson-kórt és lassan kifejlődő mozgászavart, szerotonin szindróma, öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés

 A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

14 gondolat erről: “Klomipramin (Anafranil)”

 1.  

  75mg sr-t szedek kb.három hete.A kényszeres bőrkaparásra elég jó,nem szüntette meg,de lecsökkentette a késztetést.A vérnyomásom ingadozó lett,különösen akkor érzem,ha,hirtelen lehajolok,felállok stb.Meg is kell kapaszkodnom,különben elesnék.Ez remélem elmúlik idővel.Sokáig 150_mg-ot szedtem,most nem áll szándékomban ennyire megemelni,bár a kényszeres dolgokra  a nagyobb dózis az igazán hatásos.Általánosságban elmondhatom,ad egy bizonyos belső nyugalmat,amit más antidepresszánsnál még nem éreztem,viszont motiválatlan lettem,feküdnék egész nap,húz az ágy.Alapvetően egy tevékeny ember vagyok,most csak árnyéka önmagamnak.Az anyagcserét lelassította nagyon.Viszont hízást nem tapasztaltam napi 150 mg-nál sem.Gyógyszereim jelenleg:

  anafr.75mg sr

  ripedon 0,5mg

  Lamolep 50 mg

  rivotril 1mg

   

   

 2. Számomra nem volt jó, durva mellékhatásai jelentkeztek. leglátványosabb a hízás. Ismerek valakit aki szintén használta, neki végeredményben az életét tette tönkre más hatása. Egy másik személy pedig esküszik rá, nála is jelentkeztek a mellékhatások csak őt nem zavarja. Pontosan mi lenne a célod és mire vagy kíváncsi?

 3. Mivel nyolv év alatt három korábbi SSRI is hatástalan volt, kipróbáltuk ezt. Kezdetben jelentkezett néhány kellemetlenebb mellékhatás, de ezek két-három héten belül megszűntek.

  Már 25mg is kifejezetten hatásosnak bizonyult a kevert szorongásos depressziómra, és különösen az inszomniámra. El sem hittem, hogy van végre egy gyógyszer, ami hat is. Az elmúlt két hónap tapasztalatai nagyon jók, csak két nagyon enyhe hullámvölgy volt, de ezek pár napon belül elmúltak. Végre rendesn alszom, és a hangulatom is drasztikusan jobb. Teljesen feleslegessé tette a nekem már amúgy sem igazán hatásos alprazolámok (Helex SR) szedését. További, engem egyáltalán nem zavaró kisebb mellékhatásai még az enyhe szájszárazság, székrekedés, hirtelen felálláskor – különösen reggel – olykor szívdobogás.

  Mivel gyakran napközben is eléggé álmosít, illetve szexuális mellékhatásai is vannak (csökkent libidó, nehezebb orgazmust elérni), pár hete csak a 25mg felét szedem, és egyelőre úgy tűnik, hogy a pozitív hatások (alvás, hangulat) mind megmaradtak, a negatívak (álmosság, szex) pedig gyakorlatilag megszűntek. Remélem, hosszú távon így marad.

 4. Egyébként az SSRI-k, de főleg az SNRI-k, nekem is hatástalanok voltak, a tetraciklikus kissé. A régi triciklikus nem vált be. Nekem egy atípusos jött be; de ez nagyon egyénfüggő, még a mennyisége is. Mire kaptad a Helexet?

Vélemény, hozzászólás?