Neuroleptikus Malignus Szindróma (NMS)

Az antipszichotikumok legveszélyesebb mellékhatása a neuroleptikus malignus szindróma, mely ugyan ritkán jelentkezik, de bárkiben kialakulhat. Érdemes ismerni a tüneteket, hogy idejében mentőt hívhassunk!

 

A neuroleptikus malignus szindróma az antipszichotikumok szedése esetében jelentkező mellékhatás, melynek előfordulási gyakorisága kb. 0.02-2.4%. Férfiakat és fiatal betegeket gyakrabban érint, de bárkiben jelentkezhet a kezelés teljes időtartama alatt.

 

A tünetek 1-3 nap alatt fejlődnek ki, ellátás nélkül 10-14 napig is eltarthat. A kórkép különösen veszélyes, mivel kezeletlen esetben a betegek 20-30%-a belehalhat. De maradványtünetek nélkül túlélhető, ha idejében ellátásban részesül a páciens.

Kialakulásának oka:
 

Valószínűleg az agy dopamint használó idegpályáinak blokkolása révén alakul ki a probléma. Főleg a hagyományos szerek (haloperidol, clozapin) esetében fordul elő, de risperidone használata során is leírták többször. Meglepő módon azonban nem csak antipszichotikumok használata során jelentkezik NMS, hanem lítiumot, metoclopramide-ot (Cerucal) szedő betegekben is előfordul.

A legjellemzőbb tünetek:
 

 1. Fokozott izomfeszülés, izommerevség, mely a test minden izmára kiterjedhet. Ennek következtében a beteg beszéd-, illetve mozgásképtelenné válik.
 2. Nagyon magas láz, mely egyrészt az izomfeszülés miatti fokozott hőtermelésből, másrészt a szabályozás zavarából adódik.
 3. A vegetatív szabályozás zavarából adódóan vérnyomás emelkedés, szapora szívverés, izzadás, fokozott nyálfolyás jelentkezik.
 4. Folyamatosan mélyülő tudatzavarkóma is kialakulhat.
 5. laborértékek közül a májenzimek (GOT, GPT), az izomenzimek (CPK) és a gyulladásos paraméterek (fehérvérsejtszám, süllyedés) emelkednek meg.
 6. A fokozott feszülés miatt az izomban található mioglobin nevű fehérje kicsapódik és a véráram útján a vesékbe kerül, így megjelenik a vizeletben is. Rosszabb esetben a vesék károsodásához vezethet, veseelégtelenséget okozhat.

NMS kezelése
Amit Te tehetsz: a tünetek észlelése esetén azonnal kórházba kell szállíttatni a beteget, ahol intenzív osztályos ellátásban kell hogy részesüljön. Hívja fel a mentősök és az orvosok figyelmét, hogy a beteg antipszichotikumot szed, ezzel le lehet rövidíteni a folyamatokat!

Az orvosi teendők közé tartozik:

 • az antipszichotikum és antidepresszáns szerek adásának leállítása
 • lázcsillapítás
 • izomfeszülés oldása dantrolennel vagy bromokriptinnel
 • nyugtató, izomrelaxáns benzodiazepin adása
 • Szükség esetén ECT

Dr. Veress-Muszil Dóra

 

Vélemény, hozzászólás?