Paroxetin (Paxil, Rexetin, Seroxat)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PAROXETIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A PAROXETIN SSRI típusú antidepresszáns gyógyszer, depresszió, generalizált szorongás, pánikbetegség, poszt-traumás stressz szindróma (PTSD) és kényszerbetegség (OCD) kezelésére szolgál.

 

Terápiás javallat:

depresszió esetén:  20 mg–50 mg 

szorongási rendellenességek esetén: 20 mg–50 mg

pánikbetegség esetén: 20 mg–40 mg

PTSD esetén: 20 mg–50 mg

OCD esetén:  20 mg–40 mg

Felezési ideje: 24 óra

 

Ne szedje, ha :

mániás vagy mániás epizódjai vannak

Használja óvatosan, ha:                             

cukorbetegsége van, bármiféle szívproblémája van, bármiféle máj- vagy veseproblémája van, zárt zugú glaukóma gyanúja merült fel, a kórtörténetében vannak vérzési rendellenességek (mindenekelőtt gyomor-bélrendszeri vérzés), vagy szed más olyan gyógyszereket, amelyek fokozzák a vérzés kockázatás, terhes vagy szoptat, epilepsziás (abba kell hagynia a szedését, ha epilepsziás görcsrohamai kezdődnek), elektrosokk-terápiában részesül (ECT)

Az SSRI típusú gyógyszerek alkalmazása tinédzser korban erősebb hangulatingadozáshoz és öngyilkossági gondolatokhoz vezethet, így főként a kezdeti fázisban gondosan figyelni kell a gyógyszert szedő viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

Ez a gyógyszer a képzettséget igénylő feladatok – például a gépkocsivezetés – végzésére hatással lehet. Ha érzékel ilyen hatást, akkor kerülnie kell az autóvezetést.

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

Az SSRI antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

KARBAMAZEPIN: A PAROXETIN megnövelheti a KARBAMAZEPIN szintjét az Ön szervezetében. 

Triciklikus antidepresszánsok: Az áttérés erről a gyógyszerről egy triciklikus szerre megnövelheti a kellemetlen mellékhatások kialakulásának kockázatát. A triciklikus szerek esetében alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje.

MAOI  antidepresszánsok: A PAROXETIN egy MAOI antidepresszánssal sem szedhető egyidejűleg! Mielőtt a PAROXETIN szedését megkezdené, legalább 2 hetet kell várnia a MAOI szedésének abbahagyása után! Mielőtt bármelyik MAOI-t elkezdené szedni, várnia kell legalább 5 hetet a PAROXETIN szedésének abbahagyása után!

MIRTAZAPIN: A PAROXETIN kölcsönhatásba léphet a MIRTAZAPIN-nal, ami az Ön által tapasztalt mellékhatásokat súlyosabbá teszi.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie a PAROXETIN-nel egyidejűleg!

 

Lehetséges mellékhatások

Az összes SSRI antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a PAROXETIN az

alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:

Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több személyt érint)                        

émelygés (hányinger), csökkent nemi vágy, sikertelen erekció, késleltetett ejakuláció és az orgazmus hiánya, ami folytatódhat a gyógyszer szedésének abbahagyása után és állandósulhat is

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)                  

izgatottság, homályos látás, székrekedés, hasmenés, szédülés, szájszárazság, rossz közérzet, fejfájások, étvágytalanság, reszketés, hányás (rosszullét), súlygyarapodás, ásítozás

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt érint)                      

abnormális vérzés, ideértve a bőrvérzést, változások a vérnyomásban, zavartság, vizelési nehézség, kitágult pupillák, gyors szívverés                 

Nagyon ritka (10 000-ből 1-nél kevesebb személyt érint)                            

szorongás, tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt, hipománia vagy mánia, megváltozott májfunkció, allergiás reakciók, ideértve a súlyos kiütéseket és duzzanatokat, vérképzőszervi betegségek, glaukóma, belső vérzés, sárgaság (sárga bőr), hosszan tartó erekció

Nem ismert (nem tudható, hány személyt érint)

öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés

 

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

 

98 gondolat erről: “Paroxetin (Paxil, Rexetin, Seroxat)”

 1. Paxil néven is ismeretes. SSRI (a szerotonin rendszerre hat, a szerotoning visszavétel gátlásával).

  Évekig szedtem, egyáltalán nem csökkentette a depressziómat, bár a szorongást némileg enyhítette. Mellékhatása nem volt — de hatása sem. 

  Bár utólag nem tudom megítélni, lehet, hogy ennek (vagy a többi SSRI-nak) a hatására erősödött fel a hangulatingadozásom, ami nagyon vad szuicid periódusokhoz vezetett.

  Egyes akutan szuicid periódusok 8 hónapig is eltartottak! (Minden nap azzal kelsz és azzal fekszel, hogy meg akarod ölni magad).

  Természetesen mindenkire másképp hat — ez csak saját tapasztalat.

 2. Én most tértem vissza a Paroxatra, mintha már kezdene hatni… Mindenkinek más „jön be”. Mondjuk most kezd lenni étvágyam, a kb. két hét stimmel. Már a hypománban felírattam, mert azután mindig jön a depi, főleg télen, a rosseb eszi meg.

 3. ___________________________________________________

  A GYÓGYSZEREK SZAKMAI OLDAL FRISSÍTÉSE MIATT TÖRÖLT REXETIN OLDAL KOMMENTJEI
  ___________________________________________________

  2011, augusztus 1 – 22:54
  SilentForce (nem ellenőrzött)

  A Rexetinről való leállásom legfőbb tünetei a fejfájás,szédülés(leginkább ez),és az egyik pontról másikra való rápillantás okozta furcsa”látáskésés”-rossz szóval,ami szintén szédülést,illetv instabil biztonságérzet kialakulását okozott. 4-5 év szedési idő után elhagyásával a régi(szedése előtti)tünetek szép lassan visszerősödtek.Ezért az át/le-állás eddig nem sikerült.Pedig mellékhatásai zavaróak.

   

  2011, március 19 – 09:31
  kabpacb.sze

  Nekem súlyos kényszeres barátom szedte ezt, és mondta, hogy a kényszeres tüneteit mintha elfújták volna, de olyan mély depresszióba esett mellékhatásként, hogy azt hitte soha nem mászik ki belőle. Mikor abbahagyta visszajöttek a kényszeres dolgok, és elmúlt a depresszió…

   

  2011, március 16 – 09:36
  Bosie (nem ellenőrzött)

  Paroxat néven szedtem paroxetint. kezdetben nagyon jó volt, sikerült mellette fogynom, mert elvette az étvágyamat, — de minden más vágyat is:/. Határozottan úgy éreztem, h az első pár hónapban jobban voltam tőle. Lehet persze, hogy csak képzeltem. Később olyan lett, mintha c-vitamint szednék, így leálltam vele. A leállás nem okozott nehézséget, szép fokozatosan történt — annyi rémtörténetet hallottam róla, h féltem tőle, de nem volt semmi gond. (ja, legbrutálabb mellékhatása az álmatlanság meg a székrekedés volt– ezekről így évek múltán hajlamos vagyok megfeledkezni, de akkor nagyon zavartak.)

   

  2011, március 15 – 19:44
  Joci

  Életem legelső antidepresszánsa, 18 éves koromtól 22-ig szedtem. Nagyon jó volt, a legjobb hatásmechanizmussal. Isten teremtménye !! Sajnos mellékhatásként eléggé hízlal, ezért sajnos búcsút kellett mondanom tőle négy év után !

  2011, január 20 – 12:59
  anmen (nem ellenőrzött)

  Rexike:Négy éve szedem,persze nem csak az íze miatt…Szedése előtt vérnyomásingadozás,napi szintű spontán-intenzív orrvérzések,mindennapi halálvágy,hosszú levertség,meg egy rakás depressziós tünet volt a „természetes”.Öngyilkossági kísérletem több is volt,de több év alatt.Szedése óta nincs.

  Szedésének kezdetétől kb.2-3 hét alatt fejtette ki érezhető hatását,melynek első jele az volt,hogy a nők semmilyen szinten nem érdekeltek,pedig ez nem jellemző rám.Fizikailag is se kép,se hang…..életem legnyugodtabb hetei voltak.Libidóm a nullával volt egynlő.De csak az első hetekben!Aztán intim helyzetben annyira késleltető hatása volt,hogy le akartam cserélni.De a helyettesítő gyógyszer mellett visszatértek az elviselhetetlen tünetek:szédülés,fejfájás,orrvérzések,fájdalmas elvörösödések a arcon,stb,stb.(hangulatom ellenben nem romlott addig sem)

  Szóval visszatértem a Rexihez,és azóta megint „ok” minden.Rexetin: félember-szerelmem…
   

  2010, december 10 – 01:30
  babarczyeszter

  Szedtem (Seroxat és Paxil formájában) 5 éven át. A világon semmilyen hatással nem volt, kivéve, hogy felerősítette a depresszióm bipolaritását és erős öngyilkossági késztetéssel járt. 
  ___________________________________________________

  A GYÓGYSZEREK SZAKMAI OLDAL FRISSÍTÉSE MIATT TÖRÖLT REXETIN OLDAL KOMMENTJEI
  ___________________________________________________

   

 4. Kényzercselekvések, depresszió: Kb. 1 évig szedtem. Jó volt, aztán egyszer csak, mint nálam minden gyógyszer, elveszetett a hatását, és nagyon rossz lett az állapotom tőle…az adag emelése sem segített.

  Mellékhatást nem tapasztaltam, de talán neki köszönhető a lassú sebgyógyulásom, meg a szőtüszőgyulladások(vagy csak allergiás vagyok a gyantára..).

 5. Napi egy Rexetint (20 mg) és egy Frontint (25 mg) szedek

   

  célom, hogy leálljak róluk, önmagában nem elég a probléma kezelésére. Természetgyógyászati úton BIOLABOR EMOS terápia segítségével keresem a megoldást. Nekem is csökkent a nemi vágyam (vagy csak nem hozza vissza???) a szedése előtt nagyon migrénes voltam. az enyhült

 6. szia! Olyan előfordult már, hogy felébredtél kinyitottad a szemed, láttad a szobádat de még álomképeket is, amikor itt jöttek mentek a szobádban, amik ilyesztőek, mégsem tudtál megmozdulni vagy kilépni egykönnyen ebből az állapotból? elalvás-ébrenlét határmezsdzséjén.

  Nekem ilyen jött elő a yarocent-től, azonnal abbahagytam. és csak kis dózisban rivotrillal szedem elalvás elősegítésére, de csak ritkán.

 7. Nem, az nem az. Az akatízia belső nyugtalanság, mozgáskényszer. Pl. nem bír ülni, le.fel járkál helyette.

  §Akatízia (szubjektív belső feszültségérzés és motoros nyugtalanság, mozgáskényszer)§Akatízia (szubjektív belső feszültségérzés és motoros nyugtalanság, mozgáskényszer)
 8. Ilyesmi még nem volt… Paroxáatra kezedek ráállni (4. nap) ha jó lesz figyelgetem magam ismerem a  gyógyszert csak ugye 20 évvel ezelőtt szedtem és az nem ma volt, sztem meglehet hogy nem pont ugyanúgy hat. Az SNRI-októl tartok, számomra a kettős hatás kissé rémes, ismerelen terület…nem tudom hogyan reagálnék rá. és sajnos sok rossz tapasztalatot olvastam a Cymbaltáról.. úgyhogy hanyagolom. ASSRI okat ismerem, sok kellemes élményem van velük kapcsolatban amíg hatottak sokat segítettetek az életemen.

 9. Sziasztok!

  Paroxatot szedek szorongásra és depresszióra 2 hete. 1 hétig felet szedtem, és 1 hete szedem az egész tablettát (20mg).

  Előtte cipralex ment 1 évig de nem hozta azt amit kellett volna, ezért döntött a dokim váltás mellett.

  Kérdésem, hogy ez az őrjítő álmosság, belassultság, 60-as pulzus és folyamatos kóma állapot javul majd?

  Vagy ez egy végig fennálló mellékhatás?

  A szexuális zavarokról nem is beszélve…

   

  Köszi!

  Stieve

 10. 3-4 hét amíg „beáll”. Javul. Szerintem szuper AD, több mint 10 évig szedtem, és nem okozott szexuális diszfunkciót. Türelem! 😉

  (Azért gondolom, h neked is hatni fog, mert az Escitalopram nálam is 0 hatású volt.)

 11. Idézet tőle: roxy

  Ó, szupi! 🙂

  Neked milyen mellékhatások voltak eleinte (mondjuk már pár hónapja szedem)? Mennyit szedsz? Mire szeded? 

  Szia! wink​​​​​​

  Eleinte 20mg-ot szedtem, annak hatása sem volt igazán, csak a reggeli ébredéskori pánikomat enyhítette. Mellékhatása nem volt. Aztán emeltük 30 mg-ra és kb. 5 hét múlva hirtelen tök jól éreztem magam, elmúlt az állandó szorongásom, pánikrohamok enyhültek, kissé mondjuk eufórikusan éreztem magam, így utólag szerintem hipomán lettem. Valamelyest szexuálisan bezavart, de nem vészes laugh​​​​​​.

  Ez kb. 2 évig tartott, azóta is szedem de a hatása sajnos nagyrészt elmúlt.

  Állandó szorongás egy jó adag vegetatív tünettel, szorongásos rohamok, szocfób, depresszió. Erre szedem.

  Te mire kaptad? Mennyit szedsz? 

 12. Köszi, hogy leírtad!

  Először 3 hónapig szedtem, felteszem szorongásra és depresszióra kaptam, jól túlpörögtem tőle, abba kellett hagyni.

  Most 6 hónapja szedem, gondolom most is szorongásra és depresszióra, de most kapok lítiumot is mellé. A kényszergondolataim lettek jobbak igazán.

  Neked nem kellene váltani?

 13. Idézet tőle: roxy

  Köszi, hogy leírtad!

  Először 3 hónapig szedtem, felteszem szorongásra és depresszióra kaptam, jól túlpörögtem tőle, abba kellett hagyni.

  Most 6 hónapja szedem, gondolom most is szorongásra és depresszióra, de most kapok lítiumot is mellé. A kényszergondolataim lettek jobbak igazán.

  Neked nem kellene váltani?

   

  Én bírtam azt a pörgést smiley​​​​​​. Csökkenteni akarta a doki, de nem hagytam! Végre valami amitől jól vagyok, gondoltam, és mondtam is neki. 

  Egy ideje pedzegetem neki, hogy szerintem nem hat már, de b@szik váltani. Nagy nehezen sikerült elérnem, hogy legalább hangulatstabilizátort írjon fel mellé, lamolepet szedek. Szerinte a xanax/frontin-t el kéne hagynom mert a lamolep úgyis csökkenti a szorongást. Hát nem igazán. Lítiumot „sima” szorongásra és depresszióra is felírnak, vagy bipol vagy? 

 14. Ezekkel a benzókkal mostanság mindenkit csesztetnek. Szerintem hamarosan ki fog jönni egy teljesen újfajta hatóanyagú feszkóoldó, amit megint kikiáltanak hipi-szupinak, oszt 10-20 év múlva majd megint kiderül, hogy tulajdonképpen az is milyen ártalmas.

 15. Idézet tőle: Kleó

  Ezekkel a benzókkal mostanság mindenkit csesztetnek. Szerintem hamarosan ki fog jönni egy teljesen újfajta hatóanyagú feszkóoldó, amit megint kikiáltanak hipi-szupinak, oszt 10-20 év múlva majd megint kiderül, hogy tulajdonképpen az is milyen ártalmas.

  De legalább hatásos lenne. Én ma bevettem a szokásos 0,5mg frontin helyett a dupláját. Éreztem, hogy nyugodtabb vagyok, nem húztam fel magam a gyerekekkel való tanulás közben (pedig elkezdte a szokásos hisztijét kozben), nem ijedeztem. Mondom, de fasza, ezentúl 1mg-ot szedek. De aztán pár óra múlva megint kezdtek előjönni a szokásos szar szorongásos tüneteim. frownMost akkor ez sem ér sokat. Nyugodtan fejlesszenek ki valami hatásos cuccot, ha csak 10 évre is. 

 16. Én kurva idegesítő voltam (vagyok), amikor pörgök. De tényleg jobb, mint a depi. Nem tudom, hogy bipol vagyok-e. Van diagom mindenféléről, pl. bordiról meg bipolról. A legutóbbi kh-i tartózkodásom idején nem állapították meg ezt a kettőt. Viszont gyanús, hogy mikor abbahagytam a lítiumot, kezdődött vmi pörgés-féle, úh. pár nap után újrakezdtem.

  Én meg azon csodálkoztam, hogy neked hangulatstabit írtak fel, bár nincs bipol diagod. 🙂 

  Mennyi xanaxot szedsz?

 17. Idézet tőle: roxy

  Én kurva idegesítő voltam (vagyok), amikor pörgök. De tényleg jobb, mint a depi. Nem tudom, hogy bipol vagyok-e. Van diagom mindenféléről, pl. bordiról meg bipolról. A legutóbbi kh-i tartózkodásom idején nem állapították meg ezt a kettőt. Viszont gyanús, hogy mikor abbahagytam a lítiumot, kezdődött vmi pörgés-féle, úh. pár nap után újrakezdtem.

  Én meg azon csodálkoztam, hogy neked hangulatstabit írtak fel, bár nincs bipol diagod. 🙂 

  Mennyi xanaxot szedsz?

   

  Én kórházi papírt (nem tudom minek hívják) ezer éve kapok, így nem tudom most mi vagyok épp. A dokim szerint elsősorban szorongásos tünetek miatt kezel, nem akar skatulyázni, ae semmire sem jó blabla. Bipol elvileg nem vagyok, az teljesen más a dokim szerint, érzelmileg labilis szem. zavart többször említette. Az a border. Van benne valami igazság. Arra, illetve szorongáscsökkentő célból írta fel.

  A lítium hogy hat a szorongásra? Hat egyáltalán? 

 18. Sztem az ambuláns lapra gondolsz. Most kapsz vagy nem kapsz? 🙂

  Nem tudom, hogy a szorongásra hat-e a lítium. Kimenni az uccára továbbra sem nagyon megy. Bár múltkor gyalog meg biciklivel (nem egyszerre) eljutottam kb. egy megállónyira. 🙂

  Kicsik még a gyerekek?

 19. Idézet tőle: roxy

  Sztem az ambuláns lapra gondolsz. Most kapsz vagy nem kapsz? 🙂

  Nem tudom, hogy a szorongásra hat-e a lítium. Kimenni az uccára továbbra sem nagyon megy. Bár múltkor gyalog meg biciklivel (nem egyszerre) eljutottam kb. egy megállónyira. 🙂

  Kicsik még a gyerekek?

  Ja, igen, ambuláns laplaugh

  Az agorafóbia​​​​​? 

  A gyerekek 8, 5 és másfél évesek. 

   

 20. Idézet tőle: roxy

  Am. talán tényleg nem olyan fontos a diag.

  Igen, az agorafóbia miatt.

  Hú, ez igen! 3 kicsike gyerek. 

   

  Régóta van agorafóbiád? Volt, hogy jobb volt, gyógyszer, terápia nem segít?

  Hát ja, 3 gyerek, még egy épelméjű is nehezen bírja, nem, hogy egy mentálisan labilis, szorongó nőszemély. De ugyanakkor sok szeretetet,sok kellemes pillanatot adnak. 

 21. Idézet tőle: Kleó

  Úgy van köze egymáshoz, h mindkettő ua. az oszcillálás, érzelmileg-hangulatilag. A border horizontálisan, a bipol vertikálisan. Mindkettőnél egy „stabil”, vagy inkább kiegyensúlyozott állapot elérése a cél.

  Ezt még mindig nem értem, de jól hangzik. 🙂

 22. Sziasztok!

  Van itt olyan, aki esetleg kiegészítő antidepreszánsként alkalmazta a Rexetint? Én 20mg Scippát szedek jelenleg, de pánikra nálam hatástalan, így a dokim Rexetint szeretne mellé adni (azt nem tudom egyelőre, hogy milyen adagolásban). Előre is köszönöm, ha bárkinek van valamilyen tapasztalata ezzel kapcsolatban és megosztja velem.

 23. Idézet tőle: Charlie Firpo

  Nekem annyit mondott, hogy azért, mert a Rexetin tipikus „pánikos” gyógyszer és mivel nekem pont arra nem hat a Scippa így ezzel kiegészítené.

  Szia, értem.
  Hát nekem a pánikolgatásra csak a nyugtató jó.
  Jónak érzed? Mióta szeded és mennyit?

 24. Sziasztok itt is. 🙂

  Kicsit lemaradtam, elfelejtettem ide is benézni. Igazából az FDA határozza meg klinikai tesztek alapján, hogy melyik antidepreszáns mire lehet hatásos. A paroxetin és a sertralin az a kettő amit kifejezetten pánikosoknak is ajánlanak. Én a paroxatot kezdem majd el a héten, csütörtökön megyek vissza az áterhez, aztán majd beszámolok róla, hogy miként hatott. 🙂

 25. Egyébként én még mindig a drugs.com oldalt ajánlom akár google fordítóval kiegészítve. Eléggé sűrűn frissítik és a véleményeknél is jobb, mint egy gyakori kérdések ahol csak leszólják az összes gyógyszert. Hatóanyagra érdemes keresni, mert a gyógyszernevek erősen eltérhetnek nemzetközi szinten. Esetemben ugye most a Scippát szedem amit a fejletlen nyugaton Lexapro-nak hívnak, de escitalopram hatóanyagra is lehet keresni. Itt tulajdonképpen mindent kidob az adott gyógyszerről, gyógyszerinterakciókra is lehet keresni, illetve a felhasználók véleményeinél külön kategóriába szedve vannak a különböző betegségek.

  https://www.drugs.com/comments/escitalopram/

  Itt például lehet látni, hogy generalizált szorongásra (GAD) 8ből 10 pontot kapott 717 vélemény alapján, ugyanakkor az is látszik, hogy például OCD-re már az FDA visszavonta az ajánlását, illetve ami engem érint, sehol nincs a „panic disorder” azaz pánikbetegség, ergo úgy szedem fél éve ezt a sz@rt (mert most már másnak nem tudom hívni), hogy soha nem is volt ajánlott nemzetközi szinten pánikbetegek kezelésére… Ebből kiindulva nem csoda, hogya saját véleményem is az, hogy az általános szorongásomat valamennyire csökkentette, de a pánikra/agorafóbiára teljesen hatástalan.

 26. Köszi. Ismerem, de nem szeretem azt az oldalt. Teljesen elvesztem a fonalat. A túl sok infó nekem káros, mert mindent el akarok olvasni és nem megy. 

  A gyakorin alapjában véve baromira tudom élvezni az emberi hülyeséget, ami ott megnyilvánul (ha jól vagyok) + néha nagyon jókat írnak. 

 27. Na, hát nekem az a helyzet, hogy ugye reggel paroxetine, este mianserine, ami az utóbbi papírján elvileg tilos SSRI-jal.
  Aztán külföldi oldalak írják, hogy ez mégis jó PTSD-re (fogjuk rá, hogy van).
  Megkérdeztem a dokit, hogy ez így akkor most mi is.
  A válasz az volt, hogy: ó, ezt én mindig így adom.
  Ja, akkor jó 🙂
  Amúgy a drugs oldal szerintem is nagyon jó, még az ételeket is írja.
  Meg hát azt is mondta már valaki, hogy akinek depressziója van, az kizárja a pánikbetegséget.
  Akkor most egy AD jó a pánikra?
  Én szoktam pánikolni, főleg gyógyszermegvonásban vagy alváshiányban, de a pánikbetegség ugye nem ez, hanem hogy azt érzed, mindjárt meghalsz.
  Ezt még nem éltem így át.

 28. A kommentekkel én is úgy vagyok egyébként, mint te, de sokkal inkább olvasgattam ott azt bátorság gyűjtésként a szedéshez, hogy sok fajta SSRI-t kipróbáltam, egyik sem használt, de ebből már 10mg helyretett, mint a gyakori kérdéseket. Ott beírtam, hogy Rexetin és kb. ennyit találtam: ne szedd, mert meg fogsz halni minimum kétszer, de az is lehet, hogy háromszor is tőle, régi szar gyógyszer, nem ér semmit, rosszul lettem tőle, úgyhogy 54 perc után abbahagytam a szedését, PSSD, PSSD, PSSD (ja, azt írtam már, hogy PSSD? 😀 ), nem a gyógyszer a megoldás, hanem a sport (jónak mondják) stb stb. Egy pozitív komment volt, leírta egy faszi, hogy a Rexetint szedte 10 évig, viszonylag hamar jól lett tőle, megismerkedett egy nővel akivel aztán összeházasodtak, lett 3 szép gyerekük majd ezek után különösebb probléma nélkül abbahagyta a szedését és azóta is jól van. Le is pontozták úgy 40%-ra, biztos mocskos hazudozó, gyógyszert szedett amitől jobban lett, sőt, még meg is gyógyult? Hát nehogymá’! 😀

 29. Hát én is a Seroxat-tól lettem jobban, kitűnő tanuló lettem az egyetemen, és ami után lett barátom, majd belőle férjem és gyerekem (akkor már persze nem szedtem).
  Nem kell félni a hatásoktól, nem fog bántani 😉
  Azért jó a Xanax mankónak persze.

 30. Nem tudok róla, igazából soha nem volt semmilyen pszichiátriai problémám eddig. Illetve ez így nem teljesen igaz, 2008ban volt egy mélypont, akkor előjött egy utazási fóbia. A mostani pszichiáteremet kerestem fel akkor is, ő adott valami antidepresszánst. Na azt lenne jó tudni, hogy az vajon mi lehetett (gépen nem tudták visszakeresni, mert új rendszerük van azóta). Annyi emlékem van róla, hogy nagyjából 1 hét alatt helyretett, kicsit olyan voltam tőle, mint aki be van szívva (elnevetgéltem magamban), de ezen kívül elindultam volna simán a 4-6os villamossal egy világkörüli útra is. Amire még emlkszem, hogy álmos voltam, szédültem és eléggé izzadtam tőle, de ezek úgy igazából annyira nem zavartak. Szedtem úgy 3-4 hetet aztán le is raktam és elmúlt minden problémám.

  Most olvasom mi is az a hipománia…Az egészségesnél mindig egy kicsivel több önbizalmam volt, határozott, magabiztos fellépésem van és ha hallok egy jó zenét akkor még a szőr is feláll a karomon és libabőrös leszek, de ez szerintem még nem ebbe a kategóriába tartozik. 😀 Ahogy látom az kevés alvással is együtt jár, na ha én nem alszok minimum napi 8 órát akkor durcás vagyok eléggé és ez mindig is így volt. 😀

 31. Fogalmam sincs, mi lehetett ez 🙁
  Nem antipszichotikum volt véletlenül?
  A hipomániára nem jellemző a kevés alvás. Az inkább a mánia, de én ebben a témában nem tudok nyilatkozni.
  Talán egy mániás napom volt életemben, amikor konkrétan nem tudtam enni és aludni, de más tünere nem volt, pl. a szexuális felfokozottság, pénzköltés, szerencsejáték-szenvedély stb.
  Ebben vannak itt hozzáértők.
  Qrva szar lehet.

 32. Azt kizártnak tartom, mert az antipszichotikum felírásához kellett volna kapnom vagy egy bipoláris zavar vagy egy skizofrénia diagnózist (bno kódot) ami soha nem szerepelt a betegségeim között, érdekes is lett volna, ha egy utazási fóbiára így diagnosztizál, mert akkor más bajom nem volt. A Scippától mondjuk hetekig ilyen 3-4 órákat aludtam amikor 15 és 20mg-ra emeltem, de az rendeződött szerencsére miután hozzászoktam. Mondjuk a Scippa kezdeti szakaszában az első 10mg-os adagoknál teljesen olyan érzésem volt, mintha valami pörgetőt szedtem volna be, még volt amikor vérnyomásomat is felcsapta 160 körülire ilyen 110-120as pulzussal, akkor nem is tudtam egy helyben megülni tőle.

 33. Nekem olyan igazi mániá(k)ban sem igazán csökkent az alvásigényem, de szinte minden más tünet megvolt. Amúgy nem szar, csak amikor elmúlik, el kell „takarítani” a nyomokat, amennyire lehetséges, na, az gáz. 

  Kieg.: Ja, Paroxattól nem volt, pedig elég nagy adagban szedtem

 34. Hát, nekem nem tudom, milyen címen adták anno ezeket, de hogy sem skizó, sem bipol nem voltam, az biztos. Úgy tudom, szubdózisban major depresszióra és szorongásra is mehet az AP, mert hogy leginkább szedatív.
  Nem vitatkozom persze, csak gyanúsak voltak ezek a reakciók.
  Talán a mirtazapine tud ilyet (?).

 35. Igen, ilyen napi 5mg körül például az olanzapin állítólag szuper szorongáscsökkentő és szedatív, de ahhoz is kell a diagnózis, hogy ki tudja írni a doki, nekem legalábbis pár hónapja ezt mondta amikor rákérdeztem. Egyébként meg a franc se tudja, lehet, hogy én ufó vagyok és azért hatnak rám így ezek a gyógyszerek. 😀 Ahogy írtam is, napi 5.25mg xanax lazán lemegy, amikor mentem meccsre majdnem 6 is, mert egy 0.5össel felturbóztam, attól az ég világon semmi bajom nincs, amikor meg bevettem egy 0.5ös rivotrilt attól meg majdnem magamra hívtam a mentőket olyan szarul lettem tőle valami miatt.

 36. Bocsánat, kicsit eltévedtem már itt a topikokban.
  Végülis most mit kaptál? Sikerült a Paroxatot kérni?
  Én úgy veszem észre a Rexetinen, hogy nem rosszabb, mint az originál.
  Mondjuk Xanaxból csak ezt tudom szedni, semmi Frontin vagy egyéb generikum.
  Érdekes, az altatóból meg jobb a generikum.
  Na, ezt sem nagyon értem úgy metabolice…

 37. Igen, Paroxat lett, mondtam a dokimnak, hogy nekem csak az kell, semmi generikum, ő meg mondta, hogy semmi gond, amit csak szeretnék (mondtam én, hogy jó fej az öreg 😀 ). Egyelőre nézegetem a dobozát, szép, szép, remélem hatni is fog. Holnap reggel kezdem 5mg-al, közben a délelőtti Scippámat már átrakom estére, de már csak 15mg-ot a 20 helyett. Aztán 4-5 naponta kellene emelnem a Rexetint 5-10-15-20mg-ra, közben a Scippát meg le 20-15-10-5mg-ra. Hát majd meglátjuk 🙂 Egyébként ilyen 30-40mg körülre fel akarja majd vinni a Paroxatot.

 38. Idézet tőle: Charlie Firpo

  Egyébként itt is 2-3 hét mire érezhetem elvileg a várt hatását? Ja és nyilván ebbe nem beleszámolva az emelés folyamatát amíg felviszem 20mg-ra, hanem onnantól számolva 2-3 hét gondolom.

  Hát én erre csak saját példát tudok mondani. Akik ismernek, tudják, hogy nem én vagyok az etalon.
  DE, ha már többször is szedtél ilyet meg mást, akkor nem annyira elég 10 nap-2 hét, főleg ilyen lassú emeléssel.
  Lehet érezni már valamit, ha esetleg rosszabbodás van, annak is lehet örülni. Először a fizikai mellékhatások szoktak jönni, de jelzem, ennyinél nem hiszem, hogy lesz bármi aggályos dolog.
  Biztosra 6-8 hét alatt lehet megmondani, hogy beválik-e.
  Nekem az első paroxetinem olyan fél évre rá lendült rendesen be, de tényleg nagyon jó hatásokkal, aztán pár hónap múlva le is lehetett tenni.

 39. Hát nekem sajnos annyi időm nincs. 6-8 hét, aztán ha semmi akkor jöhet a sertralin. Valamiből meg kell élni, dolgoznom kéne majd… Egyébként nekem ez az első váltásom és a második ilyen gyógyszerem. A lassú emelés a Scippa miatt kell, ennél gyorsabban nem lehet, mert közben azt is le kell építenem. Bár mondjuk a 0ról 20mg másik antidepresszáns mellett bő 2 hét alatt szerintem annyira nem nevezhető lassú emelésnek, még önmagában is heti max 10mg emelést írnak a betegtájékoztatóban, tehát nagyjából azt tartom, csak nem 7 naponta emelek 10mg-ot, hanem 8-10 és nem 10mg-onként emelem,hanem 4-5 naponta 5mg-al. 🙂

  Hozzáteszem ahogy írtam is olyat is olvastam akinek elég volt pár nap meg 10mg, mellékhatások nélkül. 😀

 40. Lesikkasztotta a rendszer, amit még a végére írtam, hogy én ugye nem ilyen panaszokra kaptam, mint te. Meg akkor 25 éves voltam.
  Depresszióra, nem-evésre, nem-alvásra, motiválatlanságra, szerelmi bánatra úgy amblokk.
  Akkor fontos volt az állandóság az életemben, hogy volt feladatom, az egyetem, még ha éppen pasim nem is.
  Most ugye a munka bizonytalan, egyedül élek, a szüleimmel gondok vannak, a barátaimmal ritkán találkozunk, nincs lógus, ez így most nehezebb, de azért valamennyire szinten tart legalább az, hogy tudok aludni, van erőm reggel felkelni, felöltözni, tenni-venni.
  És azért kommunikálok is, még ha csak telefonon, gépen is.
  Mondjuk nálam most anyám súlyos betegsége hozott elő egyfajta kimozdulási-fóbiát, akkor jönnek az izomgörcsök is meg a szédülés.
  De azért mindig megcsináltam eddig és túléltem.

 41. Én szedem tovább ahogy kell, sőt, emelem is majd. 🙂 Én csak 3 dolgot nem szeretnék a gyógyszerváltástól, mert attól tuti kikészülnék. GAD (reggeli vagy akár egész napi szorongással, félelemmel), pánikroham és az agorafóbia felerősödése, mert ezeket már alapjáraton ha nincs extra dolog akkor mondhatni leküzdöttem úgy, ha itthon vagyok. Ezen kívül felőlem akár lila is lehet a hajam tőle, az se érdekel. 🙂

  Egyelőre csak időszakosan fáj a fejem és gyengébb szájszárazságot érzek, más nincs. 🙂

 42. Idézet tőle: Kleó

  A brinti is okozhat, kicsit alacsony is a Na-szintem – nézesd meg a tiedet laborilag -, egyiktől sem volt vízvisszatartási zavarom. Csak a vörösbortól van ödémám.

  Elvileg van novemberi laborom, bár akkor még nem szedtem 40 mg-ot. Meg is nézem.
  Vízhajtó teát is kell innom.
  Egyébként nagyon szeretem a sós dolgokat, sokkal jobban, mint a csokit pl.
  De hát a bor is pl. csupa cukor.

 43. Sziasztok!

  6 éve szedek Rexetint. 20 mg-ról most 30 mg-ra lett emelve az adagom. Állandóan zsibbadok, mintha égnék belülről. Most kaptem mellé Lamolepet is, de abból még csak kétszer 25 mg-ot vettem be, nem hinném, hogy attól. Mondjuk alapból is zsibbadok, de most százszor olyan erősen. Valakinek hasonló tapasztalat emeléskor? Főleg már 6 év szedés után!?! Vagy ez csak az agybajom csinálja velem?

Vélemény, hozzászólás?