Trevor története

Mi a betegséged?

Paranoid skizofréniát diagnosztizáltak, de emellett voltak hangulatzavaraim is (depresszió, hipománia)

Hogy kerültél kapcsolatba a Búrával?

Azt szerettem volna megtudni magamról, hogy nárcisztikus vagyok-e és ehhez kerestem tesztet az interneten. Így találtam meg a Búrát.

Mikor mentél el orvoshoz?

Amikor jöttek a bajok én nem voltam tudatában, hogy ez valami betegség ezért a családom vitt el a pszichiáterhez. Most, hogy már tudom, hogy mire vagyok hajlamos, jelzem, ha valami bajt érzek magamon. Amikor utoljára előjött a betegség, akkor is én mentem magamtól orvoshoz.

Milyen kezeléseket kaptál eddig?

Először a kórházban kaptam többféle antipszichotikumot, de igazán csak a Seroquel segített. Ez mellé kaptam Rivotrilt és még ki tudja mit tömtek belém. Végül kb. 3 évig szedtem a Seroquelt és azalatt egy fél üveg Rivotril is lassacskán elfogyott. A gyógyszert le kellett váltani mivel már nem hatott (túl keveset szedtem). Invegára váltottunk majd ezután ennek a depó injekció formájára (Xeplion). Volt egy posztpszichotikus depresszióm arra kaptam többféle SSSRI antidepresszánst (például Cipralex, Citapram), majd egy év után MAO gátlót (Aurorix). Most pszichiáterhez járok beszélgetésre, de csak olyan problémáim vannak, mint egy egészséges embernek.

 

 

 


 

Monoaminoxidáz-gátlók (MAOI)

A MAO-gátlók a legkorábban kifejlesztett antidepresszánsok. Ide tartozik a fenelzin (Nardil) és a tranilcipromin. A MAO-gátlók a monoamin-oxidáz nevű enzim gátlása révén fejtik ki hatásukat. Ez az enzim az idegsejtekben található és fő feladata az ingerület-átvivő anyagok, például a szerotonin és a noradrenalin lebontása. Ha meggátoljuk működését, akkor több ingerület-átvivő molekula marad az idegsejtek közti térben, tehát jobban ki tudják fejteni a hatásukat.

A szerkesztő

 


 

 

Mi a legfontosabb segítség az életedben?

A családom. Első helyen anyukám, majd a nagyszüleim (anyai ágon), a legjobb barátom és a nővérem is támogatott. Ő, amíg tanultam.

Most hogy érzed magad? Jól vagy?

Semmi rendellenes tünet nem mutatkozik rajtam. Vannak jó és rossz napjaim és teljesen átlagosak is.

Ha lenne három kívánságod, mit kérnél?

Egy jól fizető, nyugis munkát. Egy barátnőt, akivel szeretjük egymást. És egy még hitelesebb, korrektebb személyiséget magamnak. Hirtelen ezek jutottak eszembe.

Milyen, amikor rosszul érzed magad? És milyen, amikor jól érzed magad?

Hát, ha baj van, akkor inkább az irracionális gondolatok jönnek ki rajtam. Nagyon ritkán hallottam hangokat. Kis paranoia is jellemző, de nem akarok erről regényt írni. Bárki utánanézhet neten, hogy miről szól ez a betegség.

Ha jól érzem magam, akkor tevékenykedek (olvasok, játszok, filmet, sorozatot nézek stb…)

Mi az, ami a betegségében a legzavaróbb, mit a legnehezebb elviselni?

Megint csak a múltról tudok beszélni. Talán az a bizonytalanság/önbizalomhiány volt a legrosszabb legutóbb. Nem lehettem biztos abban, hogy amit gondolok, hallok, annak mennyi a valóságtartalma.

A Te történeted hogyan kezdődött? Gondolok itt a pszichés zavarokra és egyéb problémákra.

Hát ez egy elég hosszú és kínos sztori. Nem is nagyon emlékszem már és nem is akarok róla beszélni.

Előtte hogy éltél, voltak-e betegségre, problémára utaló jelek?

Elég zárkózott és különc voltam. Talán ennyi.

Van-e olyan, amit tudni illik rólad?

Az önmegvalósítás és az önfeladás között vacillálok. De úgy gondolom az önfeladást még el kéne halasztani a nyugdíjas éveimre, már ha megérem. Olvasok ezotériát, pszichológiát, de az igazán természetfeletti dolgokat nem hiszem el (jóslás, horoszkóp stb…) Most egy kis Eckhart Tolle van terítéken, de olvasok Popper Pétert is és Csernust is.

Milyenek az emberi kapcsolataid?

Egyre jobbak. Akadnak konfliktusaim persze, mint mindenkinek. Ezeket megpróbálom a legkorrektebb módon kezelni.

Vannak-e erős és gyenge pontjai, mármint a személyiségednek?

Hát elég naiv vagyok néha és bátorságból is több kéne, mint ahogy mindenkinek. Ugyanakkor nagylelkű és sok helyzetben kitartó, türelmes, humoros vagyok. A dokim szerint forrófejű vagyok, de szerintem úgy kéne fogalmazni, hogy spontán.

Hogy néz ki nálad egy normális nap?

Felkelek, rágyújtok, iszok egy kávét, felöltözök, töltök cigit, bepakolok a táskámba és indulok dolgozni. A buszon eszek egy szendvicset, iszok, fél liter vizet aztán odaérek és jöhet a munka. Munka után elég változó, hogy mit csinálok. Nagyon keveset szoktam a számítógépen játszani, olvasok, skypeolok este pedig lefekvés előtt nézek valami sorozatot vagy filmet.

Van-e szenvedélyed?

A kávé és a cigi. Bár a cigiről már sokszor leszoktam hetekre vagy hónapokra.

Ha az idő kerekét visszafordíthatnád, te mit tennél másképp?

Talán már a kezdetektől fogva szorgalmasan tanultam volna.

 

 

Az interjút készítette:
Bíró Oszkár
 / Nárcisz /

 

Vélemény, hozzászólás?