Antiszociális személyiségzavar

Az antiszociális személyiségzavar zavar háromszor-négyszer olyan gyakran fordul elő férfiak, mint nők esetében. Az antiszociális személyiségzavar jellegzetessége, ha valaki folyamatosan nem tartja tiszteletben mások jogait és a mások által követett szabályokat, és ennek megfelelően is viselkedik.

Az antiszociális személyiségzavar a népességnek mintegy két-három százalékát érinti. Az antiszociális személyiséget néha szociopatának is szokták nevezni.
A kutatási eredmények szerint az antiszociális személyiségnek vannak genetikai alapjai. Ugyanakkor a zavar kialakulásának esélyét növeli, ha a gyerek rendszeresen kábítószerező és alkoholizáló, vagy bűnöző életmódot folytató emberek között nő fel, illetve kaotikusak a családi viszonyai, elhanyagolják vagy durván bántalmazzák gyermekkorában. A gyermekkori ADHD (attention-deficit hyperactivity: hiperaktív, nehezen figyelő, fegyelmezetlen gyermekkori viselkedés) és a magatartási zavarok előre jelezhetik a későbbi felnőtt antiszociális személyiségzavarát.
Ha Ön antiszociális személyiségzavarban szenved, mások érzelmileg hidegnek és érzéketlennek találják Önt. Esetleg elbűvölőnek, de megbízhatatlannak és őszintétlennek tűnik. Előfordulhat, hogy Ön csak azért becsül másokat, amit megkaphat tőlük. Talán magától értetődőnek tekinti, hogy boldogulása érdekében kénytelen manipulálni, csalni és bármi mást is megtenni. Az antiszociális zavarban szenvedők ezért kétes, esetenként törvénytelen ügyekbe keverednek, mivel gy gondolják, hogy a törvények és a szokások rájuk nem érvényesek.
Az antiszociális személyiségek többnyire kihasználnak másokat, attól félvén, hogy különben mások használják ki őket. Ennek következtében bármiféle kényszer vagy tekintély — a főnökük, a rendőrség, a jogászok — ellenállást válthat ki belőlük, és folyton adósságot halmoznak fel vagy bajba keveredhetnek az adóhatóssággal. Gyakran kegyetlenek és nem éreznek semmiféle lelkifurdalást, ha kárt okoznak másnak. Az együttérzés e hiánya jellemző minden kapcsolatukra, nemcsak idegenekkel, hanem szeretteikkel szemben is.
Ha Ön antiszociális személyiségzavarban szenved, akkor rettegést okozhat Önnek a gondolat, hogy gyengének bizonyul, vagy mások áldozata lesz. Ha attól tart, valaki kihasználja, vagy akár csak fölébe kerekedhet, Ön rosszindulatúan vagy akár kegyetlen módon is viselkedhet. Nehéznek találja, hogy hűséges, empatikus, felelősségteljes és becsületes legyen emberi kapcsolataiban.
Az antiszociális személyiségzavarban szenvedők impulzív és gyakran elővigyázatlan emberek — szexuális életük promiszkuus, gondatlanul, vadul vezetnek. A biztonság iránti érdektelenség az izgalom és az erős érzelmek hajhászásából ered, amely a benső ürességet és elszegényedett érzelmi életet próbálja kompenzálni.

 

Kapcsolódó fórumok:

Depresszió

Depresszió, csalódott topic

Dühöngő 2

Szociális fóbia

Pánik és szorongás

Ital, drogok

Magányos vagyok!

Gyógyszerek, növények, egyéb anyagok hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatos kérdések

OFF

Krízis, öngyilkossági szándék és egyéb problémák esetén itt kaphatunk gyors segítséget

10 gondolat erről: “Antiszociális személyiségzavar”

 1. azt hiszem, felkeresem a pszichiátert.
  ővele persze „semmi baj” nincs maga szerint, szóval ez egy egyoldalú szekérhúzás (lesz).
  úgy veszem észre, hogy a neurotikus nő + amorális-antiszociális pasi kombó elég gyakori. tény, hogy a neuro nő hajlamos arra, hogy egy kis alamizsna szeretetnek látszó valamiért cserébe hagyja magát manipulálni, és elhiszi azt is, hogy igazából benne van mindig a hiba.
  nekem most esett le igazán, pedig nem vagyok egy ostoba picsa (remélem), mindig szeretetből mentegettem, de közben magamat meg hagytam lepusztítani 🙁

 2. Nem minden az, aminek látszik… ha nem minden igaz ebből, lehet másról szó:

  „Az ember számára az elfogadott szabályok követése mindennél fontosabb. Ha mégis megszegjük ezeket, akkor ezt egy erősebbnek ítélt szabályrendszer jegyében tesszük.”(Dr. Csányi Vilmos: Bukfenc és Jeromos – Hogyan gondolkodnak a kutyák? Vince Kiadó, 2000, 92. o.)

  Vili bá’ nem meri leírni, de: egy magasabbrendű szabályrendszer jegyében…
 3. Sziasztok!
  A pszichiáter megnyugtatott, hogy „csak” kóros kisebbrendűségi komplexusról van szó. Ezt eddig is tudtam, de így kimondva ütött.
  Most már két kr. komplexusos van egy csárdában, ebből egy tudatosabb, tehát evidens, hogy szeretetből majd nekem kell az övét istápolgatnom valahogy.

Vélemény, hozzászólás?