Szertindol (Serdolect)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SERDOLECT FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Hogyan hat a Serdolect?

A Serdolect az antipszichotikumok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek segítenek helyreállítani bizonyos kémiai egyensúlyokat az agyban, amelyek az Ön betegségének tüneteit okozzák.
Milyen betegségben alkalmazható a Serdolect?
A Serdolectet a szkizofrénia kezelésére alkalmazzák.
Orvosa azonban más betegség kezelésére is felírhatja a Serdolectet. Kérdezze meg orvosát, ha meg akarja tudni, hogy miért írták fel Önnek a Serdolectet.
2. TUDNIVALÓK A SERDOLECT FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne szedje a Serdolect filmtablettát
– ha allergiás (túlérzékeny) szertindolra vagy a Serdolect egyéb összetevőjére,
– alacsony a kálium és a magnézium vérszintje, és nem részesül erre irányuló kezelésben,
– súlyos májkárosodásban.
– ha súlyos szívbetegségben szenved, mint például pangásos szívelégtelenség, ritmuszavar, szívizom-megvastagodás vagy szokatlanul alacsony pulzus (<50/perc),
– egyes EKG eltérések esetén (QT időtartam megnyúlása esetén),
– ha olyan készítményt szed, ami bizonyos EKG elváltozást (QT időtartam megnyúlása)okozhat, pl.
– egyes szívre ható készítmények (pl. kinidin, amiodaron, szotalol, dofetilid),
– egyes antipszichotikumok (pl. tioridazin),
– az antibiotikumok makrolid nevű alcsoportjába tartozó egyes készítmények (pl. eritromicin),
– az antibiotikumok kinolon nevű alcsoportjába tartozó egyes készítmények (pl. gatifloxacin, moxifloxacin),
– egyes allergiaellenes készítmények, mint a terfenadin, asztemizol (szénanátha ellen)
– néhány készítmény, mint a lítium (mániás-depressziós betegség kezelésére) és a cizaprid (gyomorbántalmak kezelésére)
– ha olyan készítményt szed, ami befolyásolhatja a szertindol vérszintjét, pl.
– az azolok csoportjába tartozó gombaellenes készítmények tabletta vagy kapszula formájában (pl. Itrakonazol, ketokonazol),
– az antibiotikumok makrolid nevű alcsoportjába tartozó egyes készítmények (pl. eritromicin, klaritromicin),
– a HIV (az AIDS betegséget okozó vírus) ellen szedett készítmények (pl.indinavir),
– cimetidin (gyomorfekély kezelésére használt készítmény),
– kalcium-csatorna blokkoló készítmények, melyeket magas vérnyomás vagy mellkasi fájdalom kezelésére használnak (pl. diltiazem, verapamil).
A Serdolect filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Serdolect kezelés megkezdése előtt és a kezelés alatt orvosa néhány vizsgálatot végeztet, hogy eldöntse, biztonsággal alkalmazhat-e az Ön esetében a Serdolect. Ilyen vizsgálat lehet pl:
– EKG felvétel a szívműködéséről, annak ellenőrzésére, hogy a QT-idő nem hosszabbodott-e meg. A vizsgálatot rendszerint a Serdolect kezelés megkezdése után kb. 3 héttel, vagy a 16 mg-os Serdolect napi dózis elérésekor, majd újabb 3 hónap múlva meg kell ismételni. A vizsgálatot háromhavonta illetve akkor kell megismételni, ha a Serdolect dózisát megemelik vagy valamelyik más együttadott gyógyszer dózisát megváltoztatják.
– vérvizsgálat a kálium és a magnézium vérszintjének ellenőrzésére. Amennyiben a kapott értékek alacsonynak bizonyulnak, úgy azt kezelőorvosának korrigálnia kell.
– A vérnyomás ellenőrzése.
A Serdolect szedése közben azonnal értesítenie kell orvosát,ha:
– magas a láza, izmai szokatlanul merevek és tudata zavart lesz, főként, ha mindez izzadással és gyors szívveréssel párosul. Ezek egy ritka állapot jelei lehetnek, amit neuroleptikus malignus szindrómának neveznek. A tünetek jelentkezése esetén azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával. Orvosa valószínűleg leállítja a Serdolect kezelést.
– ha szokatlan test,- száj vagy nyelvmozgásokat tapasztal. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal értesítse orvosát, mivel ezek a tünetek a tardív diszkinézia nevű állapot kialakulására utalhatnak. Orvosa dönthet úgy, hogy csökkenti a Serdolect dózisát, vagy úgy is, hogy leállítja az Ön Serdolect kezelését.
– ha újabban vagy régebben görcsrohamai voltak. Ebben az esetben a Serdolect-et óvatosabban kell alkalmazni.
– ha heves szívdobogást (szívritmus zavart) észlel, elájul, vagy ha görcsei vannak. Kezelőorvosának valószínűleg gyakrabban kell Önt ellenőriznie a kezelés során, és EKG vizsgálatra is szükség lehet.
– ha hányást vagy hasmenést tapasztal, vagy vízhajtót szed. Ezeket általában magas vérnyomás vagy ödéma (vizenyősség, amikor a szervezet túl sok vizet tart vissza) kezelésére használják. Kezelőorvosa megméretheti vérének káliumszintjét.
A Serdolect kezelés elején előfordulhat, hogy az ágyból való felkeléskor vagy felálláskor megszédül. Ez rendszerint megszűnik, ha már egy ideje szedi a Serdolectet. A szédülés kialakulásának veszélyét kezelőorvosa úgy csökkentheti, hogy a kezelést alacsony adaggal kezdi, amit azután több hét alatt fokozatosan növel a kívánt szintre.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Serdolect vérszintjét. Ezért a Serdolect az alábbi gyógyszerekkel csak óvatosan adható együtt (lásd 2.pont: „Ne szedje a Serdolect filmtablettát„)
– dopamin hatásfokozók (a Parkinson kór kezelésére használják), mivel ezeknek a hatását néhány antipszichotikum csökkentheti;
– fluoxetin és paroxetin (ezeket depresszió kezelésére használják), mivel hatásukra a Serdolect mennyisége a szervezetben a normális szint fölé emelkedhet;
– carbamazepin, phenytoin és phenobarbiton (ezeket epilepszia kezelésére használják), valamint rifampicin (leginkább a tbc kezelésére használt antibiotikum), mivel ezek csökkenthetik a Serdolect hatását.
Ha kezelőorvosa megváltoztatja bármely egyéb gyógyszerének adagját, akkor előfordulhat, hogy a Serdolect dózisát is meg kell változtatnia és EKG vizsgálatot kell végeznie.
A Serdolect bevétele ételellel és italallal
A Serdolectet étk LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, a Serdolect is okozhat nem kívánt mellékhatásokat, amik azonban nem mindenkinél lépnek fel.
A nem kívánt hatások közül néhány csak a kezelés kezdeti időszakára jellemző és a kezelés későbbi szakaszában általában megszűnik.
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben a mellékhatások komolyabb kellemetlenséget okoznak, vagy egy-két hétnél hosszabb ideig fennállnak. Emellett feltétlenül keresse fel kezelőorvosát, ha a „A Serdolect filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” részben említett tünetek bármelyikét tapasztalja.
Az alábbiakban a Serdolect kezelés során előforduló mellékhatásokat soroljuk fel:
Nagyon gyakori (a betegek több mint 10%-nál):
– rhinitis (orrdugulás)
Gyakori (a betegek kevesebb mint 10, de több mint 1%-nál):
– szédülés, vagy felállásnál tapasztalt megszédülés
– szájszárazság
– testsúlynövekedés
– nehézlégzés
– kéz- vagy lábduzzadás
– fonákérzések, pl tűszúrások érzése
– csökkent ejakulátum mennyiség
– meghosszabbodott QT-idő (EKG elváltozás)
– több vörös- és fehérvérsejt a vizeletben
Nem gyakori (a betegek kevesebb mint 1, de több mint 0,1%-ánál):
– magas vércukorszint
– ájulás
– hirtelen rosszullét vagy görcsrohamok
– szokatlan test-, száj- vagy nyelvmozgás (ezek a tünetek a tardív diszkinézia néven ismert állapot kialakulását jelezhetik)
– Torsade de pointes néven ismert, speciális szabálytalan szívverés
Ritka (kevesebb mint 0,1, de több mint 0,01%)
– magas láz, az izmok szokatlan merevsége, zavart tudatállapot, izzadás és gyors szívverés (neuroleptikus malignus szindróma – lásd a „A Serdolect filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” fejezetet)
– Amennyiben ezek közül a mellékhatások közül bármelyik súlyossá válik, vagy az itt felsoroltaktól eltérő mellékhatást tapasztal, kérjük forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhezezéstől függetlenül lehet bevenni

5 gondolat erről: “Szertindol (Serdolect)”

 1. sziasztok. Én  szívesen kipróbálnám de a nagykönyv szerint hirtelen szívhalált okozhat,mondjuk ez engem nem érdekel.

   

  viszontaz igaz,hogy ez is álmatlanságot okoz mint az INVEGA vagy is a Paliperidon ???

   

  Ti tudtatok aludni tőle ? Én eleve inszomnijás vagyok,ez miat az Olanzapint kapom Mirtazapinnal és Rivotrillal.

   

   

 2. tavasszal kipróbáltam:felpörgette a szívemet kb 20 percre. könnyebben lélegeztem,de nem szedál és nem pörget. kb mintha  Haloperidolt szednék. meguntam és abbahagytam.drága szar de nem ér semmit. Olanzapin után Leponexre váltottam ez  eddig az Olanzapin után a leghatásosabb

Vélemény, hozzászólás?