Szociális fóbia

A szociális fóbiások (más néven szociális szorongásos zavarban szenvedők) rettegnek a társas megmérettetésektől, minden olyan helyzettől, ahol a figyelem rájuk irányul, mert attól félnek, hogy nem felelnek meg.

Társas helyzetbe kerülvén ez a félelem testi tünetetekben mutatkozik meg: izzadnak, elpirulnak, izmaik megfeszülnek, szívük hevesen kezd dobogni, kiszárad a szájuk, remeg a hangjuk, reszket a kezük. Ezek a tünetek pedig továbbfokozzák a szorongást, az ember attól tart, hogy így még inkább ráirányul a figyelem még kínosabb helyzetbe kerül. A szociális fóbiások vagy elkerülik a társas teljesítményhelyzeteket, vagy komoly szorongás és stressz árán vészelik át őket.

Pontos számadatok nincsenek arról, hányan szenvednek szociális fóbiában, a becslések szerint tíz százalék körül lehet a népességben azok aránya, akik életük során megtapasztalják ezt az állapotot. Amerikai felmérések szerint a probléma több nőt érint, mint férfit.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a szociális fóbia tipikusan tinédzserkorban kezdődik, de megjelenhet korábban vagy később is. Pszichoterapeuták beszámolói szerint sokan évekig kínlódnak csendben, és csak akkor kérnek segítséget, amikor a tüneteik miatt komoly válsághelyzetbe kerülnek.

A szociális fóbia krónikus állapot, mely kezelést igényel. Minden második szociális fóbiás valószínűleg más pszichiátriai problémával is küzd, jellemzően pánikbetegséggel vagy depresszióval vagy valamilyen függőséggel.

A szociális fóbia típusai

Vannak, akik számára bármilyen társas helyzet félelem és szorongás forrása, ezt az állapotot hívják generalizált szociális fóbiának. Nem generalizáltnak nevezik a zavart azoknál, akik csak bizonyos helyzeteket élnek át komoly szorongással. Egy másik csoportosítás szerint az alapján különböztetik meg a szociális fóbia típusait, hogy milyen helyzetek váltják ki a rettegést. A két fő csoport a teljesítményhelyzetekhez, illetve a társas érintkezéshez kötött szociális fóbia. 

Akik az előbbi csoportba tartoznak, azok erős szorongással reagálnak már a gondolatra is, hogy mások előtt, vagy mások jelenlétében kell csinálniuk valamit. Nagyon sok helyzet minősül ilyennek: a munka, bármilyen nyilvános szereplés, az éttermi vacsorák, vagy a nyilvános WC használata. A társas érintkezéstől rettegők azokban a helyzetekben szoronganak, ahol beszélniük, érintkezniük kell másokkal, például ha új emberekkel kellene találkozniuk.

Szakemberek megfigyelték, hogy néhány embernél valamilyen más egészségügyi probléma következtében fejlődnek ki a szociális fóbia tünetei, például ha egy túlsúlyos vagy bármilyen betegség miatt „máshogy” kinéző ember a megjelenése miatt ráirányuló túlzott figyelemtől és elutasítástól retteg. Noha a tünetek azonosak, a DSM kizárja a szociális fóbia diagnózisát, ha a szorongás valamilyen ilyen testi vagy egészségügyi állapothoz köthető.

 

Kapcsolódó fórumok:

Szociális fóbia

Kényszergondolatok és szorongás

Pánik és szorongás

Ital, drogok

Magányos vagyok!

Társkeresési problémák

Társkeresés azoknak, akik nem mernek kezdeményezni

Társkereső depiseknek

Ismerkedés, barátkozás, társkeresés

Depresszió

Depresszió, csalódott topic

Gyógyszerek, növények, egyéb anyagok hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatos kérdések

OFF

Krízis, öngyilkossági szándék és egyéb problémák esetén itt kaphatunk gyors segítséget

Vélemény, hozzászólás?