Lamotrigin (Lamolep, Lamictal)

A gyógyszerrel kapcsolatos tapasztalatokat lásd itt: https://bura.hu/szakmai-informaciok/gyogyszerek/hangulatstabilizalok/lamotrigin-lamolep-lamic/lamotrigine-lamolep-tapa (köszönjük Parrotnak!), és a kommentekben.

A LAMOTRIGIN az antiepileptikumok csoportjába tartozik, amik eredeti rendeltetésük szerint az epilepszia kezelésére szolgálnak, azonban kisebb dózisban hangulatkiegyenlítőként (fázisprofilaktikumként) funckionálnak. Jelenleg a bipoláris zavar, a depresszió és a borderline személyiségzavar gyógyszeres kezelésére használják.
A lamotrigin általában már 2-4 napon belül hat, de a teljes hatását 2-4 hét alatt építi fel, ahogy fokozatosan emeled a dózist.

A kettes típusú bipoláris zavar kezelésére jelenleg a lamotrigin a legjobb gyógyszer. A gyógyszerviszgálati eredmények alapján hatékonyságban és tolerálhatóságban is jóval az antipszichotikumok előtt teljesít.
Az egyes típusú bipoláris zavar esetében is működhet, de ha mániás epizódban kezded szedni önmagában, akkor súlyosbíthatja a mániás tüneteket, és felgyorsíthatja a depressziós és a mániás epizódok ciklikus váltakozását is.

 

Terápiás javallat:

– depresszió esetén: 25 mg

– borderline személyiségzavar esetén: 50 mg

– bipoláris zavar esetén: 100-200 mg

Felezési ideje: 25-32 óra

 

Mint minden mást, a lamotrigint is fokozatosan emelve kell elkezdeni szedni, illetve mivel érzékeny a gyógyszerinterakciókra, és azon belül is különösen a valproát/valproinsav tartalmú készítményekre, a következőképpen lehet elkezdeni a szedését:

 

Lehetséges mellékhatások

A lamotrigin a terhesség alatt szedhető egyik legbiztonságosabb gyógyszer.
A nőknél sokkal több mellékhatás figyelhető meg, mint a férfiaknál. Ha a lamotrigin mellé folsavat szedsz, a mellékhatások mennyiségét és súlyosságát jelentősen csökkentheted!

Az összes antiepileptikum gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a duloxetin az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti. 

Gyakori mellékhatások:

Bőrkiütés, insomnia, viszkető bőr, letargia, fényérzékenység, memóriaproblémák, kognitív teljesítményromlás, fejfájás, állandó influenza-szerű tünetek, köhögés, elkent látás, a térlátás romlása

Ritka mellékhatások:

Izomfájdalmak, egy specifikus insomnia, amikor nagyon álmos vagy, de nem tudsz aludni, szájszárazság, OCD-szerű (kényszerbetegség) tünetek, szorongás, hipomániás tünetek, láz, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, koordinációs problémák, ataxia, álmosság, remegés, depresszió, ingerlékenység

 

A gyógyszerelvonásról

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbáld elhagyni, hogy elkerüld az elvonási tüneteket — különösen akkor, ha korábban már tapasztaltál ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

95 gondolat erről: “Lamotrigin (Lamolep, Lamictal)”

 1. Én jelenleg 200 mg-ot szedek, Cymbalta mellé. Kiválóan megakadályozza a hangulateséseket, amelyek nálam szuicid gondolatokkal és teljes fizikai bénultsággal járnak.

  300 mg-nál jelentkeztek olyan mellékhatások, amelyek miatt vissza kellett vennem. A vérnyomásom olyan mértékben csökkent, hogy pillanatokra elájultam, szédültem, a mozgáskoordinációm összezavarodott.

  Semmilyen más mellékhatást nem tapasztaltam. Nem álmosít. Nem hízlal 🙂

 2. Én 200 mg-ot szedek. És Jarvist (mások mellett). Pár napig kihagytam mindkettőt, csak a Rivotrilt, és az ataraxot vettem be.

  Pörögtem is eleinte, aztán jött a zuhanás. Most megint szedem. Én úgy érzem, hogy jó egyébként. Erősen lecsökkenti a hullámzásokat. És valóban nem hízlal. Ez is egy külön jó pont.

 3. Sziasztok!

  Most ezt szedem egy hónapja. Ettől se érzek túl sok mindent, maximum annyit, hogy a pörgős reggeleimet kinyírta. Pedig én szerettem azokat a pár órás energikus időszakokat. Nem vagyok bipoláris, nem voltak veszélyesek, vagy abonormálisak, olyankor voltam olyan, mint más normális emberek jókedvűen, tevékenyen. A mélypontok viszont nem csökkentek, meg az ingadozás se a rossz és a még rosszabb között. Tudtok valamit arról, hogy mennyi idő után kell hatnia? Lehet, hogy kevés az egy hónap? Ez is olyan, mint az antidepi, hogy hónapok után lesz valami tőle? Vagy csak túl sokat várok, és ez ennyit tud? Ha ennyire minimális a hatása, lehet értelmetlen a májamat gyilkolni vele. 

  Tapasztalat?

 4. Szia hopeful! Fogalmam sincs, milyen indokkal kaphattad ezt a szert. Elvileg epilepsziások és bipoláris zavarban szenvedők kapják. Nálam semmilyen hatása nem volt, nálam például hangulatstabilizálóként egyedül a Liticarb hatásos. Látom, borderline személyiségzavart is nevezel meg betegségedként. Nekem a Liticarb, Anafranil kombó jött be, újabban én is borderline vagyok állítólag (hisztrionikussal). Milyen tünetre kaptad?

 5. Idézet tőle: csacska.macska

  Szia hopeful! Fogalmam sincs, milyen indokkal kaphattad ezt a szert. Elvileg epilepsziások és bipoláris zavarban szenvedők kapják. Nálam semmilyen hatása nem volt, nálam például hangulatstabilizálóként egyedül a Liticarb hatásos. Látom, borderline személyiségzavart is nevezel meg betegségedként. Nekem a Liticarb, Anafranil kombó jött be, újabban én is borderline vagyok állítólag (hisztrionikussal). Milyen tünetre kaptad?

   

  Szia:) Én a borderline hangulatingadozásra kaptam, ami nálam eléggé jellemző. Tegnap elfelejtettem bevenni, és ma megint úgy pörgök, mint a búgócsiga, de élvezem 🙂 (konkrétam egy helyben ugráltam 5percig reggel 😀 A kutyák meg farokcsóválva néztek, hogy mi ez a nagy öröm 🙂 Mondtam nekik, hogy nyugi, anyátoknak elgurult a gyógyszere 🙂 Viszont megkérdeztem a párom, hogy szerinte kevesebbet lógatom-e az orrom az elmúlt iőszakban és azt állítja, hogy határozottan állandóbb a hangulatom, szóval lehet, hogy mégis hat, csak én nem érzem? Az a baj, hogy elveszi ezeket az időszakokat tőlem. Pedig ezeket szeretem, de ha jobban meggondolom utána tényleg jön az átlagosnál szarabb kedv, ami mostanában valóban ritkább. 

 6. Idézet tőle: csacska.macska

  Elhiszem, hogy élvezed a pörgetettebb időszakot, én is így vagyok ezzel. A többi mellé beszedek negyed Wellbutrint-t, és újra lendületben vagyok. 😛 Bírom, hogy humorosan fogod fel, máshogy nem is lehet. 😉

   

  Igen, az önirónia tagadhatalanul az erősségem 🙂 (kevés dologban vagyok magamat illetően biztos, de ez tényleg jó adottság 🙂 Szeretek kínomban röhögni magamon, és úgy tűnik, ez beválik 🙂 A legjobb, amikor télen a teljes 4-6 megálló közönsége előtt nyomok az új magassarkúmban egy angolspárgát, majd elegánsan röhögök egy sort a sárban ülve magamon, felkelek és elegánsan továbbtipegek 😀 .

  Lehet, hogy ezzel az sztk-s pszichiáterrel az lenne a jó módszer, hogy én kinézem a neten, hogy mit írjon fel, majd felíratom vele. Nagyon aranyos, empatikus, meg minden, mindig megkérdezi, hogy hogy van a lelkem és hány képet festettem a héten,  csak az a 2havonta 20 perc elég kevés szerintem a megfelelő gyógyszer bekalibrálásához. Ráadásul mindenből pont olyan keveset ír fel, mióta kiderült hogy borderline vagyok (gondolom fél a visszaéléstől..)hogy mellékhatáshoz elég legyen fő hatáshoz meg kevés.

  Mi ez a Wellbutrin? Ez csak a szar időszakot hozza fel? Mesélj:) (bár szétoffoljuk a topikot vele, szóval privit is írhatnál, ah van időd)

 7. A Lamotrigine hatóanyag nagyon sok mellékhatással jár, pszichiáterek sorban állítják át a betegeiket Tegretolra az karbamazepin/carbamazepin hatóanyagú, ugyan azt a hatás lehet tőle várni, a mellékhatásokon kívül. Tegretol CR még jobb is. Lamotrigine” hatóanyag nagyon gyakran bőr, és más kiválasztó szervrendszeri ezekkel együtt immunrendszeri megbetegedést okoz.

 8. Engem épp a Tegretolról állítottak át anno Lamolepre, hogy sokkal jobb. Nekem bevált, semmi mellékhatás. Most, hogy babát szeretnék, viszont azt mondta az új dokim(mivel a régi nem ír fel gyógyszert terheseknek, nekem pedig sajnos nem sikerült leszoknom), hogy terhesség alatt nem szedhető az Olazopine a biztonságos. Szóval egy a lényeg kinek mi vált be. Bár nekem a Tegretol is jó volt, de a dokim szerint a Lamolep jobb.

 9. Én is szoktam zavarosan írni. „hogy terhesség alatt nem szedhető az Olazopine a biztonságos”.

  Mi a bíztonságos?

  Mert terhesség alatt az Olanzapin nem, még felnőtteknél is visszafordíthatatlan idegrendszeri elváltozásokat okoz. – ja és ezt vezető brit orosi lapok írják, nem magán vélemény. (Amúgy felnőttkorban részben ez is lenne hívatalosan a cél.)

 10. én úgy tudtam, hogy lehet egyetlen gyogyi talán az olanzapin, ami szedhető terhesség alatt.

  barátnőmnek, is amikor kijelentette, hogy babát szeretne, áttértek  az olanzapinra. amúgy már van két gyereke, mindkét gyerek rivotrilos baba volt, és semmi rossz nem alakult ki. tehát talán még a rivó is normális.

  a többi antipszichó az biztos nem!

 11. olanzapin – lutri, ő azt hiszi és reméljük nyert rajta! – de felnőtt emberben is maradandó idegkárosodást okoz.

  – Ez orvos mondta nekem THázban –

  hisz ez is a célja három hónapg szabad max. alkalmazni és olyan mint egy elektrosokk, persze a gyógyszer lobbi és a lefizett vagy megtévesztett orvosok mást mondnak.

 12. Én pl. nem szoktam rá a Lamictalra, pedig az az eredeti. Lehúzott a mélybe.. A bipoláris azavar első szere a Liticarb (lítium), csak abban nincs pénz, jól is van az. Az ügynökök össze-vissza kavarognak. Egy csajt Tegretorral fárasztottak, mászkált, mint pók a falon, nem tudott leállni. Veszélyes hely szerintem a pszichiátria. Nem olyan túl nagy buli bele keveredni, de hát viselni kell a sorsot… :S

 13. Én pl. nem szoktam rá a Lamictalra, pedig az az eredeti. Lehúzott a mélybe.. A bipoláris azavar első szere a Liticarb(lítium), csak abban nincs pénz, jól is van az. Az ügynökök össze-vissza kavarognak. Egy csajt Tegretorral fárasztottak, mászkált, mint pók a falon, nem tudott leállni. Veszélyes hely szerintem a pszichiátria. Nem olyan túl nagy buli bele keveredni, de hát viselni kell a sorsot… :S

 14. Aki aurorix 300 mg-mos gyógyszert szed, annak van tapasztalata, hogy 2-3 hét után is  álmatlanságot okoz, vagy ez csak a mellékhatás, már másfél hete szedem, reggel és este egy szemet e gyógyszerből, de nem tudok elaludni csak éjfél után, várom válaszotokat!

 15. most állok át depakine-ról lamolepre. harmadik hete szedem, eddig csodálatos, egy másik világban élek. ébren vagyok, működik az agyam, jól érzem magam, mosolygok, nem feszülök, tudok aludni, nem álmodok rémeket, minden szép.

  kezdetben a térlátásom kicsit összegabalyodott, de ez nem vészes. egy hete viszont, mióta önállóan szedem, megjelent egy új mellékhatása: erőteljes csont-izom-ízület-ín fájdalmaim vannak, ami a bal vállamból indult, de az elmúlt négy napban már az állkapcsom balodala, illetve a bal könyökömtől a mellkasom baloldali részéig minden bekapcsolódott. ez elég zavaró, mert nagyon fáj. elkezdtem multivitamin formában folsavat szedni, hátha elmúlik..

 16. Kedves Remény!

   

  Én szedtem Aurorixet pár hónapja pár hétig. Úgy emlékszem nekem is volt az elején álmatlanság problémám, de elmúlt. Legalábbis emlékeznék ha hosszú ideig fennállt volna. Szóval van remény!

  Üdv,

  torta

 17. Sziasztok!

   

    Milyen gyógyszer a Lamolep…mármint a hatására vagyok kíváncsi epilepsziában.

  Én 14 Tegretolt CR800mg-ot szedek, de most júniustól váltás…rossz az EEG-ém…..majd ha babát szeretnénk nem olyan kockázatos.

  Valaki szedi itt epilepsziára?

 18. Szia, itt szerintem tobbnyire hangulatkiegyenlitokent szedik a lamolepet, mint ahogy en is, ezert csak arrol a fajta hatasarol tudok beszamolni, de azt leirtam neked privat uzenetben.

  ha az a kerdesed, hogy antiepileptikumkent mukodik-e olyan megbizhatosaggal, mint a tegretol, akkor hatarozottan igen a valaszom. Mint minden masnak, ennek is vannak mellekhatasai. Ide a gyogyszerhez is leirtunk parat a legtobbszor felmerulok kozul, ezen kivul a lamotrigin hires a lamotrigin-kiutesrol, amit egyebkent stevens-johnsons szindromanak neveznek, esegy sulyos borkiutes, ami lazzal megegy rakas egyeb kellemetlenseggel jar. Ez a mellekhatas a betegek nagyon kis reszet erinti, ok azonnal atallnak egy masik gyogyszerre.

  Ha nalad sem fog ez kijonni (mert tobbnyire nem jon ki az embereken) akkor szedules,  terlatasproblemak, mozgaskoordinacios zavarok, stb a szokasos. Valakinel eros fejfajas, fulcsenges, csuklas.

  Szerintem ez egy jo gyogyszer, nem kell tole felni, nem ut ki, viszont hat.– ahol kell.

 19. Sziasztok!

  Nekem Bordeline személyiségzavarom van és Bipoláris zavar.3 hete felemelte a dokim 3*200mg a Lamolepet,1 hét után kiüteseim lettek,amik 2-3 után elmúltak. Amúgy jól érzem magam,de 1 hete állandóan sírnék,lehangolt vagyok,ugyanakkor nyugodt,ami érdekes,a belső szorongásom eltűnt.De így még nem éreztem lehet túl nagy az adagom? Ti jártatok már így? Ja és 2*2mg Xanax sr-t szedek.elfelejtettem leírni.

 20. Szia!

  Nem ennyi,vagyis még a Valdoxant de,az nem jött be.Igazából azt vettem észre,már a doki sem tudja mit adjon nekem.Ketilep-el próbálkozozott,de abból 1 szem is elég volt,úgy éreztem magam mintha egy másik vilában éltem voltam,összegalyodott a nyelvem,beszélni sem tudtam,sőt még menni sem igazából.Szörnyű volt.Így most a 2*200mg-ot felemelte 3*200mg-ra. Nem tudom van e kiút ebből,kezdem úgyérezni mint egy kisérleti alany. Szerencsémre a terapeutám jön vissza szeptembertől,benne bízok.Csak addig valahogy ki kell bírnom.

 21. Már én sem értem,mit miért adnak.A Ketilep fejbevághat,ha hirtelen nagy adagot kapsz.Sokan dicsérik,nekem a 25 mg az alváshoz kell,kwentiax néven.Lamolepet 100mg-ot szedek,az elején volt pár kiütés a bőrömön,már nincs.De tény,pár kört fut az ember,mire rájön,melyik a lett jó gyógyszerkombó.Ami nekem jó,lehet,hogy egy másik bordernek nem.Antipszicho-t mostanában azért adják depresszióra,mert állítólag hatékonyabb az antidepresszáns gyógyszer vele.

 22. Nekem először 100 mg-ot.Elestem tőle ,úgy szedtek fel,aztán aludtam 24_órát legalább.Szerintem fokozatosan kellene emelni,s te is éreznéd,hogyan hat.Pozitív értelemben.Persze,ilyenkor jön a doki azzal,hogy más betege 600 mg-al szaladgál a munkahelyén.

 23. Hát így ahogy mondod. A Lamolepnél is úgy volt tavaly mikor felemelte 200-400-ra,szédültem meg minden.Akkor azt mondta hogy nem lehet,mások többet is szednek.De azért levette az adagomat 300-ra,érdekes elmúlt a szédült,kitisztult az agyam,kezdtem normálisan érezni. Most meg ilyen sokat,hát a belső felszültség elmúlt,de párszor nekimentem a falnak,sürűn szédülök,de gondolom erre is van magyarázat.Meg sokszor félre beszélek,nem azt mondom amit szeretnék,memóriám nagyon rossz lett.Hosszútávon szerintem ez nagyon sok.Ráadásul olyan szakmám van,ahol kell gondolkodni,és nagyon oda kell figyelni,adóbevallásokat rögzítek,esettanulmányokhoz stb,most többszörös energiámat emészti fel.Nehezen tudok odafigyelni,és ez gáz,mert június július nagyon kemény időszak lesz nekem. Lehet nekem kellene abbahagyni?

 24. Talán érdemes lenne megvárni a saját orvosodat,s elmondani,hogy valami nagyon nincs rendben.Addig esetleg megmaradni a régi gyógyszeradagoknál,ha azzal tudtál ,,funkcionálni.De hívd fel azért ezt az orvost,mármint aki felírta az emelést,s elmondhatod,nagyon nehéz időszak előtt állsz,s félsz,a munkádban akadályoz a gyógyszer mellékhatása.Esetleg itt az online pszichiáternél is kérhetnél segítséget,infot.

 25. Szia Parrot!

  Sajnos a dokimmal nem tudtam még beszélni,sajnos beszédhibám van,nem mindig tudok beleszólni a telefonba.2-szer sikerült az információn keresztül a dokit kapcsolni (kedves volt aki felvette a telefont,és kivárta míg bele tudok szólni),de nem vette fel,gondolom nem volt a szobájában,amúgy főorvos.Utána beszéltem a háziorvosommal,aki nagyon kedves volt,tanácsot adott hogy szerinte hagyjam az napra a napi 2-tőt, de mindenképp hívjam a dokit. Később a kórház információján levő „kedves” hölgy nem tudta kivárni míg beleszólok és pár pillanat után lecsapta a telefont.Szóval nem jutottam semmire,ezek után már totál elment a kedvem a telefonálástól.Gondolom a dokival sem tudtam volna beszélni.Mert állandóan dolga van,közben meg azt mondja mindig hogy szóljak,beszéljek vele ha bármi gondom lenne.Most is lenne magyarázata a tünetekre.Mert más nem panaszkodott ilyesmikre.

  Amúgy valaki ismeri itt a Tatabányai pszichiátriát?

 26. Az orvosom mindig nagyon lassan emelte ezeket a gyógyszereket. Mindenkinek ajánlom  a DRINFO nevű oldalt. Ez egy olyan lap, ami a gyógyszerek közötti kölcsönhatásokat is nézi. Volt,h.olyan gyogyit írtak fel ami életveszélyes kölcsönhatást mutatott ki. Az orvos sűrű bocsánatkérés mellett azonnal abbahagyatta velem. Azért írom,h.akár ez is lehet a baj,h. 2 gyógyszer nem egyezik egymással.

  Lilla: szerintem LASSAN állj vissza arra a szintre ami nem okoz gondot.  A lamolep és a ketilept is nagyon óvatosan beállítandó gyógyszer.

 27. Szia akbar!

  Igazad van nálam nagyon gyorsan emelte fel a dózisokat. Tavaly napi 200mg-ról napi reggel és estire,akkor szédültem nagyon,és akkor levette fél adaggal,el is múlt a szédülés.Most meg csak úgy napi 3-ra. Tény,hogy a szorongásom teljesen elmúlt.Viszont egyre durvább mellékhatások jönnek.A szédülés mellett,kettős látás és ami kissé rémisztő számomra az a halucináció,vagy lehet nem az,de sokszor vagyok úgy, hogy a szemem sarkából látom hogy áll ott valaki,és mikor odanézek senki nincs ott. Nem tudom normális e.Tulajdonképpen azért nem csökkentettem az adagot,mert a családom azt mondja sokkal nyugodtabb vagyok,és nem kiabálok annyit. A Ketileppet meg egy szem után száműztem az életemből.Fura volt mert a doki jól letolt,hogy miért nem szedem,aztán mikor mondtam neki hogy 8000Ft lett volna,azt mondta remélem nem váltotta ki. Aztán mondtam neki hogy tartok a szedésétől szintén letolt,mert ez egy nagyon jó gyógyszer,ja és azt igérte hogy ettől nem fogok dadogni.Hát még esélyem se lett volna dadogni,még beszélni sem tudtam,teljen összegabalyodott a nyelve. Ez egy szörnyű gyógyszer.Mondtam neki,hogy nem szedem.1 db éppen elég volt. Olyan rosszul még soha nem voltam.Szerintem nem tud mit kezdeni velem.

 28. Lilla,most megnevettettél!A ketilept mellett a dadogásod is elmúlt volna.,.Nem tudom,pontosan hogy írtad.Nos,Ketike szedáló hatása páratlan.Jelenleg 0.15 mg- ot szedek,s még így is etet,s altat.Hülye doki!A Ketilept ára,8900/ft,míg a kwentiax 100 amiben 60db van,1500ft kb.ugyanaz a gyógyszerhatóanyag.Bár a patikus biztos mondta volna.

 29. Szia Parrot! Komolyan ezt mondta. Csak a neten néztem az árát,és gondoltam ennyiért nem váltom ki.És szerintem azért mondta, hogy bevegyem.Amúgy 300Ft volt emelt eü. támogatással(nem tudom jól írtam e).Mert volt olyan is, hogy azt mondta ha nem szedem rendesen a gyógyszereket nem fog vállalni.Volt hogy 2 hónapig nem szedtem a Lamoleppet,és a terapeutám rábeszélt hogy közöljem ezt a dokimmal is,és mivel szinte úgy estem be a dokihoz a terápia után,fene nagy bátorsággal közöltem vele.Akkor azt mondta hogy csak ideiglenes állapot, hogy jól érzem magam.Akkor még felírta nekem Lamoleppet,és a Valdoxant azzal a dumával hogy ettől fogyni fogok,gondolom ezt is azért hogy szedjem,mert amúgy hízlal,és szerintem nem ér semmit,legalábbis nekem.2 hónapja leszoktattam magam róla,semmi nem változott,csak a súlyom ugyan olyan táplákozás mellett,2,5kg-al kevesebb lett.

 30. Sziasztok!

  Akinél a Lamolep nagy dózisú szedése( 2 hónapig), allergiát vagy mellékhatást váltott ki,annak kis dózisnál is kijön már?Nekem volt az a problémám 1-2 hónapja hogy a 2*200mg-os Lamoleppet felemelte a doki 3*200-ra (1 hónapig,aztán vissza 2*200-ra). Most ott tartok hogy folyamatosan csökkentenem kell magamnak az adagot mert mert a kiütések ugyanúgy kijönnek,szédülés stb. Most már csak napi 100mg-ot veszek be,pár napja egy csodálatos újabb mellékhatást észleltem,bár lehet mástól is, de a tájékoztatóban benne van, izom fájdalom,annyira fáj a lábam térd,boka ,csípő,hogy néha úgy megyek mint egy vénasszony. Most nem tudom attól van e vagy sem, de én befejeztem ezzel a gyógyszerrel. Jól elvoltam vele,mindenféle mellékhatás nélkül,amíg nem kezdték el emelgetni az adagot. De így már nem merem beszedni. Pedig a hangulatomra jó volt,délelőtt beszedtem egész napra nyugis voltam. De ez van. Feladom,mármint a gyógyszerszedést 🙂

   

 31. Ezt én is tudom! De a dokinál mikor utoljára jártam,mondtam neki hogy csökkentenem kellett napi 1-re,hogy miért azt is.
  Kérdezte hogy vagyok mondtam rosszul,erre ő, ez egy tág fogalom,neki nagyon fáj a feje majd fel robban,neki ez a rosszul.Szóval nem sokra mentem vele. Szórta ki a betegeket.Még 2 hét míg megyek hozzá,addig elleszek valahogy,aztán ha hisz nekem(mert nem nagyon szokott 🙁   ), akkor megkérem írjon másikat. Most csak a xanaxot szedem,2mg sr-t, van hogy délelőtt is de van hogy csak este szedem be,sok a meló és elaludnék a gép előtt. Bezzeg este, 8 körül beveszem még éjjel 1-kor fenn vagyok,ha a férjem otthon van, akkor ha éjfél 1 körül lefekszem úgy alszom reggelig mind akit leütöttek,semmire nem reagálok,se égzörgésre,talán ha robbantanának arra sem.(Ez talán egy indok is lehet, miért érdemes kerülni a kórházakat)  Ha éjjeles akkor meg a gyerekek miatt,talán tudatalatt is, de ugyanilyen adagolás mellett éberen alszok,mindenre felébredek.
  Nagyon fura.

 32.  

  Sajnos,akkor maszek orvoshoz kell elmenni.Tudom,hogy drága,de csak addig legalább,míg be nem állítja a megfelelő gyógyszerkombót.Nem sok lehetőségünk van,nekem mondhatni fél lakás ára ment el a kezelésre,stb.Egy borderline-nak ráadásul heti rendszerességgel kellene járnia pszichológushoz v.pszichiáterhez.Csak simán gyógyszerekkel mindössze a tüzet öntögetjük egy -egy pohár vízzel.Te azt írtad,bipoláris vagy,a családod életét is jelentősen befolyásolja,milyenek a hangulatingadozásaid,ill.a közérzeted.

 33. Hát igen,sajnos ezért járok többek között tb-s rendelésre. Bár a múltkor rá mertem kérdezni nála hogy esetleg tudna e fogadni az irodájában,mint régen mikor Győrbe jártam hozzá,(pár ezret mindig kapott, de nem 10 ezreket), de majdnem leordította a fejem,hogy neki arra már nincs ideje, kiöregedett a szakmából,nyugdijba menne stb…

  Az a gond hogy jelenleg nem tudunk nélkülözni 10 ezreket magándokira, még azt is ki kell találnom szeptembertől a magánpszihológust hogy fogjuk tudni fizetni.Viszont mivel megjártam már pár pszichológussal,így most hogy végre fogad aki igazán jó volt, és segített muszály kapnom az alkalmon,és kinyögni valahogy azt a pénzt.Ráadásul oda meg többször is kéne járni egy hónapban.

  Tegnap estefelé már nem bírtam a feszkót, be kellett vennem egy fél Lamoleppet, vagyis 100 mg-ot. kb fél 1 óra és totál elmúlt a feszültség. De ezek az izületi fájdalmak,nagyon rosszak,foltok jönnek a lábamon,soha nem voltam még így. Félek 🙁

  A doki azt mondta hogy ha gondom van menjek be a sürgősségire, vagy beszéljek a házidokimmal. Ennyire nem érdekli az egész? Vagy egy boríték után más lenne?

  El vagyok keseredve,mert nagyon nem jó így.

  Köszönöm hogy beszélgetsz velem!!! Nagyon sokat számít nekem!

 34. törölt nick
  Idézet tőle: csacska.macska

  Én pl. nem szoktam rá a Lamictalra, pedig az az eredeti. Lehúzott a mélybe.. A bipoláris azavar első szere a Liticarb (lítium), csak abban nincs pénz, jól is van az. Az ügynökök össze-vissza kavarognak. Egy csajt Tegretorral fárasztottak, mászkált, mint pók a falon, nem tudott leállni. Veszélyes hely szerintem a pszichiátria. Nem olyan túl nagy buli bele keveredni, de hát viselni kell a sorsot… :S

  Ezzel csak az a probléma, hogy a lítium hosszabb távon kicsinálja a pajzsmirigyet és a veséket.

 35. Na, a lamolep engem kicsinált. (Pedig nagyon kicsi dózist kaptam, 50 mg-ot.) Abba is hagytam 2 hét után.

  Megyek vissza a lítiumhoz és reménykedem, hogy rendes ellenőrzés mellett nem lesz gond belőle.

 36. Sziasztok!

  2 napja szedem a Lamolepet (most bipolárisnak diagnosztizáltak, 3 éve még BPD-nek…) és azóta folyamatosan szédülök, iszonyúan fáj a fejem, homályos – ritkán kettőslátásom és hányingerem, nem tudok koncentrálni, a fél napot át tudnám aludni és ma már hallucinációim is voltak. Kiütéseim szerencsére nincsenek.
  Az lenne a kérdésem, hogy ezek a mellékhatások mikortól kezdenek megszűnni? Vagy ezek megmaradnak végig a szedés alatt? Illetve számíthatok-e rá, hogy a dózis heti emelésekor még rosszabb lesz? 

   

 37. Idézet tőle: sarah08

  Sziasztok!

  2 napja szedem a Lamolepet (most bipolárisnak diagnosztizáltak, 3 éve még BPD-nek…) és azóta folyamatosan szédülök, iszonyúan fáj a fejem, homályos – ritkán kettőslátásom és hányingerem, nem tudok koncentrálni, a fél napot át tudnám aludni és ma már hallucinációim is voltak. Kiütéseim szerencsére nincsenek.
  Az lenne a kérdésem, hogy ezek a mellékhatások mikortól kezdenek megszűnni? Vagy ezek megmaradnak végig a szedés alatt? Illetve számíthatok-e rá, hogy a dózis heti emelésekor még rosszabb lesz? 

  Mennyit szedsz? Szedted esetleg már korábban?

  Nekem semmi ilyen durva mellékhatás nem volt, azt az egy apróságot leszámítva, hogy még jobban pörögtem tőle…

  Jobbulást!

 38. Most még csak 25 mg-ot és előreláthatólag 200-ra visszük fel (hetente 25 emeléssel). Még nem szedtem eddig. Kaptam mellé Frontint, de azt már szedtem minden mellékhatás nélkül, szóval nem attól van.
  Ráadásul emellett sokkal ingerlékenyebb és agresszívabb vagyok, kisebb dolgok b*sznak fel sokkal jobban. Még az a szerencsém,hogy amúgy meg rosszul vagyok és nem tudnék nekimenni embereknek 😀
  Remélem, hamar megszokom, mert nagyrészt jó véleményeket olvastam róla és nem akarok emiatt váltani.

  Köszi szépen!

 39. Idézet tőle: sarah08

  Most még csak 25 mg-ot és előreláthatólag 200-ra visszük fel (hetente 25 emeléssel). Még nem szedtem eddig. Kaptam mellé Frontint, de azt már szedtem minden mellékhatás nélkül, szóval nem attól van.
  Ráadásul emellett sokkal ingerlékenyebb és agresszívabb vagyok, kisebb dolgok b*sznak fel sokkal jobban. Még az a szerencsém,hogy amúgy meg rosszul vagyok és nem tudnék nekimenni embereknek 😀
  Remélem, hamar megszokom, mert nagyrészt jó véleményeket olvastam róla és nem akarok emiatt váltani.

  Köszi szépen!

  Ha most főleg fizikai tüneteid vannak, akkor lehet, hogy neked pont be fog jönni. Nekem nem voltak ilyen mellékhatások (ahogy írtam). Annyit tudj, hogy a lamolep felfele visz inkább, míg a lítium és a valproát lefele nyomnak.

 40. Sziasztok,

  Én is Lamolepet kaptam, Aurorix mellé, napi 100g-ot. Ha reggel és este elosztva szedem, nem nagyon kell vezetni meg koncentrálni, ha csak este veszem be az egészet, az áterem javaslatára, egész éjjel nem alszom, tisztára, mintha részeg lennék tőle. Egyébként kicsit itt-ott viszket a bőröm, látásom homályosabb, koncentrálni nem annyira tudok, 3 óra alvással vagyok naponta egy ideje, de nem rossz, mert semmi feszkót nem érzek, meg most épp mánia van, így „könnyű” …

  Remélem, elmúlnak a mellékhetások, szerintem egy idő után nem fog ellenkezni a szervezeted 🙂

 41. Idézet tőle: Zsuzsi82

  Sziasztok,

  Én is Lamolepet kaptam, Aurorix mellé, napi 100g-ot. Ha reggel és este elosztva szedem, nem nagyon kell vezetni meg koncentrálni, ha csak este veszem be az egészet, az áterem javaslatára, egész éjjel nem alszom, tisztára, mintha részeg lennék tőle. Egyébként kicsit itt-ott viszket a bőröm, látásom homályosabb, koncentrálni nem annyira tudok, 3 óra alvással vagyok naponta egy ideje, de nem rossz, mert semmi feszkót nem érzek, meg most épp mánia van, így „könnyű” …

  Remélem, elmúlnak a mellékhetások, szerintem egy idő után nem fog ellenkezni a szervezeted 🙂

  M.nnyi idj. sz.d.d? Mi az, hogy „Ha reggel és este elosztva szedem, nem nagyon kell vezetni…”?

 42. Idézet tőle: sarah08

  Szerintem pont ezért kaptam a Lamolepet, mert a mély időszakok gyakoribbak és ezeket viselem nehezebben.
  És mikor kezdett neked használni? Amikor elérted a végső dózist vagy már előbb is?

  N.k.m abba k.ll.tt hagyni 2 hét után… (Ááááááááááááááá, nincs . b.tűm.)

 43. Szia mandula,

  3 hete szedem, 2 hét után szóltam, hogy ezzel én nem tudok vezetni, nem tudok figyelni, félek a kocsiban, akkor még reggel szedtem 50 mg-ot és este ugyanennyit. Akkor azt mondta a doki, hogy akkor az egészet egyben vegyem be este… Úgy meg aludni nem tudtam 🙂 De ez amúgy sokkal jobb eset, mintha üvöltöznék 3 naponta a „semmiért” … 

  Küldjek Neked egy E betűt? Ez most pont olyan, mint a gyerekeknek a betű behelyettesítős feladat 🙂 Aranyos 🙂

 44. Idézet tőle: Zsuzsi82

  Szia mandula,

  3 hete szedem, 2 hét után szóltam, hogy ezzel én nem tudok vezetni, nem tudok figyelni, félek a kocsiban, akkor még reggel szedtem 50 mg-ot és este ugyanennyit. Akkor azt mondta a doki, hogy akkor az egészet egyben vegyem be este… Úgy meg aludni nem tudtam 🙂 De ez amúgy sokkal jobb eset, mintha üvöltöznék 3 naponta a „semmiért” … 

  Küldjek Neked egy E betűt? Ez most pont olyan, mint a gyerekeknek a betű behelyettesítős feladat 🙂 Aranyos 🙂

  Köszi, Zsuszi, most már értem. Hál’ istennek, ezen a laptopon van e betű, de köszi a felajánlást. 🙂

  Hát ha nem tudsz aludni tőle, akkor az annyira nem jó, nem? Amíg én szedtem (2 hétig), addig sokkal ingerlékenyebb voltam (ordibáltam, káromkodtam), viszont elég jókat tudtam vigyorogni is.

  De aztán úgy döntöttem, ez nem pálya és visszamentem a nyári dokihoz, aki megint a lítiumot írta fel.

 45. Nagyon szívesen 🙂

  Azóta nem tudok aludni, mióta nagyjából hatni kezdett, vagy nem tudom megítélni, lehet, hogy az epizód miatt nem alszom. Otthon már felmerült, hogy esténként talán „tütükézek”, vagy mit röhögök annyira, de ez még önmagában nem baj.

  Egyszer volt ilyen ordibálásom, de én előtte is teljesen kiszámíthatatlan gyakorisággal „csináltam a műsort”, tehát nem feltétlen kötném össze a kettőt.

  És a lítiummal jól vagy?

 46. Idézet tőle: Zsuzsi82

  Nagyon szívesen 🙂

  Azóta nem tudok aludni, mióta nagyjából hatni kezdett, vagy nem tudom megítélni, lehet, hogy az epizód miatt nem alszom. Otthon már felmerült, hogy esténként talán „tütükézek”, vagy mit röhögök annyira, de ez még önmagában nem baj.

  Egyszer volt ilyen ordibálásom, de én előtte is teljesen kiszámíthatatlan gyakorisággal „csináltam a műsort”, tehát nem feltétlen kötném össze a kettőt.

  És a lítiummal jól vagy?

  Mintha nem hatna a nyavalyás. Nyáron 2 nap szedés után tudtam megint enni rendesen (szuper volt), meg egy idő után olyan fémes íze lett dolgoknak (gyümölcs, sajt). Most semmi, igaz, enni most tudok jól. Az alvás nagyon kevés (nekem), napi 5-6 óra. Ezen a keti-vel akar a doki segíteni, de mintha az sem lenne az igazi…

  Én egyértelműen még sokkal jobban felpörögtem a lamoleptől, konkrétan tök hülye voltam tőle.

 47. Idézet tőle: mandula

  Na, a lamolep engem kicsinált. (Pedig nagyon kicsi dózist kaptam, 50 mg-ot.) Abba is hagytam 2 hét után.

  Megyek vissza a lítiumhoz és reménykedem, hogy rendes ellenőrzés mellett nem lesz gond belőle.

  2 hét szedés után, ráadásul ilyen kis dózisban szedve mégis hogy pörgetett volna fel? Ne őrjíts már meg! 50 mg az semmi.

  Te 3 hónapja pörögsz mint az állat! Vedd már észre magad!!! Nem vagy normális! Totál meghülyültél az antidepresszánsaidtól! Azoktól vagy felpörögve. És akkor ilyen hülyeségekkel tömöd azoknak a fejét akik most kezdik a Lamolepet szedni? Mégis milyen alapon?

  Nekem alapjáraton súlyosak a mániás tüneteim, de a Lamolep nem pörgetett fel soha. Ekkora marhaságot! Az egyetlen jó lengéscsillapító ami csak létezik!

  Otthon meg írd fel a falra hogy el ne feletsd, 1 év múlva itt fogsz rinyálni, hogy tönkrevágott a lítium. Egészségedre!

 48. Szia Red!

  A Lamolepet akut mániában és kevert epizódban nem javasolják, csak megelőzésként. 

  Az én tapasztalatom szerint is messze ez a legjobb szer a hangulatstabilizálók közül mellékhatás szempontból (bár én úgy éreztem, hogy elbutultam tőle, és egészen biztosan rontott a látásomon). Nálam nem gátolta meg az enyhe mániát, általában nem vagyok benne biztos, hogy csinált bármit is. Lehet, hogy nem kellő adagot szedtem (100 és 250 mg között volt a napi adagom évekig).

   

 49. Bocs, előzményként rád kattintottam, de általánosságban is írom.

  Írjuk, vagyis olvasom néha, ez felfele, ez lefele visz.

  A kórházban, súlyos depressziós állapotban Convulex(Depakint)kaptam, 1200 mg-ot, ami pedig „elvileg” lefele visz…

  sztem nem olyan egyértelműek ezek…

 50. Idézet tőle: Avana

  Bocs, előzményként rád kattintottam, de általánosságban is írom.

  Írjuk, vagyis olvasom néha, ez felfele, ez lefele visz.

  A kórházban, súlyos depressziós állapotban Convulex(Depakint)kaptam, 1200 mg-ot, ami pedig „elvileg” lefele visz…

  sztem nem olyan egyértelműek ezek…

  Avana, n.k.m olyan .mb.r mondta .zt, aki sokat volt kórházban és r.ng.t.g .mb.rr.l b.szélt, ő maga is 1 csomó gyógysz.rt sz.d.tt. A doki is azt mondt, hogy ig.n, a lítium és a valproát l.f.l. viszn.k, a lamol.p f.f.l. (pont) Na most 1 bipol1 .mb.nél annyira komoly változások vannak akár napi szint.n, hogy honnan is l.h.tn. tudni, hogy mi micsodát csinál? Nálad n.m tudom, mit csinált a convul.x, n.k.m tavaly ily.nkor tájt s.gít.tt az AD kiváltotta pörgést l.állítani.

 51. Nekem nincs bipolom, plusz akkoriban nem kellett lefele vinni engem, akkor és ott kifejezetten nem, mert  súlyos depresszióval-szorongással kerültem kórházba lelet alapján is, mégis ezt kaptam a legelejéről fogva(négy más gyógyszerrel együtt, ezt sose felejtem el megemlíteni :)). Egyértelműen felfele kellett pedig haladjak, korábbi  pörgős kórelőzményem se volt.  ( Egyszer azért mondjuk megnézném így magam, mikor sitty-sutty intézkedek és extrán tetterős vagyok és lelkes és ez tovább tart 1-2 napnál. 😀 )

  El tudom képzelni, aki nem bipoláris(hanem mondjuk borderre, egyéb impulzivitással járó zavarokra kapja), arra máshogy hat, ezért írtam, hogy ez nem olyan egyértelmű, itt a saját kezelésem.

  Viszont ez a kérdéskör-Convulex vagy sem-elvileg nekem múlt idő most még 10-12 évig, mert termékeny korban levőknek állítólag nem igazán írják már  fel, meg amúgy is nagyon hullott tőle a hajam, úgyhogy ennek OFF.

  PS: alternatív megoldás: ez volt a kórházban raktáron. 🙂

 52. Idézet tőle: Avana

  Nekem nincs bipolom, plusz akkoriban nem kellett lefele vinni engem, akkor és ott kifejezetten nem, mert  súlyos depresszióval-szorongással kerültem kórházba lelet alapján is, mégis ezt kaptam a legelejéről fogva(négy más gyógyszerrel együtt, ezt sose felejtem el megemlíteni :)). Egyértelműen felfele kellett pedig haladjak, korábbi  pörgős kórelőzményem se volt.  ( Egyszer azért mondjuk megnézném így magam, mikor sitty-sutty intézkedek és extrán tetterős vagyok és lelkes és ez tovább tart 1-2 napnál. 😀 )

  El tudom képzelni, aki nem bipoláris(hanem mondjuk borderre, egyéb impulzivitással járó zavarokra kapja), arra máshogy hat, ezért írtam, hogy ez nem olyan egyértelmű, itt a saját kezelésem.

  Viszont ez a kérdéskör-Convulex vagy sem-elvileg nekem múlt idő most még 10-12 évig, mert termékeny korban levőknek állítólag nem igazán írják már  fel, meg amúgy is nagyon hullott tőle a hajam, úgyhogy ennek OFF.

  PS: alternatív megoldás: ez volt a kórházban raktáron. 🙂

  „PS: alternatív megoldás: ez volt a kórházban raktáron. :)” Jah. 🙂

  Nem tudom, nekem jóval kevesebbet írtak fel, de meg kéne nézni, hogy mennyit, nem emlékszem. Meg ugye most már bőven OFF topik vagyunk.

   

 53. Hát most ott tartok, hogy a szédülés elmúlt annyira, hogy ki merek menni és nem félek, hogy összeesek. A reggeli ébredés után még pár óra homályos látás, szédülés, hányinger megvan, de utána múlik… a kezem remegése maradt, de az a legkevesebb. Ami miatt megijedtem, hogy tegnap órákon át remegtem, nagyon rosszul voltam és azon gondolkodtam, hol tudok magamba vágni, ahol párom nem veszi észre… Tartom a kést és bőgök. Tudom, most kezdtem, 8 hét alatt érem el a 200at ami kéne… és azt is, hogy ez nemcsak a gyógyszer mellékhatása lehet, hanem én magam is. Már csak arra várok, hogy egy kicsit élhetőbb legyen. Valamelyikőtök aki szedi és bevált neki… mikor éreztétek először, hogy használ? Tudom, nem egyzserű megmondani, mert a „fent” az lehetünk mi is, de mégis.

  A másik: van tapasztalatotok alkohollal együtt? Nyilván nem azzal veszem be (mint a régi „szép” időkben a nyugtatókat), de ha pl este 7-8 fele iszom 1-2 pohárral csak mert az „használ” és lefekvés előtt – 11 körül – beveszem, attól lehet baj?

  Bocs, hogy ennyit kérdezek és problémázok egy gyógyszer miatt, de már nem bírom. 10 év után szeretnék már kicsit normálisabb életet 🙂

 54. Szia Sarah!

  Mindenféle rémes mellékhatása van az első héten — remegés, ájulás, stb –, aztán fokozatosan eltűnnek, bár enyhe mozgáskoordinációs probléma, néha homályos látás előkerült nálam később is. Ha növeli az irritáltságodat, vagy nagyon kedved támadt vágni, az nem jó, de legalább négy hetet várj ki, hátha beáll. 

  Az alkohol hatását felerősíti, mint a legtöbb pszichoaktív szer, de nem halsz bele, ha iszol egy pohár bort. 

 55. Idézet tőle: babarczyeszter

  Szia Sarah!

  Mindenféle rémes mellékhatása van az első héten — remegés, ájulás, stb –, aztán fokozatosan eltűnnek, bár enyhe mozgáskoordinációs probléma, néha homályos látás előkerült nálam később is. Ha növeli az irritáltságodat, vagy nagyon kedved támadt vágni, az nem jó, de legalább négy hetet várj ki, hátha beáll. 

  Az alkohol hatását felerősíti, mint a legtöbb pszichoaktív szer, de nem halsz bele, ha iszol egy pohár bort. 

  Köszönöm, igy kicsit megnyugodtam. Máshol is jó véleményeket olvastam, ezért sem szeretnék az első pár hét után váltani.

 56. Egy hónapot feküdtem bent egy pszichiátrián, egyrészt gyógyszerbeállítás másrészt halálvággyal kapcsolatos gondolatok miatt. (Nem szuicid gondolatok, ehhez mindig ragaszkodom, mert sosem akartam önkezűleg… lényeg a lényeg, egyre inkább nem láttam a kiutat.) Ott kezdték el adni a Lamolepet Trittico-val együtt, amit alvásproblémára kaptam. Lassan emelték a dózist, két hétig 25 mg, két hétig 50 mg, és most kezdtem pár napja a 100-at. Néha tényleg jobb hangulatom van, nem tapasztaltam mellékhatásokat. Leszámítva a hogy a szorongásom az élet nagy dolgaival kapcsolatban és a halálvágy még mindig nem enyhült. Az egy hónap alatt kicsit falcoltam is bent, nem tudom miért, csak elárasztottak mindenféle gondolatok, de semmit konkrét. Iszonyúan szégyelltem magam, “jól” akartam viselkedni az a pár hét alatt. Most fogok visszamenni egyéni terápiára, őszintén szólva nem nagyon szeretnék függni a gyógyszerektől, nem gondolom, hogy túl sokat segítenének. 

 57. Idézet tőle: VeniceQueen

  Egy hónapot feküdtem bent egy pszichiátrián, egyrészt gyógyszerbeállítás másrészt halálvággyal kapcsolatos gondolatok miatt. (Nem szuicid gondolatok, ehhez mindig ragaszkodom, mert sosem akartam önkezűleg… lényeg a lényeg, egyre inkább nem láttam a kiutat.) Ott kezdték el adni a Lamolepet Trittico-val együtt, amit alvásproblémára kaptam. Lassan emelték a dózist, két hétig 25 mg, két hétig 50 mg, és most kezdtem pár napja a 100-at. Néha tényleg jobb hangulatom van, nem tapasztaltam mellékhatásokat. Leszámítva a hogy a szorongásom az élet nagy dolgaival kapcsolatban és a halálvágy még mindig nem enyhült. Az egy hónap alatt kicsit falcoltam is bent, nem tudom miért, csak elárasztottak mindenféle gondolatok, de semmit konkrét. Iszonyúan szégyelltem magam, “jól” akartam viselkedni az a pár hét alatt. Most fogok visszamenni egyéni terápiára, őszintén szólva nem nagyon szeretnék függni a gyógyszerektől, nem gondolom, hogy túl sokat segítenének. 

  Gyere át a terápia topikba, ha gondolod.

  https://bura.hu/forum/segits-segitek/terapia

  A gyógyszerek is segítenek, csak sokan azt gondolják, hogy nem. Naná, ha rossz gyógyszer van beállítva, sz.rt sem ér. Hónapokba, évekbe telik megtalálni a jó szert. 

  (Ha mondjuk téged a rózsaszín nyugtat meg, de először pirosat adnak, ha nem jó, akkor sárgát, ha az sem jó, akkor sötétkéket, akkor nem fog elmúlni a szorongásod.)

 58. Azt hiszem, rosszul fogalmaztam. Nem gondolom, hogy a gyógyszerek egyáltalán nem segítenek, csak hogy nem ebben kell keresnem a megoldást. Ahogy a pszichológusom mondta, és azóta több más szakembertől is hallottam, ezek inkább csak mankók, a kezdethez, hogy el tudj kezdeni újra járni. Ezt most teljes mértékben magamra értem, a saját esetemre. A személyiségzavaromra nyilván nem a gyógyszer az elsődleges gyógymód. Bár sosem tudom megállapítani, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. A személyiségzavarom miatt kezdtek el problémáim lenni, vagy egy-két félrecsúszott esemény miatt erősödtek fel dolgaim, amikért megkaptam a személyiségzavar diagnózist.

  És igen, ebben nagyon igazad van, ki kell kísérletezni, mi a megfelelő gyógyszer (vagy gyógyszer kombó).

  Köszönöm a topik ajánlást! Szétnézek ott is 🙂

 59. Idézet tőle: VeniceQueen

  Azt hiszem, rosszul fogalmaztam. Nem gondolom, hogy a gyógyszerek egyáltalán nem segítenek, csak hogy nem ebben kell keresnem a megoldást. Ahogy a pszichológusom mondta, és azóta több más szakembertől is hallottam, ezek inkább csak mankók, a kezdethez, hogy el tudj kezdeni újra járni. Ezt most teljes mértékben magamra értem, a saját esetemre. A személyiségzavaromra nyilván nem a gyógyszer az elsődleges gyógymód. Bár sosem tudom megállapítani, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. A személyiségzavarom miatt kezdtek el problémáim lenni, vagy egy-két félrecsúszott esemény miatt erősödtek fel dolgaim, amikért megkaptam a személyiségzavar diagnózist.

  És igen, ebben nagyon igazad van, ki kell kísérletezni, mi a megfelelő gyógyszer (vagy gyógyszer kombó).

  Köszönöm a topik ajánlást! Szétnézek ott is 🙂

  Így van. A gyógyszer arra tesz alkalmassá, hogy egyáltalán olyan stabil legyél, hogy terápiába menj. Én először kezdtem a terápiát és jóóóval később a gyógyszert. Hiba volt. 

  És igen, a bordiknak elsősorban a terápia a fontos. De ahhoz lásd fent. 

 60. Egy kis helyzetjelentés:

  Egy hónapja, hogy szedem a 100mg-os adagot, és ez volt életem eddig talán legszörnyűbb egy hónapja. Ez annak is betudható, hogy a kórház után nem vettek vissza a munkahelymre, de szerintem a gyógyszer vagy valami más is közrejátszik. Nem tudok munkát keresni, mert azt látom, hogy ehhez sem, ahhoz sem érték, ha talán mégis látok egy szimpatikusabb álláshirdetést, akkor egyből bekapcsol a negatív belső hang, hogy nem fog menni. Nem fogok tudni beilleszkedni az új közegbe, nem fogok tudni emberek között dolgozni, nem fogok jól teljesíteni. Sokkal többet szorongok, mint eddig valaha. Sőt, rengeteget feszengek társas helyzetekben, már lassan mindentől és mindenkitől elszigetelődnék. Ilyen még sosem volt. Igaz, hogy elég introvertált vagyok, és jobban érzem magam szűk közegben, de ez most teljesen más. Nem tudom követni a beszélgetések fonalát, minden olyan pörgős, én meg csak vergődök, hogy követni tudjam. Vannak napjaim, amikor már az utcára sem merek kimenni, mert nem tudok az emberekre nézni és nem tudom elviselni, ha ők „néznek” miközben elhaladnak mellettem. Könyvekre, filmekre se tudok koncentrálni. Van, hogy egy órán keresztül csak magam elé bámulok, és pörög az agyam dolgokon. Szinte mindig problémám volt, hogy reggel nem tudok funkcionálni 2-3 óráig, de mostmár ez tovább elhúzódik, és van amikor egész nap nem akarok emberekkel kommunikálni. Néha beremeg a kezem vagy a lábam. Hiába járok terápiára, úgy érzem rám teljesen felesleges időt pocsékolni, úgysem segít semmi. Úgy érzem, nem sok kell ahhoz, hogy valami elpattanjon bennem, és azt mondjam, köszönöm szépen, nekem ennyi elég volt.

  Egy hét múlva megyek a kerületi gondozóba, remélem, tudnak velem valamit kezdeni…

 61. Akinek lett kiütése lamoleptől, annak hol lettek és mennyi és hogy néztek ki?

  Nekem sajnos ma reggelre lett egyetlen darab kiütésem, de simán lehet, hogy a szokásos paraben allergiám jött elő (= tartósítószer, kozmetikumokban és élelmiszerekben van).  Lamolepet tegnap este vettem be először. ((Illetve 2016. dec. legvégén, 2017. jan. legelején szedtem már 2 hétig, akkor nem volt kiütésem.))

 62. Én azért nem kaphatok Lamolepet, mert a Tegretoltól volt, és akkor ettől is lenne. Az olyan volt, hogy néhány nap alatt beborította a dekoltázsomat, az egész vörös volt és viszketett, apró hólyagos kiütésekkel. 

  Szóval ha holnapra több lesz, inkább hagyd abba a szedését…

 63. Idézet tőle: Kleó

  Én azért nem kaphatok Lamolepet, mert a Tegretoltól volt, és akkor ettől is lenne. Az olyan volt, hogy néhány nap alatt beborította a dekoltázsomat, az egész vörös volt és viszketett, apró hólyagos kiütésekkel. 

  Szóval ha holnapra több lesz, inkább hagyd abba a szedését…

  Köszi nagyon, Kleó.

  Tanácstalan vagyok, ma a karomon lett egy kiütés. 

  De csak 25 mg-ot kapok, egy hétig kétnaponta…

  Ma kéne eldönteni, hogy bevegyem-e a második szemet…

 64. Szia!

  Én allergiás lettem a Lamolepre, mikor hirtelen nagy dózisban kaptam, a 2*200mg-ot emelték fel 3*200mg-ra, nem fokozatosan hanem egyszerre. Már eleve a a 2*200 is sok volt, szóltam is,hogy sokat szédülök stb. Volt egy rossz időszak az életemben, és már nem tudom milyen megfontolásból,de az orvosom 3*200mg-ra emelte, itt már volt egész napos alvás, ha tv-t néztem duplán láttam benne az embereket, és aztán jöttek a kiütések, a karom felső rászén,arcomon, dekotázson. Ha jól emlékeszem 2 hétig bírtam, aztán csökkentettem, de az allergia már egészen kis adagnál is kijött. Mikor a convulex is becsődölt,(hajhullás), újra kikönyörögtem,hogy tegyünk egy próbát, de sajnos akkor a kezdő adag 25mg-nál is a 4.napon jöttek a kiütések,csak azok már nagyobbak voltak, a lábamon is volt és viszkedett, szerencsére allergiagyógyszer elmulasztotta. Sajnálom, mert jó gyógyszer volt, egészen addig míg reggel 200mg-ot szedtem.Így utólag visszagondolva nem kellett volna szótfogadnom az orvosomnak. De hát utólag könnyű okosnak lenni 🙁

 65. Idézet tőle: Lilla1331

  Szia!

  Én allergiás lettem a Lamolepre, mikor hirtelen nagy dózisban kaptam, a 2*200mg-ot emelték fel 3*200mg-ra, nem fokozatosan hanem egyszerre. Már eleve a a 2*200 is sok volt, szóltam is,hogy sokat szédülök stb. Volt egy rossz időszak az életemben, és már nem tudom milyen megfontolásból,de az orvosom 3*200mg-ra emelte, itt már volt egész napos alvás, ha tv-t néztem duplán láttam benne az embereket, és aztán jöttek a kiütések, a karom felső rászén,arcomon, dekotázson. Ha jól emlékeszem 2 hétig bírtam, aztán csökkentettem, de az allergia már egészen kis adagnál is kijött. Mikor a convulex is becsődölt,(hajhullás), újra kikönyörögtem,hogy tegyünk egy próbát, de sajnos akkor a kezdő adag 25mg-nál is a 4.napon jöttek a kiütések,csak azok már nagyobbak voltak, a lábamon is volt és viszkedett, szerencsére allergiagyógyszer elmulasztotta. Sajnálom, mert jó gyógyszer volt, egészen addig míg reggel 200mg-ot szedtem.Így utólag visszagondolva nem kellett volna szótfogadnom az orvosomnak. De hát utólag könnyű okosnak lenni 🙁

  Köszi, hogy leírtad, Lilla!

  Igen, sajnos/szerencsére a kis adagok sokszor sokkal jobbak, mint a  nagy dózisok.

  Én már egyszer szedtem a lamolepet, akkor két hétig és a) fizikailag bírtam (= nem volt kiütés) b) viszont pörgetett. 50 mg volt, itt olvastam vissza. 🙂

  Most másodszor egy évvel később egyetlen egyszer szedtem be és jöttek a kiütések. Pedig most csak 25 mg-ot vettem be.

 66. Sziasztok!
  Koszonom a tapasztalatokat.Szedtem
  En is ezt a gyogyszert,mar 200-nal voltunk reggelente,aztan abbahagytam.Nem ereztem javulast tole.Vagy lehet akkor voltam jobban es nem akartam mar gyogyszert szedni.
  Megemeltuk most az antit es kezdem ujra a lamolepet.Nem tudom..
  Az a problemam,hogy elkezdek egy gyogyszert,es azonnal jon a pszichikai megkonnyebbules,elso nap azt hiszem ,hogy szuper a gyogyszer,holott ez egy illuzio,majd egy hetig vagyok ebben a flowban es rajovok,hogy ezt magamnak csinaltam megint.5.ilyen eset sajnos.Persze nem tudatosan csinalom,de mar annyira vagyom az enyhulesre,hogy azonnal erzem a hatasat.Akarom
  Erezni..Na mindegy,majd most meglatom mi lesz a Lamoleppel ujra.

Vélemény, hozzászólás?