Hallucinációk — mi okozhatja őket?

 

Kedves doktornő!

Kétféle halum szokott lenni. Az egyik az, amikor olyat látok, és hallok, ami nem létezik.

Ez mindig félelmetes. Pl. késes gyilkos, halál az ajtóban.

És van a másik fajta.

Annál a tárgyak változtatják az alkjukat, hullámzanak emiatt nem tudok normálisan mozogni. Nem ott vannak a tárgyak, ahol látom őket, ezért mellényúlkálok a dolgoknak.

Néhány percig duplán látok. Nem tudok inni, mert nem találom meg a számat, és leöntöm magam. A monitorból kijönnek a képek. Ha széken ülök, olyan, mintha hajóban ülnék, mozog össze vissza. Nem bírok normálisan beszélni.

Nem értem amit beszélnek hozzám, egy birka értelmes ábrázatával bámulok.

Ez kb.fél napig szokott tartani.

Azt megfigyeltem, hogy stressz hatására mindig kijön, de stressz nélkül is átlagban hetente egyszer.

Soha nem fogyasztottam alkoholt, vagy kábítószert, nem dohányzok, csak kávét szoktam inni, de az nem káros szenvedély.

Kedves…

Nem akarom és nem s tudom látatlanban diagnosztizálni,

de az biztos, hogy ilyen fajta hallucinációk nem részei a bipol.zavarnak,

bord. szem. zavarra sem jellemzőek, de inkább összefügghetnek vele. Lehet, hogy a 2 fajta élmény nem azonos eredetű. A második esetében a szervi, illetve keringési eredetű problémák is felmerülhetnek, ezeket érdemes kizárni.

Főleg az elsővel kapcsolatban felmerülhet, hogy lelki feszültségek hatására módosult tudatállapotba kerül, ha így vanm ezt könnyű leellenőrízni, mert ebből egyszerű technikákkal visszahívhatja magát. Ezeket veszélytelenül kipróbálhatja, mindkét halu esetében. 1. Figyelje meg, milyen helyzetekben szoktak megjelenni a furcsa állapotok. Amikor megjelennek, próbáljon változtatni az aktuális testhelyzeten és aktivitáson. Ha egy helyben ül vagy áll, ellazultan bámul valahova, akkor feszítse meg az izmait, majd térjan vissza a normál izomtónusához és kezdjen valamilyen aktivitásba, mozogjon, beszéljen valakivel, irányítsa át a figyelmét. Ha éppenvalamilyen rutinos, monoton mozgást, tevékenységet végez, állítsa le a mozgást, feszítse meg majd lazítsa normál tónusig az izmait és kezdjen valami más tevékenységbe, olyanba, amit csak odafigyelve lehet végezni, ugyancsak kezdjen beszélgetésbe valakivel. Ha ezekkel, le tudja átmenetileg állítani, ismételje meg, ha visszatérne. Amennyiben ilyen manőverekkel befolyásolhatónak leállíthatónak bizonyulnak a haluk, komoly esélye van annak, hogy ezeket akaratlan önhipnózis szerű módosult tudatállapotok okozzák, és akkor a fenti technikákkal a továbbiakban befolyásolni tudja őket.

Ezen túlmenően és ezzel együtt is szakemberrel való személyes megbeszélés, esetleges kivizsgálás segítene a tovább jutásban, mind a pontos dg.-t, mind a megfelelő segítséget illetően.

Üdv., Éva

Vélemény, hozzászólás?