Citalopram (Citapram, Celexa, Citalodep, Seropram)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CITAPRAM FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Citapram filmtabletta az antidepresszánsok közé tartozó szerotonin-visszavételt gátló (SSRI) gyógyszercsoport tagja.

Minden ember agyában jelen van szerotonin nevű ingerületátvivő anyag, amely a neuronok közti kommunikációt szolgálja. A depressziós vagy szorongó emberek agyában alacsonyabb a szerotonin szintje. Nem teljesen ismert, hogy a Citapram és a többi SSRI hogyan hat, de ebben valószínűleg szerepe van annak, hogy növeli az agyban a szerotonin szintet. 

A Citalopram tartalmú készítményeket depressziós betegségek (rossz hangulati állapotok és kedélybetegségek) és pánikzavar (rohamokban jelentkező szorongás, mely félelem, légszomj, izzadás, szédülés, mellkasi fájdalom, szapora szívverés, hányinger, látászavar, ájulásérzés és halálfélelem tüneteivel járhat nyílt tér- illetve tömegiszonnyal társulva vagy anélkül) kezelésére használják.

 

Ne szedje, ha

mániás vagy vannak mániás epizódjai  

Használja óvatosan, ha

laktórérzékeny, cukorbetegsége van , bármiféle szívproblémája van , bármiféle máj- vagy veseproblémája van, zárt zugú glaukóma gyanúja merült fel Önnél, a kórtörténetében vannak vérzési rendellenességek (mindenekelőtt gyomor-bélrendszeri vérzés), vagy szed más olyan gyógyszereket, amelyek fokozzák a vérzés kockázatát, terhes vagy szoptat, epilepsziás (amennyiben epilepsziás rohama alakul ki, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését!), elektrosokk-terápiában részesül

____________________________________________________________________

FIGYELMEZTETÉS!

Ez a gyógyszer hatással lehet a gépkocsivezetésre. Ha érzékel ilyen hatást, akkor kerülje az autóvezetést!
_____________________________________________________________________

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Az SSRI antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

Antipszichotikumok:

– KLOZAPIN (CLOZAPINE): a citalopram megnövelheti a clozapin vérszérumszintjét, ami növeli a mellékhatások és a túladagolás kockázatát.

Triciklikus antidepresszánsok: A citalopram megnövelheti triciklikus antidepresszánsok vérszérumszintjét, ami növeli a mellékhatások és a túladagolás kockázatát. Citalopramról triciklikus antidepresszánsokra (és fordítva) kockázatos áttérni a két gyógyszertípus interakciói miatt, ezért a kettő közötti váltás fokozott óvatosságot és körültekintést igényel!

MAOI (MAO-gátlók): A citalopramot egyik MAOI-val sem szedheti egyidejűleg! Mielőtt ezt a gyógyszert elkezdené szedni, várnia kell legalább 2 hetet a MAOI szedésének abbahagyása után!

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie a citaloprammal egyidejűleg!

*Ha orbáncfüvet SSRI típusú antidepresszánssal egyidejűleg szedi, akkor jelentősen megnövekszik a szerotonin szindróma kialakulásának kockázata, amely súlyos lehetséges mellékhatás. Emellett megváltozhat a vényköteles antidepresszáns hatékonysága

 

Lehetséges mellékhatások

Az összes, ilyen típusú (SSRI) antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a citalopram az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:

Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több személyt érint)                        

szájszárazság , fejfájások , fokozott izzadás , álmatlanság, kimerültség, émelygés (hányinger), álmosság

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)                 

izgatottság, szorongás és idegesség, zavartság, székrekedés, hasmenés, megváltozott ízlelés, szédülés, szexuális problémák, csökkentett nemi vágy; sikertelen erekció, késleltetett ejakuláció és az orgazmus elmaradása (ez folytatódhat a gyógyszer szedésének leállítása után, és állandósulhat is, spontán orgazmus, késleltetett orgazmus, az orgazmusra való képtelenség, fokozott nyáltermelődés, emésztési zavar, hasi fájdalom vagy felfúvódás, viszketés, letargia, étvágytalanság, koncentrációzavar, emlékezetkiesés, migrén, izom- és ízületi fájdalom, rémálmok, bizsergés, orrdugulás, tinnitus (fülzúgás), fáradtság, reszketés, hányás (rosszullét), súlyveszteség (folytatódhat a gyógyszer szedésének abbahagyása után, és állandósulhat is), ásítozás

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt  érint)                     

agresszió, bőr bevérzései, szívritmuszavar, elszemélytelenedés (olyan érzés, mintha elszakadna a környezetétől), a pupillák kitágulása (néha glaukómával társul, ami a szem súlyos betegsége), ájulás, folyadékvisszatartás (puffadt bőr), hajhullás, hallucinációk, erős menstruációs vérzés, hipománia vagy mánia (ami miatt az Ön orvosa új diagnózist állíthat fel Önnek, vagy több gyógyszert írhat fel – de többnyire érdemes előbb megvárni, hogy ezek a szimptómák elmúlnak-e kezelés nélkül), megnövekedett étvágy , viszkető kiütések, vizelet-visszatartás, súlygyarapodás

Ritka (10 000-ből 1–10 személyt érint)                            

vérzés, köhögés, általános rossz közérzet, láz, fokozott érdeklődés a szex iránt, májproblémák, alacsony nátriumszint a vérben, mozgási rendellenességek, görcsök (görcsrohamok), érzékenység a napfényre

Nem ismert (nem tudható, hány személyt érint)                     

abnormális májfunkció, allergiás és anafilexiás, reakciók, vérképzőszervi betegségek, véraláfutások, tejtermelődés a mellben, a tejhormon megnövekedett, szintje miatt (mind férfiaknál, mind nőknél), változások a szívritmusban, belső vérzés vagy bélvérzés, szabálytalan menstruációs vérzés, a vér alacsony káliumszintje, alacsony vérnyomás helyzetváltoztatások esetén, mozgási rendellenességek, orrvérzés, pánikrohamok, látásproblémák, hosszan tartó erekció, nyughatatlanság, szerotonin szindróma, SIADH (antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódása), öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés, fogcsikorgatás.

 

A megvonásról

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

http://www.rxlist.com/celexa-drug.htm

62 gondolat erről: “Citalopram (Citapram, Celexa, Citalodep, Seropram)”

 1. Vicky Pollard

  kár, h szarul vagyok, különben biztosan díjaznám a humorodat…esetleg valaki érdemben tudna válaszolni? én egy csomó gyógyszerhez leírtam a saját tapasztalatomat, és amikor segítséget kérek, nem kapok…kurva szar érzés

 2. Sziasztok!

  Én nem olyan rég egy pár hétig szedtem citalodepet, aminek a citalopram a hatóanyaga. Az egy dolog, hogy baromira szorongtam, mert valószínűleg azért szorongtam, mert szedtem (baromira paráztam mindig is az antidepresszánsoktól). No de kábé 3 hét szedés után még depressziós is lettem, amit nehéz elhinnem, hogy szintén csak beképzeltem. 

  Volt valaki így? 

 3. ÓÓÓÓ hát így kerültem a Búrára.ezt az oldalt találtam meg…jééé

  Igen berbar…ez nálam is így volt,de azt mondta a doki,hogy ez nem tudatmódosító,tehát ettől még hogy szeded,még a rossz dolgoktól ugyanúgy rossz kedved lesz,mintha nem szednéd.3 hét után még ne várj sokmindent amúgy sem,ennek idő kell.Ez a gyógyszer csak egy mankó lesz neked,hogy a fejedben helyreálljanak a dolgok.Csak segít de nem tünteti el a problémád.Én már nem szedem,de jó volt amíg szedtem,és le lehet tenni majd ha kész leszel rá…nyugi..

 4. Lola, köszönöm a biztató szavaid, aranyos vagy. 

  Asszem nem voltam elég világos: nekem a szorongás a fő problémám, arra kaptam a citalodepet. 

  Eleinte kicsit fura volt a térlátásom, aztán ez elmúlt. Pár nap után alaposan megemelte a pulzusom, ami eléggé zavart, bár a kardiológus megnyugatott, hogy teljesen rendben vagyok és el fog múlni. Kábé 3-4 hét után jelentkezett a depresszió, ami diagnózis szerint ugyan van nekem, de nem nagyon érzékelem. A gyógyszer szedése alatt viszont nagyon előjött. Úh. én személy szerint abbahagytam a gyógyszert. 

  Csak kíváncsi voltam, hogy más is járt-e így (ti. hogy depressziós vagy depressziósabb lett a gyógyszer szedésétől). 

 5. A Seropram hatott, a Citapram nem.

  De hálás is lennék én, ha a bogyeszeknél nem jelenne meg a többi hatás (mellékhatás)! A Zyprexa volt csak pl. nálam hangulatzavarra áldásos, az összes többi generikum olyan volt hatással volt a szervezetemre, mint ha nem is egyező hatóanyaguk lenne.. :S

 6. Közel két éve szedem a Citalopram gyógyszert. Először fél szemmel kezdtam ami 10 mg volt. Először úgy kiütött, hogy másnap nem tudtam sehova se menni. Mikor először bevettem pontosan azt éreztem, mintha betéptem volna. Szerencsére ez csak az első alkalomnál volt. Ma már napi 40 mg-ot szedek belőle. Fel volt emelve 80 mg-ra is az adagom, de a 60 mg-ot sem bírtam.

  Nálam a második hét volt a legrosszabb, akkor végig csak az ágyban feküdtem és nem csináltam semmit.

  Nálam előforduló mellékhatások, amik idővel megszűntek (betegtájékoztatóból írtam ki):

  Émelygés, szájszárasság, székrekedés, gyengeség, hasmenés, szédülés, nyugtalanság, öngyilkossági gondolatok, ejakuláció nehézsége

  Idővel persze hatott a gyógyszer, javult az állapotom. Szorongásra és depresszióra írták fel, a depresszióra hatott. A szorongás miatt még mindig nyugtatót szedek.

 7. én kb. október óta szedek Citapram-ot, depresszióra és borderline személyiségzavarra írták fel. eleinte nyugtatót is kaptam mellé, de azt idővel elhagytam. az első pár napban voltak fura tünetek, étvágytalanság, szédülés, de ez elmúlt. 
  nekem pozitívak a tapasztalataim! elég mélyen voltam abban az időszakban mikor felírták, de a gyógyszer szedése után sikerült feltornáznom magam egészen normális állapotokba (persze mellette terápiára is járok).  nekem érezhető volt a pozitív hatása, zombinak sem érzem magam, pedig más gyógyszerekkel jártam már szarul. 

 8. 10 éve ez vált be legjobban, először infúzióban kaptam. később sok más gyógyszert próbáltak ki rajtam, legalább 10 féle szert, de ehhez tértem vissza és szedtem évekig. lassan, fokozatosan tudtam elhagyni.

  tavaly hipochondriás szorongás miatt újra felírták, de nem bírtam. rosszul voltam tőle nagyon, képtelen voltam kivárni, míg elmúlik a kezdeti rosszullét és elkezd hatni.

   

 9. Sziasztok!

  Én Escitaloprámot szedek, korábban Cipralexet szedtem, lassan már több mint két éve.

  Nem érzem, hogy használna, mást nem igazán szeretnék magamba tömködni, ígyis szedtem ezt eleget, szeretném letenni. Kinek mi a tapasztalata az elhanyással kapcsolatban? Hogy érdemes, mennyi ideig elhúzva? Mire számíthatok? Milyen elvonási tünetei lehetnek?

  Köszi!

 10. Idézet tőle: leptosol

  Sziasztok!

  Én Escitaloprámot szedek, korábban Cipralexet szedtem, lassan már több mint két éve.

  Nem érzem, hogy használna, mást nem igazán szeretnék magamba tömködni, ígyis szedtem ezt eleget, szeretném letenni. Kinek mi a tapasztalata az elhanyással kapcsolatban? Hogy érdemes, mennyi ideig elhúzva? Mire számíthatok? Milyen elvonási tünetei lehetnek?

  Köszi!

  Csak fokozatosan szavad elhagyni. Volt, hogy véletlenül nem vettem be és nagyon rosszul voltam.

 11. Én frontint hagytam el, egyik nap még szedtem, másik nap már nem, kb. egy hétig voltak elvonási tüneteim, de lehet azért voltak csak, mert volt, amikor egyszerre többet bevettem. Kicsit durvák voltak, de kibírtam, még dolgoztam is így. Pár napja már citalopramot sem szedek, semmi mellékhatást nem érzek, igaz naponta csak egyet vettem be.

 12. Sziasztok!

  Valaki tapasztalat olyat, hogy a Cipralaex elhagyása szívpanaszt okozott volna?

  Nekem, anno, mikor lekezdtem szedni okozott szívritmus zavart, aztán beállt (gondolom én :P).

  Most, december elején tettem le végleg, de  mintha megint zavar állt volna be a szívemben, bár ténylegesen nem tudom eldönteni, hogy valóban a szívem e, vagy csak megint a gyomorsav…

  Nálatok volt bármi ilyen? Vagy máshol keressem a probéma forrását? 😀

   

 13. Sziasztok!

  Akkor röviden!

  Szinte az összes antidepresszánstól mániás vagyok – hangulatstabilizáló, Xanax mellett.

  Cymbalta vált be a legjobban. Sexuális diszfunkció, izzadékonyság, erőtlenség miatt okt-t, nov-ben megpróbáltam a Cipralexet. A mánia miatt nem vált be. Összeomott az életem. Se munka, se edzés…

  Mielőtt visszatérnék Cymbaltára, kipróbálom a Citalopramot. Még csak két hete szedem. Mánia, agitáció erős. 200 Lamolep mellé némi Depakine-t is szedek átmenetileg, amíg el nem múlik a kezdeti rosszullét. Meg persze sok éve 2 mg/nap Xanax.

  Olvasgattam az Escitalopram/Citalopram fórumot. Volt olyan bipol beteg, akinél a Cipralex, vagy a Citalopram bevált? Az első hetek mindig nehezek? 

  Köszönöm!

  Valakinél olvastam, hogy nem tudja letenni a Cymbaltát. Nem egyszerű… Ha rendben van az élete, segíthetek.

 14. Szia! Azért ide is leirom a tapasztatom, sajnos nekem a cymbalta eddig még nem vált be, már 2 hete és 2 napja szedem, már 2 szer 60 mg-mot belőle, semmit sem tudott még javitani, se hangulatomon, se a szociális fóbiámon, nincs kedvem semmihez, alig tudok reggelente felébredni,  scippát szedtem előtte 2 hónapig, ez ugyanaz, mint a cipralex, vagy citalopram, ez sem segitett semmit, csak álmositott egész nap. Neked mikor hatott igazán, hány hét szedés után voltál jobban tőle, nekem a sertadepi vált be annak idején, akkor másfél évig jó volt, aztán ujrakezdtem szedni, de akkor már semmit sem segitett. Várom válaszodat! Köszi előrfe is. Remény

 15. Szia KisHerceg,

  kösz az infókat!

  Én bipoláris II. vagyok, ezért nehezebb érzékelni a mániát, de tisztán antidepresszáns mellett durva mániás hónapjaim, sőt éveim voltak, a megfelelően destruktív következményekkel. 

  Az SSRI még a depresszión sem segített, a Cymbalta és más duálisok a depressziót enyhítették, de éppen Cymbaltával állt be egy mániás periódus (hogy világos legyen: akkor vettem fel egy akkora hitelt, amit nyilvánvalóan nem tudok fizetni, úgyhogy egy-két hónap enyhe mániával tönkrevágtam az életem…)

  Nekem a mániát a Lamolep fogja meg, más szereknél a mellékhatások nem tetszettek 🙂

  Jelenleg nagyjából úgy kezelem ezt a dolgot, hogy triciklikust (Anafranilt) szedek, ami tényleg hat, és ha érzem, hogy kezdek pörögni (általában a felfokozott szexuális érdeklődés az első jel), akkor megtolom egy kicsit a Lamolepet.

 16. Sziasztok!

  Volt olyan valakinél, hogy valamelyik SSRI(itt most a Citalopram a téma) az első hetekben még nagyon kis dózisban(5 mg Citalopram – vicc mennyiség) is erősen agitálttá(ingerlékeny, türelmetlen, mániás) tette, aztán mégis bevált. Ergó később nyugodt, kiegyensúlyozott lett.

  A kérdést elsősorban bipoloknak tettem fel. Köszi!

 17. Most pötyögtem be egy kisregényt és ügyesen félrenyomtam… A lényeg, hogy novemberben kezdtem, most állok le. Nekem bevált, de jelenleg nem érzem szükségét. Elvonási tüneteim nincsenek. Durva mellékhatás sem volt, de hizlalt rendesen.

   

 18. Nem váltunk, volt róla szó, hogy nyáron megpróbáljuk elhagyni (lehet, hogy elég szezonális színezetű a depim, mert november-december szokott nehéz lenni. Depakine marad, az nekem nagyon bevált, úgy érzem elég lesz az meg a terap.

   

  Engem meg már szakmai ártalomként is érdekel

 19. Majd írd meg,légyszi,hogy sikerült ,,lejönni,,róla.Nekem az áramütésszerű érzések akkor jöttek,mikor csökkentettem a cymbaltát.Kisebb fejmozdításokra is,elég kellemetlen.Tény,én letenni soha nem merném az antidepit,ill.egyszer próbáltam,s nagyon szuicid lettem,így max.gyógyszerváltáskor szenvedem meg a tüneteket.

 20. Mindenképp! Nekem is fejmozdításra van, meg lépésre. Suic nekem csak másodlagosan van dühkitörések után bűntudatból, az impulzivitást meg szépen fogja a Depakine. Na én azt nem raknám le semmi pénzért, csak ha be mernénk vállalni egy kistesót.

   

 21. Nekem is van kis áramütés-szerű érzésem elvonáskor. De nekem inkább kellemes érzés, ugyanakkor figyelmeztet, hogy ideje bevenni az anafranilt… (amit most leküzdöttem 75 mg-ra). A Lamolep elvonása kellemetlenebb, tompa fájdalom és rossz közérzet. De azt is könnyű felismerni, fél óra, és elmúlik, ha beveszem…

 22. Nos, ezek a zsibbadásos-szédüléses érzések még mindig megvannak. Talán egy picit minimálisan ingerültebb vagyok, néha bőgök (okkal), magyarul nem tudom úgy leszarni a dolgokat. 

  DE: ezzel együtt energikusabb is lettem, és ami nagyon jó, nincsenek zabálásos „rohamaim”, kevesebb kajával is jóllakom. Ééés megindult lefelé a súlyom!

 23. Én tényleg lassan hagytam el, közel fél év alatt, de mikor abbahagytam legalább két hétig, a szememmel voltak gondok, ha oldalra néztam, mintha ugrott volna egyet a kép.

  Illetve valahová visszaestem, mert nem oda, ahonnan a gyógyszer kezésekor jártam. Szörnyű volt, kimenni sem bírtam a szobából. Dec elején hagytam el, és január végéig húztam, míg visszaáltam 5 mg-ra(escitalopramot szedtem 10mgban). Azóta ezt tolom. Nem emeltem vissza, de ez az 5 mg is megváltás volt. Nem tudom le tudom e rakni valaha.

  Úgy érzem életem legrosszabb döntése volt, hogy elkezdtem szedni, bár lehet ha nem teszem, akkor a még általam nem ismert zárton tömték volna belém 😀

  Meg amúgy rámtőrt a szociális fóbia is, elég durván … arra lehet, hogy jó volt .. ja igen, és a kényszergondolatok, na azok aztán pörögtek, miután elhagytam, cifrábbnál cifrább verzióban.

  Egyébként engem is pörgetett az elején, pedig nem vagyok bipoláris, de két hétig energiabomba voltam, pattanásig feszülve 🙂 Az alvást is minimálban nyomtam.

 24. Igeeen Leptosol a „képugrás” is előfordul.

  Eszter, kb 2hét (lehet, hogy csak 10 nap), reggel 10 mg-ot ettem, azt feleztem majd negyedeltem. Depakine 2×300mg, ami a vicc kategória, de úgy néz ki, elég. Azért nézetnék egy valproát szintet, de necces lenne bent ☺

   

 25. házikuszmacskusz

  Kis áramütés szerű érzés, nagyon jó és közeli megfogalmazás, mindíg érzem/ éreztem, amikor nem vettem be, de én főleg a  paretin-es időszakomban. Még élvezetm is. Volt amikor direkt ezt játszottam magammal, mert tetszett az érzés. Ja? és mégegy furcsaság a szám finomam rángatózott, vagy ugrált valamelyik szemem.

  Ugyanezek  nálam a Citogennél 2 nap elvonás után jelentkezik csak, de ezt meg nem várom ki, mert amúgy sem olyan intenzív 10 mg citopramnál, mint 20 mg paretinnél.

 26. Szerintem át is válthatsz.egyik napról a másikra.De ok,így biztonságosabb.Magam is gondolkodom,hogy elkezdjem újra a Brintellixet,jó lenne valami pörgetősebb gyógyszer.Aludni ígysem alszom jól,sokat nem ronthat.Csak a viszketés ellen kell valamit majd tennem.

 27. Kedves parrot!

  Én sem vagyok jó alvó, gyógyszer nélkül nem is tudok jól aludni, szerintem nem alszok mélyen. A viszketés fel van sorolva a Brintellix mellékhatásai között, gondolom idővel el múlna. Ha segített a Brintellix akkor lehet kár volt abbahagyni, de ez csak az én véleményem, nekem is volt olyan gyógyszer amit 2-3 nap után abbahagytam annyira nem bírtam a mellékhatásait.

  Egyébként a Citalopram nekem is segített, de a kívánt hatást nem értem el vele. Élhetőbb lett az életem, de a depresszió nem szünt meg, néha tényleg nagyon magam alá kerülök, túlságosan is és sajnos látott is úgy már az orvosom.

  Nagyon köszönöm, hogy válaszolsz nekem. Sokat jelent nekem, hogy megosztod a tanácsaid és próbálsz segíteni. Nagyon aranyos vagy és ez nagyon kedves tőled. 🙂

 28. Nálam nem volt probléma,én is sokáig szedtem,enm voltak jelentős elvonási tünetek.Az SNRI-ről nehezebb lejönni(számomra).

  Átállni meg szerintem úgy a legjobb ha az újat is elkezdjük szedni a régi elhagyása mellett.Persze így túltolhatjuk erre vigyázni kell,de az új is csökkentheti a régi elvonási tüneteit.Én így szoktam.

 29. házikuszmacskusz

  Sziasztok!

  A citogent szedem már rég. Egy bajom van, 10 mg mal elvagyok, de 20 mg-mal már nem tudok a párommal elélvezni. Volt már valaki így vele?

  10 zel is vannak bajok nálam szex terén. Amikor a 10mg citogent próbálom elhagyni, 2-3 nap után nagyon megnő a libidóm, és az orgazmuskésségem is jelentősen feljön. Csak bizonytalanságérzetem van. Észrevett valaki csökkent libidót a Citogentől, mert nálam egyértelmű. Dokim mondja minek hagynám el, ha ezzel elvagyok és eddig jó volt, illetve tűrhető a Paroxáthoz képest ( na az telejs anorgazmia)

  ..de heti egy szex azért mégsem az igazi, mert emellett a gyógyszer melett csak ennyire van igényem, pedig csak 10 mg ot szedek belőle. És amint 2-3 napig nem veszem be, és megjelenik a párom lecibálnám róla a ruháját, heves csókolózásba kezdünk már a konyhában. Felmerült nálam a hangulatstabilizáló szedése és a Citogen elhagyása. és mint ismertek nagyon nem kapkodom el a dolgokat alaposan körül szeretném járni a témát és pszichológus is engem, hogy most mi legyen. MÉg annyi, hogy hosszú évek óta sohasem voltam paranoid, még szinte gyógyszerváltáskor sem voltak paranoid jellegű gondolataim, de kb másfél 2 hónapja bekavartam a Kratonnal, ez egy euforizáló pszichodelikus természetes fakéreg.

  Valószínüleg ettől jött elő, hogy enyhén paraniod lettem amikor a citogent próbáltam elhagyni. Háát, most megijedtem, és nem merem elhagyni, de így meg a szex nem az igazi, eddig ennyi is elég volt, mármint szexből a  citogen mellett ( 6 év) , de mostanában többet szeretnék, biztos a kapuzárási pánik miatt.És persze a párom is akkor boldog és elégedett ha ki tud elégíteni és bevallom vannak nehézségeka  téren. Jó persze mondjóhatjátok a depi okozza, nincs depresszióm!!! a Citogent szorongásoldásra és az ati alvás miatti pánikra szedem és szociális fóbiáára. A benzokra rá lehet szokni, ezért döntöttem e mellett annó. de a benzok nem befolyásolták sem a libiodómat sem az orgazmuskészségemet. Kérlek segítsetek, akik szeditek, hogy őszíntén nálatok ez a szex , ilibidó dolog citogen mellett hogy van??????

 30. Szia Macskusz,

  Én más hatóanyagú ssri-két szedtem( sertraline, paroxetine, escitalopram) és nálam is voltak ilyen jellegű gondok. Sok hozzászólást találhatsz a témában de a betegtájékoztatóban is egyértelműen le van írva mint lehetséges mellékhatás. És ha nálad is ez Ennyire a gyógyszer számlája írható, ráadásul az alapbroblemádra sem jó, akkor szerintem egyértelmű a gyógyszerváltás.

  torta

 31. Macskusz, tudtommal ez annyira tipikus hatása az SSRI-knek, hogy Priligy néven orgazmus (magömlés) késleltetésre is használják. Annyiból ironikus, hogy a libidó csökkenésén át a Priligy egyik lehetséges mellékhatása az átmeneti impotencia.

  Szóval tipikus mellékhatásnak tűnik, szerintem más hatásmechanizmusú gyógyszert kéne találnod, de nem vagyok orvos.

 32. Kata. Nem vagyok szakember, de szerintem egészen biztos, hogy szabad. A vitamin nem ütközik össze az antidepikkel. 

  B12 vitamin: zabál tőle az ember. (Fontos! Nem az összes B vitamin hízlal, csak a B12.)

  C vitamin: hasznos.

  Halolaj: szintén.

  Amúgy az az antidepi, amit most szedek (remeron) nagyon etet.  

  (Miért kell két antidepi?)

 33. Köszönöm a válaszod Roxy

  A 2 antidepi jó kérdés.Anno én is kérdeztem a dokit,azt modta életem végéig szednem kell mindkettőt .(?) Okát nem tudom konkrétan.Gondolom a visszaesések miatt.

  Szedtem C vitamint nagy dózisban-de a folyamatos rosszullétek,nem tudok enni, miatt már nem utdtam mi kavarhat be  C vitaminszedése  v a  gyógyszer mellékhatása.Ilyenkor már nem tudja az ember  mi a jó mi nem csak szabadulni akar a tünetektől.

  B12-  Köszönöm ! Kipróbálom

   

   

   

   

   

   

 34. Sziasztok, egy jó kis posztcovid depresszióra Citalopramot kezdtem szedni, most 5mg-ról emeltünk tízre, ami ugye a legkisebb terápiás dózis. Sajnos azonban engem teljesen kiüt, negyedik napja csak fekszem, émelygek, szédelgek meg izzadok. A pulzusom a normál 75-ről lement kb. 60-ra. Más is tapasztalt ilyet? Nyugtassatok meg, hogy idővel jobb lesz….

 35. Hali, van valaki itt, aki 40 mg-ot kapott? Mit tapasztalt?
  Én azóta (2 hónapja) minden reggel alig bírok kimászni az ágyból (nem az álmosságtól, hanem a depitől) és szédülök is egy darabig (ma már reggel óta elég erősen). Vérnyomásom rendben. Mintha a gyomrom is jobban égne.
  Szeretnék visszaállni 20 mg-ra, ahogy júniustól volt, most hajszolom az orvost emiatt.
  Májelégtelenségem (is) volt nyáron, állítólag ez az egyetlen AD, amit ilyen esetben is lehet adni, de azt írja a papír, hogy 20 mg-nál többet nem szabad
  🙁 

Vélemény, hozzászólás?