Költséges búfelejtő: vásárlási szenedély, kényszeres pénzköltés

Bizonyára mindnyájan ismerünk olyanokat, akik, ha rájuk tör a vásárlási vágy, mindent megvesznek, ami az útjukba kerül, egészen addig, amíg minden pénzüket el nem költik. Sőt, ha hitelkártya tulajdonosok, akár komoly adósságba is verik magukat. Ők minden bizonnyal vásárlás-függők, szenvedélyükké vált a pénzköltés. Ha rossz passzban vannak, erre van szükségük ahhoz, hogy egy kicsit jobban érezzék magukat. A roham elmúltával azonban rendszerint csak még levertebbek lesznek.

A vásárlási kényszer is az olyan impulzus-kontrol betegségek közé tartozik, mint amilyen például az alkoholizmus, a drog vagy a szerencsejáték szenvedély.

Egy-egy vásárlási roham átmeneti megkönnyebbülést nyújt a depressziós, szorongó vagy magányos embernek, de olyanok is vannak, akik a haragjukat igyekeznek így enyhíteni.

Tény azonban, hogy a csecsebecsék megszerzése sohasem pótolhatja a szeretetet, nem állítja helyre a sérült önbecsülést és nem oldja a stresszes életmód okozta feszültséget. Sőt, hosszú távon még súlyosbíthatja is ezeket a problémákat azáltal, hogy a beteg anyagi helyzete és saját önkontolljába vetett hite megrendül.

Hogyan ismerhetem fel, ha kényszeres vásárló vagyok?

A kényszeres vásárlókra rohamok törnek rá, különösen, ha rosszkedvűnek vagy magányosnak érzik magukat. Ilyenkor szinte ámokfutást rendeznek egy-egy bevásárlóközpontban és a legkülönbözőbb, teljességgel felesleges és gyakran hasznavehetetlen árucikkel térnek haza. A nők körében gyakoribb ez a fajta függőség – ők a leggyakrabban ruhákat, kozmetikumokat vesznek, – de számos technikai kütyüt árusító üzlet is bizton alapozhatja sikerét a férfiak kényszeres vásárlási kedvére.

A karácsonyi bevásárlás időszaka még az egyébként egészséges emberekből is kiválthat átmeneti mániás-jellegű pénzköltést. Vannak olyanok is, akik csak bizonyos típusú árucikkek kapcsán veszítik el önuralmukat, pl. nem tudnak ellenállni a szép cipőknek, parfümöknek vagy mutatós lakásfelszerelési cikkeknek.

Az igazi kényszeres vásárló azonban egy-egy roham során mindent megvesz, ami az útjába kerül. Az ilyen nők szekrénye azután telis-tele van soha fel nem vett ruhákkal, cipőkkel és táskákkal, amelyeken még rajta van az árcédula. Amikor betérnek a bevásárló központba, még úgy tervezik, hogy csak egy-két szükséges dolgot szereznek be, de mire kiszabadulnak onnan, már alig bírják el a súlyos papírzacskókat.

Sok kényszeres vásárló szabályos emlékezetkiesésről számol be: nem emlékszik rá vissza, hogy mit mikor és hol szerzett be. Ha a környezet kezd gyanakvóvá válni és szóvá teszi a költekezéseket, az is előfordul, hogy eldugják a frissen vett kincseket.

A legtöbb kényszeres vásárlónak nincs betegségbelátása, még akkor sem, amikor az anyagi felelőtlenség miatt már a baráti és szerelmi kapcsolatai is megromlanak, és a sok visszafizetetlen hitel miatt sorozatosan csönget be a végrehajtó. Az is előfordul, hogy valaki inkább másodállást vagy bármilyen plusz munkát vállal, csak hogy a problémával ne kelljen szembenéznie.

Gyógyítható-e a vásárlási szenvedély?

A kényszeres vásárlónak – más szenvedélybetegekhez és impulzuskontroll-zavarban szenvedőkhöz hasonlóan – tanácsos szakszerű, pszichológiai vagy pszichiátriai segítséget keresnie, valamint az önsegítő csoportok is ugyanolyan jó hatásfokkal működhetnek az ő esetükben is, mint az alkoholista vagy drogos összejövetelek.

Néhány tanács a rohamok kivédésére

  • Mindig készpénzzel fizess!
  • Készíts bevásárlólistát és csak azt vedd meg, ami rajta van.
  • Csak egy hitelkártyád legyen, és az is csak vész esetére!
  • Kerüld el az árleszállításokat és kiárusításokat! Ha mégis betérsz egy ilyen helyre, előre tisztázd, mennyi pénzt szánsz a kalandra.
  • Csak záróra után vagy pénztárca nélkül indulj el kirakatokat nézni!
  • A katalógusáruházak prospektusait is azonnal dobd ki és sohase nézd a TV Shop adásait!
  • Ha egy utazás során ajándékokat vásárolsz, egy idő után csomagold be azokét, akikét már megvetted és ne érezd úgy, hogy még ki kell egészítened valamivel. A legtöbb ember sokkal több felesleges dolgot vásárol, ha nem a megszokott környezetében van.
  • Ha érzed, hogy közeledik a fékevesztett vásárlási roham, azonnal hagyd el a bevásárló központot vagy az üzleti negyedet!

3 gondolat erről: “Költséges búfelejtő: vásárlási szenedély, kényszeres pénzköltés”

Vélemény, hozzászólás?