Nem hagyományos szerek

Kedves Búralakók és látogatók!

Ezen a lapon szeretném összegyűjteni azokat az öngyógyítási módokat, amelyeket ismertek, s amelyeket a hagyományos terápiás helyzetekben nem alkalmaznak. Ugyanitt gyűjteném egyelőre azokat a drogokat, gyógynövényeket, amelyeket a tüneteitekre alkalmaztok (vagy tudtok róluk).

A közelmúltban rengeteg szer lett elérhető az interneten keresztül, továbbá sok kísérlet is zajlik nem kifejezetten pszichés betegségek kezelésére szánt vegyületekkel. Fontos lenne, hogy összegyűjtsük a tapasztalatokat. Angolul szinte minden elérhető,más fórumokon magyarul is vannak beszámolók, de jó lenne tudni, hogy aki kifejezetten öngyógyításra használ szereket, milyen tapasztalatokat szerzett.

A gyűjteményben ne reklámozzatok illegális drogokat, mert azt a Btk. titja. De ha szedtek drogot, írjátok le a tapasztalataitokat. A Búra teljesen anonim, tehát én magam sem tudom, ki kicsoda, és lenyomozni sem tudom. 

Az általam ismert ilyen szerek —

Serkentő szereket, például metilfenidátot (Ritalin) vagy dextroamfetamint olyan depressziós esetekben használnak, amikor más kezelésekre nem reagál a beteg. A stimulánsokat általában más antidepresszánsokkal vagy egyéb gyógyszerekkel (hangulatkiegyenlítőkkel, antipszichotikumaokkal vagy akár tiroid hormonnal) együtt adják. Önmagukban nagyon ritkán alkalmazzák őket, mert a többi gyógyszertől eltérően euforizáló hatásuk lehet, tehát függőséget is okzhatnak.

Ketamin (erős nyugtató, egyes beszámolók szerint a terápiarezisztens depressziót rövid időn belül enyhíti)

L-tirozin (dopaminerg)

L-triptofán (szerotoninerg)

Rhodiola Rosea (MAO gátlása révén fejti ki hatását)

Guarana (stimuláns, dopaminerg, plusz koffein-szerű hatás)

Kratom (stimuláns)

Orbáncfű (ezt az egyet próbáltam, javasolt adagban, semmilyen hatását nem tapasztaltam).

Kérlek titeket, kommenteljetek, segítsetek a gyűjtésben.

82 gondolat erről: “Nem hagyományos szerek”

 1. Én kb. két hete „szedem” a Rhodolia Rosea nevű növény kivonatát, itthon készítettük el, alkoholba áztatva. Nagyon határozottan van hatása (noha én erős gyógyszereket szedek, tehát lehet, hogy egymást erősítik). Enyhén dopaminergnek tűnik: az ébreséget, koncentrálóképességet növeli, de ingerültséget is okoz (néha). Elvileg súlyosan tilos lenne a Cymbaltával együtt szedni, amennyiben MAOI jellegű, de nekem eddig nem lett szerotonin-szindrómám (vagy ha lett, nem vettem észre).

  Ez nem ajánlás! Önmagammal kísérletezem, de mással nem szeretnék! 

  Kösz azoknak, akik eddig megosztották a tapasztalataikat, és várom a továbbiakat.

 2. Ha nagyon feszült vagyok vagy inkább szorongok, rámegy a gyomromra és teljesen étvágytalanná válok. Egy tál ínycsiklandozó étel elfogyasztása is lehetetlen küldetésnek tűnik, súlyosabb mértékű szorongás esetén(ilyen szerencsére régebb óta nem fordult elő) ehhez társul még  hányinger, öklendezés, öngerjesztő para, mi történik, ha később se megy az étkezés(legyengülök, vitaminhiányos leszek, stb.).  Volt már erre példa sajnos…

  Több helyen írják a gyömbérről, hogy hányingercsökkentő, étvágygerjesztő, „melegítő”, emésztést serkentő hatású. A gyökértörzs kapható, megpucolok egy „bütyköt”, karikákra vágom és több mint negyed órát főzöm, aztán ízesítem. Kissé csípős beütése van, de abszolút iható.

  (Találtam olyan receptet, amely fahéjjal és szegfűszeggel+mézzel készíti, de ezek nem tudom, mennyire befolyásolják a hatását.)

   

   

   

   

   

 3. 5-HTP, L-Triptofán, GABA
  Próbálta valaki valamelyiket, akármilyen formában?
  (nem a gabapentinre gondolok, de valaki említette, hogy létezik ilyen kapszula is, iszonyú drágán).
  Van 5 HTP és szerotinin homeopátiában is, azt tudom.
  Mivel lehet növelni a 0 környékén őgyelgő szerotoninszintet vajon?
  és az is kérdés, hogy kell-e egyáltalán?!
  üdv: m. 

 4. Próbáltam az 5-HTP-t, rám nem volt hatással. Mikor kipróbáltam, nem szedtem gyógyszert (egyébként sem igen javasolják pszichiátriai szerek együttes használatával), nem javított a szorongásomon, sem az akkor még enyhébb depressziómon.

  A gabapentin (Grimodin) viszont nekem jó volt szorongásos problémáimnál, átalvás, jó alvás segítéséhez. Sajnálatos módon ezt csak neurológus tudja felírni, tuti ritkítaná a pszichiátriában pl. a Frontin, Rivotril és egyes altatószerek felírásának gyakoriságát, ha pszichiáternek is lenne joga felírni.

 5. lehet, hogy akadékoskodó vagyok, de Ketamin mit keres itt?
  úgy hallottam, az egy páncélszekrényes „arany” drog, még az anesztezilógián meg a mentőben is külön jegyzőkönyvet kell vezeti, ha elhasználnak egy ampullát.
  mondjuk az, hogy terápiarezisztens depresszióra használ, nem hangzik rosszul, de nem hiszem, hogy bárki is felírná 😛

 6. szia cs. macska!
  GABA címszóval ilyesmit ajánlottak egyszer:

  A Gaba XT Természetes nyugtató hatású aminosav, a regenerációt nagymértékben felgyorsító, az ellazulást elősegítő, és a növekedési hormon szintet szabályozó kiegészítő.


  A Gaba XT olyan aminosav, amely elnyomja a stressz hormonok hatásait, amelyek nap mint nap termelődnek a szervezetedben, gátolva ezzel az esti lefekvés előtti ellazulásod. Természetes úton szabályozza az elalvást, amely nélkül a szépséged hamar megfakul.


  Természetes nyugtató aminosav

  Növekedési hormon termelődést serkentő

  Javitja az alvás minőségét

  Gyorsitja a regenerálódás és a felépülést

  Csökkenti a stresszt és a stresszhormonok szintjét

   Inozitollal és B vitaminokkal kombinált

   

 7. még Bécsből kaptam olyan homeopátiás keveréket, amit 32-es Neuraszténia-cseppnek hívtak és csak ott kapható egy speciális patikában, tudtommal nem hozták be Mo.-ra. (Magister Doskar)
  az akkor nagyon bevált, főleg az elalvásban, de akkor még nem nagyon szedtem gyógyszereket és jobban reagált a szervezetem a szelid dolgokra. 

 8. Matiri, én nem tudom, csak gondolom, hogy a Gaba XT aminosav nem egyező hatású a gabapentinnel. Megnéztem egy helyen, GABA XT aminosav 120 kapszula 8590 Ft. Testépítők webáruházában találaltam ezt a szert, a testépítő jól meglepődne, ha bevenne belőle egyet és átaludná a fél napot vagy jól lenyugodna. Ki lehet próbálni, de szerintem nem „harcedzett”, pszichiátriai szereken élőknek érdemes. 

 9. Ami nekem nagyon bevált, az Omega3 zsírsav. Kontrollcsoportokon ki van próbálva (bár 10000 mg dózisban), hogy depresszióban, bipoláris zavarban, sőt még valamelyest borderline személyiségzavarban is segít nagyobb dózisban. Nekem már 3000 mg is jó, kiegyensúlyozza a hangulatomat, de igazán a 6000 mg csúcs. Szedek olyan gyógyszert, amitől úgy tapasztaltam, rosszabb a koncentrációm, ami főleg az olvasásomon észrevehető. Mióta nagyobb dózisban szedem, falom a könyveket, ha van időm. Az agy is tartalmazza egyébként. Az egyik régi pszichiáterem azt mondta „egyél rendesen, zsírokat is, akkor leszel jól, ha zsírozod az agyad”. Na, ez úgy tűnik, ez a zsírozás bevált neki.

  Szedek hozzá BioTech Multivitamin&antioxidant complex for WOMEN 60 darabos kiszerelésű készítményt (tabéetta), dm-ben úgy tűnik állantó akcióban 2700 Ft. Az összes vitamin, de kiemelten sok B, E vitamin van benne, ásványianyagok, króm is rendesen, citrus bioflavonoidok, vösösáfonyalépor, búzafű, spirulina alga, petrezselyem, többek között inozitol is. Érezhetően nyugtatja az idegeimet.

 10. Szentgyörgyi Albert akár 8000 mg C-vitamint is megevett naponta. Azt mondta,  a C-vitamin majd ott lesz a só és a cukor mellett. Most még úgy áll, nem lett igaza.. A harmadéves orvosi egyetemista unokahúgom nem látja jelentőségét a szedésének, az orvosok nem az egészségre koncentrálnak sajnos, ez van. Az állatok elő tudják állítani, mi nem. ( ja, még a tengerimalac sem 😀  ) Többezer milligramot állítanak maguknak elő, a nem olyan nagy testűek is. Azt a mg-ot, ami ajánlott bevitel (60-80 mg)/nap) arra elég, hogy egy ember ne legyen skorbutos, ez az adag még a II.világháború idején lett megállapítva, ja, a Führer vezette be a köztudatba.

  Én a bőrömre is szedem, hogy szép legyen. A C-vitamin beindítja a kollagéntermelést is. Jobban bírom a munkát, ritmusosabb vagyok, éberebb. Van, hogy nem tudom, mi a bajom nap közben, bágyadt vagyok, bekapok 1000 mg-ot.Legtöbbször nem kell kávé ezután. ( naponta horomszori adagban, összesen 3000 mg-ot szedek )

 11. Nadese, ebben nem ez a lényeg igazán. Ha a társadalombiztosítás az egészségre koncentrálna és a megelőzésre, nem csak a gyógyszereidre kapnád a támogatást. Hosszú távon nagyobb üzlet, ha nem kell 2 tonna gyógyszert enned.. Téged zavar valamilyen egészségügyi problémád?

 12. Szia — mi az a MET? Mágneses?

  Egyes agyterületek (főleg a baloldali prefrontális laterális- orbitális kortex — olpc–) mágneses és más típusú kis áramerősségű elektromos ingerlése a koponyán keresztül nagyon ígéretes eredményeket mutat.

  A mágneses változat meglehetősen drága, de az egyenáramú készülékek már elérhető áron vannak.

 13. Félve szólok,mert,ha elolvasod történetem, azonnal megkérdőjelezheted „jónak hitt” megállapításomat,helyesen inkább csak meglátásomat.

  Ennyi év gyógyszer szedés és kudarcaim után azt gondolom nem lenne tőlem elfogadható,ha bármilyen „szert” is ajánlanék bárkinek. Az orbáncfűről hallottam,olvastam,de próbálni nem próbáltam.

  Jelenleg ott tartok néhány héttel a cymbalta és rivotril elhagyása után,hogy a magamba és  gyógyulásomba vetett hitem tart talpon az elvonási tünetek között, és mindenkit óvnék attól,hogy hosszú távon gondolkodjon bármilyen „pszichiátriai szer” szedésén.

  Nem vitásan a kemény öngyilkossági késztetések időszakában az antidepresszánsok átsegítettek a mélyponton.Mivel maximálisan hittem az orvos-pszichiáterek tudásában és egyedül üdvözítő meglátásában,elfogadtam,hogy különösen koromra tekintettel nem szabad abbahagyni a ygógyszeres kezelést. Miután azonban a gyögyszer mellékhatásai szinte elviselhetetlenné váltak jöttem rá, hogy az utóbbi 3-4 év pszichoterápiás kezelései megerősítettek annyira,hogy talán még a depressziómmal illetve az azt állandóan provokáló „élethelyzeteimmel is szembe tudok nézni.Tudom ma még nagyon kevés az olyan ember akii ennyi ideig csinál terápiát és hisz is benne,mégis azt mondom,hogy csinálni kell és egyszer csak meg van az eredménye és ettől keletkezik a HIT. Persze azért szerencse is kell hozzá (nekem a negyedik pszichológussal volt ekkora szerencsém),hogy a megfelelő szakember találd meg és azután az Ő segítségével,szaktudásával saját magadra,belső erődre támaszkodva végre „halálod előtt 2 perccel” (ez volt a morbid vicc helye) kilábalj „dagonyádból”.

  Ne nevess ki,de ehhez még hozzá jön, ha sikerül megtanulnod az autoszuggesztió módszerét is a mindennapokra,amit csak kezdj el gyakorolni a francia Coue nyomán:” „napról napra minden szempontból egyre jobban és jobban érzem magam”.

  Tudom a 30-ik emeleti erkély szélén egyensúlyozó,kiugrani készülő embernek ezzel nem tudsz segíteni,de az egyes hozzászólóink szavaiból következtetve azt hiszem nagyon sok segítséget nyújtana különösen a fiataloknak egy-egy olyan terápiás csoport ahol szerepjátékok segítségével  előhoznák és „kijátszanák” magukból önbizalom hiányukat,kisebbségi érzésüket,megtanulnának szembeszállni,érdeküket érvényesíteni akár az őket terrorizáló szülőkkel,házastárssal,pedagógussal,főnökkel,”beszóló ” kortársakkal szemben.

  Lehet,hogy „jó drogot” nem tudok ajánlani,de hosszú és keserves élettapasztalatommal nagyon szeretnék segíteni SORSTÁRSAIM-nak.Hátha ők előbb meggyógyulnának mint én.

  És persze nekem is meg kell küzdenem még egészen biztosan azzal az állapottal is,ha mondjuk egy év után kürülnek szervezetemből a mérgek és valamilyen  életesemény visszalökne a gödörbe.

  i

 14. Egy ideje sajnos semmi természetes szer nem hat rám, mert valószínűleg a sokféle gyógyszer áthangolta a szervezetemet, viszont most felindulásból vettem Magne B6 – Álom nevű kapszulát és tényleg könnyebben elalszom. Van benne citromfű és komló is, a napi Mg-szükségletnek csak a töredéke amúgy.
  Igaz, van mellette altató, de kevesebb, amit jó jelnek veszek.
  Nem merem beleélni magam, hogy el tudom teljesen hagyni, de azért reménykedem.

 15. Csacska.Macska, ha esetleg erre jársz.
  Omega 3-ból te mennyit szedsz egy nap? Illetve ugye ez sem mindegy, mennyi belőle az EPA, amit a dobozon írnak.
  A neten horribilis mennyiségeket írtak szorongásra, amivel kísérleteztek, a barátnőm meg azt mondja, aki elég régóta szedi ilyesmi gondokkal, hogy azt felejtsem el, elég napi szumma 1500-1800 mg halolajkapszula (ez kábé 3 db, terméktől függően).
  És jó a még olcsóbb lenmagolaj is, hidegen préselt, napi 1-2 kanállal, mert az is tele van omega 3-mal (linolsav).
  Én csak most kezdtem a kapszulát, állítólag egy hónap kell neki, hogy valami érezhető legyen.
  Még kiegészítem Magne- B6-tal, meg a szokásos napi 1000 mg C-vitamin.

  Tud valaki esetleg Pesten olyan testépítős boltot (nem online), ahol lehet kapni Triptofánt?

   

 16. Ezeket próbáltam:

  L-Triptofán: Semmit nem éreztem. Talán tovább kellett volna szednem, vagy többet, nem tudom.

  GABA (aminosav, táplálékkiegészítő webshopból)

  Rosszul lettem tőle. Az előírt adagot vettem be. Hamar zsongást éreztem a fejemben, ami kellemetlen volt. És némi pánik (ami nekem nem szokott lenni). Gyorsan lefeküdtem, és csak vártam hogy elmúljon. Többször próbáltam, és mindig ez volt az eredmény. Kisebb adagnál is.

   

  Ami a szerotonin növelését illeti:

  A mirtazapinról (pl Mizapin) írják, hogy az SSRI-kkel ellentétben nem visszavétel gátló, hanem kimondottan növeli a szerotonin szintet.

  forrás: http://www.crazymeds.us/pmwiki/pmwiki.php/Meds/Remeron?section=full

  Persze ez gyógyszer…

  Rendkívül álmossá tesz a bevételt követő 1-2 órán belül, ezért csak este jó bevenni.

  Altatóként is használják rövid távon, de antidepresszáns – és ez a hatás 1-2 héten belül kapcsol be.

  Amikor 30-45mg körül szedtem, volt amikor fantasztikusan éreztem magam, a depresszió és szorongás – mintha sose lett volna. Sajnos ez csak egyetlen napon fordult elő.

 17. Már sok éve nem szedek gyógyszert, így ennyi idő távlatából már nem emlékszem sajnos sok használhatóra. Volt olyan párosítás ami bejött nekem nagyon rossz mellékhatások nélkül (testi azért volt, mert hízást persze okozott meg azért tompaságot is), de ahogy hallom ez nagyon egyénfüggő.

  Miután letettem őket, nagyon sok természetesebb bogyót is kipróbáltam, gyógynövénykészítmények és vitaminok, amelyeket már nem kellett feliratni. Azért ezeknek is van kockázata és mellékhatása és a neten szinte minden mellett és ellen lehet találni véleményt.

  Nekem is segített a Rhodiola Rosea, de van akinél állítólag hatástalan. Az első javulás látványos volt, de utána észrevettem hogy egy szint fölé nem visz, lehet azért mert adaptogén és csak az egyensúlyt keresi, ami sosem baj.

  Mostanában azt figyeltem meg, hogy egy B vitamin komplexből 1 vagy inkább 2 db határozottan segít elég hamar (direkt nem reklámoznám, de nem noname, a mg-ja több mint a szokásosaknak, kb bárhol megvehető, ha meg lehet adni jelezzétek és szívesen leírom). Nálam úgymond kisimítja a dolgokat ha idegessé válnék. Ennél nem arról van szó, hogy az idő amúgy is megoldaná.

  Hallottam már olyan megközelítésről (ezt is netről, szóval fenntartással érdemes kezelni), hogy bizonyos B vitamin hiányok okozhatnak szorongást vagy hasonlókat. Talán ez van mögötte, nem tudom. Lehet nem véletlen hívják az idegek vitamincsaládjának a B-t.

  Korábban ennek nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget, mert kisebb adagnál nem éreztem jelentős javulást, de azóta többször is megfigyeltem, hogy egy bizonyos mennyiség már sokat segít kritikus esetekben. Persze fontos hogy ne lépjük túl a határt, mert ebben is túl lehet, de hogy ez pontosan hol van, arról megintcsak lehet többféle infót találni.

  Ha valaki teheti, a természetesebb jobb, de persze elindulni annak idején nem tudom hogy elég lett volna-e önmagában.

  Egy huzamosabb ideig fennáló javulás mindenesetre egy nagyon összetett folyamat, sok mindentől függ és végig foglalkozni kell vele. Meg olyan is van hogy valami segít, de megvan az ideje az egészben, és ha túl korán kezdjük, akkor lehet azért nem adja meg a pozitív hatását. Ezek nem csak a bogyókra lehetnek igazak.

 18. Citromfű tea:

  Nem tapasztaltam hatást v mellèkhatást.

  Valeriana és valeriana+komló toboz kombót tartalmazó szerek:

  Javasolt adagban nem hatott. Javasoltnál nagyobb adagot 2-3 x vettem be. Úgy tapasztaltam vmennyi altató/álmosító/alvást segítő hatást. Nem célom valeriánát abúzálni, kérdéses számomra, h okozhat-e rendszeres szedés esetén függőséget. Állítólag nem, de olvastam ettől eltérő véleményt/tapasztalatot is. 

  Gyógyászati céllal mást nem próbáltam.

 19. Most nemrég szereztem be  Rescue Remedy előssegély cseppeket és egy Ignatia amara homeopátiás szert….egészen kellemes, természetes nyugtató, stresszoldó hatása van. A pánik és dührohamot sikerült vele csökkenteni, a homeopátiás cucc csalódás/gyász esetén jó, depresszióra. Már fél éve majdnem minden nap sírógörcseim vannak, de most ma egészen nyugodt minden…

  Az Aranysárkány patikában vettem.

  A topic-indító listát kiegészíteném a Kanná-val (Sceletium tortuosum), mondjuk arra az inkább nagyon enyhe amfetaminhoz hasonló hatás jellemző, vagy erősebb mennyiségben kicsit a spurira emlékeztet.

  A Gomoa shop-ban kapható, 

  Az 5HTP- t próbáltam, semmi hatása. Nagyon erős, főzelékszerű sűrű Rosamonte Yerba Mate főzettel, azért valamit használ. A Mate tea egyébként egész jó hangulatfokozó, energetizáló, stresszoldó.

   

 20. Neked a Kanna-tól olyan jött, mint a spuritól? 🙂
  Sztem inkább az ekire hajaz, éreztem, hogy össze-vissza ugrált a szemem, és azt a kellemes bebogyózott hangulatot hozta. 🙂
  A Gomoa-ban van egy ennél is hatásosabb növényke, na az tényleg spuri flash-t. hoz. 😀

 21. L-karnitin, Acetil-L-karnitin a legújabb kutatások szerint jó a depresszióra.
  Én 300 mg-ot szedtem reggelente, nekem ugyan nem vált be (talán kevés ennyi? de a doki nem javasolt többet), de valakinek hátha.
  És még zsírégetésre is jó, ha beszedés után rámozgunk.
  Testépítő boltban kapható, Decathlonban is saját márka (Aptonia brand), ALC meg a Biotech USA-nél.

 22. Mizapint egy hónapig bírtam szedni. Valóban nagyon hamar el lehet aludni tôle és nagyon jókat álmodni, DE 8 kg-ot hiztam egy hónap alatt. Minden percben az evésen járt az eszem és szinte az őrületbe kergetett. Ha ez nem lett volna tuti megtartottam volna a velaxin mellé, mert attól aludni meg nem lehet.  Szuper almokat és pihentető alvást hozott pedig.

 23. Igen, a görcsre meg a remegésre jót tett, de a rohadt életbe, a csípőforgóm rettenetesen fáj, arra vajon mi való? Na nem akarok itt off-olni. Bár talán ide tartozik mégis. Vettem kollagént és rendeltem zselatint (ja nem, azt anyámnak rendeltem, de ő persze nem szedi, olyannyira nem, hogy még hajlandó is nekem adni). Ezeket fogom magamba lapátolni. 

 24. A kratom adagolástól függ, hogy stimulál, vagy nyugtat. A mitragynin a hatóanyaga, az adagolással kísérletezni kell, meg a növény típusa sem mindegy. A zöld, fehér, és vörös típusa a legelterjedtebb, elvileg mindhárom különböző hatású. A fehért nem használtam még, a zöldet használom ritkán, a vörös meg semmit nem ért, nagyon enyhe hatása volt ugyanannak a mennyiségnek. Átlagosan 3 gramm szükséges a kis 117 kilómhoz, 4 grammnál már erősödik a nyugtató hatás, de én főleg kisebb adagokban használom, mert jó a vércukor csökkentésére is. Igen jó kis gyógynövény, de észnél kell lenni az adagolásnál, és nem mindegy, hogy mennyit eszünk előtte, mert a felszívódást, és a hatást erősen befolyásolja a gyomrunk telítettsége. Stimuláló hatáshoz kevesebb mennyiség szükséges, nagyjából 1,5 gramm, de mint írtam, ezt ki kell egyénileg kísérletezni. Paroxetinnel, alkohollal együtt veszélyes a használata, halált is okozhat.. Rendkívül rossz az íze, leginkább az alufóliával vegyített hányás jut róla eszembe, de szerencsére gyomorban szívódik, tehát sok folyadékkal kell lenyelni a port, vagy feloldani benne, akkor elég intenzív színt ad a folyadéknak.

  A kanna egy afrikai eredetű növény, hatóanyaga a mezembrin, ebből gyógyszert is készítenek, Zembrin néven, de nálunk ez nincs engedélyezve, azt hiszem talán csak Afrikában. Érdekes hatása van, nekem 2 gramm szükséges, nyelv alá helyezve, a nyálon keresztül szívódik fel, a hatása igen gyors, hirtelen hangulatemelkedéssel indít, aztán segíti a fókuszálást, akár unalmas, fárasztó dolgokra is..stimuláló hatása néhány óráig tart, utána nem jár semmiféle negatív utóhatással. Az adagot ki kell kísérletezni egyénileg, nagyobb mennyiségtől elvileg szédülés léphet fel, hőemelkedés, és hasonló, kellemetlen dolgok. Nagyon szélsőséges hangulatingadozás esetén használom, amolyan végső megoldásként, de fáradtság esetén sem rossz, ha szükség van a koncentrációra valamilyen komoly munkánál. Elég érdekes íze és illata van.

 25. Hát, nem tudom, mondják róla, hogy lehet függőség, én használom már jó ideje, de nekem ilyesmi érzésem nem volt még..ha úgy nézzük, függőség szinte bármiből lehet, így akár olyan dolgok, vagy anyagok is okozhatnak függőséget, amelyek amúgy nem…pl. napjaink egyik legnagyobb függősége szerintem a telefonnyomkodás…én megvagyok nélküle, pedig van nekem is telefonom…

 26. Még amit a listába lehetne tenni az a PASSION FLOWER  (golgotavirág-kivonat) kapszula, illetve az L-Theanin.

  Passion flower: https://www.verywellmind.com/how-is-passion-flower-used-to-treat-anxiety-3024970

  L-Theanin:

  Az L-Theanin nevű vegyület egy olyan természetes aminosav mely nyugtató hatást is kifejt, azáltal, hogy növeli a dopamin- és GABA-szintet az agyban. Ez pedig a szorongás csökkenéséhez vezet. Az L-Theanin segít megnyugodni, ellazulni, mindezt úgy, hogy nem okoz álmosságot.

   

 27. Idézet tőle: babarczyeszter

  Én kb. két hete „szedem” a Rhodolia Rosea nevű növény kivonatát, itthon készítettük el, alkoholba áztatva. Nagyon határozottan van hatása (noha én erős gyógyszereket szedek, tehát lehet, hogy egymást erősítik). Enyhén dopaminergnek tűnik: az ébreséget, koncentrálóképességet növeli, de ingerültséget is okoz (néha). Elvileg súlyosan tilos lenne a Cymbaltával együtt szedni, amennyiben MAOI jellegű, de nekem eddig nem lett szerotonin-szindrómám (vagy ha lett, nem vettem észre).

  Ez nem ajánlás! Önmagammal kísérletezem, de mással nem szeretnék! 

  Kösz azoknak, akik eddig megosztották a tapasztalataikat, és várom a továbbiakat.

  Ezt olvasva lehet, h èn is megkockáztatom a szedését. Még alszok rá egyet.

Vélemény, hozzászólás?