Szertralin (Zoloft, Sertadepi, Asentra, Serlift, Sertagen, Sertralin Hexal, Sertralin-Ratiopharm, Stimuloton)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SZERTRALIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A SZERTRALIN SSRI antidepresszáns, melyet depresszió, generalizált szorongás, kényszerbetegség (OCD), pánikbetegség, poszt-traumás stressz szindróma (PTSD) és krónikus fájdalom kezelésére használnak.

 

Terápiás javallat:

depresszió vagy OCD esetén: 50 mg–200 mg 

szorongás, pánik vagy PTSD esetén: 25 mg–200 mg

Felezési ideje: 22–36 óra

 

Ne szedje, ha:

mániás vagy mániás epizódjai vannak
8 hétnél hosszabb ideig nem szabad 150 mg-os vagy annál nagyobb adagot szednie!

Használja óvatosan, ha:                             

terhes vagy szoptat, epilepsziás (abba kell hagynia a szedését, ha epilepsziás görcsrohamai kezdődnek), elektrosokk-terápiában részesül (ECT) ugyanabban az időben.

Ez a gyógyszer a képzettséget igénylő feladatok – például a gépkocsivezetés – végzésére hatással lehet. Ha érzékel ilyen hatást, akkor kerülnie kell az autóvezetést.

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

Az SSRI antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

KARBAMAZEPIN: A SZERTRALIN megnövelheti a KARBAMAZEPIN szintjét az Ön szervezetében. 

Triciklikus antidepresszánsok: Az áttérés erről a gyógyszerről egy triciklikus szerre megnövelheti a kellemetlen mellékhatások kialakulásának kockázatát. A triciklikus szerek esetében alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje.

MAOI  antidepresszánsok: A SZERTRALIN egy MAOI antidepresszánssal sem szedhető egyidejűleg! Mielőtt a SZERTRALIN szedését megkezdené, legalább 2 hetet kell várnia a MAOI szedésének abbahagyása után! Mielőtt bármelyik MAOI-t elkezdené szedni, várnia kell legalább 5 hetet a SZERTRALIN szedésének abbahagyása után!

MIRTAZAPIN: A SZERTRALIN kölcsönhatásba léphet a MIRTAZAPIN-nal, ami az Ön által tapasztalt mellékhatásokat súlyosabbá teszi.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie a SZERTRALIN -nal egyidejűleg!

 

Lehetséges mellékhatások

Az összes SSRI antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a SZERTRALIN az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)                  

hasi fájdalom, szorongás vagy idegesség, székrekedés, hasmenés, szédülés, szájszárazság, gyors szívverés, rossz közérzet, fejfájások                     

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt érint)                      

zavartság, késleltetett ejakuláció, hallucinációk, viszketés, ízületi fájdalom, alacsony vérnyomás (álló helyzetben)                       

Ritka (10 000-ből 1–10 személyt érint)                  

abnormális májfunkció, hipománia vagy mánia, tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt, görcsök (görcsrohamok), érzékenység a napfényre, SIADH (antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódása), öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés, testsúlyváltozások (fogyás vagy hízás), megmagyarázhatatlan menstruációs vérzés, csökkentett nemi vágy, késleltetett orgazmus vagy orgazmusra való képtelenség, ami folytatódhat a gyógyszer szedésének abbahagyása után, és állandósulhat is, vérzés (belső és a bőrben), kitágult pupillák, torzított ízlelés, glaukóma, a csonttörés kockázatának megnövekedése, alacsony nátriumszint a vérben, neuroleptikus malignus szindróma, bizsergés, vizelési problémák, ideértve az ágybavizelést, szerotonin szindróma

 

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

23 gondolat erről: “Szertralin (Zoloft, Sertadepi, Asentra, Serlift, Sertagen, Sertralin Hexal, Sertralin-Ratiopharm, Stimuloton)”

 1. én ezt eszem illetve iszom folyadékban, mert jóval olcsóbb mint a tabi…..szedtem stimulotont helyette egy ideig, de az nem vált be annyira mint ez….mondjuk ez az igazi…..szal nekem nagyon bevált….

 2. sajna igen kb2 hónap alatt feljött 10-15 kiló….mondjuk állitólag rámfért, de én szerettem és szeretem is az 50 kilómat….aztán h írta itt a drnő a depresszióhoz kötött nassolást már nem tom h a gyszer volt e a bűnös….de am ez az a szer ami használ de hízlal….próbáltam kb 2 hónapig egy hasonlót aminek nincs ilyen mellékhatása, de padlóra kerültem…szal nem használt… nantarid volt a neve….így aztán úgy döntöttem h guruljak nevetve mint fetrengjek sírva….

  az zavar( bár ez nem gyszer függő),h nem is én vagyok jól hanem a gyszer tesz azzá….

 3. Nnna…azt hiszem, a mostani gyogyim ennek a kisgyerek..sertalin ratiopharm.Ma a harmadik napom, mikor beveszem..féllel kezdtem, majd egy hét után emelem egészre. Eddig semmi mellékhatása nincs.

  Már próbáltunk mindent ..paroxattól elkezdve a citalopramig….sertalin még nem volt.

  Ki tudja? Lehet, hogy ez lesz jó???

 4. három hónapig szedtem, gyakorlatilag ugyanazokat a mellékhatásokat észleltem, mint a fevarinnál. rám pozitív értelemben sem ez, sem más gyógyszer nem nagyon hatott. az első napokban ugyanazt a felfokozott hangulatot, ‘pörgést’, megnőtt aktivitást észleltem, mint a fevarinnál, de a kedvetlenségemre és az öngyilkossági késztetéseimre inkább ráerősített.

 5. Azért ezt megcáfolnám… számomra korántsem volt ugyanaz folyadékban, mint tabiban…

  Direkt ilyent irattam fel, mert rájöttem, hogy ez olcsóbb, majd hazajöttem a patikából és mikor be kellett vennem egyből kihánytam. Annyira rosszul lettem az izétől, és az egész folyadéktól, hogy hánynom kellett, igy visszaváltottam, persze azonnal felhivtam a dokit aki az enyémet helyettesitette, és közöltem vele mi történt, mire ő a telefonba– ne nézzem már hülyének, ezt még a gyerekek is be tudják venni, márpedig nem fog nekem tabit irni… (holott én kértem, hogy csak akkor irja fel a folyadékot…) és még azt is közölte, lekezelően, hogy bocsássak meg de nem érnek rá egész nap az én nyügjeimmel foglalkozni….

 6. na igen..az íze nálam sem szerepel a kívánság listán 🙂 viszont ha jól értem nem a hatásával volt problémád…én ittam gyömbérbe vízbe mivel csak ezekbe lehet, de a vizes jött be gyorsan lenyomtam.. a hatása viszont nagyon jó volt… bevétel után nem sokkal végig rohant rajtam az energia.. mint amikor lenyomsz egy felest és felszalad a fejedbe… nekem nem azért nem vált be mert nem hatott… rendszeresen kellett volna szedni :S

  most stimuloton tabim van jó ideje újra… és terappal kiegészítve hatásos

 7. Sziasztok! 

  Engem az erdekelne, hogy a Stimulotontol miert kelek fel minden hajnalban? 4-6 kozott. 4 hete szedem, doki mondta, hogy ez meg az eleje es majd 4-6 het mulva varhato javulas. De aggaszto, hogy ez a depressziv hajnali felriadas majd felalomban szenderges meg fog maradni. 3 eve alvaszavaraim vannak, mar nagyon varom a gyogyulast. 

Vélemény, hozzászólás?