Riszperidon (Risperdal)

A RISZPERIDON az antipszichotikumok közé tartozó gyógyszer, melyet a skizofrénia, a bipoláris zavar és az autista gyerekek ingerlékenységének kezelésére használnak.

Terápiás javallat:

Skizofrénia esetén: 4 – 8 mg (max. 16 mg)

Bipoláris zavar esetén: 1 – 6 mg (max. 16 mg)

Autizmus esetén: 0.5 – 1 mg (max. 6 mg)

Felezési ideje: 3 - 17 óra (a szervezet egyéni feldolgozási képességétől függően)

________________________________________________________________________

FIGYELMEZTETÉSEK

A RISZPERIDONT soha ne alkohol- és/vagy koffeintartalmú folyadékkal vedd be, mert ezek a vegyületek interakciója súlyosbíthatja a gyógyszer mellékhatásait!

A RISZPERIDON szedése alatt érzékenyebb lehetsz a hőmérsékleti szélsőségekre, ezért óvakodj a túl hideg vagy túl meleg környezettől. Nyáron, a szaunában vagy edzéskor igyál nagyon sok vizet, mert a gyógyszer hatására könnyebben dehidratálódhat és túlhevülhet a szervezeted!

A RISZPERIDON ronthat a koncentrációdon és a reakcióidődön, tehát ha olyan feladatot végzel, amelyhez ezek a készségek szükségesek, legyél óvatosabb és körültekintőbb a szokásosnál (pl. vezetés).

A RISZPERIDON FENIL-ALANINT tartalmazhat, ezért ha fenilketonuriás (PKU) vagy, feltétlenül közöld az orvosoddal!

A RISZPERIDON nem használható a demencia által okozott pszichotikus állapotok kezelésére, mert időseknél megnövelheti az elhalálozás kockázatát!

A RISZPERIDON C-kategóriás gyógyszer, ami azt jelenti, hogy jelenleg nem tudjuk, milyen kockázatokat jelent a terhesség és a szoptatás ideje alatt való szedése. Amennyiben a gyógyszer szedésének abbahagyását követő 12 hétben estél teherbe, feltétlenül konzultálj az orvosoddal!
________________________________________________________________________

 

Használd óvatosan, ha:

szívbetegséged van, magas a vérnyomásod, szívritmuszavarod van, szívkoszorúér-megbetegedésed van, nemrég volt szívrohamod, cukorbeteg vagy, kevés a fehérvérsejted, vese- vagy májbeteg vagy, mellrákod volt/van, csontritkulásod van, nyelési nehézségeid vannak, dehidratált vagy, vérnyomás-gyógyszert szedsz

 

Lehetséges mellékhatások

Azonnal hagyd abba a gyógyszer szedését és keresd fel orvosodat, ha a következőket tapasztalod: láz, izommerevség, zavartság, izzadás, gyors és szabálytalan szívverés, nehézlégzés, allergiás reakciók, izomrángás az arc és a nyak környékén, remegés, nyelési nehézségek, szédülés, ájulás!

Nagyon gyakori

agresszív viselkedés, szorongás, látászavarok, homályos látás, koncentrációs zavarok, nyelési nehézségek, a szem mozgatására való képtelenség, megnövekedett vizeletmennyiség, egyensúlyérzék elvesztése vagy romlása, maszk-szerű arc, memóriazavarok, mozgáskényszer, bőrkiütés vagy viszketés, kóválygó járás, agitáltság, merev vagy gyenge végtagok, izomrángás, alvászavarok, kézremegés

Gyakori

hát és mellkasi fájdalom, látás- és beszédzavarok, hirtelen zsibbadás vagy gyengeség az arc, a karok vagy a lábak környékén, székrekedés, köhögés, szájszárazság, szívfájdalom, izgalmas álmok, megnövekedett alvásigény, hányinger, émelygés, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, gyengeség, fáradtság, hízás

Ritka

zavartság, szédülés, extrém szomjúság, gyors és felületes légzés, gyors és gyenge szívverés, fejfájás, éhségérzet elvesztése, hosszantartó és fájdalmas erekció, az arc duzzanata, a nyelv szokatlan mozgása, koordinációs nehézségek, sápadt arc, reszketés, izgatott beszéd és viselkedés, irányíthatatlan rágó-mozdulatok, szokatlan vérzés, szokatlan testhelyzetek és mimika, korpa, hidegrázás, szabálytalan menstruáció, a bőrszín sötétedése, nyáladzás, impotencia, a libidó csökkenése vagy elvesztése, ízületi- és izomfájdalmak, súlyvesztés, hányás, a menstruáció megszűnése, szorító fájdalom a mellkasban, fogfájdalom, hasi fájdalom, tejtermelődés, tüsszentés, olajos bőr, fájdalom a szemek körül és az arccsontban

 

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbáld elhagyni, hogy elkerüld az elvonási tüneteket -- különösen akkor, ha korábban már tapasztaltál ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

Offline

Nekem nem volt tőle semmi merevedés vagy libidó zavarom,mindenkinél más mellékhatás jelentkezik

Offline

Sziasztok Búralakók!olvastam hogy a risperdálnak libidócsökkentő hatása van illetve,hogy merevedési zavart okozhat.ez gyógyszerelhagyással visszafórdítható? tapasztalat?előre is kösz,szép estét!

házikuszmacskusz

Egyik barátnőm hosszú évek óta szedi, őt mielőtt lekzdte volna szedni sajnos meg is sokkolták, olyan súlyos volt, de sokkterápia után ráállt erre és ezzel a gyógyszerrel hosszú évekig tudott a  postán dolgozni. Amikor erről leállt, akkor hallucinállt, nemlétező kiskutyával beszélgetett. És azt hitte természetfeletti képességei vannak. Mivel sokat szenvedett e nélkül, visszaállt, idestova 25 éve szedheti, de munkaképes mellette és aktív, nem hallucinál. Nagyon rendes és segítőkész 50 es éveiben járó nő, ráadásul még intimitáshoz is van kedve, tőle tudom, ezekkel csak annyit mondanék, hogy akinek bevállik, annak használ, sőt! 

Offline

milyen hallucinációid voltak Kharzak?

Offline

nekem bevállt 1 hónapja szedem és elmúlasztotta a hallukat amik voltak,szorongást is elég jól kezeli

Offline

Elvonási tünetek kb. 8 hét szedés után (napi 2 g), már vagy 2-3 hete:
éjszakai izzadás, gyomorégés (amíg szedtem, lenullázta teljesen az étvágyamat, gondolom kikészült a gyomrom is), izomfájdalmak (combok, karok), a havi vérzésemmel sem stimmel valami.
Már elég nehezen tolerálom, főleg, hogy amíg szedtem is csak akatíziát okozott, semmi pozitív pszichés hatást nem tapasztaltam.

Offline

Hááát...sajnos-sajnos én már végigszedtem az egész gyógyszerpalettát az orvos nem igen tud már mit felírni a régiekkel próbálkozik újra.

Offline

a legerősebb? nincs viszonyítási alapom, más antipszichotikumot nem szedtem. a rövid távú emlékezetkiesés deszorientáció a szedése előtt is megvolt

Offline

A risperdal egyike a legerősebb pszichiátriai gyógyszereknek.Hatása nálam ismerőseimnél:mindvégig szedése alatt erős aluszékonyság,fáradtság,sok alvás éjjel nappal,rövid távú emlékezetkiesés deszorientáció.

Offline

egy éve szedem antidepresszáns mellett. semmi különbséget nem tapasztalok. éjszaka többször fel kell kelnem vizelni.