Amitriptilin (Teperin, Triptafen)

Az AMITRIPTILIN (AMITRIPTYLINE) a TEPERIN nevű triciklikus antidepresszáns gyógyszer hatóanyaga. Idült idegi fájdalom és migrén kezelésére is használják.

(AMITRIPTILIN és PERFENAZIN (antipszichotikum) a TRIPTAFEN összetett antidepresszáns hatóanyagai is, amely 25 mg AMITRIPTILIN-t plusz 2 mg PERFENAZIN-t tartalmaz, és erőteljes szorongással párosuló depresszió kezelésére használják.)

Szokásos napi adagja 75-200mg tabletta vagy folyadék formájában.
Felezési ideje 9-25 óra.

 

Ne szedje, ha:

nemrégiben szívrohama volt, vagy súlyos szívbetegsége van, mániás epizódjai vannak, súlyos májbetegsége van

 

Használja óvatosan, ha:                              

cukorbetegsége van, bármiféle szívproblémája van, bármiféle májproblémája van, glaukómája van, vizelési problémái vannak, fennáll az önkárosítás vagy az öngyilkosság kockázata, voltak pszichotikus epizódjai, epilepsziás (ha epilepsziás görcsrohamai alakulnak ki, azonnal hagyja abba a szedését!), elektrosokk-terápiában részesül, érzéstelenítőt szed

_____________________________________________________________________

FIGYELMEZTETÉSEK         

A megállapított adagnál többet bevenni nagyon veszélyes! Javasolt, hogy alacsony adaggal kezdjen, és azt lassan, fokozatosan emelje. Ez különösen fontos, ha Ön idős, vagy alacsony a vérnyomása.

A gyógyszer mellett nem ajánlott gépkocsit vezetni. _____________________________________________________________________

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg (vagy kevés idő különbséggel vesz be), mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

A triciklikus antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők

Antipszchotikumok: szedésük az amitriptilinnel egyidejűleg megnöveli a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát. Ez különösen érvényes a FLUPHENAZIN, HALOPERIDOL, RISPERIDON és SULPIRID hatóanyagú gyógyszerekre.

Nyugtatók: Az amitriptilin megnöveli a nyugtató- vagy altatókészítmény szedáló hatását.

– SSRI: Az összes SSRI típusú antidepresszáns (a CITALOPRAM kivételével) serkentheti a szervezetben az amitriptilin lebontását, ami növeli a komoly mellékhatások és a túladagolás kockázatát.

MAOI (MAO-gátlók): Az amitriptilinnel egyidejűvel semmilyen MAOI szert nem szedhet! A MAOI abbahagyását követően legalább két hétnek kell eltelnie, mire elkezdheti szedni az amitriptilint!

Orbáncfű (antidepresszáns hatású gyógynövény): Az amitriptilinnel egyidejűleg nem szedhet Orbáncfüvet vagy Orbáncfű-tartalmú készítményt!

 

Lehetséges mellékhatások

(Megj.: Sajnos, mivel ezt a gyógyszert még akkor engedélyezték, amikor a mellékhatások jelenlegi nyilvántartási rendszerét még nem használták széles körben, az amitriptilin esetében nem állnak rendelkezésre becslések arról, hogy mennyire valószínű a különféle mellékhatások kialakulása. A mellékhatásokat így nem előfordulásuk gyakorisága szerint soroljuk fel.)

A triciklikus antidepresszánsokat általában jellemző mellékhatásokon kívül az amitriptilin az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:

allergiás reakciók (bőrkiütések, viszketés, fényérzékenység, az arc és a nyelv megdagadása), antimuszkarinos hatások, szorongás, fekete nyelv, vérképzőszervi betegségek, piros foltos bőr, mell növekedése (férfiaknál és nőknél is előfordulhat), tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt (férfiaknál és nőknél is elfordulhat), változások a vércukor-szintben, szívritmus változásai, zavartság, hasmenés, koncentrációs, nehézségek, tájékozódási zavar, szédülés, álmosság, hajhullás, fejfájások, szívroham, hipománia vagy mánia, a csonttörések kockázatának megnövekedése, álmatlanság, májproblémák, étvágytalanság, koordinációs képesség elvesztése, émelygés (hányinger), rémálmok, zsibbadtság vagy bizsergő érzés 

– remegés

– Parkinson-kór (mozgásszervi rendellenesség)

– pszichotikus élmények

– nyughatatlanság

– görcsök (görcsrohamok)                          

–  súlygyarapodás

               

Gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

1 gondolat erről: “Amitriptilin (Teperin, Triptafen)”

Vélemény, hozzászólás?