Evészavarok: mítoszok és valóság

Mítosz

Valóság

Csak tizenéves lányok szenvednek evészavaroktól.

Sok evészavar tizenéves korban kezdődik, de gyerekek, férfiak, idősebb nők is áldozatául eshetnek – tulajdonképpen bárkire lesújthat a betegség.

Sosem lehet teljesen kigyógyulni az evészavarból.

A gyógyulás sokáig tart, de kemény munkával és megfelelő kezeléssel teljesen ki lehet gyógyulni a betegségből.

Az evészavaros férfiak mindig melegek.

Az ember szexuális orientációjának semmi köze az evészavarok kialakulásához.

Az evészavar csak az étellel kapcsolatos problámákat takarja.

Az evészavaroknál a testsúly az élet központi kérdése. Az ételre, testsúlyra és kalóriákra való beszűkült figyelemmel az ember kizárja a fájdalmasabb érzéseket és érzelmeket. Egyesek önmaguk megnyugtatására „használják” az evést. Az evészavar NEM az étellel kapcsolatos probláma, hanem a háttérben meghúzódó problémák tünete.

A bulimiások mindig hányással szabadulnak meg az ételtől.

Nem minden bulimiás próbál hányással megszabadulni a bevitt kalóriáktól. A purgálás történhet hashajtókkal, vizelethajtókkal, edzéssel és koplalással is.

Az anorexiát a kinézetből mindig meg lehet állapítani.

Nem minden anorexiás néz ki úgy, mint a médiában bemutatott extrém esetek. Lehet, hogy az anorexiás beteg csak néhány kilóval könnyebb ideális testsúlyánál. Soványnak néznek ki, de nem úgy, ahogy a közvélemény általában az „anorexiás kinézetet” elképzeli. Csak mert valaki nem csont és bőr, még nem lehetünk biztosak benne, hogy nem anorexiás, vagy hogy egészsége nincs veszélyben.

Az anorexiások nem esznek édességet.

Sok anorexiás kerüli ezeket az édességet, de néhányan rendszeresen fogyasztanak ilyesmit. Ha egy anorexiás úgy dönt, hogy mindössze 300 kalóriát engedélyez magának naponta, akkor ezt megteheti például egy csoki elfogyasztásával.

Az anorexiások nem falnak és purgálnak.

Sok anorexiának van esetenként falásrohama és purgál azt követően. Néhány beteg annyira retteg az evéstől és ivástól, hogy minden bevitt anyagtól meg akar tisztulni.

A bulimiába nem lehet belehalni.

A bulimiásoknál nagy a halál kockázata, különösen ha hashajtókkal élnek vagy túlzásba viszik a testedzést. Bulimiások haltak már meg szívmegállásban, amit káliumhiány vagy az elektrolit egyensúly felborulása okozott. Volt, aki nyelőcsőrepedésbe halt bele.

Az evészavarosok a családjukat és a barátaikat akarják bántani.

Az evészavarosok saját maguk miatt teszik, amit tesznek. Álatlában kiborítja őket, ha a körülöttük lévő emberek aggódnak vagy megbántódnak a betegségük miatt.

A kényszeres evés nem evészavar.

Nagyon is az, és ugyanolyan komoly, mint az anorexia vagy a bulimia.

A kényszeres evők egyszerűen lusta emberek.

A kényszeres evés is egy megküzdési mód, akárcsak az anorexia vagy a bulímia. A beteg arra használja az ételt, hogy megnyugtassa magát, kizárja az érzéseket, stb. Nem lusták, hanem olyan emberek, akik fájdalmas érzelmeikkel az egyetlen általuk ismert módon próbálnak megküzdeni. Mint a többi evészavarosnak, nekik is megfelelő terápiára van szükségük a gyógyuláshoz, nem pedig fogyókúrás klinikákra vagy fürdőkúrára.

Az embernek nem lehet többféle evészavara.

Sok ember szenved többféle evészavartól, ez egyáltalán nem ritka. Ez szintén azt bizonyítja, hogy az evési viselkedés a felszíni tünet, nem maga a probléma.

Vélemény, hozzászólás?