Mi a mániás epizód?

A mániás epizód nem önmagában vett betegség, hanem egyes betegségek, leggyakrabban az ún. bipoláris zavar (mániás depresszió) részeként jelentkezik.

Az epizód, melynek során a beteg közlékeny, feldobott vagy éppen szembeszökően ingerlékeny, legalább egy hétig tart. Akkor beszélhetünk e betegség fennállásáról, ha az állapot olyan súlyos, hogy nehézséget okoz vagy akár meg is gátolja a személy társas érintkezését, munkáját, tanulmányait, vagy más fontos területet, valamint ha a tünetek nem magyarázhatóak ún. kevert epizóddal. A tünetek nem lehetnek valamely szer (alkohol, kábítószer, gyógyszer) következményei, és nem származtathatók más betegségből.
Az alábbi tünetek többsége szintén jelentkezik:
1. Túlzott önbizalom, vagy nagyzási hóbort.
2. Csökkent alvásigény (akár 3 óra alvás is elég lehet).
3. Beszédkényszer.
4. Cikázó gondolatok, felpörgött gondolkodás érzete.
5. Jelentéktelen apróságok, részletek kerülnek a figyelem középpontjába.
6. Fokozott érdeklődés célirányult tevékenységekben ( társas érintkezés, munka/iskola, szex területén) vagy pszichomotoros izgatottság.
7. Olyan élvezetet vagy izgalmat okozó cselekedetek halmozása, amelyek meglehetősen nagy kockázatot hordoznak magukban (pl. féktelen költekezés, szexuális indiszkréció, felelőtlen üzleti befektetések).

A mánia súlyos következményekhez vezethet: a beteg rosszul méri fel helyzetét és lehetőségeit, rossz döntéseket hoz, nem képes normálisan viselkedni a társas kapcsolataiban, és akár önveszélyes dolgokba is kezdhet. 

Bár a mániás állapotot sokáig társították a kreativitással, és egyeseknél a mánia felfokozott állapota valóban megnöveli a képzelőerőt, az esetek többségében ez az állapot inkább destruktív, mert irreális gondolkodással jár, ami rossz döntésekhez vezet.

A mánia leggyakoribb és leghatákonyabb kezelése a lítiumos kezelés. Sok bipoláris I. beteg számol be róla, hogy a lítium szedése mellett teljesen eltűnnek a mániás állapotok. A lítiumot gondos orvosi felügyelet mellett kell szedni, gyakori vérvizsgálattal, és egyeseknél nem kívánatos mellékhatásai is vannak. Ezért sok mániás beteg nem veszi be a gyógyszerét, ez azonban nagyon súlyos következményekhez vezet, és a „kellemes” mánia visszatérte után ismét megjelenik a destruktív és irreális viselkedés. 

 

Vélemény, hozzászólás?