Reboxetin (Edronax)

A REBOXETIN egy szelektív norardenalin visszavétel gátló atipikus antidepresszáns, melyet elsősorban unipoláris depresszió, emellett figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és pánikbetegség kezelésére használnak. A reboxetin a noradrenalin jelenlétélnek elnyújtása révén fejti ki hatását, általában akkor írják fel, ha már kipróbálta az SSRI és a triciklikus antidepresszánsokat, és azok nem segítettek.
Néhány forrás alapján ez a szer gyorsabban építi fel teljes hatáspriofilját, mint más antidepresszánsok, azonban ennek alátámasztására nincs jelenleg elég bizonyíték.

Egy 2009-es meta-analízis, amelyben elemezték 12 második generációs antidepresszásra (bupropion, citalopram, duloxetin, eszcitalopram, fluoxetin, fluvoxamin, milnacipran, mirtazapin, paroxetin, reboxetin, szertralin, és venlafaxin) vonatkozó összes gyógyszervizsgálati eredményt, azt mutatta ki, hogy a REBBOXETIN valójában kevésbé hatékony a depresszió kezelésében, mint a placebo (egy hatóanyag nélküli tabletta), emellett az egyik legnehezebben tolerálható gyógyszernek bizonyult.

 

Terápiás javallat: 4 mg–10 mg

Felezési ideje: 13 óra

 

Ne szedje, ha:                 

18 évesnél fiatalabb, 65 évnél idősebb, terhes vagy szoptat

Használja óvatosan, ha:                              

súlyos vesebetegsége van, májbetegsége van, bipoláris zavarban szenved, epilepsziás (abba kell hagynia a szedését, ha epilepsziás görcsrohamai kezdődnek), vizelet-visszatartást tapasztal, glaukómája van

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással. Különösen fontos, hogy a reboxetin szedésének megkezdése előtt elmondja orvosának, melyek azok a gyógyszerek, amelyeket szed (ideértve a vény nélküli orvosságokat is).

MAOI antidepresszánsok: Ezt a gyógyszer egyetlen MAOI-val sem szedheti egyidejűleg! Legalább 1 hetet várnia kell a REBOXETIN szedésének abbahagyása után, mielőtt MAOI-t kezdene szedni.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie a REBOXETIN-nel egyidejűleg, mivel az orbáncfű MAO-gátlása révén fejti ki antidepresszáns hatását.

 

Lehetséges mellékhatások

Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több személyt érint)                           

álmatlanság (alvásra való képtelenség)               

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)                  

izgatottság, szorongás, változások a vérnyomásban (magas vagy alacsony), borzongás, lecsökkent étvágy, vizelési nehézség, megváltozott ízlelés, szédülés, gyors szívverés, erekciós problémák és késleltetett vagy fájdalmas ejakuláció, kiütések, nyughatatlanság, látási problémák, húgycső-fertőzések, hányás (rosszullét), kitágult pupillák, alacsony nátriumszint a vérben, fájdalmas mirigyek, megnövekedett nyomás a szemben, öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés

Nem ismert (nem tudható, hány személyt érint)             

vertigo (szédülés, amikor nagy magasságból lenéz), glaukóma, agresszió, hideg kezek és lábak, dermatitisz (bőrbetegség), hallucinációk, ingerlékenység 

 

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán. A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

Lehetséges megvonási tünetek a reboxetin esetében:

agresszió és ellenségesség, akathisia (szorongás és izgatottság érzése), hasmenés, egyensúlyi és mozgási problémák, fáradtság, áramütés érzése vagy nyilalló fájdalom a fejben, hallucinációk, émelygés (hányinger), nyugtalanító gondolatok, élénk álmok

6 gondolat erről: “Reboxetin (Edronax)”

Vélemény, hozzászólás?