Haloperidol (Haldol)

„A Haloperidol a központi idegrendszerre ható gyógyszerkészítmény, amely a viselkedés és a gondolkodás zavaraival járó meghatározott betegségek kezelésére szolgál. Ezen kívül néhány esetben hányinger és hányás kezelésére, és más gyógyszerek fájdalomcsillapító hatásának erõsítésére is szolgál. A kezelés során mellékhatásként – különösen a kezelés kezdetekor – álmosság, fáradtság lép­het fel. Ritkán a mozgásteljesítmény ingadozása és más mozgási problémák léphetnek fel – pl. remegés, izommerevség, akarattól független mozgások formájában.A Haloperidol fokozhatja az epileptikus görcsök gyakoriságát olyan betegeknek, akinek kór­tör­ténetében ilyen már elõfordult.A Haloperidollal szembeni túlérzékenység ritkán fordul elõ, bõrkiütés, viszketés, nehézlég­zés, arc megdagadása, ájulás lehet a tünete. Hosszú távú kezelés során e menstruációs zavar, emlõ megnagyobbodása, ritkán elõfordulhat. Hosszú távú nagy adagokkal történõ kezelés során kialakulhat a nyelv,száj, arc és állkapocs ritmikus önkéntelen rángása.Ha magas lázat, izommerevséget, gyors légzést, abnormális izzadást észlel, vagy csökken a szellemi élénksége, azonnal keresse fel orvosát. Ilyen esetben elõfordulhat, hogy a szervezete rosszul reagál a gyógyszerre.További mellékhatások lehetnek a kezelés során: alvási zavarok, fejfájás, szédülés, test­súly­vál­tozás, szabálytalan szívverés.” (Dr. info)

16 gondolat erről: “Haloperidol (Haldol)”

 1. Néha úgy érzem, elmosódok.Nem tudom mikor álmodok és mikor vagyok ébren.  Időnként szétcsúszik a kép. Külön látok és külön hallok.  A kettő nincs szinkronban. Vannak dührohamaim. Nem tudom kontrollálni a viselkedésemet. A haloperidol bevált. A seroquel mellett szedem, bár sokszor azt gondolom jobb lenne nélküle, jobb lenne minden nélkül. Mellékhatást nem nagyon tapasztaltam, bár alacsony dózisban, napi 4,5 mg-ot szedek

 2. Nekem a kórházban adtak injekcióba, mikor bekattantam. 😀 Hát nagyon rossz volt, rá 8-10 óra múlva begörcsölt a nyakam. Annyira, mintha valaki le akarná tépni, nem írtam a fejem egyenesen tartani, kifordult balra., nagyon fájt. Nem is vettem be többet.

 3. Másfél évig szedtem a Haloperidolt, nekem a legrosszabb gyógyszerem volt, alvási nehézséget csinál, korán fent van az ember, es nem tud elaludni mozgáskoordinációs nehézségeket csinál. Úgy tudom a Leponex-szel együtt tartoznak a legrégibb gyógyszerek közé, és ezért nem modernek,és nem kórszerűek  de mivel nagyon erősek és jó gyógyszerek alkalmazzák a mai napig őket.

 4. Én is kaptam már Haloperidol tabit meg cseppeket. Mikor életemben először használtam kb 8 órát nyitott szemmel aludtam. valahol az álom és az éberség között van. viszont hátránya,hogy napi 2-3-4 tabletta kell belőle. aza  24 óra felezési idő egy idő után szerintem nem igaz. de ez az én meglátásom. ennél még az INVEGA  is jobb. bár Haloperidol tisztább cucc,talán ezért is sok orvos mániája alkalmazni éveken át.

 5. Kb olyan mint a Risperidone. 1 farmakológialiag  aktív metabolitja van (hydroxy haloperidol ami 24 órás felezés időt biztosít.

  Én augusztusban szedtem 1 hónapig. első két hétben nagyon szedatív,de német fórumozók is alátámasztják,hogy a nyugtató szedatv hatása elmúllik,nagyon antipszichotikus, viszont alvászavart okoz. már hajnalban felébredsz.

  Az Olanzapin jobb az mindig  szedatív és álmosít.

  A Haloperidolt én akut esetben tudom elképzelni,de terápiaként egy életen ét, biztos,hogy nem.

 6. De annyira kialvatlannak még egyik gyógyszertől sem éreztem magamat.

  Mikor életem első szem Haloperidólját beszedtem.8 órát nyitott szemmel aludtam. Ez valóban egy  szemét tudatmódosító.Nem értem mire jó. az Invega és a Serdolect is álmatlanságot okoznak.Szerintem az egyetlen normális gyógyszer az  az Olanzapin.A PROF. ajánlotta .1 éve szedtem és minden tuti 🙂

 7. Van akit a Risperidone is álmatlanná tesz.Én az Olanzapint ajánlanám ha szorongós álmatlan beteg vagy.Az amerikai Wikipedia is alátámasztja,hogy az Olanzapinnál a Risperidone és a Haloperidol és az Invega legalább 11-14%-al kevésbé hatásos.Ők már sokkal többet tudnak ezekről a drogokról mint itthon

 8. Én 2013 óta szedtem 2019-ig tehát van tapasztalapom vele, jóllehet rám másként hathat, mint másra. Nekem semmi különösebb bajom nem volta ezzel. Még ez volt a legkevésbé rossz mellékhatásokkal rendelkező antipszichotikum. Nem is álmoított annyira. Talán mert annyira enyhe mewllékhatásai voltak, azért „szerettem”, illetve toleráltam.

Vélemény, hozzászólás?