Mianszerin (Tolvon, Miagen)


MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MIANSZERIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A MIANSZERIN hatástani szempontból NASSA típusú, kémiai szerkezete alapján pedig tetraciklikus antidepresszívum, a TOLVON és a MIAGEN hatóanyaga. Kémiailag nem áll rokonságban a triciklusos antidepresszívumokkal (TCA), mivel nem tartalmazza azt a bázikus oldalláncot, amelynek a TCA-k antikolinerg aktivitását tulajdonítják. Számos farmakológiai tulajdonsága különbözik az AMITRIPTILIN-től, de antidepresszív hatásuk hasonló. Az AMITRPTILIN-nel ellentétben a MIANSZERIN nem gátolja a noradrenalin perifériás újrafelvételét.
A noradrenalin visszavétel-gátláson keresztül növeli a centrális noradrenerg neurotranszmissziót. Emellett a központi idegrendszerben interakcióba lép szerotonin-receptorokkal. A centrális szerotonin-felvételre gyenge hatással bír, de depressziós betegekben fokozza a perifériás szerotoninfelvételt. Ezen túlmenően anxiolitikus és alvásjavító tulajdonságai is vannak, ami a szorongással vagy alvászavarokkal társult depresszióban szenvedő betegek kezelésében előnyös. A szedatív tulajdonságokat a mianszerinnek a H1 hisztamin-receptoron és az α1-receptoron kifejtett antagonista aktivitásának tulajdonítják.

Terápiás javallat: 30 mg–90 mg

Felezési ideje: 6–39 óra

 

Ne szedje, ha:

mániás epizódjai vannak

súlyos májbetegsége van

terhes vagy szoptat

SSRI vagy SNRI antidepresszánsokat szed

           

Használja óvatosan, ha:                  

cukorbetegsége van 

bármiféle szívproblémája van 

bármiféle májproblémája van

fennáll az önkárosítás vagy az öngyilkosság kockázata

epilepsziás (azonnal abba kell hagynia a szedését, ha epilepsziás görcsrohamai

kezdődnek!)

voltak pszichotikus epizódjai 

elektrosokkos terápiában részesül (ECT)

érzéstelenítőt szed

férfi és prosztata-megnagyobbodása van

           

Étrendi szempontok:

a készítmény laktózt tartalmaz 

 

További figyelmeztetések:

A manserin súlyos vérképzési rendellenességeket okozhat, a biztonságos használat érdekében, a gyógyszer szedését megelőzően vérképet kell csináltatnia, amelyet a kezelés első néhány hónapjában 4 hetente ismételni kell.

Ha nem jól érzi magát és lázas, vagy fertőzés jeleit veszi észre, akkor azonnal forduljon orvosához!

Javasolt, hogy alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje. Ez különösen fontos, ha Ön idősebb személy, vagy alacsony a vérnyomása.

Ez a gyógyszer a képzettséget igénylő feladatok – például a gépkocsivezetés – végzésére hatással lehet. Ha érzékel ilyen hatást, akkor kerülnie kell az autóvezetést.

Nagyon veszélyes az előírt adagnál többet bevenni!

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy negatív kölcsönhatásba lépnek egymással.

Az ilyen típusú antidepresszánsok (tetraciklikus gyógyszer) és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

Antipszichotikumok:  ANTIPSZICHOTIKUS szerek szedése a MIANSZERINNEL egyidejűleg megnöveli a veszélyes szívritmus-zavarok kockázatát. Ez különösen érvényes a FLUPHENAZINRA, a HALOPERIDOLRA, a RISPERIDONRA és a SULPIRIDRE.

SSRI és SNRI antidepresszánsok: A MIANSERIN megnöveli a nyugtató vagy altató szedáló hatását, úgyhogy sokkal jobban elálmosítja Önt. Az összes SNRI és SSRI (esetleg a CITALOPRAM KIVÉTELÉVEL) növelheti ennek a gyógyszernek a szintjét az Ön szervezetében, ami növeli a komoly mellékhatások veszélyét.

Figyelmeztetés – nem szedheti együtt ezt a gyógyszert egyik SSRI-vel vagy SNRI-vel sem!

MAOI  antidepresszánsok: Nem szedheti ezt a gyógyszert MAOI-val egyidejűleg! A MAOI szedésének abbahagyása után legalább 2 hetes szünetet kell hagyni, amíg elkezdi szedni a MIANSZERIN hatóanyagú gyógyszert!

Orbáncfű: Orbáncfüvet, ami antidepresszáns hatással rendelkező gyógynövény, nem szabad szednie a MIANSERINNEL egyidejűleg!

 

Lehetséges mellékhatások

Az összes, ilyen típusú antidepresszánsnál (tetraciklikus gyógyszernél) gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a MIANSERIN az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:

(Sajnos, mivel ezt a gyógyszert még akkor engedélyezték, amikor a mellékhatások jelenlegi nyilvántartási rendszerét még nem használták széles körben, a MIANSERIN esetében nem állnak rendelkezésre mérések arról, hogy mennyire valószínűek Önnél a különféle mellékhatások.)

vérképzőszervi betegségek 

mellek növekedése (mind férfiaknál, mind nőknél) 

tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt (mind férfiaknál, mind nőknél

szédülés 

folyadékvisszatartás (puffadt bőr) 

hipománia vagy mánia (ami miatt az Ön orvosa új diagnózist állíthat fel Önnek, vagy több gyógyszert írhat fel – de többnyire érdemes előbb megvárni, hogy ezek a tünetek elmúlnak-e kezelés nélkül)

sárgaság (sárga bőr)

ízületi problémák, fájdalmas ízületek és arthritis

májproblémák

álló helyzetben alacsony vérnyomás 

pszichotikus élmények, mint például téveszmék

kiütések

csökkentett csontvelő és fehérvérsejtek (alacsony vörösvértestszámmal és kisebb ellenállóképességgel a fertőzésekkel szemben)

görcsök (görcsrohamok)

öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés (Ez összefüggésben lehet az adagolás megváltozásával; akár növekedés, akár csökkenés. Megelőzheti akathisia is – ez az a nyughatatlanság és izgatottság-érzés, ami gyakrabban társul az antipszichotikus gyógyszerekhez)

           

Gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

Lehetséges megvonási tünetek a MIANSERIN esetében:

megzavart alvás, furcsa álmokkal 

általános rossz közérzet

influenza-szerű tünetek 

fejfájások 

hipománia vagy mánia (ami miatt az Ön orvosa új diagnózist állíthat fel Önnek, vagy több gyógyszert írhat fel – de többnyire érdemes előbb megvárni, hogy ezek a szimptómák elmúlnak-e kezelés nélkül)

ingerlékenység 

émelygés (hányinger) 

nyughatatlanság