Hisztrionikus személyiségzavar

A hisztrionikus zavar teátrális, feltűnősködő, egocentrikus viselkedési mintáját általában a nőkre tartják jellemzőnek. Noha a hisztrionikus személyiségzavar épp olyan gyakori férfiak, mint nők esetében, több nő keresi fel ezzel az orvosát. A kutatások azt mutatják ugyanakkor, hogy a hisztrionikus személyiségzavar pontosan ugyanolyan mértékben jellemző férfiakra, mint nőkre. A hisztrionikus személyiségű emberek társkapcsolatai többnyire viharosak és boldogtalanok.

Az e típusba tartozó emberek gyerekkorukban általában ügyeskedő, csábító, manipulatív módon viszonyulnak környezetükhoz. Ha Ön hisztrionikus személyiségzavarban szenved, meglehetősen valószínű, hogy vonzó, társaságkedvelő, extravagáns ember, aki köré szívesen gyűlnek mások. Viselkedési stílusa élénk, kacérkodó, s különlegesen színes és felnagyított formában fejezi ki érzelmeit: a vonzalmat szenvedélyként, a dühöt őrjöngésként, a szomorúságot szívszakasztó kétségbeesésként, a csalódást tragédiaként ‘adja elő’.
Noha a hisztrionikus személyiség tulajdonságai igen vonzóak lehetnek mások szemében, az egyén gyakran csalónak érezheti magát, s a teátrális külsőségek sokszor üresnek, őszintétlennek vagy zavarbejtőnek tűnhetnek. A színpadias viselkedés mögött többnyire mély érzelmi üresség és kiéhezettség húzódik meg. Ha a hisztrionikus személyiség nem képes folyton magára vonni a figyelmet és nem tud tetszést kelteni, kétségbeesik és kiüresedettnek érzi magát. Végső soron a külvilágból érkező reakciók sosem elegendőek ahhoz, hogy a mélységes benső igényt kielégítsék.
A hisztrionikus zavarban szenvedők gyakran úgy érzik, csapdába ejti őket saját vágyuk arra, hogy felfigyeljenek rájuk, hogy folyamatosan hízelegjenek és bókoljanak nekik, hogy szexuálisan vagy fizikailag mindig vonzónak érezhessék magukat. Rengeteg időt tölthetnek öltözködéssel és szépítkezéssel. Ugyanakkor az egyén azon aggódhat, hogy ‘rajtakapják’, s csalónak érezheti magát.

Kapcsolódó fórumok:

Ital, drogok

Magányos vagyok!

Társkeresési problémák

Ismerkedés, barátkozás, társkeresés

Beszéljünk a BPD-ről, avagy a Borderline gyakorlatban

Dühöngő 2

Szociális fóbia

Gyógyszerek, növények, egyéb anyagok hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatos kérdések

OFF

Krízis, öngyilkossági szándék és egyéb problémák esetén itt kaphatunk gyors segítséget

2 gondolat erről: “Hisztrionikus személyiségzavar”

Vélemény, hozzászólás?