Úgy érzem, egy barátnőm öngyilkossági veszélyben van…

 

Egyik barátnőmnek két kisgyereke van (8 hónapos a kicsi, 2,5 éves a nagy), és elég rossz állapotban van. Terhessége után változott meg. Nincs segítsége, a férje is sokat dolgozik, este nincs mindig otthon, és nem tudom, hogy mit tudnék tenni, mert személyesen biztos, hogy nincs időm neki segíteni…főleg nem napközben, amikor neki kéne.

Öngyilkossági gondolatai vannak, gyógyszert nem akar szedni semmiképp, pénze nincs terápiára, nem tudja kire bízni a gyerekeket, ha el akarna menni vhova, de már nincs is kedve semmihez. Pár hónapja megadtam neki egy hölgy telószámát az otthon segítünk alapítványtól, aki segítene ingyen neki pár órát hetente, de nem hívja fel, mert „pár óra úgysem segítség”.

Ön szerint mit kellene tenni, ha azt nem tudom megtenni, hogy hetente több órát vele vagyok? Meg úgy érzem, hogy ez több egyszerű kifáradásnál…

üdv.

feltétlenül meg kellene vizsgálni a barátnőjét, súlyos pszichiátriai zavarok is keletkezhetnek a szülés után, amikor mégiscsak kell a gyógyszer, sőt akár a kórházi kezelés is, mert veszélyeztető állapot is kialakulhat.

Ha nincs ilyen súlyos baja, akkor is szüksége lenne legalább pszichoterápiás segítségre. Talán a családját bíztathatná arra, hogy próbálják erre rábeszélni. Ha nem sikerül, a háziorvost kell értesíteni, akinek el kell mondani, hogy öngyilkossági késztetései is vann. Talán tőle elfogad egy alapvizsgálatot és ő irányíthatja a területileg illetékes gondozóba. Némely gondozóban van valamennyi, korlátozott pszichoterápiás lehetőség.

Mivel öngyilkossági veszély is van, sürgősen lépni kell, Ön nem vállalhatja a felelősséget. Amennyiben romlana az állapota és szokatlanná, nyugtalanná vagy túl csendessé válna a viselkedése, és emellett öngyilkossági gondolatokat hangoztat, vagy ilyen irányú próbálkozást tesz, akkor ki lehet hívni a mentőt hozzá. Nem vállalhatja azt sem, hogy folyton vele van, szintén a családdal kellene szövetkezni, hogy ne legyen legyedül addig sem, amíg sikerül szaksegítséghez jutnia, üdv., Éva

Vélemény, hozzászólás?