Antidepresszívumok hatásai

Hogyan kell abba hagyni? Lehetnek-e megvonási tünetek?

Nagyon fontos tudni, hogy nem szabad az antidepresszívumokat hirtelen abba hagyni, de még kihagyni sem. Mindig biztonságosan gondoskodni kell arról, hogy időben fel legyen írva a következő gyógyszeradag, nehogy gyógyszer nélkül maradjanak. Nemcsak megvonásos tüneteket okozhat ugyanis a hirtelen kihagyás, hanem súlyos depressziós visszaesést is, már 1-2 napos kimaradás esetén is. A leállást lehetőleg az orvossal egyeztetve, fokozatosan kell kivitelezni, ha megvonásos tünetek jelentkeznek, akkor akár több hónapra is el lehet illetve kell nyújtani; ha nincsenek, akkor néhány hét elég. Sajnos nem mindig magyarázzák ezt el az orvosok; a megvonásos tünetek már szerepelnek újabban a gyógyszerismertetőkön, a depressziós visszacsapás jelensége nem.

Nem mindenekinél jelentkeznek megvonási tünetek, főleg nem ilyen súlyosak, de ritkán előfordulnuk nehezen viselhető és elhúzódó tünetek is. A megoldás ilyenkor a nagyon lassú leállás, fokozatos csökkentéssel. Maradjon akár még egy hónapig is a jelenlegi töredék adagon, illetve addig, amíg a tünetek el nem múlnak.

Hogyan hatnak? Okozhatnak-e tartós károsodást?

Az antidepresszívumok az idegrendszeri sejtek közötti ingerületátvitelben szerepet játszó sertonin és/vagy noradrenalin rendszerre hatnak; különböző biokémiai mechanizmusok útján növelik a sejtek közötti szinaptikus résben a fenti molekulák mennyiségét.

Legutóbbi időkig úgy tudtuk, hogy az antidepresszívumok nem okoznak különösebb agyi funkciózavarhoz vezető maradandó elváltozásokat az idegsejtek működésében (egyedül az idegrendsze tanulási képességének kísérleti úton kimutatható enyhe csökkenésére volt gyanú).  Utóbbi időben több közlemény jelent meg főleg külföldön, amelyek ezt megkérdőjelezik. Olyan tapasztalatokról és kutatási eredményekről számolnak be, amelyek alapján feltételezik, hogy a több évtizedes tartós szedés a (főleg az érzelmi életet és a memóriafunkciókat befolyásoló) u.n. limbikus agyi rendszer területén sejtkárosodást, és  elsősorban az érzelmi- és szexuális élet, a memória- és figyelmi funkciók, valamint a hormonális rendszer működésében finom zavarokat okozhat. Ugyanakkor számos kutatás igazolja azt is, hogy a tartós stresszhatások, így a lelki traumák, súlyos szorongás és depresszió is hasonló sejtkárosodáshoz, sejtpusztuláshoz vezethet ugyanezen a területen – tehát a kezeletlen lelki zavarok esetében sem járunk jobban! Fontos új adat az is a szakirodalomban, hogy az antidepresszívumok az enyhe és közepes depressziókban alig, míg a súlyos depressziókban nagy mértékben hatékonyak. Tehát mérlegelni kell a gyógyszerszedés előnyeit és hátrányait az aktuális állapotnak és a kezelt kórképnek megfelelően! 

Szerintem jó irányelvek a következők:

– Ne hagyjuk kezeleltleül lelki zavarainkat!

– Az enyhébb és közepes depressziók, valamint a szorongásos zavarok és a személyiségzavarok esetében a pszichoterápiát részesítsük előnyben, amennyiben ez elégtelen, kiegészítésül folyamodjunk gyógyszerekhez, ezeket a lehető legrövidebb ideig ls a legkiesebb még hatékony dózisban szedjük!

– A súlyos depressziók, a bipoláris zavarok, szkizoaffeltív zavarok és a szkizofréniák esetében elengedhetetlen a gyógyszerek szedése, viszont ekkor is fontos ezek kiegészítése pszichoterápiával, szocioterápiával és más lelki segítséggel, ( mint amilyenek pl. az önsegítő közösségek és természetesen minden elfogadó és támogató közösségi és emberi   kapcsolat), többek közt azért is, mert ezáltal a legszükségesebb minimumra csökkenthetjük a gyógyszerszedést.

– A gyógyszerekből a legkevesebb, de hatékony dózist kell szedni, a feltétlenül szükséges ideig, szakmai kontroll mellett. Nem érdemes túl keveset vagy túl rövid ideig, mert az csak feleslegesen terheli a szervezetet, de nem hat. Kerülni kell viszont a túl nagy adagokat, csak addig szabad emelni a dózist, ameddig az emelésnek valóban lényeges hatása van. Amennyiben a lelki javulás lelki eszközökkel is elérhető (pl. : társaságba menés, figyelem elterelés, időstrukturáló tevékenységek, relaxáció, stb., inkább ezeket alkalmazzuk, mint plusz gyógyszerszedést vagy dózis emelést. A súlyos depressziós epizódok után szükséges néhány hónapig, általános ajánlás szerint 6 hónapig folyamatosan szedni egy fenntartó antidepresszívum adagot, de éveken keresztül folyamatosan csak akkor szedjünk antidepresszívumot, ha feltétlenül szükséges, azaz, ha különben gyakran visszaesnénk.  (A függőséghez, és sokkal súlyosabb tartós károsodásokhoz vezető szorongásoldókkal még szigorúbban kell bánnunk, lehetőleg ne szedjük tovább egyfolytában 3-4 hónapnál tovább, de semmi képpen fél évnél   tovább ugyanazt a szert, és ha lehet ne szedjünk évekig folyamatosan szorongásoldókat. Antipszichotikumok szedésére is a fenti útmutatás érvényes, kivéve a szkizofréniában, ahol általában egy csökkentett minimál adagra folyamatosan szükség van a visszaeseések megelőzése érdekében, ugyanígy egyes esetekben a szkizoaffektív zavaroknál is.)

– A visszatérő depressziók, a bipoláris és szkizoaffektív zavarok, valamint a szkizofréniák többsége periódikus betegség, a visszaeseseket bevezető tünetek, előjelek előzik meg; ezek ugyanannál a személynél ugyanúgy szoktak jelentkezni. Ezeket tehát meg lehet figyelni, be lehet azonosítani, és észre lehet venni sokszor jóval a visszaesés bekövetkezése előtt. Hozzátartozókat, ismerősöket is meg lehet kérni, hogy figyeljék meg ezeket az előjeleket és figyelmeztessenek, ha ezeket észlelik. Jó beteg-orvos kapcsolat mellett megtehető a gyógyszerek (fokozatos leállítás utáni) átmeneti kihagyása vagy minimáldózison való tartása a tünetmentes időszakokban, mert első jelre azonnal visszaállíthatóak, illetve hatékony dózisra emelhetőek a visszaes kezdetén vagy  gyanújakor. Az első előjeleknél beállított (vagy állandó minimális adag szedése esetén) megemelt gyógyszerek segítségével kivédhető vagy enyhíthető lehet a visszaesesés, miközben minimalizálható a gyógyszerszedés ideje és mértéke. A visszatérő depressziók, bipoláris ás szkizoaffektív zavarok esetében szükséges lehet emellett folyamatos megelőző szereket szedni, amelyek tovább csökkenthetik a visszaeséseket;ezeket akkor érdemes szedni, ha egyébként évi több visszaesés lenne.

Vélemény, hozzászólás?