Fluvoxamin (Fevarin)

A FLUVOXAMIN a FEVARIN nevű SSRI antidepresszáns gyógyszer hatóanyaga. Major depresszív epizódok (külső okra vissza nem vezethető, tartós, lehangolt kedélyállapot) kezelésére szolgál. Olyan személyeket is kezelhetnek vele, akik kényszerbetegségben (OCD) szenvednek.

Terápiás javallat:

depresszió esetén:  20 mg–100 mg 

OCD esetén:  50 mg–100 mg

Felezési ideje: 17–22 óra

 

Ne szedje, ha:

mániás vagy mániás epizódjai vannak.

Használja óvatosan, ha:                             

cukorbetegsége van, bármiféle szívproblémája van, bármiféle máj- vagy veseproblémája van, zárt zugú glaukóma gyanúja merült fel, a kórtörténetében vannak vérzési rendellenességek (mindenekelőtt gyomor-bélrendszeri vérzés), vagy szed más olyan gyógyszereket, amelyek fokozzák a vérzés kockázatát, terhes vagy szoptat, epilepsziás (abba kell hagynia a szedését, ha epilepsziás görcsrohamai kezdődnek), elektrosokk-terápiában részesül (ECT) ugyanabban az időben

Veszélyes többet bevenni, mint az előírt dózis (az Ön számára felírható maximális napi adag 300 mg, amely csak 2 adagban 150 mg –, vagy 3 adagban – 100 mg – vehető be).

Ez a gyógyszer a képzettséget igénylő feladatok – például a gépkocsivezetés – végzésére hatással lehet. Ha érzékel ilyen hatást, akkor kerülnie kell az autóvezetést!

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

Az ilyen típusú (SSRI-) antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

Az SSRI antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

Antipszichotikumok:

KARBAMAZEPIN: A FLOUXETIN megnövelheti a KARBAMAZEPIN szintjét az Ön szervezetében. 

Triciklikus antidepresszánsok: Az áttérés erről a gyógyszerről egy triciklikus szerre megnövelheti a kellemetlen mellékhatások kialakulásának kockázatát. A triciklikus szerek esetében alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje.

MAOI  antidepresszánsok: A FLUOXETIN egy MAOI antidepresszánssal sem szedhető egyidejűleg! Mielőtt a FLUOXETIN szedését megkezdené, legalább 2 hetet kell várnia a MAOI szedésének abbahagyása után! Mielőtt bármelyik MAOI-t elkezdené szedni, várnia kell legalább 5 hetet a FLUOXETIN szedésének abbahagyása után!

MIRTAZAPIN: A FLUOXETIN kölcsönhatásba léphet a MIRTAZAPIN-nal, ami az Ön által tapasztalt mellékhatásokat súlyosabbá teszi.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie a fluoxetinnel egyidejűleg!

 

Lehetséges mellékhatások

Az összes, ilyen típusú (SSRI) antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a fluvoxamin az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti. 

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)                  

hasi fájdalom, szorongás, székrekedés, hasmenés, szédülés, szájszárazság, gyors szívverés, rossz közérzet, fejfájások, emésztési zavar                      

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt érint)                      

zavartság, késleltetett ejakuláció, hallucinációk, viszketés, ízületi fájdalom                       

Ritka (10 000-ből 1–10 személyt érint)                  

álló helyzetben alacsony, vérnyomás, abnormális májfunkció, tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt, görcsök (görcsrohamok), érzékenység a napfényre, bizonytalanság     hipománia és mánia

Nem ismert (nem tudható, hány személyt érint)          

vérzés (belső és a bőrben), kitágult pupillák, megváltozott ízlelés, glaukóma, anyatej termelődése, a csonttörések kockázatának megnövekedése, törések, orgazmusképtelenség, alacsony nátriumszint a vérben, menstruációs problémák a tejhormon megnövekedett szintje miatt

 

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

40 gondolat erről: “Fluvoxamin (Fevarin)”

 1. a Fevarint annak idején a testvéremnek kényszerbetegségre adták, mert percenként mosott kezet. És már rákvörös volt a keze a sok mosástól.

  A kézmosás csak részben maradt el, de az én angyali természetű drága testvérem, agresszív lett tőle többször mondta hogy meg akar bennünket ölni ökellel verekedett ollót akart belém vágni. Már majdnem bevitettük, amikor könyörögtem, hogy ne tegyék vele, inkább beveszek egy szemet mert tudni akartam, hogy mi is történik. Nálam nagyon durva üldözési mánia lépett fel, azt hittem, hogy a haverom meg akar ölni.  1 napig tartott a hatás, rémes volt. Ekkor mondtam be ne merjétek neki adni többé!

  nem is kapta többé ugyanolyan angyal lett mint volt.

  neurológussal is megbeszéltük mivel ő guillain barré szindrómás volt, és mondta hogy ebben az esetben tilos adni!!!

  de ez csak egy tapasztalat.

  nekem is van kényszerbetegségem, kényszergondolatok a volt/ vagy még meglevő páromnak a sherlift vált be.

 2. Én csak 3 napja szedem ényszebetegségre és szorongásra. Az amúgy mellékhatásmentes Cipralexet cserélte ki az orvos ezzel. Egyenlőre "csak" 100 mg ot szedek. Elvileg ezt kell emelni.

  Ezek a gyógyszerek mindenkire másképp hatnak..

 3. először eléggé élénkítő hatása volt, bár a depressziómon nem segített. nyugtalan, aggresszív lettem, futni, rohangálni kezdtem minden ok nélkül. a tanulmányi teljesítményem eléggé leromlott, azelőtt legfeljebb két-három négyes volt a bizonyítványomban, viszont ameddig fevarint szedtem, egy-két hármas is előfordult. a nyelvek valamennyivel jobban mentek, a reáltárgyak kissé nehezebben, pedig korábban elég jó eredményeim voltak mindkettőből.

  ezenkívül erős kézreszketésről, nagyon erős öngyilkossági késztetésekről és számos kísérletről, megnövekedett alvásigényről (14-16 óra…), enyhe üldözési mániás tünetekről és hallucinációkról (általában hangokat hallottam, de mindig csak valamilyen ismerősöm hangját, és amit hallottam, az mindig illett a „kontextusba” vagy beszédhelyzetbe; képi hallucinációk csak ritkán fordultak elő) tudok beszámolni a szedése alatt.

  a betegtájékoztatóban olvastam, hogy elvileg 18 éven alul csak kényszerbetegeknek lehetne adni, ehhez képest én 14 éves koromtól 16 éves koromig kaptam közepesen erős depresszióra…

 4. Nos jómagam csak napi 100 mg nál többet szedni nem bírok.
  Hozzáteszem a Fevarin és a kofffein nem jó barátok (a betegtájékoztatóban benne is van),
  keményen megdobja a koffein hatását. Tehát szedése alatt se kávé, se tea, semmi ehhez hasonló.

 5. Felet? 50 mg os felét, vagy a 100 mg os felét? Ha a hasmenést biztosan a Fevarin okozza, akkor el kell gondolkodni a váltáson. Én este 100 mg ot eszem, és jól vagyok.

  Másik pszichiátriai gyógyszer hatása alatt nem szabad piálni, mert pontosan azt teszi amit a 2 deci boroddal:D

   

 6. Mennyit kaptál belőle? Nekem napi 200 MG okozott ilyen kellemetlen tüneteket.
  100 mg al elvagyok. Én hányást, hasmenést is hallottam mellékhatásként.

  Nálam fordított a helyzet, mert a Seroquelről vagyok leállóban éppen az álmosító, és hízlaló hatása miatt. 

  Nem hinném, hogy a dokid belemenne az antidepi elhagyásába. Igaz ha ez már a sokadik versenyző lehet, hogy fontolóra veszi…

 7. még csak a kezdő adagot szedem, ami azt hiszem 25 mg. egy hét múlva kell duplázni, aztán 25 mg-onként emelni. a legfőbb tünetem az erős (általános és szociális) szorongás, mellette depresszió is, de mostanában nem éreztem magam depressziósnak, — viszont mióta szedem a fevarint, az is visszatért. tudom, h mellékhatása lehet a depi — ironikus módon. csak reménykedem, h elmúlik, mert ez tényleg röhej!

 8. Kényszercselekvések, depresszió, 14 évesen: én ezzel a gyógyszerrel kezdtem az ssri-k szedését, 2 évig szedtem, ez segített abban, hogy újra éljek… meg persze a jó gyeremekpszichiáter. 

  Mellékhatásként nekem a szájszárazság volt, ami nagyon zavart. Talán a libidót is csökkentette, nem tudom.

  Amúgy meg, ez a legjobb ssri, vagyis, ami nekem bevált.

  Hogy miért hagytam abba? Amiért a többi gyógyszert is, egy idő után (itt 2 év kb.) elmúlt a hatása. (Paroxetnnél ilyenkor adagot emeltem, de rosszabb lett..)

 9. Idézet tőle: babarczyeszter

  Anafranil mellé kaptam, 100 mg adatban szedem három hete, reggel, és egyelőre nagyon bevált, eltűnt a szuiciditás. Mellékhatást nem tapasztaltam.

  Ez jó hír, Eszter! Téged nem pörgetnek az AD-k?

  Hangulatstabit szedsz, gondolom? 

   

 10. Idézet tőle: babarczyeszter

  Hangulatstabilizálóként 2,5 mg olanzapint szedek, ez a legkisebb adag fele, de megfogja a hipomániás és kevert tüneteket.

  Igen, barátnőm is ilyen szubdózisban szedi.

  Örülök, hogy akkor emellett tudsz szedni antidepi(ke)t. 

Vélemény, hozzászólás?