Atipikus antidepresszánsok, bipoláris depresszióra és pszichotikus depresszióra való gyógyszerek

Az atipikus antidepresszánsokat azért nevezik atipikusnak, mert működési módjaik változatosak. Atipikus antidepresszáns tehát, ami nem TCA, Te-CA, SSRI vagy SNRI, de mégis hatékony a depresszió kezelésében. Pontosabban: olyan gyógyszer, amely bizonyos, a depresszióban szerepelő neurokémiai anyagok szintjét emeli a szinapszisokban (ahol az idegsejtek kommunikálnak egymással).

Atipikus antidepresszáns például a bupropion (Wellbutrin) és a trazodon (Desyrel, Trittico). A bupropion a dohányzásról való leszokáshoz is használt szer, és tanulmányozzák, hogy alkalmas-e a figyelemhiányos zavar kezelésére.

A lítium (Liticarb), a karbamazepin (Tegretol), a gabapentin (Neurontin) és a lamictal (Lamotrigine) hangulatkiegyenlítők, illetve antikonvulzív szerek, melyeket a bipoláris depresszió kezelésében használnak.

Egyes antipszichotikumok, például a zipraszidon (Zeldox), a risperidon (Risperdal), a quetiapin (Seroquel), az aripiprazol (Abilify), a paliperidon (Invega) a pszichotikus depresszió kezelésére alkalmasak.

25 gondolat erről: “Atipikus antidepresszánsok, bipoláris depresszióra és pszichotikus depresszióra való gyógyszerek”

 1. törölt nick

  Ezt az oldalt kicsit át kéne szerkeszteni.

  Ez a rész nem tudom, mit keres itt

  „A lítium (Liticarb), a karbamazepin (Tegretol), a gabapentin (Neurontin) és a lamictal (Lamotrigine) hangulatkiegyenlítők, illetve antikonvulzív szerek, melyeket a bipoláris zavar kezelésében használnak.

  Egyes antipszichotikumok, például a zipraszidon (Zeldox), a risperidon (Risperdal), a quetiapin (Seroquel), az aripiprazol (Abilify), a paliperidon (Invega) a pszichotikus depresszió kezelésére alkalmasak. Ezek a gyógyszerek hatékony hangulatkiegyenlítőnek is bizonyultak, ezért használják őket a bipoláris zavar terápiájában is, általában valamilyen másik antidepresszáns gyógyszerrel kombinálva.”

   

 2. A drugs.com-on van sok személyes beszámoló. A legtöbben fejfájásra panaszkodnak (másnap), illetve egész napos kábaságra. Gyakori az eldugult orr is. Férfiaknál időnként priapizmus (hosszan tartó, fájdalmas merevedés). 

  Alacsony adagban altatónak adják, és 200mg fölött antidepresszánsnak, egészen 800-ig.

  Azok értékelik jóra a trazodone-t, akiknek a depi mellett komoly álmatlanságuk volt. Gyakran adják antidepresszáns kiegészítőjeként.

 3. Idézet tőle: Lost50

  De szívesen cserélnék eszmét a még Trittico-t szedő szaktársakkal, például a mellékhatásiról (reggeli náthás tünetek), vagy arról, ki hogyan szedi, milyen adagban vált be.

   

   

  Szia Lost 50!

  Én 1 éve szedem a Tittico-t éjszakára,2 hónap bevezető 100mg ,majd ezt növelte a doki 150mg-ra.Ez volt az első gyógyszer, ahol semmi mellékhatást nem tapasztaltam,tapasztalok ,bár  nekem  0,5mg Xanax is járt/jár hozzá .Pillanatok alatt kiüt,de ezzel a koktéllal 1 éve végigalszom az éjszakát,előtte rémálom volt minden éjjel.

 4. Szia, én kb. 2 éve szedem (szintúgy mellé 2 mg Rivo-val). Decemberben abbahagytam, az ára miatt, de annyira kibuktam, hogy most állok rá vissza, most tartok 150 mg-nál. Korábban 300-ig vitték fel, de vissza tudtam állni 150-re; régebben engem is kiütött, piszok gyorsan, de most valahogy sokkal lassabban kezd el hatni.

  Igen, 20 év alatt nekem is ez a legkevesebb mellékhatással bíró gyógyszerem. A reggeli „másnaposság” és a nátha szerű tünetek ami zavaró

   

 5. Valdoxant szedek csutortok ota 25 mg ot irtak fel elso nap tok jo volt.aludtam reggel hetig.de utanna jott az hogy amikor bevettem este allandoan osszeszoritottam a fogaimat ey ez nagyon rossz erzes volt.es egest nap hulla voltam tole.negy nap utan felhivtam a dokit es azt mondta felezzem meg.hat tegnap megfeleztem es kicsit jobb volt mar nem szoringattam a fogaimat de reggel felkeltem 5 38kor este 22kor me tem aludni es nappal is szoktam egy ket orat aludni.leget hogy nekem ekeg ennyi alvas.nem tudom.februarban kell visszamenni a dokuhiz.nem tudom hogy ad e uj gyogyszert vagy marad ez.az egesz sok de akszom.a fel keves de jobb.hat nem tudom

 6. Idézet tőle: Setapalca

  Valdoxant szedek csutortok ota 25 mg ot irtak fel elso nap tok jo volt.aludtam reggel hetig.de utanna jott az hogy amikor bevettem este allandoan osszeszoritottam a fogaimat ey ez nagyon rossz erzes volt.es egest nap hulla voltam tole.negy nap utan felhivtam a dokit es azt mondta felezzem meg.hat tegnap megfeleztem es kicsit jobb volt mar nem szoringattam a fogaimat de reggel felkeltem 5 38kor este 22kor me tem aludni es nappal is szoktam egy ket orat aludni.leget hogy nekem ekeg ennyi alvas.nem tudom.februarban kell visszamenni a dokuhiz.nem tudom hogy ad e uj gyogyszert vagy marad ez.az egesz sok de akszom.a fel keves de jobb.hat nem tudom

  Írtam a blogodba. (Mirtazepin orion)

 7. Idézet tőle: Lost50
  Idézet tőle: murray head

  Nem tudom, hányszor kérdeztem már meg, de a Trittico-nak ugye nincs topikja?

  Én is azt keresem már régóta 🙁 Most írtam a gyógyszer csoportba kérést erről.

  Köszönöm! Írtam oda. 🙂

  Nem magam miatt kérdeztem róla. 

Vélemény, hozzászólás?