Hogyan haladok a terápiámban? Mire jó nekem a terápia?

 

Üdv Doktornő,

 

Ennek a sikeres(nek tűnő) terápiának hosszú és komoly előzményei vannak.

Én 1984 óta érzem hogy nálam valami másképp működik. Már akkor kerestem az okokat, a magyarázatokat, a megoldásokat. Az összes általam fellelhető szakirodalmat elovastam, szinte egész szombatokat töltöttem a könyvtárban, és olvasom ezeket ma is, (csak már a neten) a klasszikus analízistől kezdve a biológiai pszichiátriáig.

1990-92 között vettem részt pszichoterápián, sokat köszönhetek annaka pszichológusnak, nélküle nem tudom hol lennék. Romjaimból rakott össze — ekkor még gyógyszer nélkül — és én mindig is rengeteget gondolkodtam, töprengtem magamon, az életemen, a gondjaimon.

Talán ez az oka és előzménye annak, hogy a terápiában jól haladunk, és jelentősen javult az állapotom már néhány hónap után is. Az álmaim érdekes és váratlan fordulatot vettek, pozitív irányba.

Mindazt, amiről a doktornővel beszélünk, én ezerszer végiggondoltam magamban, csak legfeljebb más összefüggésben, és nyilván a saját gondolkodásom által szabott határokon belül. De nem sokra mentem vele egyedül, mert kellenek a visszacsatolások, visszajelzések, kell egy kívülálló-szakember, aki ezeket a gondolataimat segít befogni a vitrolába úgy, hogy az hasznomra váljon. Kell, hogy a rosszul rögzült problémamegoldó sémáimat és a kommunikációs zavaraimat, önértékelésemet átírjuk valami olyanra, ami számomra és a környezetem számára is gyümölcsöző lehet.

Én így gondolkodom erről.

Kedves i!

Eszerint jól sejtettem, hogy hosszú út eredménye az, ahova mára a terápiájában eljutott.

Hihetetlen fontos dolgot írt le és osztott meg itt a pszichoterápia folyamatáról és hatásmechanizmusáról, jó lenne, ha minél többen olvasnák. Különösem szép és pontos az utolsó bekezdés; igen, így van, hiába gondolkodik az ember ugyanazokon a dolgokon egyedül, és pont azért van így, mert egyedül csak ugyanazokon az utakon körözünk, ugyanazokba a gubancokba gabalyodunk, akár egyre szorosabban. Nem is láttam még ilyen szép sajátélményű leírást erről.

Szinte megírigyeltem, szívesen feltenném a saját honlapunk (Nap-Kör) sajátélmény-rovatába. De itt a búrán mindenképp érdemes lenne mind többek számára láthatóvá tenni. Lehet, hogy érdemes lenne nyitni egy ilyen külön helyet itt is a terápiás élmények leírásának, mert sokaknak segítene.

Köszönöm szépen ezt a leírást és további jó utat, és további jó változásokat kívánok, Éva

Vélemény, hozzászólás?