4. függelék – Néhány szó az orvosok szerepéről

Egy zabálásproblémával küszködő személy orvosának két szerep kínálkozik az itt leírt önsegítő programban. Vagy közvetlenül segít neki a program végigcsinálásában ("irányított önsegítés"), vagy egészen eltérő terápiát javasolhat, miközben azért támogatja azt is, hogy próbálja ki a programot. Az utóbbi esetben dönthet úgy is, hogy közvetlenül alig vagy egyáltalán nem szól bele a program menetébe. De még ebben az esetben is tanácsos megismerkednie a programmal, hátha egyes elemei ellentétben állnak az általa javasolt terápiával.

Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy az irányított önsegítő programok különösen alkalmasak a zabálásproblémák megoldására. A programot ugyanis jól kiegészíti az orvossal való rendszeres találkozás. E találkozásoknak nem kell hosszú ideig tartaniuk (legfeljebb 30 perig), és nem is kell feltétlenül heti rendszerességgel ismétlődniük. Mivel e program azt kívánja meg attól, aki követi, hogy legyen a maga orvosa, az orvos szerepe eltér a konvencionális kezelési módokban játszottól. Az irányított önsegítés soron, mindenekelőtt szemmel kell tartania a folyamatot, bátorítást kell nyújtania, időnként pedig, amikor valami nehézség lép fel, segítenie kell a probléma és megoldási lehetőségeinek felismerésében. Mindehhez alaposan kell ismernie a programot.

Az irányított önsegítés során az orvos egyik legfontosabb feladata az, hogy fenntartsa betegénél a késztetést a program végigcsinálására. Ezt segíti a megfigyelési lapok kiértékelése találkozásaik elején, mivel ez lehetőséget kínál a program eredményeinek hangsúlyozására. Az orvosnak kell ügyelnie arra is, hogy betege megfelelő ütemben kövesse a programot. Van, aki siettetné a dolgot, van, aki túl lassan halad. A “Mikor lépj tovább” címet viselő részek világos útmutatót adnak a továbblépéshez. Az orvos dolga az is, hogy betegét ne tévessze szem elől a program célját – ami az evés normalizálása, nem pedig a fogyás (lásd a 2. függeléket). Az orvosnak azonban mindvégig a háttérben kell maradnia: a problémával küszködő személynek kell a dolgokat irányítania, és ő kell legyen a változás fő forrása is.

E program azáltal, hogy megbízható információkat és tanácsokat kínál, hasznos kiegészítője lehet a zabálásprobléma bevett kezeléseinek, a kognitív viselkedésterápiának vagy kórházi ápolásnak.

Vélemény, hozzászólás?