A szülés utáni hangulati zavarok

Vannak, akik a szülés után a viszonylag gyakori és múlandó levertségnél jóval súlyosabb problémával találják szemben magukat. A szülés utáni (postpartum) hangulati zavarok közül a leggyakoribb a szülés utáni valódi depresszió (PPD), mely a szülések 10-15 százalékában fordul elő. Sajnos gyakran nem ismerik fel, kimerültség, idegesség, lustaság álarcában húzódik-vonszolódik sokszor hónapokon át.

Depresszió

A szülés utáni hangulati zavarok közül a leggyakoribb a szülés utáni valódi depresszió, mely a szülések 10-15 százalékában fordul elő. Sajnos sokszor nem ismerik fel, kimerültség, idegesség, lustaság álarcában húzódik-vonszolódik sokszor hónapokon át. Van, hogy a postpartum depresszió néhány nappal a szülés után megjelenik, de előfordulhat, hogy fokozatosan alakul csak ki. Gyakran 3-6 hónapig is eltart, de többnyire nem húzódik egy évnél tovább.

A szülés utáni depresszió lehetséges tünetei:

 • Nehézkesség, fáradtság, kimerültség
 • Szomorúság, levertség, reménytelenség
 • Étvágybeli és alvászavarok
 • Gyenge koncentrációs képesség, zavartság
 • Emlékezeti problémák
 • A baba iránti túlzott aggódás
 • Váratlan sírás, ingerlékenység
 • Bűnösség, elégtelenség, értéktelenség érzése
 • Megküzdési képtelenség
 • A baba iránti közöny
 • Félelem, hogy bánthatja a babát, vagy önmagát
 • Félelem a kontrollvesztéstől és 'megőrüléstől'
 • Eltúlzott örömök és mélyponto
 • A szex iránti érdektelenség
 • Álmatlanság
 • Bizarr, különös gondolatok

A szülés utáni depresszióban szenvedő nők a fentiek közül jó néhányat megtapasztalnak, bizonyos tüneteket súlyos, mások kevésbé kínzó formában. Lehetnek jobb és rosszabb napjaik. Bár a betegség más-más alakban jelenhet meg, valamennyi tünet egyformán gyötrelmes lehet, és többnyire azt eredményezi, hogy az anya szégyent, bűntudatot és elszigeteltséget érez.

Az evolúciós pszichológia kutatói sajátos magyarázattal szolgálnak a betegség kialakulására: a PPD szerepét abban látják, hogy megkíméli az anyát attól, hogy erején felül is energiát fektessen a csecsemőgondozásba, így rákényszeríti a család többi tagját a hatékonyabb munkamegosztásra.

Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akik korábbi szülés után is depresszióba estek, akik bipolásris depresszióra hajlamosak és mindazok, aki megszakították antidepresszáns kezelésüket, annak érdekben, hogy megóvják magzatukat az esetleges károsodástól.

Szorongás (pánik, kényszer)

Előfordul, hogy az anya nem érzi magát depressziósnak, ám különösen szorongó. A szülés utáni szorongásos zavart és/vagy pánikbetegséget az alábbi tünetek jellemzik:

 • Erős szorongás és/vagy félelem
 • Felgyorsult légzés
 • Gyors szívverés, szívdobogás
 • Halálfélelem
 • Hő- vagy hideghullámok
 • Mellkasi fájdalom vagy kellemetlenség érzés
 • Reszketés
 • Szédülés
 • Álmatlanság
 • Szökni akarás

A szülés után kényszerbetegség (Obsessive-Compulsive Disorder – OCD) is kialakulhat. Az anyáknak ekkor ijesztő gondolataik lehetnek, melyeket önmaguktól idegennek élnek meg. Ezek a gondolatok a betegség tünetei, hiszen olyanok, melyek megtörténtét az ember valójában sosem akarná. Ráadásul a korábban kényszerbetegséggel küzdő nők tünetei felerősödhetnek.

A szülés után kényszerbetegség tünetei lehetnek:

 • Ismétlődően betolakodó különös gondolatok (beleértve a baba vagy mások bántásának gondolatát)
 • Kényszeres gondolatok (például súlyos betegségek elkapására irányulók)
 • Elkerülő magatartás (például a baba elkerülése a zavaró gondolatok enyhítésének érdekében)
 • Szorongás és/vagy depresszió
 • Félelmek

A hangulati zavarok formájától és a tünetek súlyosságától függ, milyen módon kezelik a betegséget. Fontos tudnunk, hogy valamennyi tünet – a legsúlyosabb is – átmeneti, szakszerű orvosi, pszichiátriai segítséggel és támogatással gyógyítható és a kilátások jók! A szülés utáni hangulati zavarokkal mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert megfelelő kezelés hiányában mind az anya, mind a gyerek testi-lelki egészsége veszélybe kerülhet.

Mi okozza a szülés utáni hangulati zavarokat? Ki veszélyeztetett?

A postpartum betegségek okai bonyolultak. Egyaránt vannak biológiai, lelki és társadalmi gyökerei. Általában abban egyet értenek a kutatók, hogy gyász, kapcsolati problémák, anyagi gondok előrevetítik a problémákat. Ami kétségtelen: biológiai, lelki és társadalmi tényezők mind szerepelnek a folyamatban. Tekintsünk át közülük néhányat.

Lehetséges biológiai okok

Néhány kutatás kimutatta, hogy a szülés utáni hirtelen öszrogén- és progreszteronszint csökkenés hangulati zavarokat okoz. A terhesség alatt e hormonok szintje jelentősen megnövekedett, a méhlepény leválása és távozása után azonban visszaesik az eredeti szintre. Ez a hirtelen csökkenés eredményezhet valamilyen kémiai egyensúlyzavart az agyban, ami a depresszióhoz köthető.

Más tanulmányok a szülés utáni hangulati zavarokat a tejtermelést serkentő hormon, a prolaktin változásaihoz kötik. Közvetlenül a szülés után a prolaktinszint alacsony, ám növekszik az első héten.

Lehetséges pszichológiai és társadalmi okok

A kezdő anyák új szerepekben találják magukat. Ezek a szerepek gyakran nincsenek pontosan körülírva, a bizonytalan szerepek pedig szerepet játszhatnak a hangulati zavarok kialakulásában. Az új szerep nem csak bizonytalan, de összeütközhet az általa betöltött más szerepekkel is, ezt hívják szerepkonfliktusnak (például amikor egy nő egyszerre próbál megküzdeni mind az anya-, mind a feleség-, mind a barát-szereppel). Ezzel a konfliktussal stressz jár, ami a hangulati zavarok kialakulásának fontos tényezője.

A család interakciós mintázata is fontos változó. Azok a nők, akik saját anyjukkal rossz, esetleg ellenséges viszonyban vannak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A házassági problémák, vagy a házasfelek közti vallási, világnézeti különbségek szintén hajlamosító tényezőnek minősülnek.

Nagyobb a szülés utáni depresszió kialakulásának esélye, ha az anya nagyon fiatal, egyedülálló, házassági konfliktusai vannak, a terhesség előtt vagy alatt drogot fogyasztott, vagy dohányzott. Az anyagi gondokkal küzdő nők szintén veszélyeztetettebbek. .

Szülés utáni pszichózis

Legszélsőségesebb esetben a szülés utáni hangulatváltozás veszélyes téveszmékkel (ezek közt a legrosszabb annak gondolata, hogy a baba valamiféleképpen torz vagy elátkozott), vagy hallucinációkkal (melyek erőszakos cselekedeteket hívhatnak elő) járhat. Egyes súlyos esetekben mindez tragikus öngyilkossági és/vagy csecsemőgyilkossági kísérletbe torkollhat. A gyermekgyilkosság az öngyilkosság része: az anya nem látja gyermekét önmagától elkülönített egyénként, és nem akarja a tehetetlenségben magára hagyni. Ezek az estek arra szólítanak, hogy vegyük nagyon komolyan a súlyos zavarok szülés utáni kitörésének lehetőségét.

A szülés utáni pszichózis (postpartum pszichózis – PPP) a legsúlyosabb és a legritkább szülés utáni pszichés megbetegedés. 1000 szülő nőből egyet érint. Hirtelen jelentkezik, általában az első hét során, de a később, mint a hangulati zavarok. A PPP tünetei nagyon súlyosak, és a valósággal való kapcsolat elvesztésével járnak.

Tünetei lehetnek:

Hallucinációk

 • Téveszmék (gyakran vallásosak)
 • Súlyos álmatlanság
 • Öngyilkossági vagy gyilkossági gondolatok
 • Bizarr érzések és viselkedés

A szülés utáni pszichózis súlyos vészhelyzetet jelent és azonnali orvosi kezelést tesz szükségessé. Noha általában a gyógyulás útja postpartum depresszión át vezet, a betegség kezelhető, ha időben segítséget kap a beteg.

 

Magyarországon speciálisan szülés utáni lelki problémák kezelésével foglalkozik a Hawa Munkacsoport Ambulancia a Vadaskert Kórházban (1021 Hűvösvölgyi út 116.)
Telefon:06-30-311-2994 Molnár Judit pszichológus, 06-20-388-5653 Dr. Frigyes Júlia pszichiáter

13 gondolat erről: “A szülés utáni hangulati zavarok”

 1. Szia!

  Nincs gyerekem,így fogalmam sem lehet,milyen kemény most neked. De úgy olvastam hallottam mindenhol,hogy igen ki lehet jönni,rendbe lehet jönni. Mindenképpen kérj mielőbb segítséget! Gyógyszerrel is kezelik ha kell. Van megoldás!

 2. Kedves Akbar! Elmesélem a történetem! 2015 januárjában egy gyönyörű kisfiúnk attam életet. A szülést követően nagyon elkezdtem izzadni. Majd szoptatást követően félre beszéltem. Nekiálltam félni az orosz-ukrán konfliktustól, menekíteni akartam az egész családot. Téveszméket hangosztattam. Kaptam  a kórházban egy aranyeres kúpót azt hittük hogy ennek jött ki a mellékhatása. Nem használtam jobban lettem. Majd egy hét múlva fúzzúgás jelenkezett. Ezután jött az insomnia…Nem aludtam napokon keresztül féltem hogy nem tudok felkelni a gyerekemhez. Közben voltam kint a pszichiátrián is ahonnan haza küldtek, hogy menjek haza szoptatni. (Ez volt a baj…nekem már akkor nem szabadott volna szoptatnom…) Pár nap alatt olyan állapotba kerültem, hogy elutasítottam a gyerekemet. Ezt követően vissza vittek a pszichiátriára ahol altattak két héten keresztűl. Azóta mozgáskényszerem van. Nem tudok TV-t nézni, olvasni.  Azóta is gyógyszereket szedek, állapotom nem javul.

 3. Sziasztok, szülés után gyógyszer nélkül 5 és fél hónapig bírtam, akkori párom el is ment tőlünk, mert gáz lettem szülés után.

  Utána 10 mg citogen szépen rendbetett azóta is szedem, bár eszcitalopramra álltam, ennél jobb gyógyszer a világon nincs számomra. Csodát tett velem, van erőm, semmi gondom, gyógyszer mellett (5 mg escitilt szedek) vígan dalolva nevelem 2 gyönyörű lányomat, imádom őket, játszóház, állatkert, játszótér, strand, jégkoripálya, Cifra palota, mindig viszeem őket programokra. Ja? és azt nem mondtam: egyedül nevelem őket, párom csak vasárnap és csütörtökön jön, de nem alszik itt! szóval tökegyedül nevelem a gyerekeimet és boldog érzelmileg stabill emebr vagyok. Én csak a gyógyszeres kezelést tudom javasolni, ne adjátok fel, hogy megtaláljátok a testhezálló gyógyszert! Van remény mindenkinek és nem kell befeküdni, ha nem muszály.

 4. Kedves Látogató, nekem sohasem volt pszichózisom, 1998ben 3 hétig drog indukálta pszichotikus zavarral kezeltek, ennyi, 3 hétig seroquellt kaptam, de azóta semmi. Tehát nekem szülés utáni depiben csak Citogent adtak, akkor is 10 mg ot, pedig otthagyott kisbabám apja és igencsak megreccsentem, de nekem 10 mg is nagyon jó volt hatásos, tehát 7 éve amióta megvan a lányom citalopram, és most escitalopram 5 mg. Vigyázok magamra és így szinten tudom tartani magam ennyivel is. Pszichológusi segítséget időnként igénybe veszek, áterhez rendszeresen havi 2 szer járok fél órát szoktunk beszélgetni.

  Pszichotikus szinten 1998ban voltam.

  Amikor 2012-ben személyiségtípusból mindegyik jellemző volt kissé rám úgy éreztem, hogy egyszerre vagyok nárcisztikus, hisztroikus( teátrális) és kissé talán bordi ezt elmondtam az áteremnek sokszór látott különböző hangulati állapotban, akkor sem adtak antipszichotikuot, mivel sohasem értem el a pszichotikus szintet a doki és a pszichológus szerint.

Vélemény, hozzászólás?