Kényszeres személyiségzavar

A kényszeres személyiségzavar, amely kétszer olyan gyakor nők, mint férfiak esetében, normális személyiségvonások torz és szélsőséges formájában jelentkezik. A gondosság, a részletekre való ügyelés, a tények figyelembevétele értékes tulajdonságok, különösen egy olyan kultúrában, ahol a kemény munkának, a pontosságnak és rendességnek becsülete van. Amikor azonban ezek a személyiségvonások olyan merev vagy szélsőséges formában jelentkeznek, hogy a munka minden más tevékenységnél vagy emberi viszonynál fontosabbá válik, vagy amikor öncélúvá válnak, kényszeres személyiségzavarról beszélhetünk.

Sok ember készít listákat vagy vezet határidőnaplót, hogy rendben tartsa a dolgait. Ha azonban Ön kényszeres személyiségzavarban szenved, akkor valószínűleg fontosabbá válnak a részletek, a szabályok és a listák, mint maga a munkafolyamat vagy a tevékenység végcélja. Még szórakozás vagy pihenés közben sem igazán tud kikapcsolni: a kikapcsolódást is komoly feladatként éli meg. Gyakran annyira perfekcionista, hogy folyton attól tart, képtelen lesz megfelelni saját mércéinek, ezért aztán folyton félretesz vagy befejezetlenül hagy dolgokat. A perfekcionizmus határozatlanság és halasztgatás formáját is öltheti.
A kényszeres személyiségzavarban szenvedők jelentős része munkamániás. Nem szívesen osztanak le feladatokat másoknak, részletes utasításokat adnak, a legapróbb részletekig igyekeznek mindent ellenőrzésük alatt tartani.
A kényszeres személyiségzavar következtében az ember nem szívesen szán másokra időt, s nem szívesen ad ajándékot vagy válik meg pénztől, mások ezért valószínűleg kicsinyesnek tartják. A kényszeres betegek általában lojálisak és figyelmesek társas kapcsolataikban, de mások túlzottan kontrolláló beavatkozásként élhetik meg viselkedésüket. Az ilyen emberek többnyire nehezen fejezik ki érzelmeiket. Noha gyakran dühösek, különösen amikor mások nem teljesítik a tőlük elvárt feladatot, mérgüknek is nehezen adnak kifejezést. Ha viszont mégis dühösek lesznek, az többnyire kioktató modorú prédikáció formáját ölti.
Ez a zavar, úgy tűnik, legidősebb gyermekek esetén a legyakoribb, továbbá olyan egyének esetében, akik foglalkozása gondosságot, kitartó figyelmet vagy tényekkel és számokkal való munkát igényel. A pszichodinamikai elméletek szerint a kényszeres személyiségzavar azokból a korai és intenzív hatalmi harcokból születik, amelyeket a gyermek túlzottan ambíciózus, követelőző és türelmetlen szüleivel folytat. Amikor egy gyermeket a szülői kontroll és helytelenítés megakadályoz abban, hogy kifejezze vágyait, érzelmeit és önállósági törekvéseit, a gyermek elfojthatja e vágyakat. Ezen túl a feladatok részleteire koncentrál, s tökéletes teljesítményt igyekszik nyújtani, hogy elnyerje a vágyott szülői dícséretet. Felnőtt korukban ezek az emberek többnyire úgy érzik, hogy az élet nem sok örömet és boldogságot hoz nekik.

Kapcsolódó fórumok:

Kényszergondolatok és szorongás

Pánik és szorongás

Antipszichotikum fokozatos elhagyása

Magányos vagyok!

Társkeresési problémák

Társkeresés azoknak, akik nem mernek kezdeményezni

Depresszió

Depresszió, csalódott topic

Szociális fóbia

Gyógyszerek, növények, egyéb anyagok hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatos kérdések

OFF

Krízis, öngyilkossági szándék és egyéb problémák esetén itt kaphatunk gyors segítséget

10 gondolat erről: “Kényszeres személyiségzavar”

 1. Aaron T Beck könyve szerint a férfiaknál gyakoribb a kényszeres személyiségzavar. A fő tünete a munkamánia (ami szintén férfiaknál gyakoribb). 

  Ezt írtátok: „Gyakran annyira perfekcionista, hogy folyton attól tart, képtelen lesz megfelelni saját mércéinek, ezért aztán folyton félretesz vagy befejezetlenül hagy dolgokat. A perfekcionizmus határozatlanság és halasztgatás formáját is öltheti.”

  Ezt nagyon köszönöm, hogy leírtátok! Aaron Beck szerint is az egész átmehet munkakerülésbe. ‘Úgysem lennék elég jó benne, inkább nem is csinálom’. És az „elég jó” náluk a „tökéletes” akar lenni.

 2. esetemben az történt, hogy annyira tökéletsen végeztem a munkámat napi 10 órában felsővezetőként, reumatikus megbetegedés és depressztió mellett, hogy összeroppantam, pszichózis alakult ki, állásomat elvesztettem és leszázalékoltattam magam

 3. Idézet tőle: kormoskandur

  esetemben az történt, hogy annyira tökéletsen végeztem a munkámat napi 10 órában felsővezetőként, reumatikus megbetegedés és depressztió mellett, hogy összeroppantam, pszichózis alakult ki, állásomat elvesztettem és leszázalékoltattam magam

  Apámnak is volt pszichózisa, mikor a válság idején csődbe ment mindkét cége. Lett egy epillepsziás roham szerű rohama. Mentő bevitte, egy hétig bent feküdt, semmi szervi baja nem volt. A főorvos megkérdezte tőle, hogy nem szimulált-e. Ezután hónapokig éjszaka felült, fura mozdulatokat tett a kezével, ha anyám szólongatta nem válaszolt (alvajárás szerű állapot), mindent elfelejtett, fontos dolgokat. Elfelejtette a saját maga által összehívott értekezletet. Utólag azt mondta, hogy ő semmiféle értekezletet nem hívott össze (és sok ilyen volt). Aztán hangokat hallott, hogy valami zúg. Akkor még azt gondoltam, hogy skizofrén lett, de mivel azóta semmi baja, gondolom átmeneti pszichózis volt.

 4. Kényszeres személyiségzavarra mit kell /lehet szedni? Nálam rituálé alakult ki az elalvás előtti néhány óráról, mely már megköt. Megfelelő hőfok beállítás, hálóruha takaró el van e mosogatva, mindezeknek meg kell lennie, az akkor tudok aludni ha kezdetű listámon:

  Ha be van készítve a füldugó

  űha be van készítve az orrcsepp

  ha be van készítve a szemtakaróm

  ha van rajtam bugyi és trikó, és pizsama.

  ha tiszta az ágynemű

  ha a szex és az alváshoz készülődési idő között eltelt minimum 2 óra hossz.

  elalvási idő pontban háromnegyed 9.

  mintha egész nap csak arra készülnék el tudok e aludni, az egész életem eköré rendeződik. 20 éve ezzel jártam pszichológushoz.

  a mai napig ez az egyetlen parám, hogy nem tzudok másnapra tervezni, mert mi van ha nem tudok aludni, ennek az esélyét pedig minimálisra kell csökkenteni.

  a dátumokat csak nagyon pici betűkkel merem eírni a határidőnaplóba, mert az oidőpontoktól azért rettegek, mivan ha nem tudok aludni, még kikapcsolódásra egy strandnapra sem merek szinte tervezni, mert mivan ha.

   Mondja már meg valaki mi ez? ezer hála.

 5. Idézet tőle: házikusz

  Kényszeres személyiségzavarra mit kell /lehet szedni? Nálam rituálé alakult ki az elalvás előtti néhány óráról, mely már megköt. Megfelelő hőfok beállítás, hálóruha takaró el van e mosogatva, mindezeknek meg kell lennie, az akkor tudok aludni ha kezdetű listámon:

  Ha be van készítve a füldugó

  űha be van készítve az orrcsepp

  ha be van készítve a szemtakaróm

  ha van rajtam bugyi és trikó, és pizsama.

  ha tiszta az ágynemű

  ha a szex és az alváshoz készülődési idő között eltelt minimum 2 óra hossz.

  elalvási idő pontban háromnegyed 9.

  mintha egész nap csak arra készülnék el tudok e aludni, az egész életem eköré rendeződik. 20 éve ezzel jártam pszichológushoz.

  a mai napig ez az egyetlen parám, hogy nem tzudok másnapra tervezni, mert mi van ha nem tudok aludni, ennek az esélyét pedig minimálisra kell csökkenteni.

  a dátumokat csak nagyon pici betűkkel merem eírni a határidőnaplóba, mert az oidőpontoktól azért rettegek, mivan ha nem tudok aludni, még kikapcsolódásra egy strandnapra sem merek szinte tervezni, mert mivan ha.

   Mondja már meg valaki mi ez? ezer hála.

  Nem lehet, hogy ez a rögeszmész-kényszeres zavar? Mert az különbözők a kényszeres személyiségzavartól. Utóbbiak munkamániások, és a csökkentértékűség érzés miatt úgy hiszik, hogy nekik tökéletesen kell teljesíteni minden feladatot ahhoz, hogy elismerjék. Ha ez nem jöhet össze, akkor visszahúzódik, és halogatni kezd. A rögeszmés-kényszeres zavar pedig kényszergondolatokból jön, a rituálé annak elhesegetését szolgálja. (Pl kényszergondolat, hogy nem fogsz tudni aludni) A kettő gyakran keveredik persze, de mégis más (Aaron Beck könyvét csaptam fel hírtelen). Áááá nem tudom. Mindkettő lehet igazából.
  A szemzavarosok pár gondolata:
  „El kell kerülnöm a hibákat ahhoz, hogy érjek valamit.”
  „Érdemes elhalasztani dolgokat, mert ezzel lehetőség nyílik a jobb teljesítményre”
  „Jobb ha még gondolkozom rajta, mielőtt eldöntöm mit tegyek, nehogy hibázzak”
  „Jobb lesz ha még egyszer megcsinálom, hogy biztosan jól csináljam”
  „A siker a tökéletesség.”
  „Ha hibát vétek megérdemlem a kritikát.”
  „Nekem magamnak kell megcsinálnom, különben nem lesz jó”
  „Tökéletesen kontrollálnom kell a környezetemet és az érzéseimet. A kontroll elvesztése veszélyes.”
  „Ha a tökéletes eljárás nem egyértelmű, akkor jobb semmit sem tenni, mint valami ostobaságot csinálni.”
  „A szabályaim vagy rítusaim nélkül összeomlok.”
  „Meg kellene tartanom ezt a régi lámpát, mert egy nap még szükségem lehet rá.”

  Az utolsó kettőn kívül az összes többi igaz rám.

 6. Rám ez igaz:

  A kontroll elvesztése veszélyes” Ergo, az én nyelvemre lefordítva: ha nem alszom veszélyes!
  „Ha a tökéletes eljárás nem egyértelmű, akkor jobb semmit sem tenni, mint valami ostobaságot csinálni.” Ez általában beválik, úgyhogy ezt újabban gyakorlom.
  „A szabályaim vagy rítusaim nélkül összeomlok.
  Ez az utolsó mondat, amit kimásoltál nekem és köszi! 🙂 Eddig a gondolatig ( utolsó mondat) még nem jutottam el ( -talán szerencse?-), inkább az jellemző rám, ha a rituálémat elhagyom fenyegetve érzem a lelki épségemet, félek, hogy elveszítem a kontrollt.

  De nagyon köszi a tippet és rákeresek a rögeszmés- kényszeres zavarra!
  Egyébként léteznek alternatív terápiák, mint Neurofeedback, AIT, homloklebeny stimuláció infralámpával, ez utóbbiról én is csak ma értesültem, hogy egyáltalán van ilyen:

  A HEG ( ez a neve a terápiának) működése:

  A homlokra vörös és infravörös fényt sugárzunk, a visszaverődő fényt pedig egy spektrofotométer méri. Minél magasabb a frontális lebeny oxigénszintje, annál kevesebb fényt nyel el. A kapott értékeket jelként látjuk a számítógép képernyőjén. Így a biofeedback módszerrel növelni tudjuk a homloklebeny véroxigén-szintjét (vérellátottságát). Mindeközben a kezelt személy egy DVD filmet vagy animációt néz.

  Én vaélami ilyesmit szeretnék a problémám megoldásaként találni, hátha idővel el tudom hagynia rivotrilt, egyébkén tegyem hozzá a Rivotrill sokat old ezen a „kényszer rögeszmés zavaron” ( ha az? nem tudom) alapuló szorongáson.

Vélemény, hozzászólás?