Imipramin (Melipramin)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IMIPRAMIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az IMIPRAMIN a MELIPRAMIN nevű triciklikus antidepresszáns gyógyszer hatóanyaga. A depresszió minden formájának és a pánikbetegség kezelésére szolgál. Hatásmechanizmusa nem ismert.

Terápiás javallat:

75 mg–200 mg

Felezési ideje: 19 óra

               

Ne szedje, ha 

nemrégiben szívrohama volt, vagy súlyos szívbetegsége van, mániás epizódjai vannak, súlyos májbetegsége van, laktózérzékeny

Használja óvatosan,  ha:                            

cukorbetegsége van, bármiféle szívproblémája van, bármiféle májproblémája van, glaukómája van, vizelési problémái vannak, fennáll az önkárosítás vagy az öngyilkosság kockázata, voltak pszichotikus epizódjai, epilepsziás (abba kell hagynia a szedését, ha epilepsziás görcsrohamai kezdődnek), elektrosokk-terápiában részesül, érzéstelenítőt szed

Veszélyes többet bevenni, mint az előírt dózis (a felírható maximális napi adag 300 mg). Javasolt, hogy alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje. Ez különösen fontos, ha Ön idősebb személy, vagy alacsony a vérnyomása.
Ez a gyógyszer a képzettséget igénylő feladatok – például a gépkocsivezetés – végzésére hatással lehet.
Az triciklikus antidepresszánsok szedése más antidepresszánsoknál nagyobb kockázatot jelent a magzat számára a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt.

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

Az triciklikus antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

SSRI: Kölcsönhatások akkor a legvalószínűbbek, ha SSRI-ről tér át erre a gyógyszerre. Ha SSRI-ről tér át, akkor alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje.

MAOI: Ezt a gyógyszert nem szedheti MAOI antidepresszánssal egyidejűleg! A MAOI szedésének abbahagyása utáni legalább 2 hetet kell várnia, amíg elkezdi szedni.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szedhet az imipraminnal egyidejűleg, mivel az is MAO gátlása révén fejti ki antidepresszáns hatását!

 

Lehetséges mellékhatások

Az összes triciklikus antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül az imipramin az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:

*Sajnos, mivel ezt a gyógyszert még akkor engedélyezték, amikor a mellékhatások jelenlegi nyilvántartási rendszerét még nem használták széles körben, az imipramin esetében nem állnak rendelkezésre becslések arról, hogy mennyire valószínűek a különféle mellékhatások. Így az alábbi listában nem kialakulásuk valószínűsége szerint szerepelnek a mellékhatások.

agresszió, allergiás és anafilexiás reakciók, antimuszkarinos hatások, szorongás and izgatottság, rossz keringés a kézben vagy lábban, vérrel kapcsolatos problémák, amelyek miatt könnyebben kaphat fertőzéseket, mellek növekedése, tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt, légzési nehézségek, változások a vércukorban, zavarodottság és tájékozódási zavar, delírium (intenzív zavartság), kitágult pupillák, szédülés, álmosság, glaukóma, hajhullás, hallucinációk, fejfájások, hipománia vagy mánia, álló helyzetben alacsony vérnyomás, alacsony nátriumszint a vérben, izomgörcsök, émelygés (hányinger), remegések, bizsergés, emésztési problémák, pszichotikus élmények, mint például téveszmék, puffadtság, kiütések, nyughatatlanság, görcsök (görcsrohamok), érzékenység a napfényre, csökkent nemi vágy, sikertelen erekció, késleltetett ejakuláció és az orgazmus hiánya, SIADH (antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódása), alvási zavarok, szájgyulladás, gyulladt nyelv, beszédproblémák, öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés, megemelkedett vérnyomás, a csonttörés kockázatának megnövekedése, nem-akaratlagos mozgások, viszketés, májprobléma, étvágytalanság, tinnitus (fülzúgás), fáradtság, reszketés, bizonytalanság, hányás (rosszullét), gyengeség, testsúly-változások (fogyás vagy hízás)

 

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

Vélemény, hozzászólás?