Premenstruális szindróma (PMS)

A premenstruális szindróma olyan testi és érzelmi zavarok kombinációja, amelyek az ovulációt követően jelentkeznek, és a menstruáció befejeződésével elmúlnak. Jellemző hangulati tünet a depresszió, az ingerlékenység, a sírás, a túlérzékenység és a hangulati ingadozás, míg a fő testi szimptómák közé fáradság, puffadás, a mell érzékenysége, feszülése (masztalgia), pattanás (akne) és étvágyváltozás tartoznak. A nők egy részénél a tünetek jól karbantarthatók gyógyszerrel és életmódváltoztatással, például testmozgással, táplállozással és a család és barátok támogatásával.

A PMS súlyosabb formája, a premenstruális diszfória (PMDD), ritkábban fordul elő, és komolyabb problémákhoz vezet, mivel különösen súlyosak a tünetei.

A menstruációval összefüggő hangulatváltozásokat már az ókori görögök is ismerték, de az orvosi közösség csak 1931-ben ismerte el hivatalosan. A „premenstruális szindróma” kifejezést 1953 óta használják.

Milyen gyakori a PMS?

A nők nagyjából 80%-ánál jelentkezik valamilyen premenstruális tünet. A valódi PMS előfordulását gyakran túlbecsülik, mivel ide sorolnak mindenkit, aki valamilyen testi vagy érzelmi változást tapasztal a menstruációt megelőzően. Klinikai értelemben vett PMS (amikor a tünetek befolyásolják a mindennapi működést) azonban a nők úgy 20-30%-ánál fordul elő. 2-6%-ra tehető azok aránya, akik a súlyosabb PMDD-től szenvednek.

Mi okozza?

A sokféle tünet miatt, és mert a biztos diagnózis felállítása nehéz, a PMS okai körül még mindig sok a rejtély. Több elmélet született a magyarázatára, de ezek közül egyet sem bizonyítottak, így a PMS kezelésének egyelőre nincs szilárd tudományos alapja. A legtöbb bizonyíték amellett szól, hogy a PMS-t a nemi hormok és az agyi ingerületátvivő anyagok módosulásai, illetve kölcsönhatásai okozzák.

Nem látszik olyan személyiségjellemző vagy sajátos személyiségtípus, ami egyértelműen kapcsolatba hozható lenne a PMS-sel. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a pszichés stressz nem függ össze a PMS súlyosságával.

A PMS tünetei

Változatos tünetek sorát szokták a PMS-nek tulajdónítani. Az egyes esekben a zavar ciklusról ciklusra változó intenzitással jelentkezhet, és az is változhat, hogy mennyi ideig húzódik el.

A leggyakoribb hangulati tünetek az alábbiak:

 • Düh és ingerlékenység,
 • szorongás,
 • feszültség,
 • depresszió,
 • sírás,
 • túlérzékenység és
 • túlzott hangulatingadozás.

A leggyakoribb testi jelek és tünetek:

 • fáradtság,
 • puffadás (a vízvisszatartás miatt),
 • súlygyarapodás,
 • érzékeny mellek,
 • pattanások,
 • alvászavarok, vagy túl sok vagy túl kevés alvás (inszomnia) és
 • étvágyváltozás: vagy túlevés vagy sóvárgás bizonyos ételek után.

Hogyan állítják fel a PMS diagnózisát?

A legjobb diagnosztikai eszköz a menstruációs napló, amiben a nők testi és érzelmi tüneteiket dokumentálják hónapról hónapra. Ha a változások következetesen az ovuláció környékén kezdődnek (a ciklus közepén vagy a menstruációs ciklus 7-10. napján), és fennmaradnak, amíg a menstruáció meg nem kezdődik, akkor valószínűen disgnosztizálható a premenstruális szindróma. A menstruációs napló nem csak a diagnózis felállításában segít, hanem abban is, hogy a páciens jobban megértse saját testét és hangulatait. Ha a PMS diagnózisa megszületett, és a beteg magyarázatot kap arra, hogy miről van szó, akkor könnyebben meg tud küzdeni a tünetekkel.

A PMS megállapítását nehezíti, hogy sok orvosi és lelkiállapot utánozza vagy súlyosbítja a szindróma tüneteit. Laborvizsgálat nem létezik a PMS szűrésére.

A PMS tüneteihez hasonló tünetekkel járó állapotok:

 • depresszió,
 • ciklikus vízvisszatartás (idiopátiás ödéma),
 • krónikus fáradtság,
 • pajzsmirigy-alulműködés és
 • irritábilis bél szindróma.

Hogyan különböztethető meg más betegségektől?

A PMS megkülönböztető jegye a menstruáció végével kezdődő és a következő ovulációig tartó tünetmentes szakasz. Ha nincs ilyen szakasz, és a tünetek a teljes ciklus során jelen vannak, akkor valószínűleg nem PMS okozza a őket (ettől még jelen lehet PMS is, ami súlyosbíthatja az egyéb betegség okozta tüneteket, de nem ez az egyedüli ok).

A diagnózis felállításának egy másik módja, ha a a petefészek működését leállító gyógyszert írnak fel. Ha ezek a gyógyszerek megszüntetik a kellemetlen tüneteket, akkor a PMS a legvalószínűbb diagnózis. 

Hogyan kezelhető?

Sokféle kezelési mód létezik, ezek közül néhányra nincs tudományos magyarázat, de vannak olyan nők, akiknél működnek, míg mások tudományosan megalapozottak, mégsem tudnak minden esetben segíteni.

Az általános kezelés egészséges életmódra ösztönöz, ide tartozik:

 • a testmozgás;
 • a család és a barátok által nyújtott érzelmi támogatás;
 • sószegény étrend a mestruációs periódus alatt;
 • a koffeinbevitel csökkentése;
 • a dohányzás abbahagyása;
 • az alkoholfogyasztás csökkentése; és
 • a feldolgozott cukor bevitelének csökkentése.

Ezen kívül egyes tanulmányok azt találták, hogy a B6 és E vitamin, valamint a kálcium és a magnézium étrendkiegészítők enyhíthetik a PMS tüneteit..

Gyógyszeres kezelés

A PMS tüneteinek kezelésére sokféle gyógyszert használnak: vizelethajtókat, fájdalomcsillapítókat, fogamzásgátló tablettákat, a petefészek működését gátló gyógyszereket, antidepresszánsokat.

Vizelethajtók: A vizelethajtók olyan szerek, amelyek a vizelet termelődését segítik, így csökentig a vízpangást a test szöveteiben.

Analgetikumok (fájdalomcsillapítók): Gyakran adják menstruációs görcsökre, fejfájásra és medencetáji fájdalmakra. A leghatékonyabb fájdalomcsillapítók a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, például az ibuprofen és a naproxen.

Fogamzásgátló tabletták: a petefészek hormonális ingadozásaira időnként fogamzásgátlókat írnak fel. A PMS tüneteinek enyhítésére az újabb típusú fogamzásgátlók lehetnek alkalmasak.

Petefészek működést gátló szerek: léteznek gyógyszerek a petefészek hormontermelésének csillapítására, például a danazol. Egyes esetekben segíthat a petefészek működésének teljes gátlása gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) analógokkal. De ezeket a szereket mellékhatásaik miatt csak viszonylag rövöd ideig lehet szedni.

Antidepresszánsok: antidepresszánsokat gyakran használnak a PMS-sel összefüggő hangulati zavarok kezelésére.

Ne feledjük, hogy ezek a gyógyszerek – bár sikeresen kezelik a hangulati tüneteket néhány esetben – nem szükségszerűen segítenek a testi tüneteken. A legjobb eredményt általában életmódváltoztatás (diéta, mozgás) és gyógyszerek kombinációjával lehet elérni.

A testmozgás szerepe

Úgy tűnik, a testmozgás enyhíthet a PMS egyes szimptómáin. A testi aktivitás általában javítja az egészséget, és segít a feszültség és a szorongás csökkentésében. Úgy tartják, a kitartó sportolás endorfinokat szabadít fel az agyban. Az endorfin, a „boldogsághormon”, egy agyi ingerületátvivő anyag, amely az eufória érzéséért felel és csökkenti a fájdalomérzetet a testben.

Az aerob edzés erősíti a szívet, és javítja az általános edzettségi szintet, mivel megnöveli a test oxigén felhasználási képességét. Az úszás, a séta és a tánc „kis hatású” aerob mozgásformák, melyek nem veszik annyira igénybe az izmokat és az ízületeket, mint a „nagy hatású” aerob edzésformák, például a futás vagy az úgrálókötelezés. Az aerob edzés hasznai közé tartozik a szív- és érrendszer fitten tartása, az izomtónus fokozódása, fogyás, csökkent vízvisszatartás és megnövekedett önbecsülés.

Létezik gyógymód?

A PMS fogalmának elterjedése ösztönzőleg hatott a tünetek kezelési lehetőségeit vizsgáló kutatásokra. Noha egyelőre nincs kifejezetten PMS „gyógymód”, viszonylag sok lehetőség létezik a zavar jeleinek és tüneteinek karbantartására. Az első lényeges lépés a pontos diagnózis. A kapcsolódó pszichés panaszok diagnózisa és kezelése is nagyon fontos. Megfelelő étrenddel, mozgássál és egyéb életmódbeli változtatásokkal enyhíthetők a tünetek, és ha ezek a változtatások nem hoznak megfelelő eredményt, akkor érdemes megfontolni a gyógyszeres kezelést. A legtöbb nő sikeresen karban tudja tartani premenstruális panaszait annyira, hogy azok ne terheljék megszokott, mindannapi életét.

12 gondolat erről: “Premenstruális szindróma (PMS)”

 1. Kb.26 éves koromtól 36 éves koromig a pszichiáter a problémáimat a PMS kórképhez kötötte.Nem voltam én ,,rossz,,ember,csak érzékeny,szorongó,kicsit kényszeres,kicsit neurotikus…ennyi.Havonta 20 napot viszonylag normális,dolgozó nő.Hja,20 napot.A maradék 10 napon pedig egy fokozatosan rosszabbodó állapotú,ideges,türelmetlen,dühkitörésektől szenvedő ,,állat,,.Ezek a kis 10 napok az állásaimba/felmondtam,összevesztem stb/a párkapcsolatomba /most elég…elköltözöm,stb.került.

  A pszichiáterem /20 éve ugyanaz/ elküldött nőgyógyászhoz,az vissza,majd bp-i nőgyógyász,vissza a pszichiáterhez/küldözgettek egymáshoz tehetetlenül.Ok.próbáltuk hormonálisan,fogamzásgátlóval befolyásolni a durva hormoningadozást,még depressziósabb lettem.Vissza a pszichiáterhez.

  Prozac,megkaptam az első antidepit,s a rivo 0.25 -öt,feszültségoldót.

   

  Folyt.köv.

 2. Koszi, Parrot epp irni/ kerdezni akartam, h mi ujsag „ezzel”,. Nekem par nap es kb meg kell jonnie, para 0 h terhes vagyok de ma mar barkit szetteptem volna; ugyanez amig fog.gatlot szedtem, nem volt.. semmi ingulathangodozas max. a mensi elott 1 nap..

  hogy vagy az „uj gyogytol”?

  <4

  L.

   

 3. Engem is érint a PMS. Sokáig azt hittem, hogy normális kereteken belül vagyok, minden nőnek ingadozik kicsit ilyenkor a hangulata. Az antibébi tablettától jobb lett a helyzet. Aztán az antidepresszáns is képbe jött, akkor már szinte meg se éreztem a PMS-t. Amikor viszont mindkét gyógyszert elhagytam egy időre, nagyon visszaütött. Öngyilkossági gondolatokkal jött a havim. Ahogy elmúlt jobban lettem, normális, egészen a következő hónapig és így tovább. Azóta tudom, hogy az én PMS-em kicsit rosszabb lehet, mint ami még normálisnak tekinthető.

 4. Sziasztok!

  Kb. ugyanez van nálam is. Mensi előtt 4-5 nappal kezdődik,és fokozódik míg meg nem jön. Ideges vagyok, depis,sírós stb. Rettegek attól,hogy mikor jön meg és mennyi lesz, pár hónap és 40 leszek, a mennyiség is nő,szerencsére 2-3 nap,5. -dik nap már semmi. De már annyira unom ezeket a szorngós,rettegetős napokat. Persze régen is sok volt, a doki fog.gátlóval akarta megoldani,de a pajzsmirigyem miatt nem szedhetek. Csak míg fiatalabb voltam nem voltam ennyire dilis előtte. Mi lesz ha jön a változókor, mehetek a zártosztályra?

 5. Érdekes olvasni e cikket, nálam a PMS furcsa mód mostanában lett jobban jelen. Családom azt mondja a mensi előtt elviselhetetlen, kibírhatatlan vagyok, ami igaz de az a rossz, hogy ilyesmi eddig nem volt. Most az utóbbi 1-2 hónap rosszabbodott nálam. Mensi előtt és után erős fájdalmak gyötörnek, mondtam a pszichiáteremnek ezt és H néha muszáj a Rubophenhez nyúlnom, H kibírjam „élve”. Az orvosom azt mondta, nem túl jó a gyakori Rubophen bevétel, írt helyette Parnido-t, a fájdalmaimra. Ez segít, de sajnos nem lehet folyamatosan bevennem. 

 6. Érdekes, nekem sosem PMS-em volt, hanem MS-em. Nem előtte voltam a szokásosnál is bolondabb, hanem az első néhány napjában. Viszont a klimax meg épp ellenkezőleg: akkor a pre- állapotban voltam hülye, aztán még egy vacak hőhullám sem. (Most bezzeg van, azt sem tudtam eleinte, mi ez, de felhomályosítottak, h ez az. A pajzsmirigy-gyszertől.) 

  Ja, azt akarom ebből kihozni, hogy vélek vmi összefüggést látni a pajzsmirigy-működés és a PMS között. Egy valamirevaló endokrinológus „megkutathatná” a témát.

 7. Sziasztok!

  Hát én a hétvégén olyat éltem meg amit eddig nem. Eddig is megviselt a mensi előtti pár nap,ideges voltam stb. De most nem az idegesség, robbanékonyság volt,hanem egész más. Lehet az előző mensi emléke miatt./kurkumát szedtem 3 hónapig,izületekre mondták,hogy nagyon jó, csak elfelejtettem utánanézni rendesen,és kiderült róla,hogy vérhigító hatása is van, rengeteg volt a mensim a múlt hónapban,igaz „csak” 2 nap volt,de az nagyon sok,utána pár nap még kevés/.Pénteki napom görcsöléssel telt,ez végül is nem annyira gáz, de a szombat-vasárnap az szabályosan rémálom volt.Erős pánik folytogató sírással és nagyon erős feszültséggel. Még életemben nem voltam ennyire rossz lelkiállapotban,vagy ha voltam az régen volt. Gyerekes módon kapaszkodtam a páromba,mintha az életem függne tőle.Nem tudtam erőt venni magamon,hogy kimenjek a lakásból. Hétfőn megjött,maradt az erős szorongás,könnyebb mint a hétvégén,de nem az igazi. Szerencsére a mensesem most normális,mint amilyen volt régebben is.29 napra.jött meg Megyek orvoshoz jövőhéten, szóljak erről neki.Vagy ez inkább a nőgyógyász területe? Szedek 2*2mg Xanax sr-t és este 50mg Agomelatin Anpharm–ot. A nappali xanax hatását nem is érzem,de ezt már a gyógyszeres topikban is leírtam. Amúgy pm. alulműködésem van. gyógyszerrel jó az érték,vagyik karbantartva van.

Vélemény, hozzászólás?