Moklobemid (Aurorix, Maorex, Mocrim)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MOKLOBEMID ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A MOKLOBEMID MAOgátló (MAOI), amely főként a MAO-A típusú enzimet gátolja, a gátlás rövid hatástartamú (maximum 24 óra) és reverzibilis (RIMA). A noradrenalin, dopamin és szerotonin metabolizmusa ezáltal csökken, ennek következtében megnő ezeknek a transzmittereknek a plazmakoncentrációja. Ennek köszönhető a MOKLOBEMID hangulatjavító hatása, emellett fokozza a pszichomotoros aktivitást és a koncentrációs képességet is, valamint a szociális fóbiához kötődő tüneteket is enyhíti. Nem szedatívum, tehát az éberséget nem csökkenti, viszont a depressziós betegek alvásminőségét már néhány napon belül javítja. Ezek a hatások gyakran már a kezelés első hetében jelentkeznek. Jól tolerálható, alacsony toxicitású szer.

 

Terápiás javallat: 150 mg–600 mg 

Felezési ideje: 2-4 óra

 

Használja óvatosan, ha:                             

hajlamos izgalomba jönni, bipoláris zavarban szenved, súlyos májbetegsége van, zavart, phaeochromocytomája van (mellékvesevelő daganat, egy ritka daganatos betegség, amely magas vérnyomást okoz), terhes vagy szoptat, pajzsmirigy-túlműködése van, laktózérzékeny

Kerülnie kell a következők fogyasztását:

A MAOI antidepresszánsok mellett bizonyos ételek fogyasztását korlátozni kell, mert akár életveszélyes interakcióba is léphetnek egymással, ideértve mindent, ami erjesztéssel, savanyítással, szárítással, fagyasztással, tartósítással érleléssel készül, illetve mindent, ami sok tiramint tartalmaz:

alkohol (különösen a vörösbor), banánhéj, lóbab hüvelye, sajt, szárazkolbász (mint például a szalámi), vadhús, máj, alkoholmentes sör és világos sör, túlérett gyümölcsök, pácolt hal, szójakivonat, texturált növényi fehérje, élesztőkivonatok, joghurt

Ha ezek közül bármelyikből evett vagy ivott, azonnal keresse fel orvosát!

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

Triciklikus és tetraciklikus antidepresszánsok:  A MOKLOBEMID a TRICIKLIKUS és a TETRACIKLIKUS antidepresszánsokkal káros kölcsönhatásba léphet! A TRICIKLIKUS vagy TETRACIKLIKUS antidepresszáns szedésének abbahagyása után legalább 1 hetet kell várnia, mielőtt ezt a gyógyszert kezdi el szedni!

SSRI és SNRI  antidepresszánsok: A MOKLOBEMID-del az összes SSRI és SNRI káros kölcsönhatásba léphet. Mielőtt a MOKLOBEMID-et elkezdené szedni, várnia kell legalább:

– 5 hetet a FLUOXETIN szedésének abbahagyása után!

– 2 hetet a PAROXETIN szedésének abbahagyása után!

– 2 hetet a SZERTRALIN szedésének abbahagyása után!

– 1 hetet bármely más SSRI vagy SNRI szedésének abbahagyása után!

KARBAMAZEPIN: Mielőtt a KARBAMAZEPIN-t elkezdené szedni, várnia kell legalább 2 hetet a MOKLOBEMID szedésének abbahagyása után!

KLOZAPIN: A KLOZAPIN növelheti a MOKLOBEMID hatását,  ami súlyos mellékhatásokat idézhet elő.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie a MOKLOBEMID-del egyidejűleg, mivel az orbáncfű is MAO-gátlása révén fejti ki antidepresszáns hatását!

 

Lehetséges mellékhatások

Az összes RIMA MAOI-nál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a MOKLOBEMID az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:

*Sajnos, mivel ezt a gyógyszert még akkor engedélyezték, amikor a mellékhatások jelenlegi nyilvántartási rendszerét még nem használták széles körben, a MOKLOBEMID esetében nem állnak rendelkezésre becslések arról, hogy mennyire valószínűek a különféle mellékhatások. Emiatt a felsorolt mellékhatások nem előfordulásuk gyakorisága szerint szerepelnek!

izgatottság, homályos látás, tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt, zavartság (amely gyorsan elmúlik, ha a gyógyszer szedését abbahagyja), szédülés, szájszárazság, kipirulás, fejfájások, viszketés, alacsony nátriumszint a vérben, émelygés (hányinger), zsibbadtság, puffadtság, magas májenzim-értékek, kiütések, nyughatatlanság, alvási problémák, bizsergés

 

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

3 gondolat erről: “Moklobemid (Aurorix, Maorex, Mocrim)”

  1. Akinek ez a gyógyszer bevált, arra kérem, hogy irjon,mikor fejtette ki a jótékony hatását, már  3 hete szedem, csak a mellékhatások jönnek, most olvastam, hogy milyen diétával kell szedni, ezek szerint jóformán alig lehet valamit enni mellette, se  péksütemény, se savanyuság, tényleg ennyire komolyan kell venni?  Ezért  nem is irják le a betegtájékoztatóban normálisan a  diéta betartását?

  2. Szia Remény! Édesanyám szedte (már meghalt szegény) — általában tiramint tartalmazó ételt nem lehet enni — ami érlelt, szárított, fagyasztott, érlelt, tartósított. 

    Tehát valóban elég gáz. Anyám ennek ellenére normálisan evett, tudta, hogy mi nem egyezik, kitapasztalta.

    Sokat ne egyél ilyenekből, az a lényeg.

    e

Vélemény, hozzászólás?